Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No vzhledem k tomu, že pro jednoprostorové zimování 39x24 se doporučuje 18kg, do dvouprostorového 24kg, tak bych řekl, že máš překrmeno.
Neuvedl jsem že mám Optimaly a rámky 39x24 mam zavěšeny do dna(přechod na 42x17) a nad nimi už normální nástavek 42x14 Přivezl jsem je začátkem srpna na 39x 24, přidal nástavek mezistěn a začal krmit.
Mám dotaz, co se stane když roztok 3:2 proženu UV lampou, jedná se mi oto žničit bakterie, abych nemusel roztok převařovat??
Máte někdo zkušenost??
Díky za odpověď
Zkrmeno x zásob - tady není jednoznačný vztah.

Zásoby buď odhadni, nebo pokud víš kolik vážil úl, tak zvaž.


Roztok 3:2 za studena vydrží v pohodě týden - tedy mě. Tak proč sterilizovat?

A uvařený jsem zkoušel, když jsem nezkrmil, skladovat ve včelíně až do jara a vydržel. Ale nemusí to být pravidlem.
Slizovatění se stává, prý stačí propolis do roztoku, ale já to nikdy nepotřeboval. Jedině když z nějakého důvodu včely nebraly a zůstal jim tam velmi dlouho.
(05.09.2011 22:17)Petr Machoň napsal(a): [ -> ].... abych nemusel roztok převařovat??

Voda sa ohrieva len z dôvodu rýchlejšieho a jednoduchšieho rozpustenia cukru. Niektorí včelári ani cukor nerozpúšťajú. Len ho zalejú vodou vo flašiach a nasadia presakovacie viečka.
(05.09.2011 14:21)MaM napsal(a): [ -> ]Jak poznám, že už mám dostatečně zakrmeno? Ve dvou včelstvech(červencových rojích)obsedají 11 rámků 39x24 a jeden nástavek 42x17 postavených mezistěn mám skrmeno 25 a 27kg cukru. Mají dost když přestali cukrový sirup teměř odebírat, ze začátku 2kg 1:1 za noc a teď 1kg 4dny? Letos začínám tak nevím co a jakHuh

Pane to si je slušně zásobil.Vždy je lepší jim dát více než méně. Nikdy nevíš jaká bude zima a na jaře se zásoby hodí.Furt lepší než je pak třeba zoufale zachraňovat medocukrovým těstem. Já bych řekl,že to máš OK.
Krmení na zimu
Obhospodařuji cca 100 včelstev.Krmení na zimu již 40 roků provádím tak,že do 25 litrové konve dám 20 kg cukru a doleji horkou vodou z boileru,roztok rozmíchám a rozleji do 7 čtyřlitrových lahví. Nikdy nic neměřím ,nevážím . Toto provádím každoročně a nemám
žádné problémy .Toto krmení provádím čtyřikrát.To znamená že na včelstvo dávám 12 kg
cukru.Krmím tak,abych ho ukončil do konce srpna.Zimuji ve dvou nástavcích 39x30. Nikdy
neberu zásoby z plodiště . Nestalo se mi,že včelstvo uhynulo hladem.Včelařím ve výšce cca 550 m. Ztráty za zimu jsou cca do 5 včelstev a to bývá ztrátou matky. Neumím si představit
krmit 25 30 kg cukru.Já mám někdy i problém s cukrem při převěšování .
Kovář
(06.09.2011 21:40)Jiří Kovář napsal(a): [ -> ]Neumím si představit krmit 25 30 kg cukru.Já mám někdy i problém s cukrem při převěšování.

Je to tradovaný omyl. Krmit 25 - 30 kg cukru. V literatuře se u některých úlových systémů uvádí celková potřeba zimních zásob 25 - 30 kg. To znamená, že musíme znát výchozí stav vlastních zásob včelstva před zimním krmením a dodat zásoby do požadovaného množství. Při tom nesmíme zapomenout, že určitou část krmiva (cukru) včely spotřebují při zpracování zásob. Nesmíme také zapomenout, že část zásob včely také donesou z případných pozdních snůšek.

Stav zásob zjištujeme při podletní prohlídce včelstva před zakrmením, odhadem z vizuelního hodnocení zanesených plástů, to znamená zkušenost v odhadu. Ověříme si tím také kvalitu včelstva které budeme zimovat. Množství zásob můžeme po takové prohlídce zjistit i vážením včelstva, pokud známe hmotnost prázdného úlu a souší + cca 3 - 4 kg včel. Vše navíc jsou zásoby. Nevíme ale jaký je podíl bílkovin a jaký podíl činí glicidy. Skutečností však je, že dodáme pouze potřebné množství cukerných zásob.
JK
Taky mi to dá tak těch 12 - 15 kg zásob na včelstvo.Vždy jsem si myslel,že je to málo,protože jsem četl,že se dává 15 až 20kg.Pokaždé mi včely bez problémů přežily až na jedno malé,které mělo letos namále(zbyl jen chomáček včel kolem matky) a musel jsem ho na jaře normálně krmit.Teď obsedá téměř dva nástavky lang. 44,8X23,2.Když člověk začíná tak je nervozní.Nakrmil jsem dost? Není to málo? Aby přežily,atd.Mě nevzaly nikdy více než těch 15kg,takže když to čtu výše,tak jsem v klidu.Smile
Mám dotaz... všude čtu že včely ukladaji zásoby odshora dolu, proč to ty moje dělaj obráceně?? Spodní nástavek maj zanosenej a horní prázdnej Sad
Musím se také přidat sice včelařím jen na 18 včelstvech,ale od jakživa dávám cca 15-17 kg cukerneho roztoku pro včelstva ve dvou nástavcích na míře 39x24 ,popř když je oddělek v jednom dávam pouze 9 kg roztoku. Též se mi nikdy nestalo že by včely ztrádali,ba naopak mám vždy problém vybrat rámek do medníku který by nebyl zanešen zásobami.Takže vždy z jara zbývá ...Nadmořská výška 580 m. A za 7 let co včelařím sem z jara nikdy nepřikrmoval .....
Jak jsem tak studoval na netu, zvýšený objem cukerných zásob lze využít k přechodu na mednou komoru. Vytvoříte ji z toho co na jaře zbyde a pak už se cukerné zásoby nemohou dostat do jarního medu. Zatím teorie, ale několik včelstev takhle zakrmuji. Bohužel z finančních důvodů jen několik. Ale aspoň budu mít možnost srovnávat.
Jak pročítám výše napsané příspěvky, mám čít dál větší pochybnosti, jak nakrmit. Mám tři letošní oddělky, Optimal 42x17, vystavěly 2NN. Celou dobu jsem je podněcoval ke stavbě MCT, pouze zpočátku dostaly trochu sirupu 1:1, ale ten jsem přestal podávat, aby nezanesly vše cukrem a matka by neměla prostor pro plodování. Počátkem srpna, po 14 dnech dešťů jsem udělal kontrolu a byly téměř na suchu, žádné zásoby. Nakrmil jsem 7 kg cukru 3:2. Pak jsem byl 14 dnů pryč a od začátku záři podal dalších 7 kg 3:2. Podávám naráz 2kg, do druhého dne vše odeberou. Jak moc jim ještě přikrmovat, aby nebylo málo, ani moc?
Já bych to vzal selským rozumen. Těch 12kg dávají ti co mají již produkční včelstvo a nějaké ty zásoby jsou v plodištních nástavcích (cca dalších 12kg medu). U nových oddělků, bez předchozích zásob se musí uvážit síla oddělku. Pokud byly na suchu a oddělek je silný, případně staví, tak bych jim tam ještě 7kg dal pro sichr. Teď už by měly stejně přestat plodovat a na jaře už budou mít místa dost. Co eventuálně zbude můžeš použít pro oddělky příští rok na jaře.
(08.09.2011 10:07)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Jak pročítám výše napsané příspěvky, mám čít dál větší pochybnosti, jak nakrmit. Mám tři letošní oddělky, Optimal 42x17, vystavěly 2NN. Celou dobu jsem je podněcoval ke stavbě MCT, pouze zpočátku dostaly trochu sirupu 1:1, ale ten jsem přestal podávat, aby nezanesly vše cukrem a matka by neměla prostor pro plodování. Počátkem srpna, po 14 dnech dešťů jsem udělal kontrolu a byly téměř na suchu, žádné zásoby. Nakrmil jsem 7 kg cukru 3:2. Pak jsem byl 14 dnů pryč a od začátku záři podal dalších 7 kg 3:2. Podávám naráz 2kg, do druhého dne vše odeberou. Jak moc jim ještě přikrmovat, aby nebylo málo, ani moc?

Pokud včelstva obsedají dva NN a byly uplně na suchu, tak by 15-18 kg mělo být akorát. Proč krmíš jen po dvou kg?Já krmín najednout roztok z 5 kg a druhý den je sucho.
dobrý den , mám dotaz
při prohlídce oddělku jsem zjistil že oddělek je bez matky a všechny zásoby vyloupeny,
přidal jsem oplodněnou matku a ihned zakrmil , ve vnitřku na plástech se vyskytovalo dost vos , má to smysl ještě ted dávat matku nebo je spojit s druhým včelstvem?
Škoda matky a práce. Na druhou stranu nabytá zkušenost také není k zahození. V tuto dobu má smysl vyloupený bezmatečný oddělek pouze vymést a plásty se zbytky zásob nechat vylízat nějakému včelstvu, to pokud máme jistotu, že za vyloupeným včelstvem nestojí i nějaká choroba. Jinak dílo vyvařit a to dříve než se o něj postará motýlice.

V polovině září jsou noci již chladné, dny se krátí a včely přechází do stádia zimního klidu. Vše má svůj čas. Jak pravili naši dědové: "V září úly zavři a od včelínu zahoď klíč".
JK
mám skromný dotázek : můžu ješte ted dokrmit cca 5-7 kg cukru či už je pozdě?
Je-li to opravdu nutné, tak to možné je, rozhodně lepší než je nechat v zimě či zjara padnout hladem, ale je třeba podávat teplý roztok v dobře utepleném krmítku, studený by včely v tuto dobu špatně odebírali. A z toho plyne ponaučení - jednou a nikdy více, raději jim dej příště v srpnu víc, teď už je to pro včely podstatně větší zátěž.
Skus Invert je to jednoduchý cukr, včely ho vezmou rychleji.
Referenční URL's