Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ahojte, to zdražovanie invertu je už aj tento rok, rozlievaný apiinvert zdražel z 0,99 na 1,45 eura...
Krmil jsem poslední 3 roky Apivitalem jeden a půl kýblu na včelstvo, podle mně dostatečné množství, ovšem nechávám jim i něco málo medu, nerad vytáčím rámky s pylem.
Veď peľ aj tak nevytočíš tak čo sa plašíš..Huh
Zkoušeli jste někdo krmit kostkovým cukrem?
Tchyně uklízela a našla po svém otci cca 200 kg kostkového cukru, který dostal mezi lety 1980 ... 1988 jako naturálie, když chodil na brigádu do cukrovaru na kampaň. Vzhledem k tomu, že kostkový cukr mám jenom pro návštěvy, a to načatý kilo je ve skříňce nějaký ten rok, tak bych to zkrmil. Jen nevím jestli se do kostkovýho něco nepřidává, a že to drží jen slisováním. Netušíte?
Nemyslím, že by si niekto zvyšoval náklady na kŕmenie včiel kupovaním kockoveho cukru ale v tvojom prípade ho pokojne použi... na rozdiel od práškového cukru kde sa pridávajú protihrudkovacie prísady v kocke cukru by malo byť min. 99, 7 % sacharózy, stále sa používa pôvodný patent na výrobu kociek lisovaním...
Díky, jak jsi právně vydedukoval šlo mi hlavně o to jestli tam není nějaké pojivo.
Tak letos krmím cukrem za 8 Kčs (-:
To by bylo dnešních +/- 80 Kč, ale letmo jsem našel okolo 30 - 40 Kč za kilo kostek, takže kupní síla u kostkového cukru vzrostla 2x. Ó my se máme...
Nebo to prodat po kilech za těch +/- 80 Kč retro nadšencům nebo filmařům a koupit krystal po dvaceti (v akci za 12-15) a zhodnotit to 4-5x.
Dobrý den,
pro med jezdím vždy brzy ráno, tak se ptám, jestli by to byl problém, hned po odebrání medu, jim tam naházet kbelíky s roztokem?
Vždy jsem jezdil s krmením až večer, aby se nerozjela taková slídivost. Ale nechce se mi jezdit na jedno místo 2x denně, což jsou 4 cesty při těchto cenách nafty je to neekonomické a času taky není nazbyt.
Keď im ten med zoberieš skoro ráno a cez výklzy,tak sa dá hned aj krmiť. Ale ako sa ti situácia vyvinie počas toho rána ked im to budeš brať a ako rýchlo to stihneš kým sa nerozlietajú,to ti zaručiť neviem,to si musíš posúdiť sám podľa situácie, ktorá pri včelách môže vzniknúť.
Já to robím tak,že si navozím medníky domou a včelám hned ponechávam krmné nadstavky.
Po vytočení ale nadstavky od medu hned nevraciam do včieľ na vyčistenie,ale najskôr začnem krmiť. Ked mám dokrmené a je na včelnici už absolútny kľud,tak vtedy navozím na včelnicu nadstavky na vylízanie. Aby som ale nemusel otvárať každé včelstvo,tak na jedno šupnem aj 6NN medníkov na vyčistenie.
Tie nadstavky na včelstvách môžu prakticky zostať,až do septembrového krmenia kedy ich zbalím a uložím do komínov na sitá.

Mates ten jetel nič z toho nie je nakoniec ako si sa nadejal. Som ti hovoril vtedy,zachraňuj včelstvá a zakrmuj.
(27.07.2022 8:41)MatesP napsal(a): [ -> ]Dobrý den,
pro med jezdím vždy brzy ráno, tak se ptám, jestli by to byl problém, hned po odebrání medu, jim tam naházet kbelíky s roztokem?
Vždy jsem jezdil s krmením až večer, aby se nerozjela taková slídivost. Ale nechce se mi jezdit na jedno místo 2x denně, což jsou 4 cesty při těchto cenách nafty je to neekonomické a času taky není nazbyt.

Nikdy som nezažil hromadnú rabovku. Funkčné včelstvo to nedovolí. Bežne sa krmí takto a Vy máte obavy krmiť v úli ? Huh Ak včelstvo nezabráni rabovke, tak je vadné Idea

Žltá kraňka s krídlovým indexom
No to jsem teda nepochopil proč nechat včelám vylízat medníky a pak je zas uklízet. Na jaře jsou medníky vlhké od medu hotový poklad. Tolik práce ,slídilství a škody. Na jaře nasazený vlhký medník je vzruch, mobylizace, prevence rojení a okamžité obsazení medníkú. Ten medník je pak už jejich a vědí o něm i když zrovna selže snůška.Včelstvo s prvotním náznakem rojení se dá podsazením vlhkého medníku od rojení odradit.Masazený medník od medu je náraz vzruchu a pracovního elánu.
Zdenek nadstavky skladujem vonku na sitách,nemám vhodné priestory kde toľko nadstavkov dať bez rizika,že mi tam pôjde víjačka. Keby som aj mal tie komíny včelotesné,to by sa tam motalo zbytočne moc včieľ a na včelnici by bolo zbytočne rušno. Inak súhlasím z tým čo píšeš,najlepšie na jar rozširovať tými od medu.
Mates ja po,odobratí výklzov založím krmitka a hneď šup 5 l roztoku...netreba čakať, dám to do všetkých úľov a majú prácu a znášku doma...nezlobia...

..tiež nevraciam plásty s posledného točenia na vylízanie , ale nemám ich stovky tak to dokážem "uskladovať".. a na jar ako píše Zdenek je to hotový poklad...
Nástavky taky nevracím a nechávám je v komínech vlhké. Na jaře je takto přidaný medník během 5 minut černý včel.
Snůška z jetele mi dovolila vybírat med celý den bez jakékoliv slídivosti a loupeže. To jsem při posledním medobraní nezažil. Většinou je to pěkná divočina. Kbelíky s 8kg cukru jsem v takéto situaci všem navalil.
Dotaz, neví někdo, proč neberou cukerný roztok?
Krmím pomocí kýblů v medníku. Dal jsem první dávku do 15 ti včelstev. 13 má prázdno a dvoje si toho ani nevšimly. Všechna včelstva jsou u sebe na stejném stanovišti a v plodišti mají místo.
To resim uplne to same.U jednich jsem misto stropniho krmitka okurkac flasku a do rana to bylo pryc.Tak nevim.
Pecka keď včelstvo o tomto čase má miesto na zásoby a neberie ich je to na obavy či je zdravé... občas choré včelstvo rezignuje v jeseň na odber krmenia, lebo vie že už dlho nebude...
Samozrejme skontrolovať, ale ešte počkať..možno si to len potrebujú "prerovnať v úli, upratať" ešte počkaj...
No zrejme všetky včelstvá nie sú rovnako silné. Slabšie včelstvá môžu mať problém odoberať roztok z vedra v medníku. Na slabšie včelstvo treba obrátiť pohár priamo nad hniezdo,alebo použiť rámikové krmítko,potom budú brať.
Mám na to stejný názor jako Goro. Právě proto používám rámková krmítka, protože tam na sebe včely hodně poví. Musíte se ale umět dívat. R. S.
Vydím to stejně jako goro či pan Stonjek.
Jakmile neberou vystěhovat z řady a dát do odlehlého koutu zahrady či lesa ať nenakazí ostatní.
Téměř vždy skončily úhynem.
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :