Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Včelaříku v zásadě s tebou souhlasím krom bodu 4. To je holý nesmysl.
Pavle. Až budeš včelařit v oblasti, kde v okruhu 1 km je 50 včelstev, někteří včelaři krmí Červenec/Srpen a někteří v Září protože co kdyby ještě něco donesly, pochopíš, proč jsem tak alergický na loupežníky "zodpovědných" včelařů, kteří na své včely v Červenci a Srpnu kašlou. Však ony si ty včely něco najdou.

(18.08.2022 13:29)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Priateľu keby si ma čítal dôsledne,tak by si sa dočítal že gro teda väčšinu zásob som podal koncom júla. No a prečo dokrmiť v septembri? Ono počas augusta včelstvá ešte dosť plodujú a niekedy aj celoplošne na jednotlivých rámikoch a ten plod vybehne a zostane nám potom v septembri rámik len z tenkým vencom zásob. Pre toto sa robia septembrové kontroly zásob,to nie len že v auguste zakrmím 20 kg a do včelstva sa nepozriem. Do toho sediska treba jednoducho dokrmiť,inak sa nám môže stať,že sa nám včelstvo odtrhne od zásob. A že to niekto nerobí,zvlášť začiatočník to sa dá prepáčiť,skúsenejší už vedia o čom je reč.

Čím později zakrmíš, tím déle ti budou včelky plodovat. Co ti na to není jasné? A nemusíš se bát, ony si to tam holky po skončení plodování přeskládají, jak budou potřebovat i bez tebe.Big Grin
Ked si myslíš tak dobre. Já ked to ulejem v septembri,tak po vybratí roztoku tam nie je ani vajíčko nakladené,to čo majú aj to vyhodia a dajú si tam zásoby ,o tom som už písal. Tak to jednoducho chodí,chce to len sledovať reakcie včelstiev a nie niečomu čo sa slepo opisuje veriť.
A čo sa slepo opisuje?
ja take jeste nekrmim, na obou stenovistich stale nosi a celkem obstojne ploduji.

s tim zalitim plodiste bych souhlasil, prijde mi to stejne jako pri intenzivni snusce v kvetnu/cervnu a nasledne rojovce.

coz me ted napada, jak se nekdy stava, ze se vcely roji jeste v zari, zda to neni tim nevhodnym zakrmenim, zalitim plodiste a vznikem rojovky....a frrrrrr.

protoze pokud jsou jeste v zari trubci, co z mozne je, tak se i nova matka oplodni a neni tedy moc duvod, proc by se nemohli vyrojt a co sem cet, tak se v zari roji.

na pisecku jsem vytacel nynii o vikendu jednu sadu vcelstev, kde jsem mevytacel lipu, v kazdem jsem nechal dva ramky z medniku at jestli budou chtit, at si to prenosi do plodiste a samozrejme vratil vytocene plasty, at si to take vyberou. ostatni vcelstva na pisecku a v praze jsem od vytoceni lipy nekontroloval, ale stale nosi, podle pozirovani i pyl, tskze bych rek ze maji podminky - nektar, pyl - pro plodovani.
Včelařiku, Pavel má pravdu. Vyloupení včelstva není tím že někdo nekrmí. Těch faktorů je víc, ale ne to že někdo krmí v září. Hlavním důvodem je slabé včelstvo neschopné se bránit. Pak je problém s velkou příbuzností včelstev v okolí a tím si hlídačky pletou své od cizích včel. Také velký podíl na loupežích je konstrukce úlu, či jeho nastavení. Co mám vyzkoušené je problém s otevřeným dnem kde je zasíťováno. A také je velké riziko v očkách. Sice to vypadá divně, ale co mám vyzkoušené i na silné včelstvo stačí jen česno 200x8mm a na oddělek otvírám 30x8mm. Při takto otevřeném česnu se mě nestává jediná loupež, samozřejmě pokud včelstvo nemá problém.
Zdravé včelstvo je také čo funguje v ňom všetko bezchybne, také nepodladne lúpeži ale chybou človeka, najme oddělky.. Pri dobrom sledovaní a sústavnou kontrolou sa tomu predíde. Najhoršie je to že keď včely zakladajú zimnú generáciu, degeši PD ostriekajú porast, rano sa nalížu včely rosy a to dajú larvám v krmnom roztoku, amen zo zimnou generáciou včiel.. Angry
Nerozumiem tomu- niekto v dobrej viere chce tu pomôcť, aby mu v zime včely nepadli na nepresunutie sa za zásobami a dotyčný si robí srandu... Včelaŕík- pamätaj - môžeš mať aj 25kg zásob najme v tvojej rámikovej miere na dvoch nastavkoch aj tak ti môžu včely padnúť na nepresunutie sa za zásobami- tam platia úplne iné pravidlá , ale časom na ne prijdeš sám.
(18.08.2022 16:06)j-k napsal(a): [ -> ]Včelařiku, Pavel má pravdu. Vyloupení včelstva není tím že někdo nekrmí. Těch faktorů je víc, ale ne to že někdo krmí v září. Hlavním důvodem je slabé včelstvo neschopné se bránit.

Já si myslím, že zaměňuješ příčinu a náslek. Omlouváš loupežníky a za jejich lumpárny viníš ty, kteří se dají oloupit.

Já mám včely zabezpečené proti loupežím, protože s nimi máme dlouholeté zkušenosti, ale fakt mě serou ti v mém okolí, co nechají včely v Červenci a Srpnu bez starostí na pospas a krmí až v Září.

A tím končím moje příspěvky k loupeži včel.
Si predstavujem silnú vykŕmenú armádu s plnou špajzou a armádu hladných vojakov ktorá tých silných premôže a vylúpi im špajzu. Hmm... najskor mi to prišlo absurdné , ale ktovie hlad je sviňa.
(18.08.2022 16:24)Merkuri napsal(a): [ -> ]Zdravé včelstvo je také čo funguje v ňom všetko bezchybne, také nepodladne lúpeži ale chybou človeka, najme oddělky.. Pri dobrom sledovaní a sústavnou kontrolou sa tomu predíde. Najhoršie je to že keď včely zakladajú zimnú generáciu, degeši PD ostriekajú porast, rano sa nalížu včely rosy a to dajú larvám v krmnom roztoku, amen zo zimnou generáciou včiel.. Angry

Boha jeho. Já se divím, že tu ty zemědělce vůbec trpíme.Angry
- jejich úkolem není živit národ, ale tvořit zisk (jak záslužné)
- včelaři na ně nadávají, bo chemie
- myslivci na ně nadávají, bo chemie a mechanizace
- ekologové na ně nadávají, bo plundrují přírodu na úkor dalších generací
- kdyby mohli rozorají i zpevněné cesty, aby mohli vytvořit širé lány, bo větší lány=větší zisk
a tak by jsme mohli pokračovat .....

A jaký je výsledek? Stejně si dělají co chcou a ostatní jsou jim u zádele.Tongue

PS: omlouvám se těm pár vyjímkám, kteří hospodaří zodpovědně a s rozumem
(18.08.2022 13:30)pavell napsal(a): [ -> ]Včelaříku v zásadě s tebou souhlasím krom bodu 4. To je holý nesmysl.

Já bych přidal i bod 2. Nemusím s KM čekat, až bude zakrmeno.
Bod 3 je taky dobry Vcelariku.Mozna u Tebe.U mne to byva mednik a nekdy 2 na vcelstvo.Rozhodne bych nezevseobecnoval a nedelal ukvapene zavery.V zari muze byt takova melecitoza pod ulozenym cukrem,ze se budes divit i nohama.
Neznám kolem sebe nikoho, komu by včelky daly po 15. červenci ještě medník, nebo dva medu. Ale je ti přáno.
Včelaříku. Možná stačilo s pokorou napsat jak to děláš ty. Každé stanoviště je odlišné a je třeba jiný přístup. A něco z toho, co jsi napsal je fakt blbost. Hladovějící, kolabující včelstvo určitě zdravé, prosperující, na zimu připravené včelstvo nevyloupí. Spíše se stává samo potenciálním rizikem. Včelstva můžou mít klidně 50 kg zásob, ale pokud objeví zdroj a mají kam ukládat, tak jdou do toho a bleskově to vyčistí. Nejprve samozřejmě krmnou kašičku.
(18.08.2022 21:31)Včelařík napsal(a): [ -> ]Neznám kolem sebe nikoho, komu by včelky daly po 15. červenci ještě medník, nebo dva medu. Ale je ti přáno.

Tak u nás býva aj tak že včely dajú za medník a plodisko medu čo sa musí vytočiť, že sa vytočí všetko 15 - 20.9. Potom zakrmiť čistím cukrom... A podla tvojich teorii bi zrejme pokapali včely lebo neskoro sa zakrmia..Cool
(18.08.2022 21:31)Včelařík napsal(a): [ -> ]Neznám kolem sebe nikoho, komu by včelky daly po 15. červenci ještě medník, nebo dva medu. Ale je ti přáno.

byvali roky ze aj tri.. ale nie v slezku 420 mnm .. Cool
(18.08.2022 21:31)Včelařík napsal(a): [ -> ]Neznám kolem sebe nikoho, komu by včelky daly po 15. červenci ještě medník, nebo dva medu. Ale je ti přáno.

Mednik ne, ale dotahly si v zari melecitozu predevsim do sezeni a volnyho mista okolo a na tom pak skoncily v predjari. To moc my polabaci nezname z 230 mnm. To je tak kdyz se cpu i do 500mnm k lesu ...
Letos je "prekrmim".
Chose
(19.08.2022 13:12)gusto napsal(a): [ -> ]
(18.08.2022 21:31)Včelařík napsal(a): [ -> ]Neznám kolem sebe nikoho, komu by včelky daly po 15. červenci ještě medník, nebo dva medu. Ale je ti přáno.

byvali roky ze aj tri.. ale nie v slezku 420 mnm .. Cool

No vidíš Gusto, a teď jsi vlastně narazil na jádro pudla. Zde v diskuzi se potkávají názory včelařů různých úlových sestav a rámkových měr, různých druhů stanovišť, hobby vs. ti co je to živí, malo/velko včelaři, diskutéři hovořící dvěma různými jazyky a pak je tu z té diskuze "řádná bramboračka". Co platí pro jednoho, neplatí pro druhého. A pak se máme na něčem domluvit. Rolleyes

Táta, když ještě žil mi vždycky radil: nikdy se nebav se včelařem o včelách, protože se spolu nikdy nedomluvíte. A jak to tady sleduji, tak nebyl zas tak daleko od pravdy.
To je vec pristupu Vcelariku. Ak chcem potvrdenie len mojej pravdy, tak s tebou suhlasim, lebo kazdy ma tu svoju. No ak sa chcem ppdelit o skusenost, ci poziadat o radu ziadna bramboracka tu nie je. Ako vzdy posledne (cin) je na kazdom ako si to urobi a nakoniec ako to urobia vcely Big Grin
Referenční URL's