Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Včelaříku, ano, "jádro pudla". Zeptáš se, anebo rozumně, máš-li co, odpovíš. A pak si to přebereš, a podle toho něco uděláš nebo taky ne. Ale pokud možno, nedělat tu z toho tu "řádnou bramboračku". Ta by se měla dělat jen v linku "Jen tak".
Dyť jsou tu poslední dvě strany na smazání. Jak se mám čeho pak zpětně dohledat.
(18.08.2022 18:19)Včelařík napsal(a): [ -> ]A jaký je výsledek? Stejně si dělají co chcou a ostatní jsou jim u zádele.Tongue

PS: omlouvám se těm pár vyjímkám, kteří hospodaří zodpovědně a s rozumem
Zjevně o tomto oboru moc nevíš. Není dobré je všechny do jednoho pytle - rozhodně se nejedná jen o pár světlých výjimek. Zkus se kolem sebe více dívat...
Odobral som 10 rámikov plné medu a vložil vedro do ktorého išiel sirup nech doplnia zásoby. Po zakrmení prepážka a uteplivka.Cool
Konáriky ako plavák sú z orecha.Cool
[Obrázky: WP-20220829-18-08-15-Pro.jpg]
To su ležany v apidomku?
Ano v Apidomčeku, boli z nich robené odložence 3 x počas sezony aby sa nevyrojily a neboli vôbec krmené. Čo si doniesly to mali a teraz zazimovanie.Cool
Tak to se Merkuri máš, my jsme neměli skoro žádný med a včely jsou prázdné na všech stanovištích. Letos úplně sucho v úlech. Na druhou stranu koukám na včelaře v Anglii ti tam komíny letos.
Už dostávajú svoju dávku po 6 litrov sirupu.Cool

[Obrázky: WP-20220912-18-40-17-Pro.jpg]
nevím, jestli to patří sem, nebo do včelařských vtipů....

před okamžikem jsem dával do včel 5 litrů roztoku 3:2 v igelitovém sáčku, ten se mi protrhl těch 5 litrů proteklo dvěma nástavky ....Smile
tak doufám, že jsem nevyplách matku.

jdu zalejvat pod úlem, aby se to nějak vsáklo do rána...

kdyžtak natočím, jak mý včely odrážej loupežSmile.....mám to již vyzkoušené na druhém stanovišti, taky vylitý sirpu pod úlyWink
Uf, to je vostry. Presne to me odrazuje od krmeni v pytli.
Jinak kombinuju vsechny druhy krmitek.
Ted ale v posledni fazi uz jen stare dobre flasky v uteplivce kolujou po vcelnici, doplnit, kde se jeste proplodovalo.
[Obrázky: flaska1.jpg] [Obrázky: flaska2.jpg]

Jestli nemas krmitka... baleni 10kusu plastovych kybliku po 6 litrech stoji 200kc Wink
Jo,jo, i naprosto jednoduché věci jdou dělat neskutečně složitým způsobem.A to znám pár expertů,kteří i ten složitý způsob dokáží udělat ještě složitějším.Holt jsme tvořivý národ.
Můžu znát důvod krmení 27.9. ?
krmítka "ještěd" s palstovými vložkami mám, už 2 roky jsem jimi krmil, nelíbí se mi ale, že včely rozkousávali to sololitové dno a tmelili propolisem a voskem, včely sice dobře odebíraly, letos jsem chtěl vyzkoušet toto, protože ne pro všechna včelstva mám ta krmítka a i když bych mohl sice krmit postupně, tak z časových důvodů mi to nevyhovuje, potřebuju krmit co nejvíc včelstev naráz, z časových důvodů.

na jednom stanovišti jsem už takto krmil opakovaně, bez protržení. večer jsem se nedíval, ale myslím, že se to protrhlo o kousek vosku na horní louččce jednoho z rámků.

krmín takto pozdě, protože jsem se až pozdě dostal k vytáčení druhé, lipové snůšky.....z časových důvodů.

zatím to vypadá takto:

Krmítka “Ještěd” mám léta a zatím spokojenost. Ale z videa to vypadá,že jsou holky v pohodě.
Byl jsi u toho?
Jestli to byla tsunami nebo tam pul hodiny tekl sirup z dirky do ulu...
Ne, byla to tsunami....vyndaval sem ten naplnenej sacek z kyble, daval do nastavku a abych neumackal vcely pod nim co byly na hirnich louckach, tak jsem tim plnym sackem jako soupnul sem tam po tech louckach, abych ty vcely odehnal na stranu.....az to poteceSmile....no a najednou to ruplo, asi staci fakt malo....no sem blb, ale co bych neudelal pro vcely....nektery zensky se koupou v sampanskym ve filmech, moje holky v sirupu a v realuSmile

Jojo, cca do dvou hodin po tom co sem to tocil byl klidek, samozrejme pulkou zahrady krizovaly cizi vcely, ale nic dramatickyho, ale zas ne jako kdyz se nic nerozleje. Pak samozrejme jak ty cizi vcely vedi, ze to je priblizne tam a tam, tak samozrejme lezou vsude kolem toho celyho stojanu, takze na vedlejsich ulech se zkousej dobejvat dovnitr taky.
Nejvic ale lezly do toho vytopenyho, protoze ono to pocakalo i cesno, jak se to vylilo. Chtel jsem rano to cesno utrit, nez zacnou litat, ale vzbudil sem se az v 9, a do ty doby si to domaci vcely nejak osefovaly....viz to video.

Na druhym stanovisti se mi to stalo taky, asi 14 dni zpatky, ale ne tsunami, jen sem to nejak nedohad a udelal vic direk, tak to chvili prokapavalo a udelala se louze pod ulem, pres den, kolem poledne.....taky byl frmol, pomalu vic vos nez vcel, ale do ulu si domaci zadny cizi nepustili, aby z tohi byla dokonana loupez, pokusy o pruniky byly, ale to bylo tak vse.
Toto bolo odborné fórum voľakedy a nie fórum kde sa rozprávajú trapné príbehy. A že si nemal čas točiť a že preto krmíš až teraz? Keby si tu nevykecával somariny,z ľavou zadnou by si to musel mať porobené. Já mám vyše sto včelstiev,chodím do roboty a už mesiac kukám len na letáče.
Jozef333....odborne forum....co je na tom, ze se clovek podeli o chybu a zasmeje se tomu, neodborneho?

A takove ty reci, ze rozlity sirup vyvola loupez, to je taky odborne?
Zbytecne se rozcilujes a kazis si hezkej den.

Chyba neni trapnost. Trapnost je neco jineho.

Jo, a znas to o te sklenici? Poloplna nebo poloprazdna. Holt sem nechal vcelam dost medu z te lipy a az ted si neco odtocil a zbytek jim dokrmim.
(28.09.2023 17:24)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Toto bolo odborné fórum voľakedy a nie fórum kde sa rozprávajú trapné príbehy. A že si nemal čas točiť a že preto krmíš až teraz? Keby si tu nevykecával somariny,z ľavou zadnou by si to musel mať porobené. Já mám vyše sto včelstiev,chodím do roboty a už mesiac kukám len na letáče.

Jo, je z toho tady pěkná bramboračka. Co s tím? Úroveň klesá, hodnota sdílených informací je nízká.
Ted sem dokoncil roznos sirupu volne v kyblech do krmitek pro 11 vcelstev. Zadnou louoez vune sirupu nevyvolala, vcely kyble se siruoem samozrejme zaregistrovaly, par jich vzdy na okraj kyble dosedlo a zaclo sosat. Pocasi slunecno, teplota kolem 20, vcely litaj v hojnem poctu, slidej, normalka.
Takze krmit rozlejvanim z kybliku se da i pres den.
Dá se provozovat spousta činností a většinou se při nich nikomu nic nestane. To ale neznamená, že je každé takové počínání bezpečné a obecně doporučeníhodné. Stačí poměrně málo a ona bukolická idylka může být narušena. Roztokem se krmí navečer a nejlépe v takovém množství, aby byl přes noc včelami zpracován. Má to své důvody, které jsou obecně známé a mnohokrát popsané.
Referenční URL's