Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(10.10.2011 18:48)jacktenrek napsal(a): [ -> ]mám skromný dotázek : můžu ješte ted dokrmit cca 5-7 kg cukru či už je pozdě?

Nepíšeš, v jakém včelstvu, kolik obsedá, na jaké je míře, kolik má uloženo zásob, v jakém je stavu .... atd.
To se pak radí docela blbě. Určitě bude jiná situace, pokud budou v mor. univerzále nebo v budečáku se 6-ti kg , nebo v tenkostěnném úle s 12 kg zásob. Nejprve prohlédnout a pak teprve řešit!!!!! I když času už není nazbyt, jen snad na nějaké doladění.
iRP
(10.10.2011 18:48)jacktenrek napsal(a): [ -> ]mám skromný dotázek : můžu ješte ted dokrmit cca 5-7 kg cukru či už je pozdě?

No je pozdě.Ono vlastně můžeš,ale je otázka jestli ti to vezmou.Musí být alespoň těch 12,15°C . V tuto dobu leda jim tam dát spíš rovnou med než cukerný roztok.A je to nutné? Mají málo zásob?
Jo jo, jsou to mazlíčci a ti se musí nakrmit včas :
http://2.bp.blogspot.com/-ExDzNEggtAU/Tf...702501.jpg
Wink

Pochází z následujícího serveru: http://apitherapy.blogspot.com/
Prosim Vas, podle rad jednoho vcelare vychazejiciho z teorii Hradil/Steiner, jsem narychlo "zdedene" vcely letos zakrmil na 7 ramku (cechoslovaky). Vcely jsou nalepene ihned za oknem, ramky za oknem jsou plne zasob, mezi okno jeste vystavily trubcinu. A ted me jini vcelari rikaji, ze to je uplna blbost, ze vcely na ty zadni zasoby v zime nevlezou, ze musi byt od zadniho okna vzdy jeden ramek prazdny.
Pokud jsou za oknem už teď, proč si děláš starosti, že tam nebudou? Nevýhoda krajních rámků pokud není zasítované dno a nejsou obsednuty je ta, že plesnivý.
Pre tých čo nepripúšťajú. že sacharózové zimné zásoby sú pre včelstvá nevhodné, ak ich včely invertujú, sú pre včely najlepšie.

Google str.4, od Roya j. Barkera: Beesorce /Soľ v živote včiel/
Úvaha:Otrava včiel soľou- soľ obsiahnutá v vode a krmive môže byť pre včely jedovatá.
Autor napísal: Žiadny zdroj potravy (npr. IZOglukóza), nemôže byť lepší, ako je čistá sacharóza

Autor s kolektívom robil klietkové pokusy, keď včelám podával rôzne cukry s prímesou rôznych substrátov a zistil, že najlepším zdrojom pre včely v zime bola čistá sacharóza.

Pred pár týždňami sme preli , či je cukor v zime dobrá potrava pre včely alebo je lepší med. Ak si prečítate hore citované vety, mal by vyhrať cukrový roztok-sacharóza. Anton
Silně mi to Antone připomíná situaci kolem Sunaru někdy v sedmdesátých letech. Udělali rozbor mateřského mléka a našli tam tolik škodlivin, že i odborníci nezainteresovaní v prodeji náhražky říkali: "Dávejte dětem umělou stravu, protože je lepší ..." No jenže se ukázalo, že lidé odkojených mlékem jsou na tom zdravotně významně lépe. Dneska je propagace umělé kojenecké výživy zakázaná.
Pochybuji, že někdo najde něco lepšího pro včely než je med.
Predsa len "roslp" pridám pár viet, i keď svoje pravdy len ťažko dokážeme. Na včelnici sú situácie, keď nám nič iné nezbýva, v časoch neúrody medu už som aj také zažil, ostávajú plodiská prázdne a včelár niečo vytočil, aby aspoň na Vianoce niečo bolo. Čo v takom prípade urobí? Kúpiš med a budeš ho dávať včelám? Pekne ich nakŕmiš cukrom, veď 100 včelstiev niečo potrebuje!
Takže to môže byť aj inak, život si nevyberá a buď rád, že včely žijú v prebytku už viac ako 30 rokov, čo ak sa raz karta obráti?

Niekde som čítal, že včela po vyliahnutí je hotový hmyz, z mysle, že už ďalej nerastie, všetko má dokonalé, včela to všetko dostala do vienka v bunke , kde dospela na dokonalý hmyz. Včela med používa po vyliahnutí a nutných troch dňoch keď čaká na prvý orientačný prelet. Po tomto začne vyletovať do prírody a robí služby pre včelstvo, bez medu alebo invertu nemôže vyletieť, pretože je to jej "pohon", aby zaletela aj vzdialené miesto a vrátenia sa do úľa.
Med a invert je v podstate to isté, dva jednoduché cukry fruktóza a glukóza sú nezbytné pri prácach, ktoré včela vykonáva. Med skôr význam v našej strane, pretože človek obsah v mede človek potrebuje. Anton
Nektar mimo cukrů obsahuje vitamíny, minerální látky, aminokyseliny (dosud jich bylo prokázáno 19) a enzymy. Z těch je v medu nejvíce zastoupena diastáza, které dovede štěpit škrob. Minerální látky jsou v medu vázány na organické kyseliny, což je výhodné pro jejich efektivní zužitkování v organismu. To je řeč o vstupní surovině pro tvorbu medu.
Rafinovaný cukr je sacharoza a víc nic. To je vstupní surovina pro tvorbu včelího invertu.
Nebude to až tak černobílé, ale je to rozdíl.
možná Vám budu připadat jako trouba, ale jaký je rozdíl mezi cukrem a sirupem? Myslím v případě krmení včel Wink

je možné že by to bylo :

krmení cukrem = do sklenice dám cukr + studená voda a krystaly se postupně rozpouští a včely odebírají
krmení sirupem = rozpustím cukr v teplé vodě (kluidně i převařím) a do krmítek už liji pouze roztok, který včely odebírají

mám v tom názvosloví drobet zmatek Sad
To je asi jedno....někdo podává rozmíchané, někdo ne...obojí bych nazval krmení cukrem. Sirupem bych nazval již koupenou tekutinu, se kterou neni potřeba dál pracovat, a která má např. i jíné složení než jen cukr+voda.
no mě to zaujalo proto, že jeden kolega u nás v ZO říkal, že si dělá sirup - budu se ho muset zeptat příští týden na besedě jak to dělá.
Měl bych dotaz. Chodím občas pomáhat na myčku, kde se myjí kamionové cisterny zevnitř. Občas tam je nějaký zbytek produktu. Dneska jsem se namanul ke glukóze. Je to z francie a vozí se to do Holešova do Sfinxu, kde z toho dělají bombóny, lízátka atp. Vypadá jako med, stejně hustá, ale čirá, bezbarvá. Chutná to jako cukrová vata. Je tu někdo, kdo tomu rozumí? Dá se touhle potravinářskou glukózou krmit včely??? Myslíme si s kolegy, že ano, ale jisti si nejsme. Může mi někdo poradit? Díky.
Můžu ještě jednou poprosit, jestli někdo nezná odpověď na mou předchozí otázku? Děkuji.
Krmit se dá čímkoliv, jde o to, s jakými výsledky.
Co takhle si sehnat, když jsi u zdroje, složení toho sirupu? Když ne přímo ze Sfinxu, tak co poptat tuto informaci u šoféra, zda by to nemohl sehnat.
Dokud nebude známo přesné složení, jsou to jen spekulace, že by to možná asi snad i třeba šlo.
Myslím si, že se s tím dá určitě krmit! Ale přikláním se k předchozímu příspěvku, že je potřeba si o tom zjistit nějaké informace, hlavně koncentrace, aby si věděl, kolik dávkovat. Ale pokud je to na lízátka, proč by to nemělo být dost dobré pro včely... Smile Zatím bych shromažďoval a pak použil!
(16.07.2012 21:29)RomanKriz napsal(a): [ -> ]...... Ale pokud je to na lízátka, proč by to nemělo být dost dobré pro včely... ...Smile

Pokud je na lízátka.... - obrovský rozdíl mezi četností vyprazdňování u včely a člověka. Na rozdíl od člověka, který si dojde ulevit min. 1 x denně, resp, kdy potřebuje, je včela uzavřena v úle leckdy od poloviny října do poloviny března, tedy i 5 měsíců. A pokud se neudělá teplota nad + 10 st. C., nevyletí z úlu a kálí v úle - klasická úplavice.
Ale zpět ke glukóze. Včela umí bez problému použít 3 druhy cukrů - glukózu, fruktózu a sacharózu. Tu posledně jmenovanou ale bezprostředně při odebírání štěpí pomocí invertu tzv. invertázy, kterou produkuje z vlastního těla na glukózu a fruktózu, tedy pro ni snadno stravitelné cukry. Při rozkladu invertázou to dokonce umí tak dokonale, že nevzniká prakticky žádný "odpad", tedy beze zbytků. Spousta různých chemických metod sice umí štěpit sacharózu na glukózu a fruktózu také, ale vždy za vzniku nějakých zbytků. Za jeden z významných zbytků jmenujme např. hydroxymetylfurfural, nám známý pod zkratkou HMF.
Pokud by se tedy jednalo o čistou, tedy potravinářskou glukózu, podle mne by problém vzniknout neměl. Osobně bych zjistil více informací o složení a zkusil např 1/2 či 1/3 krmné dávky klasického cukru takovouto glukózou u třeba třetiny včelstev nahradit.
Pak bych viděl dál. Potíž je pro ostatní v tom, že to zkoušet nemohou. Nemají totiž k takovémuto zdroji přístup.
iRP
Zkusím zjistit bližší informace. Zatím si myslím, že jako letní přikrmování to asi určitě půjde, protože v létě se mohou vyprazdňovat podle libosti no a od začátku srpna budu dávat raději cukr, abych se vyvaroval nějakým komplikacím. Nechám si to asi jen na podněcování. Je to škoda vylít, někdy je tam třeba 5 litrů, ale někdy i 80 litrů. A jelikož je to hustý, tak když to naředím s vodou, tak toho bude dvakrát tolik. Díky za názory a já se pak ozvu, jak to dopadlo. Wink
Začal jsem včelařit a z těch nasbíraných informací mám trochu zmatek. Poradíte, prosím? Při zakrmování včelstev na zimu se případně odečítá počet zásob od množství dodaného cukru. Jaké zásoby se tím myslí? Vždyť medovicové medy se musí vytočit. Úly mám 39x24 a jsou dvounástavkové, obdélníkové a se čtrnácti rámky. Po vytočení mám medník na zimu sundat a nechat jen spodní díl nebo horní nástavek dát prázdný s vytočenými plástvemi, aby si do něj nastřádaly? A krmení sklenicí mám dát na medník (nechám-li ho)? Bude tedy sklenice venku? a nespadne větrem apod? Víčka a podložky mám. A cukr bude prokapávat mezi stěny. To ten úl bude otevřený? A nebo tu sklenici dát místo několika rámků v medníku a úl celý zavřít? Moc děkuju za odpovědi. Lukas
Referenční URL's