Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pánové, tak mám první postřeh, co se týče krmení s tou glukózou. Ve středu jsem nalil do jednoho oddělku a do smetence do každého úlu asi po třech litrech cukru s vodou do jedné poloviny stropního krmítka a do druhé poloviny glukózu , také naředěnou s vodou. Dnes je pátek, tak jsem ze zvědavosti nakouknul. Glukóza zmizela v obou úlech, ale úplně do sucha!!!! Cukr s vodou ještě pořád mají. To mě tedy překvapilo! Asi jim šmakuje. Tak jsem naředil další glukózu s vodou a nalil sem znovu. Ať si dají holky pod žebro.Big Grin
Pánové, mám Maltodextrin-složení glukosa 2%,maltoza 7%,trisacharidy 9%,polysacharidy 82% - je toto složení vhodné pro krmení včel ?? Díky
Tedy co na to internet. viz např. http://cs.wikipedia.org/wiki/Polysacharidy :
"Polysacharidy jsou polymerní sacharidy. Jsou tvořeny monosacharidovými jednotkami, které jsou spojeny glykosidickou vazbou. Často jsou amorfní, nerozpustné ve vodě a nemají sladkou chuť, proto je jejich označování za cukry nepřesné".
Takže glukóza - v pořádku, ale pouhá 2%!!!!! maltoza - pro včely nestravitelná, trisacharidy (např. naše známá melecitóza) - silně problematické.
No a konečně polysacharidy - většinou pro včely vůbec nerozložitelné, např škrob, glykogen, celulóza atd.
Pokud by tohle mělo fungovat, je jednodušší krmit bramborovým škrobem. Je podstatně levněší.
Můj úhel pohledu - pokud potřebuješ zlikvidovat včely, tak poměrně spolehlivé. I když bych na tu likvidaci měl jiná řešení. Např. dar kamarádovi, nebo sousedovi. Pokud jich máš víc, rád si pro ně před nakrmením !!!!! přijedu.
iRP
Myslel jsem si to, že to nebude pro včelky OK....Smile
(20.07.2012 18:27)alesjochman napsal(a): [ -> ]Glukóza zmizela v obou úlech, ale úplně do sucha!!!! Cukr s vodou ještě pořád mají. To mě tedy překvapilo!

Dobre, ale aký je nárast zaviečkovaných zásob? To, že im "chutí" ešte neznamená, že aj "zasýti".... Odparia vodu a čo Ti zostalo v úle?
Zatím nekrmím na zimu. Budu rád, když to zužitkují a prostaví teď a na zimu jim dám cukr. Ten už mám připravený. Ale zásoby nějaký už mají. Na to že je mám měsíc a byli na pěti rámcích, tak jedou pěkně. Glukózy jsem si přinesl zatím jen 12 litrů, tak to zkouším. Zatím vím jen to, že jim chutná a berou ji přednostně!
Tak jsem byl ráno udělat prohlídku a trochu se na děvčata podívat. Oddělky (čtyři) mě dělají radost. Tak jsem jim dal další nálož a pozvedal je.
Ale:
jedno produkční včelstvo (jedno ze dvou) katastrofa...když jsem je zvážil, tak koukám, že oproti minulé prohlídce (8 dní nazpět) jsou lehčí o 13kg Surprised. No, nejdříve jsem juknul na ty první (abych měl srovnání), proházel a zjistil, že mají asi nástavek a půl zásob. Tak půlka zavíčkovaná. Matka je tam Vigor. Pak jdu druhého - matka Pekařovská (ona byla vždy taková pomalejší, ale zase při ošklivém počasí přidala a tím se to dorovnalo). No, k jádru věci. Vše prázdné. Když říkám vše, tak vše! Plodu na třech místech tak dohromady na rámek a půl a zásoby půl rámku!!!! Všechny včely "nuda v Brně" Dělnice luxují co se dá a létavky? Všechny vyvěšené dole a "létat nebudeme". Bylo to, jako bych vzal nový úl, přidal souše a nasypal kýbl včel. Neskutečně strašidelné (já to s nima moc prožívám - když mě je jich tak líto)
Neřekl bych, že to byla loupež - tedy, já ještě loupež pořádně nikdy neviděl, ale, žádné mrtvolky ani pře úlem, ani v něm. Řekl bych, že nastalo přesně to, co někdo zmiňoval předevčírem. Minimum medovice, do toho špatné počasí a je to. Sad
Takže jsem u všech nasadil už krmení, těmhle jsem dal víc (5Kg 3:2), protože se tam dostanu asi až v neděli, přidal jsem jim rozškrábaný rámek od vedle a budu se modlit. Navíc doufám, že to zvládnou s novým krmítkem., Dal jsem jim do nástavku vaničku z ikea a na ní fólii.
Chci se zeptat zkušenějších. Mám podniknout ještě něco? Nemám třeba půlku zásob od vedlejších přidat těmhle?
U toho špatného včelstva se v prvé řadě podívejte, jestli mají matku. Chtělo by to ji skutečně na vlastní oči vidět.
Podle mne tichá loupež, jako vyšitá z učebnice. Nejprve bych se podíval, jak moc daleko jsou od česna, či očka.
Znovu , snad už po sté opakuji, že VČELY MUSÍ KONTROLOVAT VSTUP DO ÚLU!!!!! Zvláště, pokud je to oddělek.
Pokud nejsou doslova nalisovány v česně (metodu, jak to zajistit jsem už také několikrát popsal), musí se provést úprava.
Dalším bodem je neprodlené celkové uzavření úlu a dodání TEKUTÉHO KRMIVA. To proto, by včely měly vodu. Tento stav je potřeba udržet alespoň 3 - 4 dny. Včely se po dobu uzavření alespoň částečně konsolidují a po otevření by měly být schopny hájit vstup do úlu OTEVŘENÝ POUZE NA JEDNU VČELU
Samozřejmě dál podávat cukr formou roztoku, dokud se stav nezlepší. Já osobně bych nad nimi ještě hůl nelámal, ale bez pomoci a pochopení, proč k tomuto stavu vinou včelaře došlo se zachránit nedají. Ještě je dost času, samozřejmě kontrola matky by měla být samozřejmostí, Jinak až zase za rok.......
iRP
Matku jsem zahlédl a tak 80% včel bylo v podmetu, takže česno kontrolují. Oddělek to není. Asi to bude loupež. Confused Jediné co jsem neudělal, tak jsem je neuzavřel. Takže jim to ještě pozavírám. Překvapil mě ten plod. Bylo ho málo. Takže je možné, že matka neklade? Že bych měl souběh dvou problémů? Nekladoucí matka a loupež? Také nevím, proč sedí v úlu a lelkují, když včely vedle nosí...
keď nie je zásob tak Vám ani klásť nebude, otázka je prečo by rabovali produkčne včelstvo, či nie je chyba v matkeIdea
V příspěvku 147 jsi psal, že si jim přidal rozškrábaný rámek. Tak to je dost pádný důvod pro lupičky napadat včelstvo. Mimochodem letos jsem taky dělal nějaké oddělky a taky jsem se potýkal s loupeží. Plno mrtvolek matka netknutá ale ne a ne klást. Tak jsem je zavřel na dva dny a matka se rozkladla a tak jsem je pootovřel a zase loupež. Nasledující kontrola - opět žádná vajíčka a žádný plod ale matka žila. Ta loupež ustala až když jsem je opět zavřel a pak před otevřením dal otevřený plod z jiného včelstva k očku. Teprve pak si lupičky asi řekly a tady to voní plodem tak je vše OK - tak to tu nebudeme likvidovat. V každém případě má zkušenost je taková, že při loupeži matka neklade a dokonce již zakladená vajíčka jsou zlikvidovánana. A další zkušenost je ta, že pokud se dělá oddělek (zavíčkovaný plod, mladušky a matečník - tedy bez otevřeného plodu) v době slídění a loupení je ihned napadán a je nutno jej zavřít po dobu než má mít matka prolety - po tu dobu krmit a pak pak ho otevřít ale zároveň přidat plást s otevřeným plodem k očku jinak nastane loupež. Od té doby pár dní nekrmit.
Zásoby - rozškrábané jsem dal až potom. Jako první jídlo, rsp. rychlé jídlo. Wink

Ráno jsem stihl udělat rychlou otočku přes zahradu. Co jsem jim dal, tak spotřebované. Rychle jsem jim to doplnil a mazal do práce. Zavřít jsem jim vše nemohl, létavky nosí. Nechal jsem jen jedno očko - prozatím. Takže je to alespoň podnítilo - když nosí. Jak přijdu ráno z práce, udělám kontrolu, přidám plod a zásoby od ostatních, pořádně zakrmím a zavřu. Tedy, asi mám zavřít až večer - nebo se pletu? Když je budu mít rozebrané, tak jich bude půlka venku.
Nejhorší na tom je to, že sloužím čtyřiadvacítky, takže vše pořádně až ráno. Jsem rád, že jsem stihnul dolít to krmení. Jen tak mimochodem, žízeň velká. Zbyl jen na dně cukr - trocha a jinak sucho. Takže za 22 hodin skoro 5Kg cukru.
Pořádně si ten svůj příspěvek ještě jednou přečti a já Ti jej pomohu "překládat do češtiny".
  • Co jsem jim dal, tak spotřebované - do češtiny přeloženo - vyloupené.
  • Zavřít jsem jim vše nemohl, létavky nosí - do češtiny přeloženo - lupičky mohou nerušeně loupit dál, bez problémů se dostanou dovnitř. Loupené včelstvo přece proboha nic nepřináší!!!! Proč, když mu to obratem lupičky seberou? Včela není blbec!!!!
  • Když je budu mít rozebrané, tak jich bude půlka venku do češtiny přeloženo To sice ano, ale to jsou ty lupičky, ne domácí včely!!!!
  • Jen tak mimochodem, žízeň velká. Zbyl jen na dně cukr - trocha a jinak sucho. Takže za 22 hodin skoro 5Kg cukru. přeloženo do češtiny- no to se lupičky docela činí!!!!!
OKAMŽITĚ UZAVŘÍT!!!!!!, podat zásoby (roztok) a nechat tak alespoň 4 - 5 dnů!!!!!! pak k večeru (20.30 hod.) opatrně otevřít na jednu včelu, aby se mohly vykálet a nejméně hodinu pozorně sledovat. A večer po ukončení letové aktivity bych je z preventivních důvodů na 2 - 3 dny znovu uzavřel. Případné chybějící včely či zpracované zásoby snadno přehodíš rámkem plodu, nebo zásob. Ale pokud to ty domácí včely nebudou bránit, je jakákoli snaha stejně marná. Pak je lépe je oželet a s něčím spojit.
No a bez průběžné kontroly matky (vždy po osmé večer) to stejně nepůjde, to by měla být samozřejmost.
Možná by ještě bylo lepší takovéto včelstvo odvézt ke kamarádovi do sousední vesnice, min. 5 km vzdušnou čarou a po 14 -ti dnech při všech těchto opatřeních vrátit zpět. To by se myslím i vyplatilo. Případný benzín by snadno vykompenzoval prodej medu. A vešlo by se tam i vypité kafe.
iRP
OK. Já se tam pokusím ještě dneska jednou dostat. Očka mám dát na větrání? A jak dno? Otevřené na síto? Nebo mám zasunout podložku?
A děkuji moc za rady. Já loupež ještě nikdy neviděl, takže nemám s čím srovnávat. Confused.
Tak jsem to skoulel a dokázal jsem se tam dostat v půl páté. Na všechno jsem měl 15 minut, ale to stačilo. Víc bych tam asi stejně nevydržel. Měl jsem chuť se s každou cizí včelou porvat. No, snad nebyla "cizí" krádež, snad to byla alespoň včela od kamaráda, co má úly hnedle vedle mě. Tak má třeba zakrmeno.
Jak jsem Vám říkal, že pěkně odebírají, tak jste měl samozřejmě pravdu zdatně jsem lupičky zásoboval . Teď večer byl zase roztok pryč. Ráno to vypadalo takhle - to byla ta falešná idylka. Pěkně i bylo uloženo a pohoda. Ale teď večer...uvnitř jsem to nedokázal vyfotit. Byl jsem rád, že se to obešlo jen s jedním žihadlem. Neměl jsem kalhoty s gumou. Takových včel jsem na jednom místě ještě nikdy neviděl. Po tom, co jsem:
  • uzavřel očka (nechal jsem je jen na větrání)
  • doplnil vaničky na 11 litrů roztoku
  • všechno poskládal
to vypadalo takhle
Ano správně, začalo to i na tom druhémConfused. Když bych tam nejel, tak bych měl vykradená i tahle. Takže jste mi zachránil další včely. Díky vám! Rady k nezaplacení. Jen je škoda, že nedokážu plnit pružně, bo sanitka není zrovna včelařké auto Angel

Takže, těch 11 litrů co každé dostalo stačí bohatě na 4-5 dní? Resp asi musí že? A mohu ráno otevřít dna, aby se jim větralo spodem, nebo to slídilky také láká a mám je nechat zavřená?

Děkuji moc za pomoc - a Vaši trpělivost to každý rok opakovat nováčkům. Vy a Zdeněk Brentner jste moje záchrana.
Ale, řeknu Vám, je to škola života za pochodu a tak to má být.

EDIT:
A, když tak koukám, mohu poprosit admina o přesunutí tohoto celého do vlákna "loupeže". Když už jsem přišel na to, proč mají hlad.
Dosť často sa tu stretávam s hádam najväčším problémom začínúcich včelárov a to je častá rabovka pri podávaní zásob včelstvám. nemôžem si pomôcť, ale pre začínajúcich je to syndróm, ktorý ich prenasleduje aj niekoľko rokov a prešiel som ním i ja, kým som nepochopil PREČO. Včela ako taká, neustále hľadá zdroj potravy a ak zbadá, že s niektorým nie je niečo v poriadku, najskôr to býva býva chýbajúca matka v úli, to však neznamená, že odoberieme kmeňovému včelstvu matku, hneď ho cudzie včely napadnú. Skôr je to mladé včelstvá-odložence, kde nie je ešte vytvorená biologická celistvosť a chýbajúce lietavky, ktoré a odlietajú do svojho v prípade, že je uložené in situ, čiže na vlastnej včelnici.
Lúpeniu včiel často dochádza, ak neodborne manipulujeme s podávanými zásobami, rozliatim roztoku atď.

Neuznávam rôzne rady, ako najčastejšie "zúž letáč na jednu včelu", ale ak cez tú medzeru dokáže vyjsť domáca včela, tak tade vojde i cudzia včela, tie sú agresívne a doslova sa dnu natlačia. takže tým nič nedokážeme. Už so tu raz písal, ak chcem prejsť rabovke nového včelstva, robte odloženec s plástami, na ktorých sú zaviečkované zásoby a nestane sa vám, že budete sklamaný. Potrebné zásoby podávate až vtedy, keď je včelstvo biologicky stotožnené so svojou matkou a svojím príbytkom.

Pri normálnych včelstvách k lúpeniu včelami nedochádza, pretože do týchto včelstiev sa nesnažia dostať, ak aj náhodou tak ju strážkyne na letáči "prelustrujú". S
Situácia na mojej včelnici ma donútila každému včelstvu (je ich 70) podať zásoby, pretože niektoré všetko spotrebovali až do dna. Letáče som nezužoval, každé má letáč 20x380 mm (bez zúženia čo i len jediného letáča), tekuté zásoby podávam ráno po celý deň, snažím sa zabrániť akémukoľvek zavďačeniu sa včelám rozliatym cukrovým roztokom, je už výnimočná sliedivosť včiel a osa nedajú na seba dlho čakať, ale nezbadal som čo i len náznak vnikaniu cudzích včiel, letáče majú včelstvá pod kontrolou.

Ešte spomeniem jednu zaujímavosť, na včelnici občas robím svojské "pokusy", urobil som ich aj s vyložením plástov (6) so zbytkami medu v nich, nejakých 20 m od včiel. Včely ich rýchle nájdu a tieto si rýchlo pozvú na pomoc ďalšie. Odrazu je ich toľko, že mi zježili vlasy na hlave, nespanikáril som, ale som ich nechal na mieste dotiaľ, kým ich včely nevylízali. Predstavte si nič sa nestalo, postupne včely pochopili, že ich zdroj potravy sa minul a nálety celkom prestali.
Takže ak sa nám niečo také prihodí, treba včely nechať plásty vyčisť, len na včelnici nesmú byť pohodené ďalšie prístupné zásoby. Ja to robím vtedy, keď chcem vložiť plásty do slnečného do slnečného tavidla. Vyskúšajte uvidíte!
Na predchádzajúci príspevok som dal mínusku preto, že zo zdravotného hľadiska je to zlá metóda.
súhlasím s vasilisom a doplním že vysušovanie plástov je zbytočné,v pohode sa dajú uskladniť aj ked sú od medu,včely na jar ich veľmi ochotne prijímajú..aj keď,také vysušené plásty sa ľahšie uskladnia(nelákajú včely) a vyzerajú"upratanejšie" než zababrané od medu Smile..
.... Pak by přece ale neměl být problém je "uskladnit" třeba na týden ve včelách, např. těsně před rušením medníků. Jen položím celý nástavek na včelstvo a je hotovo. Včely je vyčistí, opraví a můžete je skladovat naprosto bez problémů. Přece právě toto je jedno z kouzel nástavkové technologie - položit a jít. A nízkonástavkové zvlášť. Nebo se mýlím?
iRP
Referenční URL's