Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Gabon
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
všetok klieštik je v poslednom plode, pod viečkom...
v žiadnom prípade by som jesenný boj s klieštikom nevynechal Angry
( teda ak by som chcel mať včely aj na budúci rok Blush)
Co se týká toho Gabonu PF - tedy kde je aktivní látka Tau-fluvalinatum - tedy stejná jako v Apistanu
Citace:Active Component in Apistan
The active Component is Tau-fluvalinate which is a synthetic pyrethroid. Tau-Fluvalinate is a fat-soluble compound.


Tak tady je takové malé upozornění:
Citace:Effect on Bee Heath
Apistan causes more Deformed Wing Virus
A study carried out by Joachim de Miranda on Januray 2012. Mr de Mirandaa is bee ecologist at the Swedish University of Agriculture Sciences in Uppsala, Sweden. The study concluded that Apistan actually caused an increase in Deformed Wing Virus (DWV) in Bee colonies.
You can read more about this issue Here “Apistan May Give Honeybee Virus an Advantage”

Causes Queen to weigh less and Drones die earlier
Jennifer Berry wrote an article for the Bee Culture Journal in 2008 entitled “Pesticides, Bees And Wax”.
A study was performed to determine if the various miticides on the market at that time, effect the bees in anyway.

Citace:A balance of evils
The researchers don't yet know what could have caused the initial spike they saw in deformed wing virus in the pesticide-treated bees, but suspect that Apistan could be working synergistically with the virus against the bees; alternatively, the chemical may be negatively affecting bee immunity, leaving them more vulnerable to the deformed wing virus.
....

De Miranda doesn't think beekeepers should be alarmed, because the virus spike wasn't significant enough to cause major damage, though using pesticide to treat bees with just low levels of the mites may not be the best idea. Colonies highly infested with mites need to be treated, he said, adding that "you have to see it as sort of a balance of different evils."
.....
"Beekeepers need to be aware that viruses don’t sit still and things are continually changing," Martin said. Fifteen years ago acaricides that killed mites also reduced virus levels, but this is clearly not happening anymore, he said. "Things are not as straightforward as we once believed."
viz.: http://www.livescience.com/18139-honeybe...virus.html

To říkají vědci, zatímco naši veterináři podle zimní měli nařizují Gabon a tedy při nízké invazi, která se pozná až v létě, vede toto rozhodnutí ke zbytečnému poškození včel a zvýší náchylnost k virům na které to pak padá na podzim a člověk se diví: "vždyť tam těch VD bylo minimum".

Ale nevěřte vědcům a podlamujte si hromadně zdraví včel na základě SVS, přesněji řečeno jen té jedné "správné" pesticidní alternativy propagované výrobcem spřaženým s neoficiálním distributorem.
A čo hovoria vedci na KM,či thymol? To včelstvám nepodľamuje zdravie a takéto včelstvá sú bez vírov?
Aké sú teda iné spoľahlivejšie možnosti, aj to by mohli vedci povedať.Možno by SVS zmenila názor.
Ale o to tady nejde. Samozřejmě, že KM i thymol mají své "mouchy". Tady jde přece o to, že ten Tau-fluvalinate stejně jako KM nebo Thymol je potřeba dávat, když je opravdu zapotřebí a ne když je ve včelstvu 10 kleštíků a to se ze zimní měli nezjistí.
Stěžejní je ta věta v překladu ".., myšleno tím, že užití pesticidů pro ošetření včel s pouze nízkou úrovní napadení nemusí být nejlepší myšlenka". Jinými slovy zbytečné plošně léčit při malém napadení a zadělávat si na problém se sníženou imunitou podlomenou aplikovaným léčivem.

Jinak pro doplnění jak Thymol tak KM působí i proti DWV a proto jsou z tohoto pohledu výhodnější. Nic ale není bez chyby a nic není 100% spolehlivé a univerzální. Vždy je ale dobré se na věci dívat z více stran a vybírat si dle situace.
Především by bylo dobré, aby se včelaři včas naučili novými ošetřovacími postupy vést svoje včelstva, aby to neházeli za hlavu. Až přijde ještě větší malér, nebo až to přijde nařízením z Bruselu, bude velmi, velmi těžké to ze dne na den zvládnout.
(23.09.2015 12:45)Ritchier napsal(a): [ -> ]Zdravím včelaři,
sleduji tady tu debatu a množství, které krmíte. Já byl před měsícem zavěšovat gabon a rozhodl jsem se zimovat na medu. Teď se mnozí zděsí, možná je to chyba a navíc těch peněz, co zůstalo v plástech, ale věřím tomu, že včelky budou vitální a příští rok se mi odmění. Prč jsem to udělal? Inu jako začínající včelař si hledám správnou cestu-každý má na to jiný názor. Loni jsem si včelky přivezl a místo 15 kg cukru jsem dal 15 kg roztoku Blush, kupodivu přežily. Letos tedy vůbec nekrmím a každému včelstvu jsem nechal plný nástavek 39x24, budu zimovat ve 2 nástavcích. No uvidíme, mám z toho hrůzu a na jaře se ukáže, jestli to bylo správné rozhodnutíIdea

Člověka spíš vyděsí ten termín zavěšování Gabonu? A ještě tam je?
Šel tam 24.8., takže o víkendu vyndavám
(23.09.2015 12:46)KaJi napsal(a): [ -> ]Člověka spíš vyděsí ten termín zavěšování Gabonu? A ještě tam je?

Pokud bych nechal gabon v úle déle než je zdrávo, má to na včely nějaký dopad?
Na včely ani ne.
Ale není to pravé ořechové z pohledu vzniku rezistence kleštíků.
(23.09.2015 20:07)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Na včely ani ne.
Ale není to pravé ořechové z pohledu vzniku rezistence kleštíků.

Nemyslím si, že je to pravda. Rezistencia voči pesticídom nie je determinovaná dĺžkou aplikácie prípravku (pri jednej aplikácii), ale jeho opakovaným použitím za súčasnej prítomnosti rezistentných jedincov v populácii. Takže ak je v úli pár rezistentných klieštikov, je jedno, či tam Gabon visí raz ročne týždeň, 3 týždne či 2 mesiace, ak každoročne používame len a len ten Gabon. Časom sa tie rezistentné klieštiky namnožia tak či tak, bez ohľadu na to, ako dlho nechávame Gabon v úli visieť.
(https://en.wikipedia.org/wiki/Pesticide_resistance)
To by platilo, jen v případě, že by se s časem nesnižovala koncentrace toho pesticidu v gabonových destičkách. Jelikož se, ale s tím jak se dostává ta aktivní látka do prostředí, postupně snižuje, pak se po nějaké době dostane na hranici své účinnosti. To je právě okamžik, kdy se začíná vyvíjet rezistence, jelikož umožní některým více odolnějším přežít. Další rok je pro některé potomky preživších ta laťka opět zvýšena a hranice účinnosti (koncentrace resp. dávka účinné látky) se posunuje výše a opět určitá odolnější část populace roztočů přežije.
Je to jako, když si otužilci zvykají na studenou vodu - prostě postupně si snižují teplotu a přizpůsobují se.
Prostě skoková změna zabijí, pomalá buduje odolnost.
Re: JKL
Necitlivosť škodcu voči "nízkej", či "nižšej" koncentrácii pesticídu sama o sebe nevedie k vzniku rezistencie. Na to je potrebná ešte jeho pravidelná dlhodobá aplikácia, prítomnosť rezistentných jedincov v populácii škodcu a výskyt "správnych" mutácií. Bez nich sa hranica rezistencie nebude posúvať smerom nahor.
Nějak nechápu co tím chceš říci. Je to nějak zmatené.
Citace:Necitlivosť škodcu voči "nízkej", či "nižšej" koncentrácii pesticídu sama o sebe nevedie k vzniku rezistencie.

- nevede, to už je projev resistence. Jen je diskutabilní co je ta nízká koncetrace - to je relativní.



Citace:Na to je potrebná ešte jeho pravidelná dlhodobá aplikácia, prítomnosť rezistentných jedincov v populácii škodcu a výskyt "správnych" mutácií.

- ale to je právě to, že se tam nechává ten Gabon déle než měsíc, a o tom se tu bavíme ne?. Jinak opět stavíš do pozice co bylo dříve slepice nebo vejce - tedy resistentní jedinec nebo vyvíjející se rezistence. Dle mne je prostě prahová koncentrace a "vhodná" mutace zatím nezodolněného roztoče první krok pro vývoj rezistentní populace. A tedy dlouhodobá aplikace => dosažení prahové koncentrace => vhodná mutace VD, který je přimigrován nebo se dere z buňky => jeho zodolnění => vysoká pravděpodobnost odolné následné generace.
Chcem povedať len to, že z pohľadu vzniku rezistencie je logicky dôležitejšie to či sa opakovane používa iba jeden pesticíd, než to, či sa ten pesticíd aplikuje v priemere vyššej koncentrácii 3 týždne alebo v priemere nižšej 3 mesiace. Akýkoľvek selekčný tlak (napr. akaricíd) musí posôbiť v populácii v prvom rade dlhodobo, aby v nej po sebe zanechal "stopu" (napr. rezistenciu).
(Odpoveď na dilemu "vajce či sliepka", "rezistentný jedinec či vyvíjajúca sa rezistencia" je napr. tu: https://en.wikipedia.org/wiki/Chicken_or...solution).
Howgh! Smile
Četl jsem kdysi v nějakém angl. psané zprávě , že po vzniku rezsitence na pyrethroidy v dlouhodobých nosičích farmáři v USA namáčeli do Amitrázu dýhu a za chvíli na tom byli stejně.
Asi tak kolem 2008 čteno, ale nikde jsem to nečetl jako potvrzení. Pamatuji si to, že mi to bylo divné.
Nemáte někdo ánung o takovém textu



Aha, strejda Google toho o tom ví hodně:
https://www.google.cz/?gfe_rd=cr&ei=g30D...%20america
...a možno i preto som alergický keď počujem niečo o jarnom "natieraní plodu"...Angry
Doporučuji všem se důkladně seznámit s níže uvedeným. Jinak vás zdivočelé bojůvky lidových milicí sešrotují na mělBig Grin zdá se.

http://eagri.cz/public/web/file/367779/N...6632_G.pdf
No je to hustý...tie sankcie.
Zdravím,

mám dotaz na léčivo Gabon Flum. Včera mi ho předali a nějak jsme si nevšimnul že je to vlastně něco jiného než loni (Gabon PA92). A když jsme hledal co to vlastně je, zjistil jsem že to není veterinárně schváleno a že jsem se stal asi součástí klinické studie. Dotaz na věci znalé: je to normální postup že výrobce testuje po dohodě ze ZO (předpokládám že ZO má nějakou dohodu) nová léčiva. Kdo nese případnou odpovědnost za škody (přeci jen do včel dám nakonec léky já, leč jsem nepředpokládal že příjde pokus).
Vím že v různých ZO již gabon flum používaly, prosím o nějaké informace. Max to nahradím Formidolem a nebudu to řešit.
A dalsi alternativecSmile
Zodpovednost samozrejme nese vcelar. Za vcely i za Vcelpo.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Referenční URL's