Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Ztekucení medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
(08.06.2015 21:57)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]
(08.06.2015 12:28)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Jirko je už v kilovkách Sad
Taky jsem, Zdeňku, včera vylil pár kilovek z prvního točení a začal pastovat. Prostě se rozjela rychlá krystalizace, tak to bylo jasné ...
Sklenice jsem vymyl a první medovou vodu z těch sklenic používám do rozprašovače na postřik včel podle receptu L. L. Langstrotha. Zase jedna věc, kde mu dávám palec nahoru ... Big Grin
Jiří
Na postrek včiel pri akej operacii? Dík.
..bond test na rabovku.. Smile
Gusto, když je snůška, není žádná rabovka, včelky mají věru jiné zájmy. A snůška u nás je velmi intensivní. Vyhodnotím to snadno, když na včelnici přijdu, není to problém. Je zjevné, že nevíš, o čem mluvím.
Jde o zběžné současné prohlídky. Rychlé, citlivé, podle nálady včel a současné situace ... Ale i v rámci odebírání plástů vhodných k vytočení. Bez problému.
Samozřejmě, že po snůšce bych byl mnohem opatrnější.
Jiří
Keď skončí znáška a sa vytáča sa môže hned do krnítiek naliat cukrový sirup a žiadna rabovka dokonca sa začína lepšie robiť, ja to tak robím hadam 30 rokov. Je to protišoková terapia vo včelstve.
Rád bych si pořídil něco na ztekucování medu. Chci ztekucovat jak 40 kg kýble, tak klasické sklenice. Přemýšlím o polyesterové komoře https://www.vceliobchod.cz/komora-na-ztekucovani-medu. Máte s tím někdo zkušenost? nebo mám si raději pořídit klasickou ztekucovací komoru?
Na to ti stačí obyčejná lednička ze sběrného dvora - jsou jich tam barikády. Vezmi raději vyšší - tak 270 lt. Do té se Ti vejde všechno.
Topné teleso zvol raději menší, ze 2 autožárovek 45/55 Wattů přes termostat. Zapojení na 1 vlákno.
Nebo zvol raději žárovkou s výkonem 21 Wattů trvale a 2 žárovky 45 Wattů přes termostat. Vyjde Tě to za benzín do sběrného dvora a na autovrakoviště. A když už tam budeš, nezapomeň na patice. Výborné jsou od zadních světel Škoda Favorit.
Nebo vytáhni skoro 7 litrů. Výsledek bude stejný - rozpuštěný med.
Vlastní zkušenost.
iRP
Mám box z lednice, topím 4x 100W/230V Jednotlivé žárovky mohu podle potřeby vypínat. Žárovky mají minimální tepelnou setrvačnost oproti klasickým topným tělesům, takžy když je termostat vypne, teplota už nestoupá. A určitě tam dát ventilátor, aby se nevrstvil vzduch.
A když přiděláš zezadu bednu přes kondenzátor ze sendvičových panelů, díru dole, díru přes výparník nahoře a díru dozadu taky nahoře, do jedné z děr dáš ventilátor a už nemusíš přidávat topné těleso a navíc to bude, když dáš do medu míchadlo (po ztekucení) i vysoušet med. Jen musíš vyměnit termostat a vyřešit odvod kondenzátu.
U trochy medu (z prvního vytáčení, který zkrystalizoval už po cca 14 dnech - jabloň, řepka), který jsem nestačil stočit do sklenic a který jsem "ztekutil" pomalým rozehřátím (teplota tak 40stC), se mi na povrchu medu tvoří cca 1cm vrstva trvale tekutého medu, která ne a ne ztuhnout.
Přitom ta samá várka medu (z toho samého stáčení), kterou jsem stáčel bez ztekucení, ztuhla úplně celá bez jakéhokoliv náznaku tekutosti na povrchu.

O co jde? Co s tím teď? V to skle to vypadá trochu blbě.

Pamatuju si z historie, že jsem kdysi něco podobného u jednoho medu už viděl a ten med začal po roce lehce kvasit...
Obsah vody jsem měřil po stáčení a byl kolem 18%.

Díky za radu

Napadá mě, že jak jsem ho ztekucoval stylem "menší hrnec s medem jen částečně ponořený do velkého hrnce s vodou", a "bez míchání", tak že ta spodní vrstva měla ve finále vyšší teplotu než ta horní a "přehřála se", tudíž ztuhne o dost pomaleji?

Nebo mohlo dojít rozehřátím nějak k separaci na med s vyšším a nižším obsahem vody (to se prý občas stane i u krystalizace, jak jsem kdesi četl)?
Mám niečo podobné, aj ked ja som nerobil stekucovanie:
Med z minulého roka mám uskladnený v pivnici (sklepe) kde je teplota cca 15 stupňov teraz cez leto, a v zime asi 11 -12. Za ten rok skladovania sa na dne pohárov usadil skryštalizovaný med, vrstva cca 2 - 5 cm od dna. Zbytok medu v pohároch je krásne tekutý. Mal by to byť agátový med, ale ako vieme nedá sa to skoro nikdy úplne oddeliť teda určite nie ak so včelstvami nekočujem.
Teraz úvaha alebo dotaz: Oddelil sa takto agátový med od iného napríklad repkového? Nepokazí sa niečo ak ten riedky - tekutý mede s pohárov zlejem a ten skryštalizovaný potom stekutím a dám zvlášť do pohárov.
Meral som obsah vody po roku (v čase vytáčania minulý rok som ešte nemal refraktometer) a má 17%.
Z mé krátké včelařské praxe mám zkušenosti takové, že jakmile se zkrystalizovaný jarní med rozehřeje, zkrystalizuje pak po nějaké době ošklivě - různé části jinak jako kdyby v tom plaval nějaký povlak, oddělí se tekutý od hrubých krystalů apod. - vypadá to alespoň u mě prostě hodně nevzhledně, ale dočetl jsem se že to smíšené medy dělají. Od té doby všechen jarní pastuju (u mě v malém množství hranol+vrtačka) a mám klid - není to ani tekuté ani betonové a v okolí, kde se to moc nezná, s tím mám docela úspěch Smile
Musím si pořídit "tepličku" (lednici s topením a termostatem)...

To pastování příští rok zvážím, letos to nestojí za to.

(07.07.2020 9:42)magnos napsal(a): [ -> ]Teraz úvaha alebo dotaz: Oddelil sa takto agátový med od iného napríklad repkového? Nepokazí sa niečo ak ten riedky - tekutý mede s pohárov zlejem a ten skryštalizovaný potom stekutím a dám zvlášť do pohárov.
Meral som obsah vody po roku (v čase vytáčania minulý rok som ešte nemal refraktometer) a má 17%.

Na tom se snad nemá co pokazit. Ale stojí to za to patlání s tím...??!
Citace:Na tom se snad nemá co pokazit. Ale stojí to za to patlání s tím...??!

Neni toho veľa, asi len 7 - 8 pohárov takže to neni problém a vyzerá to lepšie ked niekomu ten med dám "co mi to dal za med - na spodu nejaká zrazenina ...":P
(07.07.2020 9:09)supec napsal(a): [ -> ]O co jde? Co s tím teď? V to skle to vypadá trochu blbě.

Pamatuju si z historie, že jsem kdysi něco podobného u jednoho medu už viděl a ten med začal po roce lehce kvasit...
Obsah vody jsem měřil po stáčení a byl kolem 18%.

Díky za radu

Napadá mě, že jak jsem ho ztekucoval stylem "menší hrnec s medem jen částečně ponořený do velkého hrnce s vodou", a "bez míchání", tak že ta spodní vrstva měla ve finále vyšší teplotu než ta horní a "přehřála se", tudíž ztuhne o dost pomaleji?

Tak postupně.

18% a mírně + (literatura uvádí 18,6%) je moc. I 18 může být ještě problém, já se nebojím medu 17,8 a "suššího". Vlhčí dám do výkupu (neumím a nechci ho sám zahušťovat), ať si velkozpracovatel svoje peníze zaslouží.

Ztuhlý kvěťák (pastovatelný = jemnokrystalický) je potřeba rozpustit při max 45-48 stupních. Na hladině se objeví jemná pěna a tu je třeba dokonale sebrat. Po dalším ztuhnutí se med už kazit nebude. Tedy pokud má pod a max 18%.

Rozpouštění v hrnci a kor jak popisujete, je ta chyba. Došlo asi k přehřátí části medu, ten vystoupal nahoru. Nemám vyzkoušené, ani ověřené, ale vyčetl jsem (nebo opakovaně někde slyšel), že velkovýroba květový med převaří a ten pak už nekrystalizuje. Že je zničený velokovýrobcům nevadí, oni jsou tu proto, aby plnili spotřebitelům jejich přání a ti si přejí v drtivé většině med tekutý! A tak jim velkozpracovatelé zařídí, aby byl med stále tekutý. Vy jste si nejspíš nerad vyrobil to, co velkovýroba dělá běžně. Velkovýroba, na rozdíl od vás, vědomně a nejspíš ráda.

Převařený med se pozná na první pohled podle toho, že v čirém medu se ve sloupci vznáší různě velké zhluky krystalů, jakoby kulatých (vypadá to jako pšeničná krupice včetně barvy).

Pokud se krystaly jiného druhu medu, očividně "nekulaté", usadí na dně, je to přirozený jev a nejde s tím nic dělat. Leda to převaření alá velkovýroba. To se ale vytvoří nejspíš ty "krupicové" krystaly a budou se vznášet ve sloupci a bude to vypadat už úplně blbě.

Je třeba lidem vysvětlovat, pravda, některým nejde vysvětlit nic.
Dobrý den, prosím o radu se ztekucenim medu. Mám ho v 1kg lahvích a potrebuji ho ztekutit. Dal jsem ho do horkovzdusne trouby na 45st ale ani po 36 hodinách není čirý. Je v něm spousta krupicky a vizuálně to nevypadá dobře, na první pohled to vypadá jako pastovany med. Můžete mi prosím poradit co dělám špatně? Diky
ta krupička nieje tak melicitóza? Med pri + 38 C za 12 hod. musí biť krásny a tekutý. Med pod 15,5% vody býva zväčša mlžný ale tekutý bez krupice a tiež za 12 hod.Cool
Je to med z prvního vytáčení, primárně z řepky. Řekl bych, ze to melocitoza spíše nebude.
Ja topím teraz repkový med a žiaden problém ale hento robili najme ovocné stromy a to som vtedy precedil cez uhelon po stekutení.
Ano, ovocných stromu je okolo hromada.dekuju za radu
Zdravím mohu se zeptat na ztekucení medu někde jsem zde viděl a již nemohu najít ztekucení medu u radiátoru k topení regulace pomocí termohlavice když se topí letos budu předělávat kotelnu a při té příležitosti bych si něco podobného rád pořídil mám prosbu nemáte nějaký odkaz na stránky popřípadě kdo se tím zabýval jednou jsem to někde viděl ,ale neuložil předem děkuji za jakoukoli radu děkuji.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Referenční URL's