Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Ztekucení medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Kdysi jsem se tady na VF účastnil debaty na toto téma, ale nerealizoval jsem to. jen tak na okraj, termostatická hlavice má teplotní rozsah do cca 28 °C, což je málo. Sám jsem si nakonec postavil termobox z mrazáku, topím 4 žárovkami 100W, které mohu samostatně vypínat (regulace výkonu) a vzduch honím ventilátory, aby se nevrstvil. Celé to ovládám digi termostatem a na vstup mám připojený bimetalový bezp. termostat jako pojistku. Ztekucuji kdykoliv potřebuji (ne jen v topné sezóně) a vejde se mi tam 4 kbelíky po 13 kg medu. A jsem spokojený.
Kdo chce ztekucovat na topení, zařídí to tak aby na radiátoru šla udržet ruka ale už aby to skoro pálilo. Pak tam naskládá lahve a přikryje např starou dekou nebo bundou apod. Je to primitivní, ale funguje. Ohřev boxů žárovkama se mi vůbec neosvědčil, žárovky dost často odcházejí zvl. v čase kdy se to nejméně hodí./Murpyho zákony/. Já mám v boxu tělísko na 150/300W a je asi navždy. Nejlepší výběr tělísek všeho druhu mají v shopu ve Chlumci nad Cidlinou. Adresa se dá najít, nepamatuji se. Nad tělískem asi 10 cm mám plechovou vanu, která k boxu nepřiléhá natěsno. To kdyby se něco stalo, aby likvidace rozlitého medu nebyl horor. Do boxu z nefunkčního mrazáku se mě vejde cca 90 kg medu. Láhve naskládám do krabic od rajčat nebo hadovek /lídl/ vejde se do ní přesně 11 sklenic a tak je to asi také kolem 100 kg. Není to nijak moc, ale já jsem nikdy víc nepotřeboval a tak to neřeším. R. S.
Topení OK, ale pořád je to o sklenicích.
Do termoboxu jsem dal žárovky kvůli nulové tepelné setrvačnosti. Za cca 5 let provozu mi nepraskla ani jedna. Tam ztekucuji kbelíky.
Do skla dávám med, který jsem schopen prodat do cca měsíce. Takže téměř celé první točení a samozřejmě pastu. Následně plním podle potřeby. Skladuje se mi lépe ve kbelících než ve skle. Každý má jiné priority.
Ještě jednou děkuji ,ale já jsem myslel buď nádobu připevnit k radiátoru na zem (dala by se popřípadě odpojit ) a tam dát sklenice nebo mne napadla hadice co se dává do podlahového topení + přepravka (popřípadě měděná vanička a propojit to) s vodou a termohlavice a někde jsem něco podobného viděl a už si nevzpomenu kde a jak to fungovalo.
Pripojim sa k teme trochu inou otazkou - ak rozpustate med v poharoch (sklenicich), nemate problem s nerozpustenymi krystalikmi, ktore zosadnu na dno pohara? Vsimol som si to najma pri kvetovych medoch z prvych znasok, najma pokial nechcem med zohrievat na prilis vysoku teplotu (zvyknem ist do 40-41°C v "termokomore" z mrazaku).
Je to tím, že ti med krystalizuje při větší teplotě...kdyby si ho dal do chladu, tak se ti zkrystalizuje na menší krystaly, který jdou pak lehce rozpustit při nižších teplotách za kratší čas. Pokud ho máš někde v pokojový teplotě, tak je podruhé nemožné takový med ztekutit při nízké teplotě.
V skenkach som stekucoval v elktrickej sušiarni. Naskladal do pyramídy a zakryl plastovým vedrom s dierkami v dne, aby trochu prúdil vzduch. ...
zkoušeli jste někdo k ztekucení použít/využít zateplené nástavky na nějakém zatepleném dnu/desce a zakryté zatepleným víkem, to celé jako termobox?

přijde mi, že když jsou včely schopné (i v nezatepleném) udržet med tekutý nebo jej ztekutit, tak by to mělo fugnovat i pro včelaře.
ne že bych si nemoh nějaký termobox vyrobit, ale docela zápasím s místem a je to další "objekt" navíc, nástavky mám nevyužité, tím spíše v zimě.
díky za tip a zkušenost.
Tome máš to v sz
díky!
Nepodělíte se s ostatními?Smile
já to smontuju a pak se pochlubímSmile))...jestli chceš kutit, tak zatím můžeš vyrábět pětisekšní oplodnoplemenáček...viz vlákno chov matek...sice potřebuje ještě trochu vytunit, ale v podstatě fungujeSmile
Ano, používám polystyrenové úly od Sedláčka tak je používám i jako thermokomoru. Dolů dám víko na to nástavek do kterého dám topný ventilátor a naskládám vrchní loučky. Pak podle potřeby jestli kýble nebo sklenice, skládám další nástavky a nahoru víko ve kterém mám termostat se spinanou zásuvkou. Jestli najdu fotky podělím se.

Tady jsou nějaké fotky
Za jak dlouho se tahle jedna nádoba v nástavku roztopí? A kolik stupňů je nastaveno na termostatu? Děkuji.
To záleží aký med chceš zohrievať, dáš Agát a nastavíš +38C. Za 3 hod je teplí a ten pustíš cez uhelon v nádobe. Agát nekryštalizuje a ten sa čisto ohreje aby rychlo prešiel cez syto. Pri kvetových medoch a medovice je to rozdiel lebo každý sa inak topí. To zistíš sám. Cool
(21.04.2021 11:28)iceage napsal(a): [ -> ]Pripojim sa k teme trochu inou otazkou - ak rozpustate med v poharoch (sklenicich), nemate problem s nerozpustenymi krystalikmi, ktore zosadnu na dno pohara? Vsimol som si to najma pri kvetovych medoch z prvych znasok, najma pokial nechcem med zohrievat na prilis vysoku teplotu (zvyknem ist do 40-41°C v "termokomore" z mrazaku).

taky se mi to jednou stalo. Musel jsme to slít a sedlina ani skoro nešla ze dna skla ven, rozmíchat ani náhodou - jakoby se to "speklo" (krystaly se propojily do pevné struktury asi 1cm tlusté na dně).
Zdravím, aku mate skusenost so stekutením pastovaného jarneho medu (ovocne stromy,repka,cca 50/50), zákazníkom pred Vianocami viac vyhovuje tekuty med, bielo-kremova farba jarneho medu v ich hlavách vyvoláva emocie že kupuju sadloConfused
To sú ľudia neznalí veci. Tí zákazníci ktorý už pastovaný med poznajú a vedia akú ma konzistenciu,tak tí sa opakovane vracajú ho spätne kupovať. Dobré meno ale kvalitnému pastovanému medu pokazili včelári,ktorý sa neštítia pastovať medy na 18% vody. Obyčajne to každému doma potom nakvasí a viac nechce pastovaný med ani vidieť. To si takto medzi sebou kazíme kšefty. Já pastovaný med neroztápam spätne,já si stále podľa potreby ako sa predáva len dorábam. Ale roztopiť ide všetko,len je horšie,ak to už niekto roztápa v pohári,to sa mu tam automaticky vytvorí pena.
edo
ani jarný pastovaný med nemusí byť biely...
ja keď pastujem ovocné stromy aj ten pastovaný je pekne jemne žltkavý + výhody pastovaného...
samozrejme treba dodržať to čo píše Jozef, % vody 16-17...
(keď nepastujem môže byť vody viac a medu nič nechýba...Wink )

(28.11.2022 16:21)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]To sú ľudia neznalí veci.
Jožko zákazník sa nehodnotí , zákazník platí a treba mu vyhovieť...Wink
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Referenční URL's