Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Ztekucení medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
p.Pešek a nebylko by jednodušší koupit tu velkou spirálu co je určená na rozehřívání medu přímo v sudu? Pravda je to cca 15.000,- , ale než se s tím takto trápit tak bych to asi šel. Při přepočtu na med je to rozpustit 1 sud prodat med po 100,- / kilo. Půlka toho prvního sudu medu padne na spirálu a pak už jede v podstatě jen na eletriku.
a s touto spirálou máte zkušenost? zdá se mi zbytečné vymýšlet vymyšlené (za předpokladu, že to vymyšlené funguje)
http://www.vcelarstvisedlacek.cz/vcelars...eraci-medu
(01.02.2012 11:57)jdjd napsal(a): [ -> ]Pro R. Peška:
Osobně si ale myslím, že celý systém má smysl jen ve chvíli, kdy se z něj vyřadí ty konve a med půjde pro pročištění rovnou do spotřebitelských obalů.

A já přidávám prodej rovnou zákazníkovi..... Doufám, že tuto variantu si pouze myslíte, protože jste to nikdy nezkoušel. Já ano, ale neptejte se na výsledek. Uvědomte si že med (speciálně květový) zkrystalizuje po vytočení nejpozději do 3 dnů. Co s ním chcete dělat? Prodávat, tak jak je? 90% zákazníků to prostě nekoupí. Pokud ho rozpustíte ve spotřebitelském obalu (t.j. ve sklenici), vystoupá Vám nahoru nevzhledná pěna z vysrážených bílkovin a pylu. Všimli jste si toho? Myslíte, že by tohle někdo koupil? Navíc - pokud vytáčíte taková kvanta medu - myslíte, že je čas to přímo plnit do skla? A těch problémů je daleko víc. Kam s ním? Pořídit další sklad? Kde vezmete lidi, obaly, víčka, prostor, čas atd. atd.
Bohužel, ať se komu líbí, nebo ne, jiné řešení není. Není sice nejlacinější, ale všechna ostatní jsou mnohem dražší, ne - li nakonec neproveditelná.
O spirále jsem uvažoval, byla jednu dobu nakonec favoritem, přesto jsme nakonec zvolili toto řešení. Důvodů je více.
  1. Cena 10.000,- Kč se mi zdá zbytečně předražená, i když bych vzal v úvahu dotace.
  2. Sud je potřeba stejně nějak izolovat. Pokud to neuděláte, budu tepelné ztráty teplého medu tak vysoké, že spotřeba stoupne min. na dvojnásobek. Základní spotřeba energie bude podobná, případný rozdíl asi nehraje žádnou roli.
  3. Spirála po nasazení na ztuhlý med vyčnívá zhuba 1 metr nahoru. Při izolování je zapotřebí s tímto faktem počítat.
  4. Pořizovací cena našeho termoboxu se pohybuje v řádech korun. Několik metrů zbytků střešních latí, zbytky polystyrenu, výmětová Al odrazná fóie, obalová DTD deska, vozík za 50 Kč, který používáme na mnoho jiných účelů celou sezónu, topná tělesa v vyřazených sporáků o železné neděli, přívodní kabel z téhož zdroje. Spojovací materiál - 4 závitové tyče 8 mm, několik hřebíčků na přibití desek a hřebíků na stlučení rámů, 1 odpoledne na montáž panelů. Reglátor je nejvyšší položkou, stojí cca 500,- Kč.
Při jakékoli poruše my naše "zařízení" opravíme za cenu takřka nula, u spirály v případě neuznání reklamace pouze koupě nové a znovu 10.000,-
Navíc náš termobox mohu použít na desítky dalších účelů, třeba jen kvašení medoviny.
iRP
(01.02.2012 15:51)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]... Doufám, že tuto variantu si pouze myslíte, protože jste to nikdy nezkoušel. ... Pokud ho rozpustíte ve spotřebitelském obalu (t.j. ve sklenici), vystoupá Vám nahoru nevzhledná pěna z vysrážených bílkovin a pylu. ...

Med ve sklenicích rozpouštím bez problémů. Sice málokdy (zvolený systém práce to vyžaduje jen výjimečně), ale třeba zrovna před týdnem. Problém v tom vůbec není, žádná pěna nestoupá.

V sezóně sklenkuji jen pastovaný med.

To, co je v sudech, v nich zatím také odchází. Měl-li bych to v budoucnu řešit nějak jinak, tak podle tipů, které jsem uvedl. Půjde jen o jiné seskládání současných subsystémů a stáčečku.
(31.01.2012 22:39)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Závěr – metoda je to dobrá, jen potřebuje technicky dotvořit např. instalací čerpadla na med, nebo .....

Kdysi někdy jsem se jen tak cvičně zabýval zhotovením čerpadla na hustý med a i pastovaný.Zůstalo to v podstatě viset na materiálech.Zkoušel jsem čerpadlo zubové, s malou ůčiností ,ale to už si zhotovil př. Jindra a je asi spokojen.Nyní se již něteré komponenty dají sehnat hotové a tak se daří.
Ale do stadia prototypu jsem dotáhl čerpadlo řetězové.Princip je vysvětlen v jedné příloze a mohu potvrdit,že to funguje.K dotažení do praktické podoby pak nebyla motivace/potřeba/ a opět materiály.Já tenkrát použil dva řetězy na kolo.Nedávno jsem se díval po netu a jsou k mání různé druhy řetězů /řemenů/jak materiálově tak i tvarem, asi by to nebyl nyní tak veliký problém, ale jak říkám, není potřeba.
Dostat med ze sudu je problém hlavně těch, kterých se to netýká. Ostatní si musí poradit. Jak říkám inspirován známým filmem: Med sice nemají, ale odborníci to jsou na slovo vzatí. Nejjednodušeji se med dostane ze sudu nástrojem podobným rýči. Kdysi mě to někdo na Konferenci poradil a funguje to skvěle. Naplním s tím vědra a šup do boxu a nepotřebuji čerpadla ani velký box. Do sudu pak spustím na drátě vařič a přikryju starou dekou. Za pár hodin poslední zbytky vyleju a je to. Kupovat med v sudech je výhodné kvůli ceně a myslím že pro včelaře do 200 včelstev je to spíš komplikace. Sám používám vědra z plastu na cca 13 kg. medu. Ale mám jich stálý přísun a jsou grátis. Možná bych , kdyby tomu tak nebylo, mluvil jinak! Co se týče čerpadel, zřejmě si při závěrečnéi modernizaci medárny nějaké budu muset vyrobit, samozřejmě z anticora. Za vzor mě bude sloužit lopatkové čerp. které jsem vyráběl v dobách kdy nic nebylo na fekálie a dokázalo hustým kalem naplnit požární hadici a dopravit jej do vzdál 70 m. Dají se i koupit jako náhradní díl rotory do profi čerpadel, která pracují na podobném principu a dodělat zbytek. Zdraví R. Stonjek.
Mohu-li poradit, jedině zubové čerpadlo.
omlouvám se za hloupý dotaz, ale kdyžt se řekne "vařič" tak si představím něco co přívádí vodu k bodu varu, nikoliv těch 40-50 stupňů, to samé spirály .. to jsou nějaké regulované spirály? děkuji .. aktuálně řeším něco podobného a jediné co mne napadá je to vyrýpat do menších vaniček a hodit do trouby a tam to v požadované teplotě rozpustit ..
Ano teplota špirály je zregulovaná aby sa med okolo neprehrial.Položí sa na skryštalizovaný med a za tri dni máš 40 kg sud roztopený
Ráda bych se zeptala zkušených - koupila jsem otci spirálu na ztekucování medu v konvi, ale v návodu píší, že se má spirála nejdřív potopit a pak zapnout - jak do tuhého medu můžu potopit po rysku spirálu?!
Pak jsou na ní rysky minimálního a maximálního ponoru poměrně blízko u sebe, takže by konev mohla být tak do poloviny plná.
Máte prosím někdo zkušenosti?
Děkuji, I.Stolínová
Nevím, jakou spirálu konkrétně máte na mysli. Dejte sem kdyžtak foto, ať víme přesně, o čem je řeč. Spirály, se kterými mám zkušenost já, do zkrystalizovaného medu zapravit nejdou. Ty se zapnou a do medu pronikají postupně, jak se med rozehřívá.
Obrázek je např na této adrese: http://www.vcelarstvisedlak.cz/spirala-n...-medu.html
Já jsem si taky myslela, že postupně bude spirála klesat do medu, jen mě udivil návod, který byl u spirály přiložen, proto se ptám na vaše zkušenosti.
Hlavně s ní nemíchat když bude pak ponořená, mohl by se zlomit topný drátek uvnitř.

Položí se na med a je lepší čekat chvíli než se ponoří.

Jinak se dělají ač podobné různého průměru a výšky, takže je otázka jestli ta vaše je pro konev.
S touto spirálou mám zkušenost a dělám to s ní tak, jak jsem popisoval výše. Je potřeba zajistit dobrý kontakt spirály s medem, aby dosedala celou plochou. Určitě ji nelze zapravit do medu, leda asi v případě, kdy by teprve začínal krystalizovat (třeba týden po vytočení) a ještě nebyl pevně krystalický.
(03.01.2013 15:59)Irena Stolínová napsal(a): [ -> ]Obrázek je např na této adrese: http://www.vcelarstvisedlak.cz/spirala-n...-medu.html
Já jsem si taky myslela, že postupně bude spirála klesat do medu, jen mě udivil návod, který byl u spirály přiložen, proto se ptám na vaše zkušenosti.

Ano, v tom návodu je to přesně tak prapodivně napsané a já to vyhodnotil jako alibistickou pojistku, aby výrobce nemusel vyhovět případné reklamaci. Jestli je totiž ta věc na ztekucování TUHÉHO medu, pak nejde ponořit. Jestli jí budu cpát do tuhého medu a zlomím jí, budou tvrdit, pravdivě, že jsem jí hrubým zacházením zlomil a neuznají mi reklamaci. Když se spálí řeknou, že jsem jí neponořil a zase právem neuznají reklamaci. Už od té firmy raději nic nekoupím když nebudu muset.

Rozpustil jsem s tím konev medu v bytě za asi 30 hodin a jen do polotekutého stavu a spirála se "propadala" v průměru hrdla a na stěnách konve zůstával tuhý med. Musel jsem to několikrát míchat a odtrhnout tuhý med od stěn konve. Protivné! Med bylo možné naplnit do sklenic, v nich však během snad jen týdne v pokojové teplotě opět ztuhnul = květový světlý med.

A tak není nad box, kde mi celé konve kdysi rozpouštěl známý, než box dosloužil a tu možnost už nyní nemám. Med byl z boxu rozpuštěný do stavu, jako když se vytočí, tedy úplně rozpuštěný, čirý. Jen si nepamatuju zda se konev rozpustila za jeden či více dní. Myslím si že za jeden den, ale přesně to už nevím a nechci tu říkat hlouposti. Na termostatu se nastavovalo 42 stupňů.

I když mám spirálu, nejsem spokojený. Naštěstí mi kamarád slíbil udělat ze staré ledničky box na celou konev. Topí se v tom několika EU zakázanými žárovkami, kterých mají asi všichni doma doživotní zásobu jako já.
Tie spiraly do konvy su lepsie ako nic, ale tiez som ich uz zahodil.
V case ked som ich pouzival pomohlo postavit konvu k radiatoru ustredneho kurenia a zo vsetkych stran ju oblozit polystyrenom. Potom to ta spirala zvladla do cira tak za 36 hodin.
Termobox zo starej chladnicky urobite za rovnake peniaze a mate tam aj termostat - co mala spirala nema.
Velke spiraly do 200L sudov su ina tema ...
Termostat z lednice je použitelný i pro teploty nad 40 až řekněme 50 stupňů?
Ptám se hloupě? Myslel bych si, že ledničkové termostaty mají rozsah co potřebuje lednice...
Termostat sa tam dava iny.
Ty spirály z ČR jsou za málo, ale mají malý výkon a tak nemjaí termostat atd.

Pokud někod bud eve světě, nebo si objedná z venčí, tak pka západní spirála - dělají různého průmeru co má termostat a pak může mít výkon cca 500W je jiné kafe.

Já mám 500W jen spirálu do kužele, ale pokud si budu něco dovážet, nechám si přibalit plochou.
Zatím českou hobok jen trochu ztekutím, abych tam pak nad to ponořil tu svoji kuželovou a je vidět rozdíl. Do hodiny je med na dostatečné teplotě.

Doporučuji zvážit dovoz, pokud někdo chce ztekucovat takto věští množštví medu.

K ledničce, taky ji mám, ale mám předělanou (když dosloužila) pocit že účinnost bude trochu nižší, přeci jen ohřívat zevnitř a zvenčí.

Ale v zimě je nejlepší termobox za kamny. Smile
Stejný problém jako vcelari s medem v sudech je v ruznych odvětvích výroby. Na ohřev od hoboku přes soudky, sudy až po IBC kontejnery na 1000 litrů se používají prilozne ohebne pasy a navleky na principu topnuch kabelů s regulací teploty od cca 30 do 90 stupňů pro plastové a do 120 st.pro kovové sudy. Na 200 l sudy jsem našel cenu 569 ojra bez dane. Je to sice hodně, ale profi osvědčený prostředek skladny a použitelný bez velkého manipulovani. Váží cca 3 kg. Já používám podobný navlek určeny na ohřev PB lahví s přednastavenou teplotou 40 st. Na Al konve to přesně pasuje. Ohřívá to zvenčí, takže mi nezustava na stěnách 5 cm tuhá vrstva jako pri pouziti spirály. Jen tak mimochodem spirala je skvělá, volna, pouze 4x pouzita, se slevou! ;o) kdyby někdo chtel třeba na ohřívání vody pro kytky a tak... ;o)) nedockave čeká na skrini na nového panička! Hihi
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Referenční URL's