Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Ztekucení medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
(16.01.2013 12:20)hadař napsal(a): [ -> ]Zdravím vespolek. Koupil jsem několik 5kg sklenic květového medu, který časem pochopitelně zkrystalizoval. Rozpouštím jej v inkubátoru při 45°C (už vím, že sklenice nesmí být plné pod víkoBig Grin), ale ani po 2-3 dnech rozpouštění se mi nedaří přivést med do plně tekutého stavu, pořád obsahuje malé krystaly, navíc na dně se vytvoří vrstva několika cm velkých krystalů. Je chyba na mém "přijímači" nebo někde jinde??
Díky.

Karle, domnívám se, že jev který popisuješ je způsoben transglukosidací. Jedná se o reverzní působení enzymů ve skladovaném medu, kdy zpětně vznikají složitější cukry a to je právě ten "Tvůj" krystalický sediment, který nelze ztekutit. Je to přirozený jev. Ale chápu, že je těžké zákazníkům vysvětlit, že to není patologie.
Dělám to tak, že po rozpuštění medu, pokud na dně zůstane vrstva krystalů, sklenici otočím na víčko a ještě pár hodin zahřívám. Víčko ale musí těsnit. Jinak med počne prosakovat. Používám víčka plechová. S plastovými nemám, v případě nahřívání medu, dobré zkušenosti.
JK
(18.01.2013 13:16)Zuzana H. napsal(a): [ -> ]
(16.01.2013 12:20)hadař napsal(a): [ -> ]Zdravím vespolek. Koupil jsem několik 5kg sklenic květového medu, který časem pochopitelně zkrystalizoval. Rozpouštím jej v inkubátoru při 45°C (už vím, že sklenice nesmí být plné pod víkoBig Grin), ale ani po 2-3 dnech rozpouštění se mi nedaří přivést med do plně tekutého stavu, pořád obsahuje malé krystaly, navíc na dně se vytvoří vrstva několika cm velkých krystalů. Je chyba na mém "přijímači" nebo někde jinde??
Díky.

Karle, domnívám se, že jev který popisuješ je způsoben transglukosidací. Jedná se o reverzní působení enzymů ve skladovaném medu, kdy zpětně vznikají složitější cukry a to je právě ten "Tvůj" krystalický sediment, který nelze ztekutit. Je to přirozený jev. Ale chápu, že je těžké zákazníkům vysvětlit, že to není patologie.

Je mozne aby procesom transglukozidacie vznikla vrstva niekolko cm vysoka? Mne sa totiz tie krystaly doteraz vzdy podarilo stekutit sposobom, ktory som opisal vyssie, takze to mohli byt len jednoduche cukry.
Jak velká vrstva to byla? Několik cm je široký pojemRolleyes
Pokud se jedná o složité cukry vzniklé transglukosidací nejdou při teplotě do 50°C rozpustit.
Enzymům zas tak rychle skládání vyšších cukrů nejde. Po třeba 5+ letech skladování už by se o transglukosidaci mohlo přemýšlet. Je-li to letošní med, měl by jít rozpustit.

Ivan Černý
(18.01.2013 14:14)Zuzana H. napsal(a): [ -> ]Jak velká vrstva to byla? Několik cm je široký pojemRolleyes
Pokud se jedná o složité cukry vzniklé transglukosidací nejdou při teplotě do 50°C rozpustit.

No to bude musiet upresnit kolega hadar. V mojom pripade (rozpustam pri cca 42 st. C.) som tu krystalicku usadenu frakciu vzdy rozpustil.
Pěti letům skladování odpovídá (příklad) hodina vaření...

Rozpouštěl jsem kdysi dávno květový med na kamnech ve vodní lázni, zapomněl na něj a převařil ho. Vzniklo mi cosi nádherně zlatě čirého (a řidšího než byl med před zkrystalizováním) a u dna jakoby načechrané větší, asi milimetrové, smetanově bílé krystaly, ode dna lahve asi 15-20% výšky sloupce. Ale zjevně by toho bylo po přecezení méně než 15-20%, krystaly se jakoby vznášely v té čiré frakci.
Zkrmil jsem to včelám a necedil a tedy nevím kolik % to bylo skutečně.
Od té doby takovéto načechrané, světlé krystaly v medu vidím jen v supermarketových medech, konkrétně dnes od Medokomercu v Tescu, ale i u většiny jiných. A kde nejsou, může si být každý skoro jistý, že se mu v supermarketovém medu dříve či později, ne však déle než za půl roku vytvoří. A to dokonce i u medu ze soukromé včelí farmy jak vidím na dárku, který dostala od někoho moje dcera rok předtím, než jsem zase začal včelařit. Dobrou chuť.

Laikové asi chtějí med tekutý a tak kdo ho chce bez problémů a nekonečného vysvětlování prodat, zařídí aby ten med byl tekutý trvale a nebo hooodně dlouho.
Ked som sa raz naivne pytal velkoodberatela ako dostane repku zo suda, tak mi povedal, ze med sa zohreje az do varu, potom sa precedi cez huste sita, tak sa do neho primiesa skrobovy sirup pripadne dovezene cinske/argentinske medy, pridaju Ecka proti tuhnutiu a potom sa to predava ako pravy slovensky med. Angry
Uvařený med opravdu pěkně vypadá,prakticky nzkrystalizuje,ovšem už je to spíše pouze sladidlo z chutí medu či karamelu za poměrně drahý peníz.Lépe je zákazníka upozornit že právě ta krystalizace je osvědčením že jde vskutku o med a jeho znovztekucení není zas až tak velký problém nehledě na to že medu také příliš nesvědčí stálé ztekucování tedy rada ztekuť si jen tolik medu kolik spotřebuješ než opět zkrystalizuje je na místě přičemž udržet menší množství medu ve stálém tekutém stavu také není nic složitého.Můj zákazník bere v této době pouze med pastový nebo zkrystalizovaný a je naučen že čím tvrdší a jemější krystalizace tím lepší med.Samozřejmě že jsou to medy rozlité v době kdy byli ještě tekuté od včel.
(18.01.2013 13:18)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Dělám to tak, že po rozpuštění medu, pokud na dně zůstane vrstva krystalů, sklenici otočím na víčko a ještě pár hodin zahřívám. Víčko ale musí těsnit. Jinak med počne prosakovat. Používám víčka plechová. S plastovými nemám, v případě nahřívání medu, dobré zkušenosti.
JK

Také se mi stává, že při teplotě do 45°C občas u nějakého medu zůstává na dně vrstvička "neztekutitelného" medu. Není to tak časté, ale stává se. Než ale kvůli tomu nahřívat ještě několik hodin zbytek medu, zpravidla radši sklenici přeliji a sediment na dně spotřebuji sám do čaje Shy.
Řadu let jsem se se ztekucováním potýkal. Dnes to mám vyřešeno. Většinu medu pastuji a zákazníky jsem na pastu naučil. Pro ty zákazníky, kteří přes zimu žádají tekutý med, mám ve sklenicích zkrystalizovaný, který ztekutím. S úspěchem a pohodlím používám na trhu dostupný elektrický zavařovazí hrnec. Nastavím teplotu a zapnu nejlépe na "noční" proud. Dohrnce se v případě potřeby ve dvou vrstvách vejde 18 sklenic. Vodou zaliji pochopitelně jen spodní vrstvu pod úroveň víček. Horní vrstva se zcela neztekutí, ale té potom stačí relativně krátká doba , když spodní vyndám.
Dej sem prosim Te vyrobce nebo fotku toho hrnce,diky.
(19.01.2013 20:43)NitraM napsal(a): [ -> ]Také se mi stává, že při teplotě do 45°C občas u nějakého medu zůstává na dně vrstvička "neztekutitelného" medu. Není to tak časté, ale stává se. Než ale kvůli tomu nahřívat ještě několik hodin zbytek medu, zpravidla radši sklenici přeliji a sediment na dně spotřebuji sám do čaje Shy.

Keď mi naposledy po stekutení zostala na dne pohára vrstvička skryštalizovaného medu, tak som to zákazníkovi vysvetlil s tým, že som to nechcel zbytočne dlho prehrievať a že by sa to dalo rozpustiť pri vyššej teplote ale to my nerobíme. A zákazník ma za to ešte aj pochválil... Smile
(05.02.2013 14:24)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Dej sem prosim Te vyrobce nebo fotku toho hrnce,diky.

Už ho mám koupený řadu let. Myslím, že jsem ho viděl i od jiných výrobců, ale vypadal úplně stejně. Před Vánocemi z něho někde s úspěchem na trzích prodávají svařák. Tedy mohli bychom z něho velmi dobře prodávat horkou medovinu.

Tak fotka mi nejde, neumím ji zmenšit. Ale najdeš ho na internetu bez problémů
zavařovací hrnec Severin EA 3653 cca 2000,- Kč
Ten Severin vypada fakt rozume. Na takove to "povoleni" par sklenic. Za jak dlouho to zvladne? Netrva to dlouho?
Není třeba zavařovací hrnec. Stačí akvaristicé topítko za pár korun.

Něco takového http://akvarijni-topitka.heureka.cz/hail...em-150-w/. Ale pozor, teď mi žena koupila nějaké, které je nastavitelné jen do 32°C ! Teplotu lze nastavit velice přesně. Já používám starou plastovou izolovanou přepravku. cca - http://www.domacipotreby.cz/gio-style-ch...1473.html.
Na 6 sklenic ideální, lze i 12. Spodní vrstva je pod vodou úplně. Horní skoro. Horní je dřív. Když spěchám, dám tam hned horkou vodu a do rána je ztekuceno.
ing. Rostislav Pešek, skusim poradit ale iba som to videl pri ztekucovani 40 l sudkov,
Prisiel som ku kamosovi, a on mal zeleznu konstrukciu asi 25 cm vysoku, na ktoru polozil sudok, pod tuto konstrukciu vlozil obycajny varic, tento varic bol prepojeny termostatom, cize vypinal pri nastavenej teplote, co bolo podstatne, tak tento sudok obalil zateplovacou asi 1 centimeter hrubou penou, ktora mala hlinikovy potah z jednej strany, asi 10 cm od sudka. Tento sudok s tym ovinul asi dva az trikrat, pena bola polozena na zemi a prichytena drotom aby sa nerozmotavala a na vrch polozil dva stare kabaty. Termostat zapichol pri vrchnej casti pod kabaty.
Jasne ze sud je sud 200 l ale co tak sa zamysliet nad niecim podpobnym. Ovinut sud s 10 cm medzerou a na vrch polozit nieco ako dekel. Je to na vas na zamyslenie, Co podpobne a lacne sa hodi na nejaky takyto trik. Ak to ide s 40 l sudkom, pojde to aj s 200 l. Na noc to zapol a rano som to vylieval. U 200 l to asi nebude tak rychlo, ale myslim si ze je to celkom slusny napad.
Už nějakou dobu uvažuju o univerzálním termoboxu - na rámky před vytáčením, na rozpouštění medu, na sušení sklenic - ale pořád něják není kdy...

S úspěchem provizorně používám topný kabel, který omotám kolem jedné, dvou či tří konví anebo plastového soudku, pod jeden či dva závity podstrčím termostat, zakryju starým povlečením a jeden až dva spačáky..., a funguje to skvěle.

Ještě doplním, že stejný kabel používám na temperaci termoboxu na kvašení medoviny.
jooo elektrická deka do postele taky umí Smile))))
(10.08.2013 22:08)KaJi napsal(a): [ -> ]Nahoře je pěna, je jí třeba nazývati včelařovou šlehačkou (To mám od Dr. Kramlera) a obsahuje to nejlepší z medu. A je třeba vysvětliti zákazníkům, že je to pěna šlehačka a že právě toto a v podstatě asi už nic jiného odlišuje med od včelaře od toho z obchodu.
Proto včelař když prodává své klientele, měl by ji mít kvalifikovanou aby věděla že med není zcukernatělý. A pokud jej chtějí tekutý, tak si jej můžou třeba v mikrovlnce nebo teplé vodě či na radiátoru rozehřát nebo jen dát změknout aby se dal mazat nebo vybírat lžičkou.
Je to otázka složení a původu medů, ale medy co mám já jdou poměrně jednoduše a šetrně ztekutit. Takže když to stíhám a je to kde uskladnit, slévám to skleniček při jednom "bordelu". I tak je u nás kuchyň zapatlaná medem skoro pořád a zavalená skleničkama, víčky atd. A cíl je toto odstranit.

Po tej procedúre v mikrovlnke je z toho už len sladidlo.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Referenční URL's