Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Ztekucení medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
U čidla je diskuse, může se ponořit do vody, takže ani med by neměl být problém. V případě, že by se to někomu nelíbilo, tak může čidlo strčit do hliníkové trubičky a tu píchnout do medu - to by myslím byla nejlepší varianta, aby čidlo dlouho vydrželo.
Dakujem.
[attachment=2777]Mám dotaz ohledně ztekutění řepkového medu v termokomoře. Ztekucoval jsem řepkový med na 45°, asi po dvaceti hodinách byl med pěkně čirý, ale na dně sklenice zůstával asi centimetr zkrystalizovaného medu.Huh Tak jsem to nechal dalších 20 hodin a stále nic, furt tam zůstává centimetr tuhý. Co je špatně?
zkus otočit sklenici Janku Smile
Pokusy o ztekucování řepkového medu jsou marným bojem s větrnými mlýny. Lépe jej napastovat.
(05.06.2014 18:48)Louky napsal(a): [ -> ]zkus otočit sklenici Janku Smile
Tak mě to sedne na víčko Confused
A dá se řepkový po ztekucení napastovat, nebo jakmile jenou zatuhne, už je pozdě?
Dá se napastovat.
Jak je možné v této době prodávat čerstvý med TEKUTY ? Mě hned ztuhne a lidí rikaj že je tvrdej že si raději koupi jinde...napastovano mám taky , ale lidí chtějí tekutý....toto všichni ohrivaji? Tekutej = kvalitní...podle zákazníků...
Teď ti ztekutí než jim ho v autě dovezeš Big Grin
Tak já točil před cca 14 dny a všechno co zatím zůstalo doma je tekuté - ale není to řepka.
(05.06.2014 20:45)Malej Franta napsal(a): [ -> ]A dá se řepkový po ztekucení napastovat, nebo jakmile jenou zatuhne, už je pozdě?

Jasne,že sa dá!
(11.06.2014 14:16)karelretik napsal(a): [ -> ]Jak je možné v této době prodávat čerstvý med TEKUTY ? Mě hned ztuhne a lidí rikaj že je tvrdej že si raději koupi jinde...napastovano mám taky , ale lidí chtějí tekutý....toto všichni ohrivaji? Tekutej = kvalitní...podle zákazníků...

Musíš si zákazníky vychovat.
Přesně jak píše Boris. U mě si zase naopak zákazníci pochvalují krystalizaci-jednu ze známek kvality.
Přesně jak píše Boris a TomasoF. Já dám vedle hromady zkrystalizovaných sklenic 4 ztekucené a zákazníkovi vyprávím že občas někdo z nějakého důvodu ten tekutý chce.
(11.06.2014 14:16)karelretik napsal(a): [ -> ]Jak je možné v této době prodávat čerstvý med TEKUTY ? Mě hned ztuhne a lidí rikaj že je tvrdej že si raději koupi jinde...napastovano mám taky , ale lidí chtějí tekutý....toto všichni ohrivaji? Tekutej = kvalitní...podle zákazníků...

Příteli, chtělo by se napsat "svatá prostoto" a to prosím neberte nějak pejorativně. Velkozpracovatelé se nezabývají osvětou a už vůbec nechtějí dát lidu kvalitní produkt, nýbrž je zajímá jen zisk. Je zákazník v drtivé většině blb a chce med tekutý? Dají mu ho!!! A jak to zařídí? Převaří ho!! To jste fakt nevěděl? Neomylně se dá takový med poznat nejenom podle tekutosti, často bývá u dna taková jakoby bílá či světlá krupice a to se jinak než převařením v medu udělat nedá. Tato "krupice" taky prozradí, co dělal velkozpracovatel i s medem třeba tmavým medovicovým.

Neomylným ukazatelem je obsah HMF - hydroxymetylfurfuralu. Norma EU je 40 mg/kg a to odpovídá hodině vaření a nebo 10 let skladování. Naše (komunistická) norma byla max 10 mg HMF, ovšem EU legislativa si vynutila implementaci jiných neuvěřitelností do našich zákonů a tak nějaká včelařská norma je jen taková sranda. A tak je celkem jasné proč muselo být uzákoněno těch 40 mg. Aby s tím mohli velkokejklíři dělat legálně doslova psí kusy.

Až jednou budete rozpouštět med a zapomenete a on se vám převaří a nebo se rozpustí při teplotách nad 80 stupňů, pak už neztuhne. To a nic jiného je tajemství trvale tekutého medu v obchodech. V té souvislosti nelze aby člověka nenapadla myšlenka, že na čí popud vznikla legislativa, že do obchodní sítě smějí dodávat med jen k tomu specielně certifikované subjekty. Nejde mi vyvrátit, že to má příslušná lobby zaplacené.

Nevěříte? Nyní je nejmodernější tak zvaný rentiérsky kapitalizmus a dokonale ho popsala ekonomka Švihlíková. Sám to neumím, myslím si ale, že stačí zadat do netu její jméno a ten název a síť to najde.
já se nebavím o velkoproducentech v teskách a pod. Já se bavím o včelařích jako takových. Mám v práci kolegu. Ten také včelaří a lidé berou med od něj jen proto, že jeho med je tekutý a má barvu medu. Není matný nebo dokonce zkrystalovaný....Má 80 úlů a nyní prodává letošní med TEKUTÝ a je žádaný. Já to dělám poctivě, nic neohřívám a tudíž to vše krystalizuje a jsem pro zákazníky ten, který tam dává cukr a podvádí....to není pláč, to je realita. Já svejch pár kilo rozprodám v klidu, ale nedokážu se smířit s tím, že i mezi námi včelaři jsou podvodníci, kteří pro prachy cokoli....ale nesoudím, třeba mě to také donutí....zatím mám ale čisté svědomí....
A já pane Karle doufám a vím, že vy se donutit nedáte.

Mimochodem, na tomto fóru se vlastně neustále střetávám s tím, že to mnozí chtějí dělat furt rychleji, ekonomičtěji, efektivněji, ziskověji atd. A pokud má náš produkt zůstat tím co je, tedy absolutní špičkou, pak to podle "receptů" těchto "urychlovačů" nepůjde.

A víte jak to dopadne? Jen jsem slyšel upoutávku na pořad moderátorky Kociánové na ČRo dvojka, kde tvrdila, že se nyní stravujeme nesrovnatelně hůř než za Protektorátu. A to je "moderní" světový trend a tak to dopadne i s medem. Budeme ho vytáčet vodnatý a dosoušet a tvrdit, že jen děláme efektivněji to, co by s tím dělaly blbé včely atd.

Mimochodem, moc se o tom nepíše, nemluví. Odporuje to obecně přijímané axiomatické darwinistické teorii. Archeologové s hrůzou, vždy stejně a bez jediné výjimky nacházejí zaniklé civilizace podle stejného scénáře. Od dosažené dokonalosti v každé další generaci šidili, zjednodušovali, zrychlovali, náhražkovali, zefetivňovali a tak místo vývoje k lepšímu se ve shodě s entropií naopak vše dobré postupně zhoršovalo až to zaniklo. A přesně to teď prožíváme my a skončí to blbě, věřte mi. Dožijeme se toho, i já...
Moji dva kolegové bydlí asi 4 km ode mne. Můj první med byl krásně žlutý a jejich hnědý. Nedělal bych Karle ukvapené závěry co se týče konkurence, ber v úvahu i skladbu okolní snůšky. Např. můj loňský med (ne jarní květový) neztuhnul do teď.
Včera jsem dal tři sklenice na sluníčko a a krásně se med rozpustil. Teplota medu dosáhla 30 oC.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Referenční URL's