Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zimování - kolik nástavků?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Chtěl bych se zeptat: mám zateplené nástavky na rámky 39*24 a nevím zda zimovat na jednom či dvou nástavcích Huh Může někdo zkušenější poradit pro a proti na jednom či dvou či kdy použít jeden či dva?
No nevim co na to řeknou zkušenější. Já znam včelaře kterej zimuje v jednom nástavku. Ale je pravda že potom nasazuje jenom jeden medníkovej.
měl bych ten samý dotaz jenom s rozdílem nezatepleného úlu
chystám se zimovat ve 2 nastavcích ???
Rozhodně ve dvou, pokud nejde o slaboučký oddělek. Zimování včelstva v jednom N 39x24 je největší chybou - málo místa pro včely, plod, pyl, zásoby.
Říká se, že jak silné jde včelstvo do zimy, takové jde do jara. Takže je lepší zazimovat silnější včelstva na dvou nástavkách.
O to více včel může hned zjara nosit první pyl a nektar pro zdárný rozvoj.
Přátelé, nepadla tady důležitá informace - jaký prostor včelstvo obsedá a jak stará je v něm matka. Přidáním nástavku se včelstvo neposílí Wink. Včely potřebují dostaek prostoru, ale když to přeženete - příliš naroste vzdálenost sezení od česna, může to skončit vyloupením
Předpokládal jsem, že v současné době je má na 2VN a rozmýšlí, zda je tak nechat, nebo zmenšit na 1VN.
2 nastavky po 11 ramcích 39*24, matky staré 1 rok ..
Pokud včelstvo v tuto dobu obsedá 2 nástavky, není důvod ho mačkat v jednom.
jde hlavně jak moc byly sillný přes léto - já je měl na 3 nástavcích a zimovat budu na 2

a pokud je máš na 2 tak bych je tak nechal = jaře by se měly ještě posílit a zmenšování prostoru budeš řešit až příští rok Wink
Taky to teď řeším, u oddělků je to jasné, ale mám 4 včelstva na 39x27,5 dole 11 rámků a nahoře taky, v sezóně byly plný, ale teď dole zadní tři jsou prázdný a horních mi obsedají tak 6 z 11, sundala jsem horní ale vypadá to, že místa je fakt asi málo?
Ach jo, zkušení včelařští praktici řeší v nedůležitých tématech nedůležité věci, přou se o slovíčka, místo aby tady poradili v tématu, který mají jistě v malíčku. A o té správné radě by tu mělo jít především. Takže já to zkusím, ač sám nezkušený, třeba když tu plácnu nějaký nesmysl, praktici mne snad opraví.
Sám jsem dostal radu - hlavně jim neberte prostor! (sice to bylo ve spojitosti se spojováním oddělků, ale ...). Ale matky pořád ještě plodují, oddělky kynou, prostoru bude třeba. Nezapomenout na prostory pro zásoby a co já vím ještě. V jiném tématu se dočtete, že někteří praktici ukládají nástavky prázdných souší pod včelstvo, čili zvětšují prostor aniž by bylo třeba a včelstvu to zřejmě nevadí. A jestli je to úl zateplený nebo ne, je putýnka, v literatuře se dočteme, že včelí chomáč vytápí především sám sebe.
(15.08.2011 20:13)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]... A jestli je to úl zateplený nebo ne, je putýnka, v literatuře se dočteme, že včelí chomáč vytápí především sám sebe.

Áno, to je pravda, včely cieľavedome "nevykurujú" úlový priestor. Ale ako aj dokázali termokamery, k úniku, teda vyžarovaniu tepla a tým k ohrievaniu priestoru dochádza. A taktiež k prechodu tepla (zimy) v oboch smeroch, dnu - von taktiež, čo sa musí prejaviť aj na spotrebe. Nechcem tu ale o tom rozprúdiť diskusiu, ktorá by aj tak neviedla k ničomu.
Je to moc těžký - poradit. Tohle je věc, kterou by si měl každý včelař ošahat sám. Nějaké stavy ve včelstvu jsou stejné po celé republice (rojení, oddělky, smetence, trubcokladnost, dvě matky ve včelstvu, loupeže, prolety,.... atd atd)
Ale množství dokrmení, nebo počet nástavků ať už na zimu nebo v sezóně, to je věc kterou se včelař učí samoukou. Jak poradit někomu kdo má jinou míru, jiné stanoviště, jiný počet rámků, jinak zateplený úl, atd atd. Nebude dlouho trvat a uvidíš, jak včelstvo začne slábnout a smrskávat se. Navíc každý rok je jiný. Třeba loni byl teplý srpen a včelstva při dokrmování stavěli jako o život. No a letos jim studené a vlké počasí nepřeje a stavba i při dostatečném krmení stagnuje.
Ale zpět k dotazu. Ve videu včelaříme na českomorovské vrchovině, si např. jeden včelař pochvaluje zimování pouze v jednom nástaku a nedá na to dopustit. Někdo naopak zimuje ve dvouch - otestuj a uvidíš. Každopádně větší prostor 2 nástávků, není pro včelstvo velký problém.

Mě třeba zajimá způsob vyzimování včelstva v co nejmenší síle (třeba jako záloha matky na jaro). Osobně připravuji včelstva v kombinaci VN, VN+NN a 2xVN. Zdravé a početné včelstvo vyzimuje tak jako tak, jen možná spotřeba zásob se bude lišit a jarní rozvoj, ale to se musí otestovat Wink
Nadhodím: zužoval někdo na zimu včely v dutině stomu? Nikdo, a včely to zvládaly. Pokud je ze dvou N "našlapete" do jednoho, včely se přispůsobí - zredukují početnost, a která včela se nechá vyhnat - dlouhověká mladuška, nebo stará ostřílená ale krátkověká letní včela... Já vidím dva N 39x24 jako optimum, sám zimuji ve třech ař čtyřech 42x17
(čtyři včetně KK) ale jak píše Jiří, každý musí ve svých podmínkách a podle svých potřeb odskoušet to správné.
Dříve včelaři zimovali včelstva v podstatně menší síle a velikosti. Na jaře potom doháněli, mnohdy neúspěšně, sílu včelstev pro jarní snůšku. V současnosti zimujeme v malé síle pouze oddělky se záložními matkami. Dr. Ptáček zimuje v minioptimalu na pěti plástech postavených na boční loučku a úspěšně.

Skutečností je, že tradiční stahování medníků v podletí znamená jiný, menší prostor a tomu se musí včelstva početně přizpůsobit. To jsou ty brady pod česny které se během několika dnů ztratí - včely se vytratí, odejdou předčasně zemřít.

Pokud jim zachováme prostor podstavením či nadstavením medníků (nástavků) po medobraní, tak se zúčasní příprav na zimování i včely které by při odejmutí těchto medníků přišly vniveč. Včelstvům v přírodě také nikdo prostor neupravuje.

Já například ihned po vytočení medu včelstvům vracím a podstavuji medníkové nástavky. Tím zachovám prostor úlů, včely zbyky medu přenesou, plásty opraví a ochrání před motýlicí. Tyto podstavené nástavky odebírám až před prvou fumigací, to je konec října, začátek listopadu. To včely již utvořily zimní hrozen a tyto nástavky již nepotřebují.

Oddělky zimuji v nástavkových plemenáčích na 15-ti až 20-ti plástech (3 - 4 nástavky).
JK
(15.08.2011 22:00)Petr L napsal(a): [ -> ]Pokud je ze dvou N "našlapete" do jednoho, včely se přispůsobí - zredukují početnost, a která včela se nechá vyhnat - dlouhověká mladuška, nebo stará ostřílená ale krátkověká letní včela... Já vidím dva N 39x24 jako optimum, sám zimuji ve třech ař čtyřech 42x17 (čtyři včetně KK) ale jak píše Jiří, každý musí ve svých podmínkách a podle svých potřeb odskoušet to správné.

Také, stejně jako architekt odpadu začínám přemýšlet o tom, co si z těch diskusí vezmu. Jak mi to napřesrok zvedne výnos o 5 kg, budu moci nakrmit o 10 kg zásob méně, včely mne přestanou štípat a já k nim ani nebudu muset - ony mi to donesou rovnou do etiketovaných skleniček. Moc prosím - začněme se bavit alespoň trochu k věci. Tahle diskuse stejně nikam nevede a otravuje o desítky dalších. Včela není průtokový ohřívač a vzít si můžete vždy jen to, co vytvoří navíc, nad svou vlastní (zimní) spotřebu. Myslím si, že je jí úplně jedno, jestli to staví na divočině, nebo v mezistěně. Jen bych chtěl vědět, jak rámky (resp. trámce TBH) vytáčíte, jak kontrolujete stav včelstva, kladení matky, stav zásob atd. atd. Jsem asi tak nějak mimo mísu.

Ale k tématu. Když jsem začínal v NN úlech OPTIMAL, také jsem se ptával, na kolika nástavcích včelstva zimovat. Dnes neřeším v kolika, ALE NA JAKÉM PROSTORU (to pro včelaře s odlišnou rámkovou mírou). Znalci odpovídali dosti jednoduše: Na jednom NN nástavku se vyzimovat nedá, je moc nízký, aby na tomto rámku byl plod, pyl i dostatečný věnec zásob. Na dvou NN se to sice dá, ale je to jen tak tak. Když jsem tedy zimoval na dvou NN, byl jsem podle mne borec – je to přece jen o dost vyšší, než jeden nástavek 39 x 24. A oni dokola říkali – počkej až budeš zimovat na 3 NN!!!! Dnes si na NIŽŠÍM prostoru, než cca 50cm výšky zimování představit nedovedu, snad jen u velmi slabých oddělků, které mi bylo líto před zimou zrušit. Ty stejně většinou spojím s vyzimovaným, ale trubcokladným včelstvem. Nejde o to, že včely musí za každou cenu plně obsedat všechny 3 nástavky. Bohatě stačí obsednutých 8 – 9 rámků v nástavku, ale vždy na výšku!!!!! Včela miluje vertikálu, nikoliv horizontálu. Proto se nástavky staví na sebe, nikoliv vedle sebe. Nástavek je od slova NAD(POD)STAVOVAT!!! Dokonce poslední 2 – 3 rámky nemusí být v nástavcích ani postaveny. Klidně tam přes zimu „zaparkujte“ prázdné mezistěny, nebo nechte jen jako volný prostor. Jsou velké rozdíly u včelstev zimovaných na 2 nebo 3 nástavcích. Poznáte to ale, až když si včelstev pořídíte víc, u tří či čtyř včelstev se Vám ten rozdíl nemusí projevit. U 250 včelstev je to docela zřetelný rozdíl. A já na jaře nemusím dělat nic, jen ve správný čas včelstvo zkontroluji, nasadím mřížku a začnu se bavit přidáváním prázdných nástavků. A ostatní přemýšlí, jak tu vyzimovanou trosku přivést k životu různými způsoby podněcování. Co ve včelstvu není na podzim, nemůže být ani na jaře. PROTO NEZUŽUJTE, VYHNAT VČELY Z ÚLU A VYVĚSIT JE DO BRAD PŘED ČESNO - TO JE NEJVĚTŠÍ HŘÍCH VČELAŘE!!!!! Je lépe o několik neobsednutých plástů navíc, než o jedinou buňku méně.
(15.08.2011 13:44)PavelN napsal(a): [ -> ]Včely potřebují dostaek prostoru, ale když to přeženete - příliš naroste vzdálenost sezení od česna, může to skončit vyloupením

Ještě bych vrátil pozornost k této obavě - může se to stát?

A konkrétní příklad, - mám-li nyní jeden oddělek v 1N 2/3lang 10rámků a obsedají-li cca 8 rámků - rozšířím prostor tak, že do přidaného spodního N převěsím 3 plod.plásty, z obou stran souše a nad ve 2N ponechám 3 rámky částečných zásob a na kraje opět souše?
Je-li toto řešení správné, může to částečně eliminovat i výše uvedenou obavu, za předpokladu 1N otevřené očko, 2N očko zavřené?
PS: Příklad zatím neřešit spojováním. Díky.



(15.08.2011 23:18)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Tyto podstavené nástavky odebírám až před prvou fumigací, to je konec října, začátek listopadu.

Pane Josefe, vadilo by něčemu, pokud byste je tam ponechal přes celou zimu?
(15.08.2011 13:44)PavelN napsal(a): [ -> ]Včely potřebují dostatek prostoru, ale když to přeženete - příliš naroste vzdálenost sezení od česna, může to skončit vyloupením

Ano, včely potřebují dostatek prostoru. Uvědomte si ale, jak velký prostor potřebuje cca 1,5 kg včel na to, aby uzavřelo zimní chomáč. Včely zimují tak, že jednotlivě zalezou hlavou do prázdných buněk. Jedině tak se mohou co nejvíce semknout a zaujmout co nejmenší objem (a povrch) zimního chomáče. Dále je zapotřebí prostor na pyl a prostor na uložení cca 25 kg zimních zásob. Je lhostejno, zda jste je ponechali ve formě medné komory nebo je doplníte cukrem. Ten prostor tam prostě musí být.
Problém s vylupováním nebývá u kmenových včelstev, pokud jsou jen trochu v pořádku. U ODDĚLKU JE NA VINĚ VŽDY VČELAŘ!!!!! To proto, že přidá prostor tak, že včely odsune od vstupu do úlu. Je lhostejno, zda vloží tzv. "krycí plást“ (u teplé stavby), nebo třeba podstaví nástavek a otevře hlavní česno. VČELY MUSÍ ZA KAŽDOU CENU KONTROLOVAT VSTUP DO ÚLU!!!!! Vždy to přirovnávám situaci na středověkém hradě. Ten byl obehnán hradbami (pro nás stěna úlu) a v bráně vartovali 2 střídající se zbrojnoši. Vnitřek hradu byl v bezpečí. V případě jakéhokoliv napadení tito zbrojnoši prostě jen houkli dozadu a ostatní zahodili lopaty, rýče, sekery, či co zrovna drželi v ruce a upalovali pomoci s obranou. Jednotliví lapkové (v našem případě např. vosy) prostě neměli šanci. Proto (zejména u oddělků nebo slabších včelstev) při jakékoliv manipulaci s rámky vždy dejte na to, aby včely měli možnost vstup (očko) kontrolovat. I za cenu, že v očku (u teplé stavby) nebo proti očku bude plod. Hlavní česno bych v úle s oddělkem otevřel až příští rok na jaře. Oddělek totiž na rozdíl od kmenového včelstva nemá armádu rezervních včel, které by mohly úl bránit, to prostě musí stihnout ty dvě včely v JEDINÉM OTEVŘENÉM OČKU.
(15.08.2011 23:33)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Jsou velké rozdíly u včelstev zimovaných na 2 nebo 3 nástavcích. Poznáte to ale, až když si včelstev pořídíte víc, u tří či čtyř včelstev se Vám ten rozdíl nemusí projevit.

Mně se ten rozdíl v Praze projevil a to jsem tu zimoval jen dvě včelstva. Rozdíl ohromný a ve všem - ve stavbě i v medném výnosu. Tam ten rozdíl byl ještě znatelnější.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Referenční URL's