Včelařské fórum – o včelách a včelaření
Včela s oranžovým proužkem až dvěma - Verze k tisku

+- Včelařské fórum – o včelách a včelaření (https://www.vcelarskeforum.cz)
+-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev)
+--- Fórum: Včelaření (/forum-Vcelareni)
+---- Fórum: Metodiky chovu a včelaření (/forum-Metodiky-chovu-a-vcelareni)
+---- Téma: Včela s oranžovým proužkem až dvěma (/tema-Vcela-s-oranzovym-prouzkem-az-dvema)

Včela s oranžovým proužkem až dvěma - jcvcelar - 12.05.2014 18:04

Ačkoli na podobné téma se rozhořela diskuze o včele Buckfast,
tak bych nerad diskutoval tam, protože se domnívám, že tento dotaz bude s touto včelou souviset možná pouze okrajově.

Sám momentálně chovám Vigorky, moc se nerojí, šetří zásoby, zimují relativně slabé a pak to na jaře doženou. Jsem s nima +- spokojen.

Ovšem okolní včelaři asi chovají včely s oranžovým proužkem , či dvěma - jak se říká, čím víc pruhů, tím víc Adidas Smile , a platí to i u těchto včel, čim víc pruhů, tim lepší.

Oproti Vigorkám (tedy F1, které rozchovávám z ins.matky) , mají prudší rozvoj, někdy bývají divočejší, ale hlavně nanosí hodně medu a to rojení je podle mne spíše z nezvládnutí, než že by to byly rojilky. Součesně je mám v řadě a nepozoruji zalétávání.

Někde na youtu.be jsem viděl video s př. Havlínem, který říkal něco v tom smyslu, že žlutooranžový proužek znamená křížení s vlaškou.

Co mi je známo, tak cca 10 km ode mne není velkovčelař a ani matky nikdo nerozchovává.

Možná by to mohla být linie Sklenar, ale co to vlastně kolem mne létá ?

Honza

RE: Včela s oranžovým proužkem až dvěma - misan - 12.05.2014 18:29

Choval som malé včelstvo, 2 NN so záložnou matkou. Vznikla mi tam rojová nálada. Urobil som z nich preleták aby sa nevyrojili. Na pôvodnom mieste som ponechal 2 plodové rámky ... Vyrojili sa mi z tohto zbytku, jedna nová M vyletela a druhu som dnes značil. Poznal som ich podľa tej FARBY! a tiež úbytku včiel. Tu http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Rojeni?pid=76833#pid76833 sa o tom zmieňujem.
Dnes som im robil prehliadku a žena skonštatovala že sú otravné keď do nich ideme.
Ak sa mi podarí, tak ich odfotím. Ten oranžový prúžok si držia aj keď sú už staršie, bez chlpkov.

RE: Včela s oranžovým proužkem až dvěma - jcvcelar - 12.05.2014 22:24

Ohledne rojove nalady - a to snad ani nebude oranzovym prouzkem,
se mi nejlepe osvedcilo rozsekat na 2-6 oddelku , dle sily a na puvodni misto pouze souse (mezisteny) a matecnik.

Pak je jeste otazka, jestli nejde o rojilky, teda vcely, co se chteji rojit za KAZDOU cenu.

Honza