Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.

Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 4 Hlas(ů) - 4.5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Metodika chovu v Eurodadantu
Autor Zpráva
MUDr.Vladimír Šumera Offline
Posting Freak

Připojen(a): 08.12.2011
Hodnocení:  
Oslovení: Vykání
Příspěvek: #403
RE: Metodika chovu v Eurodadantu
Josef K napsal(a):Zajímalo by mě, zda-li ta tendence včel, dostat se dříve do rojové nálady by mohla být způsobena zakomorováním teplodržnými přepážkami - toto se asi musí v ED velice dobře pohlídat, aby včelstvo nepocítilo stísněný prostor, že?
Nastává tato tendence i v případě, že se na zakomorování včelstva použijí pouze rámky s mezistěnami a ne teplodržné přepážky?

Myslím, že to tou přepážkou není. Samozřejmě to nemám podloženo žádným ,,výzkumem". Mám polovinu včel v Eurodadantech a polovinu v 39x24.
Každý rok je rozvoj včel v ED o několik dní, někdy až o týden, před těmi 39x24. ,,Nacpané" v celém úlu byly i na začátku mého včelaření v ED, kdy dílo bylo nové a žádnou přepážku jsem nepoužil. Později jsem místo přepážky používal jen MS.
Vzhledem k množství včel jsou ED výhodné pro tvorbu oddělků nebo smetenců.
Kdo o ně nestojí, může prakticky zamezit rojení pomocí LBV metody - ta už se mi řadu let osvědčuje:
2 SR a 1 trubčí v dolním NN, 1-2 SR ve VN.

Jak v ED vypadají včely přesně v den, kdy rozkvetla ptačí třešeň, se můžete podívat na třetím obrázku. Ta bílá horní loučka není přepážka, ale MS v novém rámku.
Včely jsou takto plné nejen na 13 rámcích 39x30, které vidíte, ale plný je i NN pod nimi. V tomto stadiu už je nutné rojový pud hlídat, protože snůška a tedy i stavění jsou zatím minimální.

http://www.dadantklub.estranky.cz/fotoal...dr_sumery/

Litoměřice - Lbín , 550 mnm, 39x24 Lysoň a EPS

Hlasování: goro (+1), Josef K (+1)
27.01.2016 11:04
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Metodika chovu v Eurodadantu - MUDr.Vladimír Šumera - 27.01.2016 11:04

Pravděpodobně související témata ...
Téma Autor Odpovědí Shlédnutí Poslední příspěvek
  Metodika chovu v Čechoslováku karelretik 30 57.416 24.05.2022 22:13
Poslední příspěvek: rizekB

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies