Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.

Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 2 Hlas(ů) - 4.5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Úl z tvrzeného polystyrenu
Autor Zpráva
Vladimír Polyster Offline
Senior Member

Připojen(a): 15.09.2011
Hodnocení:  
Oslovení: Vykání
Příspěvek: #24
RE: Úl z tvrzeného polystyrenu
[Obrázky: PICT5139.jpg]

Na dnešní den jsem měl smluvenou schůzku s MUDr. Šumerou, předsedou ZO ČSV Litoměřice. (http://vcelari-zo-litomerice.webnode.cz/, nebo Včelaři Litoměřice).Hlavním důvodem našeho setkání bylo včelaření v úlech z polystyrenu.
Na včelnici má 24 polystyrenových úlů - 15 vlastní výroby a 9 z VastOilu.
6 vlastní výroby a 3 tovární vidíte na obrázku.
Ve stručnosti, co mi můj hostitel vyprávěl o tom, jak s polystyrenem začínal.
"Včelařím vyloženě pro zábavu a proto, abych při včelaření zkoušel nové věci.
Prvních 12 polystyrenových nástavků, tehdy české výroby, jsem nakoupil před více než čtvrt stoletím. Do dneška jsou všechny v provozu a mimo desinfekci se o ně vůbec nemusím starat. V době, když jsem měl registrovaný chov matek, jsem si bez velkých finančních nákladů nadělal množství PS oplodňáčků .
Když se i u nás začalo s nástavkovým včelařením, potřeboval jsem větší množství nástavků a tak jsem zkoušel různé materiály. Zásadou bylo, že hodnota materiálu, energií a práce na jeden nástavek musí být podstatně nižší, než kolik je prodejní cena. K této podmínce se nejvíc blížily tenkostěnné úly. Nakonec ale zvítězil polystyren.
Výroba jednoho nástavku mi trvá 6 minut a celkové náklady nepřesáhnou při dnešních cenách 60Kč. Jinak řečeno, úl se 4 - 5 nástavky se vejde do 500 Kč.
V úlech vlastní výroby včelařím již 9 let, za tu dobu jsem z těch asi 80 nástavků vyřadil jediný, protože mi, plný plástů s medem, spadl za jízdy s vleku.
Před rokem jsem si koupil z VastOilu továrně vyrobené úly. Mají varroadno, možnost nasadit odpařovař KM, krmení a upravit si větrání dle vlastních představ.Materiál je pevný prakticky jako dřevo a dle referencí je jeho životnost minimálně 20 let.
Pokud bych s dnešními zkušenostmi chtěl profesionálně včelařit,
bylo by to v těchto úlech.
Před 4 lety se mi zalíbil Eurodadant. Už jich mám 9 .Velkou předností domácí výroby z polystyrenu je možnost si během krátké doby vyrobit jakýkoliv typ úlu a to bez většího vybavení dílny a s minimálními náklady."
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 05.12.2011 0:50 od Vladimír Polyster.)
Hlasování: Sidel (+1), Marek Langmajer (+1), Brtník (+1), ing. Rostislav Pešek (+1)
05.12.2011 0:25
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Úl z tvrzeného polystyrenu - Vladimír Polyster - 05.12.2011 0:25
RE: Spojování včelstev - Louky - 13.02.2019, 20:16
RE: Spojování včelstev - Kamik - 13.02.2019, 20:58

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: ondrak, 1 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies