Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.

Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 2 Hlas(ů) - 4.5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Úl z tvrzeného polystyrenu
Autor Zpráva
KaJi Offline
Posting Freak

Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení:  
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #298
RE: Úl z tvrzeného polystyrenu
Tome50,
ty jsi poklad. Ty jsi na to přišel proč jsem od Brennerů odešel.

Bylo by to hrozně moc hardwaru při větším počtu včelstev. A ten 2x45mm PS byl tehdy EPS F75.

Ta výška šla až do 11NN, tedy 11*15cm=165cm. A to ještě tady doma u mě pod lesem. Ve stínu kde včely moc nejdou. Na druhé straně kde jsou nyní by to asi muselo být i víc. Musely být vedle prázdné nástavky a víko, aby se vylezlo nahoru.
Tam jsou dneska Langtsrothy - a dokonce uteplené taky přes 160cm, když je snůška.

Argumentace že jsou Brennery zastaralé a malé dělá diskusi zbytečnou. Rámek 30*30 má větší plochu MS jak Adamec. Sousedka v těch úlech a včelách "ode mě" stále včelaří a ideální dámský úl. A výnosy v neuteplených nízkých nástavcích taky záviděníhodné. Možná je to tím "komínem". Jak Waré, úly MVDr Kučery a další obdobné.

Maky - čemu nevěříte - tomu PS nebo těm výnosům?.

ALe k tomu ps. Pokud je konstrukce úlu nekomplikovaná, tak to není tak neekologický. Kubík plně recyklovatelného materiálu je jen 35kg hmoty. Kubík dřeva v úlu je jednak dva kubíky poraženého dřeva (škoda stromuSmile ) s vysokými energetickými nároky opracovaného a hlavně celoživotně udržovaného "barvami". PS úl jak má třeba Dr.Šumera jen sešlapu a dám do kontejneru. A někde z toho ještě něco vylisují. Třeba palety aby s enemusely dělat ze dřeva. Dřevěný s laky a barvami pálím v kamnech.

Rád bych potkal někoho kdo má s uteplením naexperimentováno tolik co já- Abych si popovídal. Většinou jsopu to jen výlevy jen z jedné strany. (Mimochodem - kdo z vás zkoušel včelám na jaře topit? Smile )

Mám hodně úlů vedle sebe - na jedné paletě třeba je z odpadopvého dřeva 17mm dřevěný a vedle je PS od 20 do 40mm PS.

A co na to včely?

Hádejte.

Tedy spíš hádejte se. Smile

K tomu proč mám PS - zajímá mě to nyní jako ekologická a ekonomická varianta dřeva.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 23.03.2014 9:59 od KaJi.)
23.03.2014 9:11
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Úl z tvrzeného polystyrenu - KaJi - 23.03.2014 9:11
RE: Spojování včelstev - Louky - 13.02.2019, 20:16
RE: Spojování včelstev - Kamik - 13.02.2019, 20:58

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma:
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies