Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.

Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 4 Hlas(ů) - 4.5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Metodika chovu v Eurodadantu
Autor Zpráva
tomanles Offline
Junior Member
**

Připojen(a): 09.11.2013
Hodnocení:  
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #206
RE: Metodika chovu v Eurodadantu
Jestli do toho můžu mluvit jako naprostý začátečník.... letos jsem pořídila včely na 39x30 plodiště, medníky 39x15. Nové úly Eurodadanty 13 rámků. Včelař měl o něco širší rámky, takže se mi jich fakt vešlo jen 12 rámků. Ok. Rámky nepatřily mezi nejsvětlejší.... Počátkem dubna včel plná bedna a teplo. Přidala jsem medník mezistěn nahoru. Nejdřív se tam chodily jenom dívat.Upozorňuji, že jsem neměla ANI JEDNU souš z medníku, jen těch 12 velkých rámků, tři včelstva. Jedno včelstvo pak začalo čiperně stavět medník, zbývající dvě trubčinu do podmetu. Co chcete po začátečníkovi.... Pak se začaly snažit v mednících i zbývající dvě včelstva. Minulý týden jsem medník dala pod plodiště tak, jak ho holky postavily (předtím odstranila trubčinu z podmetu), na to plodiště 39x30 a z něj vytáhla 5 rámků. Na plodiště jsem dala dva medníky. Částečně v nich jsou 39x15 a částečně těch 5 velkých plástů a i po dvou velkých rámcích. Jo, dala jsem jim i malé stavební rámky (dva). Abych nezapomněla, při prvním přidání medníků jsem všem dala 1 mezistěnu a nechala je vybrat rámek se zásobami z loňska. Takže teď mám v plodišti už konečně těch 13 rámků, z toho už teď 6 nových. Za pár dní se chci podívat, co s tím včelky udělaly a přidat jim medník mezistěn nad plodiště, takže ty dva současné NN - medníky budou úplně nahoře. Podotýkám, že mi pomohl včelař a syn. On ten Eurodadant je fakt v plodišti těžký.-)). Každopádně holky nosí moc hezky, obměna bude, souše taky.... jen včera někdo v okolí stříkal v poledne řepku do květu a spousta včel se vrátila akorát umřít. Vzhledem k tomu, že vím kdo, řeším.
Ještě musím říct, že si ten zásah v úle od nás nejspíš pamatovaly a skoro týden po příchodu k úlům vždycky jedna hlídačka nastartovala a šla kohokoliv vyprovodit až na dvůr. Metodiku ing. Řeháčka mám, pěkně je zpracovaná i metodika z Dolu u Prahy o Dadantech. Příští rok už pojedu přesně podle metodik.-)).
Nadm. výška cca 250 m.n.m., dvoje včely mám na zahradě a jedny v ovocném sadu. Hana
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 02.05.2014 12:19 od tomanles.)
Hlasování: Marec (+1), Jaroslav Facek (+1), Rasťo 71 (+1), Jiří Matl (+1)
02.05.2014 12:17
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Metodika chovu v Eurodadantu - tomanles - 02.05.2014 12:17

Pravděpodobně související témata ...
Téma Autor Odpovědí Shlédnutí Poslední příspěvek
  Metodika chovu v Čechoslováku karelretik 30 57.492 24.05.2022 22:13
Poslední příspěvek: rizekB

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma:
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies