Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Falšovaný med
Autor Zpráva
Perun Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 751
Připojen(a): 08.11.2013
Hodnocení:  
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #41
RE: Falšovaný med
Áno,to máš pravdu! Ale množstvo a cenu na fóru povie iba blbec,alebo chválenkár.A to ja niesom!
Hlasování: VILIAM (+1)
23.03.2014 10:17
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
KaJi Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 11.719
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #42
RE: Falšovaný med
Nechápu. Bez informací o výnosech nebo počtu včelstev je pak tady irelevantní cokoli psát.

Bez informace o počtu včelstev a výnosech je zbytečné se zamýšlet na dalšími informacemi od autora.

Co si mám z jeho technologie vzít? Jak si to mám přebrat.

Mimchodem, ta asi neplatíš daně, že Smile
23.03.2014 10:49
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Perun Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 751
Připojen(a): 08.11.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #43
RE: Falšovaný med
Kaji,ty sa len tak nevzdávaš! Téma je:"Falšovaný med",nie :"Výnos Peruna"!Big GrinSmile Ale založím vláko:"Ako byť najlepší a platiť dane!" Ktoré samozrejme platím!
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 23.03.2014 11:20 od Perun.)
23.03.2014 11:05
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
danrycka Offline
Member
***

Příspěvků: 159
Připojen(a): 06.09.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #44
RE: Falšovaný med
(22.02.2015 13:05)Kohout napsal(a):  
(22.02.2015 10:30)Maky II napsal(a):  Pěkně zpracované to mají zde:

Pardubíčáci napsal(a):Diastáza je enzym, který se ve včelím medu nikdy nevyskytuje.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce napsal(a):Diastáza je medu vlastní enzym, jehož zdrojem v medu je sekret hlavových žláz včel (sliny).

Taky jsem na tento rozpor narazil.
Celá záležitost je komplexnější, viz. článek Metody pro průkaz falšování medu na stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce:

Citace:Medu cizí enzymy

Hlavními enzymy v medu jsou invertáza, diastáza a glukozooxidáza. Diastáza (α-amyláza) je medu vlastní enzym, jehož zdrojem v medu je sekret hlavových žláz včel (sliny). Pyl a nektar nejsou zdrojem amylázy v medu.
Důvodem přídavku „neautentického“ enzymu diastázy (α-amyláza) například pekařské amylázy (tj. enzymu s velmi podobným účinkem jako diastáza) je velká poptávka spotřebitelů, kdy nabídka kvalitních medů na trhu nedostačuje.
Na trhu existuje řada průmyslově vyráběných sirupů. Většinou jde o hydrolyzáty škrobu nebo sacharózy. Tyto sirupy mohou být použity pro „nadstavování“ medů. V takových výrobcích lze dodržet některé parametry požadované vyhláškou jako je obsah vody, jednoduchých cukrů, HMF (hydroxymethylfurfuralu) a rozmezí vodivosti. Tento produkt ale může mít nižší aktivitu diastázy, než požaduje vyhláška (minimálně 8 stupňů Schadeho). Proto je důvod, zvýšit tuto aktivitu přídavkem enzymu diastázy, který však nepochází z medu, ale například ze zmiňované pekařské amylázy.
Enzymy, které se v medu přirozené nevyskytují, zahrnují enzym beta-amyláza (EC 3.2.1.2), gama-amyláza (glukoamyláza, EC 3.2.1.3) a beta-fruktofuranozidáza (EC 3.2.1.26), proto se jedná tedy o tzv. cizí enzymy.
Enzymy beta-amyláza a gama-amyláza jsou používány k enzymatické hydrolýze škrobu. Pokud jsou v medu zjištěny cizí enzymy beta/gama-amylázy, indikují přítomnost cukerných invertovaných sirupů vzniklých ze škrobu (rýže, kukuřice, pšenice). Zjištění hodnoty aktivity beta/gama-amylázy nad tolerovanou referenční hodnotu 5 jednotek/kg medu vylučuje možnost přítomnosti těchto enzymů přirozenou cestou. To znamená, že za nevyhovující jsou z pohledu kontroly SZPI považovány až medy, u nichž se nachází aktivita beta/gama-amylázy nad 5 jednotek/kg medu. ...

Prostějovsko (Konicko)
Lang 2/3
Hlasování: KaJi (+1)
22.02.2015 13:32
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Mlha Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 2.139
Připojen(a): 26.07.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #45
RE: Falšovaný med
Z 81 šarží jich bylo v nepořádku 40. Nejvíce falšovanou potravinou je včelí med
https://www.denik.cz/ekonomika/z-81-sarz...90320.html
21.03.2019 13:26
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
milan.hula Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 906
Připojen(a): 30.01.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Vykání
Příspěvek: #46
RE: Falšovaný med
Proč včelaři prodávají svůj med ze dvora jenom za 170,- Kč/kg, když falšované medy se prodávají v tržní síti za 300 Kč/kg?


Cena by měly být přesně opačná, tj. 300 Kč/kg ze dvora!Cool

včelařím "Optimálně"
20x Optimal 42x17, Seč u Chrudimi, 510 m.n.m, Pardubický kraj
24.03.2019 12:24
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
JosPr Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.938
Připojen(a): 04.02.2016
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #47
RE: Falšovaný med
Protoze jsou Milane VCELARI a ne nenazrana hovada.
Hlasování:
simonn80 (+1), Kohout (-1), Louky (+1), Josef Hrůza (+1), Medak (+1)   Zobrazit vše

24.03.2019 12:27
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
milan.hula Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 906
Připojen(a): 30.01.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Vykání
Příspěvek: #48
RE: Falšovaný med
Nejsem nenažrané HOVADO, proto včelařím jen se 100 včelstvy...Big Grin

včelařím "Optimálně"
20x Optimal 42x17, Seč u Chrudimi, 510 m.n.m, Pardubický kraj
Hlasování: Tom-Z (+1), richard1 (+1)
24.03.2019 13:27
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
jano.123 Offline
Newbie
*

Příspěvků: 2
Připojen(a): Včera
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #49
RE: Falšovaný med
Ahojte, viete mi niekto poradiť, či som si kúpil z bazosu falošný med?
Spodná časť rýchlo skryštalizovala, čo je údajne dobre, ale tá vrchná polovica ostala tekutá a je takáto už niekoľko mesiacov.
Je to lipový med, lipou to chutí a aj pekne vonia, ale to asi nebude mať s kvalitou nič spoločné.
Nepoznám ani žiadneho včelára tak sa nemám s kým poradiť.
Ďakujem všetkým za radu.

[Obrázky: O0Mj-1.png]

PetrM upravil Včera 8:54 tento příspěvek z důvodu:

Nevkládejte velké obrázky, používejte malé náhledy.
Přečtěte si a dodržujte Pravidla fóra, prosím.
Obrázek optimalizován.

Včera 4:54
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Merkuri Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 4.504
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #50
RE: Falšovaný med
To nieje čistá lipa!
Vytočené to bolo riedke a také naliate do pohára čo sa husté oddelilo od riedkekeho a nemá to ani lipovú farbu, proste mix z dečoho. Takým nákupom by som sa určite vyhol z bazošu.

Čestný člen hnutia " BAN za lepšiu gramatyku"
Hlasování: Rado Chudý (-1), jano.123 (+1), Bej (+1)
Včera 7:14
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Zdeněk Barnat Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.392
Připojen(a): 08.11.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #51
RE: Falšovaný med
Falšovaný med z pohledu kvality a pravosti to nebude. Spíš se mi zdá že je dole květový med a pak to bylo dolito lipovým medem. Nebo se také jen oddělí tekutá složka medu od krystalkú které sednou na dno což je také možné. Určitě je to dobrý nefalšovaný med ale možná ne jen lipový . Ochutnejte med o de dna.

Králíky 570m.n.m. Pod Kralickým Sněžníkem (1300m.n.m) 230 včelstev 42x36 +42x27,5 medníky 42x17
Hlasování:
Rado Chudý (+1), jano.123 (+1), Josef Karliak (+1), Bej (+1), richard1 (+1)   Zobrazit vše

Včera 7:17
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Albert Gross Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 2.699
Připojen(a): 30.09.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #52
RE: Falšovaný med
Med môže kryštalizovať aj takto, ale aj mramorovej štruktúre. Jarné medy sa v celom objeme najskôr zakalia, čo je signál na pastovanie, a potom skrytalizujú na kameň. Pri rozpúšťaní zostáva na dne vrstva zložených cukrov, ktoré sa diferencujú tiež skyštalizovaním a spätným rozpustením medu. Viac zložených cukrov je v medovicových medoch, ale tie sa rozpustia väčšinou v celej nádobe. Tento úkaz nie je znak falšovaného medu.

Orava, Tvrdošín - Krásna Hôrka, 600 a 800 mnm, 60 rodín, 3/4 L a Jumbo
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: Včera 7:49 od Albert Gross.)
Hlasování: jano.123 (+1), Bej (+1)
Včera 7:47
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Frey Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 844
Připojen(a): 07.07.2016
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #53
RE: Falšovaný med
Ten med je ok. Tohle se stane kdyz je sklenice lipoveho natocena a pak ztuhne. Vcelar ji da znovu rozehrat. Snuska neni nikdy z jednoho zdroje vzdy je v medu i jiny nektar nez lipovy a i druhovy med ma ruzne pomery glukozy a fruktozy.

Pokud vcelari neduverujete, kupujte med v supermarketech, ten bude hezci a vam krystalizovat nebude.
Hlasování: jano.123 (+1), Delik (+1), patko79 (+1), Kosta (+1), Albert Gross (+1)
Včera 8:12
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Aculeus Offline
Member
***

Příspěvků: 221
Připojen(a): 30.12.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #54
RE: Falšovaný med
Vidíte, Jana.123 ako laika zaujíma skryštalizovaný med od súkromníka a mňa zas ako včelára zaujíma krásne tekutý slovenský lipový med z LIDLu, kúpený v období marec/apríl Cool

Jan.123, farba medu na fotografii je hodne skreslená. Podľa toho odlesku si to pravdepodobne fotil s bleskom, čo značne zosvetlilo farbu medu.
Každý Ti tu odpovedal podľa skúseností, ktoré vo svojej oblasti má a každý má časť pravdy.
Ak by šlo o bežnú kryštalizáciu medu, hranica medzi hornou a dolnou zložkou by nebola taká ostrá.
Ak nakloníš pohár a tá spodná, svetlejšia zložka medu sa bude bez problémov prelievať zároveň s tou hornou časťou, aj keď o niečo pomalšie, tak s najväčšou pravdepodobnosťou ide o medovicový, melicitózny med, ktorý sa u nás vyskytuje raz za 4 až 7 rokov. Pre spotrebiteľa je to veľká vzácnosť, ale pre včelára je to doslova pohroma. Melicitóza patrí medzi trisacharidy, ktoré v plástoch veľmi rýchlo kryštalizujú. Ak včelár nechce, aby mu takýto med úplne zacementoval plásty, tak sa ho snaží vytočiť čo najskôr aj s ďalším medom na pláste, ktorý ešte nie je dostatočne vysušený a môže byť iného druhu. Po istom čase sa tieto medy s rozličnou hustotou vo fľaši oddelia. Potom vzniká efekt podobný "caffe latté", ako u Teba na fotografii, ktorý sa odberateľovi ťažko vysvetľuje.
Jeden náš kolega raz opísal melicitózny med ako "manu" medzi medmi pretože je zriedkavý, veľmi chutný, sladký a s jedinečnou konzistenciou.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: Včera 10:11 od Aculeus.)
Hlasování: jano.123 (+1)
Včera 10:02
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Ali Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 250
Připojen(a): 10.01.2015
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #55
RE: Falšovaný med
Já měl v některých sklenicích stejnou strukturu jako na fotce. Obsahuje malou část řepky, akát a lípu. Je tekutý po akátu, ale vůně a tekutá lípová složka se s ním spojily, což odpovídá barvě i vůně tekuté části. Přikládám foto poslední sklenice.
Spodní část se při náklonu ale nehne, a je docela tuhá, podobně jako zkrystalizovaný řepkový med čistý. Při vytáčení měla směs cca 18,5%. Med je OK.


Přiložené soubory Miniatury
   
Hlasování: jano.123 (+1)
Včera 11:26
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Pavel Holub Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 3.143
Připojen(a): 08.11.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #56
RE: Falšovaný med
Udělej obsah vody v tekuté složce nyní.
Stává se, že část medu zkrystalizuje, zbylá tekutá složka má na povrchu vysoký obsah vody a může se stát, že med zkysne. Proto někdo takové medy občas otáčí.

Dezorganizovaný.
Hlasování: jano.123 (+1)
Včera 13:17
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jaro - Vigor Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 384
Připojen(a): 23.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #57
RE: Falšovaný med
Jano123. - Falšovany med to nebude,len ma trocha vyšši obsah vody 19+ čo by sa dobremu včelarovi nemalo stavať,predajom takeho medu si len odradi zakaznikov ...

Langstroth 2/3 ,279 m.n.m.

Time is honey !!!
Hlasování: jano.123 (+1), fofoja (-1)
Včera 13:52
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Tom-Z Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 662
Připojen(a): 16.11.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #58
RE: Falšovaný med
Takto se všeobecně chovají vícedruhové medy s velkým obsahem vody. Tvořící se krystalky klesají v řídkém medu ke dnu a tekutá vrstva je vytlačovaná nahoru. V hustém medu s menším obsahem vody se krystaly stále vznášejí v prostoru a narůstají a vytvoří krásnou strukturu "mozek". Tekutá část tam také zůstane, ale v celém objemu, nedojde k usazení.

Uteplené 39×24 - Vysočina, okr. Pelhřimov - 570m.n.m.
Hlasování: simonn80 (+1), jano.123 (+1)
Včera 14:54
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
gusto Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 2.750
Připojen(a): 14.12.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #59
RE: Falšovaný med
(Včera 13:52)Jaro - Vigor napsal(a):  Jano123. - Falšovany med to nebude,len ma trocha vyšši obsah vody 19+ čo by sa dobremu včelarovi nemalo stavať,predajom takeho medu si len odradi zakaznikov ...

Tak 19+ nieje trocha vyšší obsah vody ,ale už polosirup..a celkom by ma zaujimalo,ako si podla fotky odhadol obsah vody? Na hentaku nepodarenu krystalizaciu je hakliva najmä lipa z kvetov,urobila mi to aj pri obsahu vody 16,5.. Plus niektore druhy slnečníc ak su lipou šmrncnuté tak to zvykne takto skrystalizovat ..
Hlasování: jano.123 (+1), patko79 (+1), fofoja (+1)
Včera 15:22
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Albert Gross Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 2.699
Připojen(a): 30.09.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #60
RE: Falšovaný med
Nedávno som rozpúšťal malý pohár takto skryštalizovaného medu. Spodok sa nerozpustil, tak som ho dal ešte raz a otočil som pohár. Skryštalizovaná časť zostala v otočenom pohári ako štolverka. Môžete ho mať v komore aj týždeň.

Orava, Tvrdošín - Krásna Hôrka, 600 a 800 mnm, 60 rodín, 3/4 L a Jumbo
Hlasování: jano.123 (+1)
Včera 20:06
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: Pali, 2 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies