Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Falšovaný med
Autor Zpráva
Merkuri Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 4.505
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení:  
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #61
RE: Falšovaný med
Jednodruhový lipový med keď je čistý má rosolovitú konzistenciu a pri nabratí lyžicou priesvitnú farbu, proste priesvitná farba. Pri stekutení žltozelená farba, nie riedky ako +19. Tento rok čo sme točili lipový med tak bola 1 kanva redšeho a tá mala po rozbore RVPS Bratislava, Botanická ul. 17,2 % vody ale mám aj taký čo má 16% vody a aj pod 16 % vody. Pritom to bolo točené o 4 dni po odkvitnutí lipy. R.m. B, úľe B 10.

Čestný člen hnutia " BAN za lepšiu gramatyku"
Hlasování: Ali (+1), jano.123 (+1)
04.12.2019 21:46
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
jano.123 Offline
Newbie
*

Příspěvků: 3
Připojen(a): 04.12.2019
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #62
RE: Falšovaný med
Ďakujem všetkým za reakcie.
- Merkuri: Veľmi riedke to nebolo ale ani veľmi husté (horský med bude hustejší). Teraz ako to je oddelené v týchto dvoch vrstvách, tak tá vrchná zložka je trošička redšia ako tomu bolo pred vykryštalizovaním.
- Zdeněk Barnat: Ochutnal som med od dna a aj to riedke. V oboch je chuť lipy ale s jedným rozdielom. Ten hustejší od dna je troška viac ostrejší v krku. Intenzita chutí a vône lipy je v oboch podobná - premiešali sa ak ide o rôzne druhy? Chuť lipy ostáva v ústach ešte aj 10 minút po zjedení a vzadu na jazyku cítim trošička kyslého, občas až také zachutenie akoby po paralenke, ale to už mi asi šibe Big Grin Keď som tú fľašu po pár týždňoch otvoril tak hneď tá prvá vôňa bola pekná lipová bez náznaku nejakého kysnutia alebo podozrivého kazenia.
- Albert Gross: Veľmi zaujímavá informácia o rôznej kryštalizácii.
- Frey: V supermarketoch med nekupujem. Je to moja prvá skúsenosť s lipovým medom. Dovtedy som mal vždy iné druhy ktoré pekne kryštalizovali celé.
- Aculeus: Áno, fotil som to bleskom, mobilom, lebo som tu nemal už denné svetlo. Med je v skutočnosti o troška tmavší (podobný tomu ako poslal používateľ Ali pod tvojím príspevkom). Keď nakloním pohár tak sa preleje iba tá vrchná zložka a tá spodná ostane na mieste. Zároveň však tá spodná zložka nie je extra tuhá, ide bez problémov nabrať lyžicou ako paštéta - samotné dno je o troška hustejšie ako stred. Je to pri izbovej teplote. O melicitóznom mede čítam prvý krát, veľmi zaujímavé čítanie. Keďže sa tá spodná časť pri naklonení neprelieva, tým pádom sa tento typ medu v mojom prípade vylučuje?
- Ali: Presne aj mne sa tá spodná časť nepohne, ale lyžicou ide zatiaľ nabrať veľmi ľahko.
- Pavel Holub: Nemám meráč na zmeranie toho %. Dúfam, že nestihne skysnúť, skúsime to rýchlo spotrebovať.
- Jaro - Vigor, Tom-Z, gusto, Merkuri: Vďaka za info aj vám.

Veľká vďaka všetkým, veľa som sa toho dozvedel. Snáď budú tieto informácie nápomocné aj iným užívateľom keď sem prídu.
Prevažuje teda to, že med je pravý, akurát buď troška uletela voda alebo mix z viac zdrojov a chuť lipy si to celé prerazila.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 05.12.2019 3:12 od jano.123.)
Hlasování: goro (+1), BOBC (+1), Albert Gross (+1)
05.12.2019 3:08
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Aculeus Offline
Member
***

Příspěvků: 223
Připojen(a): 30.12.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #63
RE: Falšovaný med
To je ťažko takto na diaľku rozpoznať.
Čím dlhšie takýto med stojí, tým viac sa dno skondenzuje.
Možno by niečo napovedala adresa z ktorej to prišlo, avšak nemusí to byť smerodatné, keďže niektorí včelári skupujú med od svojich kolegov z iného kraja.
05.12.2019 10:28
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
jano.123 Offline
Newbie
*

Příspěvků: 3
Připojen(a): 04.12.2019
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #64
RE: Falšovaný med
Aculeus: Veď práve, o včelárovi nezistím nič. Inak môžem tu fľašu zabaliť a poslať na tvoju adresu.
05.12.2019 21:23
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Kohout Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 6.681
Připojen(a): 25.02.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #65
RE: Falšovaný med
Mně se takhle po čase tváří každý med když ho ztekutím.
Normálně mi zkrystalizuje ve sklenicích tak že si většina lidí myslí že je pastovaný. A takhle ho prodávám.
Dříve když chtěl někdo ztekucený, ukázal jsem mu sklenici s krystaly u dna s tím že když mu ztekutím deset sklenic, tohle se s nimi stane. Tak ať si je doma raději rozehřeje sám postupně jak bude med spotřebovávat. I když k tomu nemá důvod. Ztuhlý med na chleba namaže a v čaji se mu rozpustí.
Obsah vody vždy okolo 16%.
Hlasování:
Jan Voleský (+1), Kosta (+1), richard1 (+1), Rylko Antonin (+1), gusto (+1)   Zobrazit vše

06.12.2019 7:46
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Aculeus Offline
Member
***

Příspěvků: 223
Připojen(a): 30.12.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #66
RE: Falšovaný med
jano.123, nejde o včelára, ale o lokalitu, kde včelári. Na severe Slovenska je repka málo pravdepodobná.
V každom prípade, ako si čítal, tak sa to stáva.
06.12.2019 14:39
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies