Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 5 Hlas(ů) - 4.4 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medovina
Autor Zpráva
jaraklasek Offline
Member
***

Příspěvků: 66
Připojen(a): 29.01.2013
Hodnocení:  
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #1741
RE: Medovina
Ahoj. Pozorně si oba prohlédni a přijdeš na to sám. Moštoměr slouží k měření cukru v ovocné šťávě - moštu. To aby jsme věděli jestli je sladký dost, nebo jestli jej budeme muset dosladit. Na to jsou zase tabulky, kolik cukru přidat při kolika stupních cukernatosti moštu. No a cukroměr měří obsak zbytkového ( neprokvašeného) cukru. To abych věděl kdy mám naložit máč a odvézt jej do pálenice. Děláš li medovinu, děláš v prvé řadě " mošt" tak potřebuješ moštoměr. Jara V.
Hlasování: Remes34 (+1), alerok (+1)
10.08.2017 15:20
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
indrah Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 308
Připojen(a): 12.03.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #1742
RE: Medovina
Myslíte že je vhodné vařit medovinu v brutaru? Dělá to tak někdo?
16.08.2017 12:02
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Zdeněk Brentner Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.550
Připojen(a): 16.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #1743
RE: Medovina
A proč ne.Pokud má zachovalý smalt. Podívej se tady na fotky od Merkuriho.

Kolik by ti bylo, kdybys nevěděl, kolik ti je?
Hlasování: indrah (+1), patko79 (+1), TomasoFernando (+1)
16.08.2017 12:08
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
jjuraa Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 15
Připojen(a): 09.08.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #1744
RE: Medovina
Zdravím přátelé, po několika letech se znovu pokouším vyrobit medovinu. Tentokrát jsem použil Dolské kvasinky. Zkouším pouze menší množství 8l (10l demižon). Zákvas se krásně rozjel, byl kalný, tvořily se bublinky a po 5ti dnech jsem jej smíchal s medovým roztokem. Nyní už je to týden v demižonu, ale pořád se nerozjelo bouřlivé kvašení. Na hladině je sice ostrůvek pěny a při krajích demižonu jde vidět občas unikající bublinky, ale přes kvasnou zátku nic. Teplota v místnosti je mezi 23°C-27°C. Prosím tedy o radu, je takový klidný průběh u Dolských kvasinek normální? Neměl bych třeba přidat více živné soli či nový zákvas? Nebo myslíte, že by pomohla vyšší teplota, je možná demižon přesunout např. ven na slunce aby se zvedla teplota až ke 30°C? Moc děkuji za odpovědi, byl bych rád kdyby se mi medovina konečně povedla Smile
[Obrázky: DSC_0378.jpg]
[Obrázky: DSC_0379.jpg]
[Obrázky: DSC_0381.jpg]
19.08.2017 15:00
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Miroslav Vochozka Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 951
Připojen(a): 13.03.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #1745
RE: Medovina
Nikdo zkušený zatím neodpověděl, tak zkusím já.

Loni jsem dělal 3 malé nádoby medoviny.
Jedna byla ze světlého medu a tam se kvašení rozjelo (mizerně) až za delší dobu.
Zbytek kvasil hned, jak má. Kvasinky ve všech případech Dolské, uděláno ve stejný den, ze stejného zákvasu.
Na obrázku vidím, že je to světlé ....

Co může být špatně? PH?

JČ, 480 m.n.m.
20.08.2017 10:51
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jožko58 Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 920
Připojen(a): 09.03.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #1746
RE: Medovina
Z odfoteného demižóna sa ťažko odhaduje,či si použil D.kvasinky obyčajné - zelené,alebo hlbokoprekvášajúce - žlté,koľko si použil na toto množstvo živnej soli a taktiež kvasiniek.
Ďalej akú cukornatosť mal roztok,či robíš medovinu za tepla,za studena...
20.08.2017 17:37
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
jjuraa Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 15
Připojen(a): 09.08.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #1747
RE: Medovina
Použil jsem Dolské kvasinky tokajské (celou oranžovou tubu) a k tomu podle návodu 0,3g živné soli na litr, takže cca 2g. Roztok jsem připravil v poměru 1:2 aby byla výsledná medovina sladší s vyšším procentem alkoholu. Med byl samozřejmě domácí - světlý květový jarní. Medový roztok jsem připravil podle návodu - hodinu vařil a sbíral pěnu.
20.08.2017 18:45
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
jjuraa Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 15
Připojen(a): 09.08.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #1748
RE: Medovina
Ještě doplním, že medovina je bez aditiv, žádné koření. Poměr 1:2 myslím med (kg):voda(l). Dnes je to již 9. den a stále stejný stav, teplota nyní kolísá kolem 25°C a v týdnu byla i kolem 28°C. Zákvas byl 1l +7l medového roztoku jak jsem popisoval výše.
20.08.2017 20:03
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Frey Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 304
Připojen(a): 07.07.2016
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #1749
RE: Medovina
Moje rady:
- udělej si nový zákvas a použij ho do této dávky - kvasinky si objedne Schimansky, Dol nepoužívej (už to tu bylo mockrát),
- najdi si jinou nádobu na kvašení, případně obsah doplň, tak aby byla ze 3/4 naplněná roztokem,
- přepočítej si poměry medu a vody, které jsi do toho vložil, zejména se zaměř na odlišnou váhu a objem medu, dále pak nezapomeň na podíl medu v zákvasu, který přidáváš.

Hodně zdaru.
Hlasování: Zdeněk Barnat (+1)
20.08.2017 20:15
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Remes34 Offline
Member
***

Příspěvků: 70
Připojen(a): 29.05.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #1750
RE: Medovina
U shimanky kvasinek se nemusi dělat zákvas ne?

Valašsko, okr. Zlín, 420 m.n.m., 10x 39x24
Hlasování: Zdeněk Barnat (+1), Louky (+1)
20.08.2017 21:12
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jožko58 Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 920
Připojen(a): 09.03.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #1751
RE: Medovina
(20.08.2017 20:15)Frey napsal(a):  Moje rady:
- udělej si nový zákvas a použij ho do této dávky - kvasinky si objedne Schimansky, Dol nepoužívej (už to tu bylo mockrát),
- najdi si jinou nádobu na kvašení, případně obsah doplň, tak aby byla ze 3/4 naplněná roztokem,
- přepočítej si poměry medu a vody, které jsi do toho vložil, zejména se zaměř na odlišnou váhu a objem medu, dále pak nezapomeň na podíl medu v zákvasu, který přidáváš.

Hodně zdaru.
Moja medovina získala zlatú Apimondiu vo Francúzsku v r.2009,boli použité Dolské kvasinky hlbokoprekvášajúce a bola robená zo slnečnicového medu ! Jeden "expert na medovinu" tu stále vypisuje,že slnečnicový med je na medovinu "humus"...
To ale nerobím dolským kvasinkám reklamu.
20.08.2017 22:23
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Frey Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 304
Připojen(a): 07.07.2016
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #1752
RE: Medovina
Blahopreji k dobre praci. Ja osobne s nimi ve srovnani s konkurenci mam zle zkusenosti. Jeste jsem se nesetkal s tim, ze by zde nekdo nadaval na Schimanskeho nebo kvasinky vinarske. Vzdy se resi kvasinky z Dolu. Jozko, zavolej nekdy vinarum z Dolu co pouzivaji pro svuj produkt za kultury.. Wink
Hlasování: Zdeněk Barnat (+1)
Včera 12:53
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Zdeněk Barnat Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 913
Připojen(a): 08.11.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #1753
RE: Medovina
Schimansky to je fakt jiná liga. Také jsem začínal na lahvičkách s Dolskými a samozřejmně i ty fungují ale musí být vše ideální. Schimansky fungují spolehlivě i bez zákvasu. Nasypeš, zamícháš a jede to.

Králíky 570m.n.m. Pod Kralickým Sněžníkem (1300m.n.m) 280 včelstev Dadant 42x36 + medníky 42x17 mám i míru 42x27,5cm
Hlasování: pavell (+1), Remes34 (+1)
Včera 20:26
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Pravděpodobně související témata ...
Téma Autor Odpovědí Shlédnutí Poslední příspěvek
  Medovina - skladování NitraM 45 27.891 28.06.2016 22:25
Poslední příspěvek: Merkuri
  Medovina a legislativa František Němec 28 17.158 19.12.2015 11:35
Poslední příspěvek: VaT

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)