Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 5 Hlas(ů) - 4.4 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medovina
Autor Zpráva
Luděk Klinkovský Pryč
Senior Member
****

Příspěvků: 454
Připojen(a): 29.08.2012
Hodnocení:  
Oslovení: Vykání

Facebook
Příspěvek: #1801
RE: Medovina
Medovinu přetáčím pomocí vakuové pumpy. Má to obrovskou výhodu v tom, že mohu stáčet do kopce. Stejně tak i filtrace, nemusím složitě zavodňovat filtr. Těch výhod je více. Používám PICOLINO, ale jen proto, že ho mám zadarmo. Jinak jeho cena několika násobně převyšuje cenu čerpadla.

[Obrázky: WP_20170604_14_52_03_Pro_1.jpg]
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 27.09.2017 23:16 od Luděk Klinkovský.)
27.09.2017 23:13
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
amigo Offline
Member
***

Příspěvků: 175
Připojen(a): 26.10.2015
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #1802
RE: Medovina
Majstri problem. Stocil som medovinu farba krasna chut dobra ale meriam alkohol s liehomerom a slabych 10 skusim odmerat cukornatost s mustomerom a nic zalozena 27.jula .cervence prevaranym postupom z kvetoveho medu na kilo medu 1.8. Litra vody. Ako to fat do poriadku? Pridat med a trochu kvasnic nech sa este potrapia? Alebo to vypir slabe aj ked je to celkom chutne a zapijat nou marhulovicu., metunkovicu?

Podla tych preskakanych pismenok sa zda ze uz to zapijam. A vlastne ano. Uzivajte zivot majstri.

okr.Trencin 270mnm. 1ramikB, 5ramik LR
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 28.09.2017 20:00 od amigo.)
28.09.2017 19:57
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
gusto Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 2.023
Připojen(a): 14.12.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #1803
RE: Medovina
s liehomerom neodmeriaš koľko je alkoholu v medovine.. inak,bežne zapíjaš marhulovicu s vínom?? Big Grin Big Grin
Hlasování: Jožko58 (+1)
28.09.2017 20:03
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
amigo Offline
Member
***

Příspěvků: 175
Připojen(a): 26.10.2015
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #1804
RE: Medovina
My na dedine sme zvyknuti. Ako dokazem zmerat alkohol v medovine ak nie liehomerom ma stupnicu od 10 viac. Ale chuti vyborne len mam strach ze je slaba a nemozem zavolat suseda tak ako sa na dedine patri. A to som dnes zalozil 25 demizonik bieleho vinka.

okr.Trencin 270mnm. 1ramikB, 5ramik LR
28.09.2017 20:58
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
radik Offline
Newbie
*

Příspěvků: 6
Připojen(a): 16.09.2017
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #1805
RE: Medovina
(26.09.2017 13:16)Petr K. napsal(a):  Kupuji granulovaný ,ten co funguje i při nízkých teplotách. (ve sklepě)

A bentonit rozmichas v trose medoviny a nebo ve vode a pak nalejes do vseho a priomichas cele?
30.09.2017 9:08
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
martin.mikusek Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 337
Připojen(a): 06.09.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #1806
RE: Medovina
Včera jsem dělal 1. stáčení lipové medoviny. A musím říct že to má zvláštní až nepříjemnou chuť. Ale všechnou jsou to tóny lipového medu, jen je tam zesílená taková jedna chuť. Doufám, že se to rozleží a zjemní, jinak to pujde do hruškového kvasu Smile

Valašsko:
600 m.n.m. 10x Langstroth 2/3, 9x Langstroth 4/3, 2 oddělky Langstroth 2/3.
428 m.n.m. 6x Langstroth 2/3, 4 oddělky Langstroth 2/3
30.09.2017 10:22
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Petr K. Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 45
Připojen(a): 17.11.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #1807
RE: Medovina
(30.09.2017 9:08)radik napsal(a):  
(26.09.2017 13:16)Petr K. napsal(a):  Kupuji granulovaný ,ten co funguje i při nízkých teplotách. (ve sklepě)

A bentonit rozmichas v trose medoviny a nebo ve vode a pak nalejes do vseho a priomichas cele?

Bentonit 250g rozmíchám s cca 0,5l medoviny v džbánku (3l), počkám až to řácky nabobtná a naleju to do padesátky medoviny a zamíchám. Za cca dva dny jak to sedne a vyčistí se) to přetočím z kvasnic.

Chystám se na to, že sem přesně popíšu jak to dělám já krok za krokem. (to netvrdím že to dělám nejlíp, ale spíš k připomínkování) Bohužel zrovna nemám čas, je vinobraní v plným proudu tak nestíhám.
Petr K.

Pohořelicko 180mnm 39x24 a 39x12
Hlasování: Jiří H (+1)
30.09.2017 18:39
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jozef 333 Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.264
Připojen(a): 22.08.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #1808
RE: Medovina
Čo sa týka bentonitov tak v podstate poznáme dva druhy bentonitov.Je to bentonit Seporit ,ktorý sa požíva do nekvasiaceho muštu najmä za situácie, že medovinu nevaríme a chceme z nej odstrániť bielkoviny, ktoré by neskôr mohli spôsobiť rôzne zákaly.Tento bentonit sa nechá v 5 násobnom množstve vody napučať 30 min a následne sa vleje za stáleho miešania do celého obsahu roztoku budúcej medoviny.Po 6 hodinách sa roztok z usadených kalov opatrne stiahne a medovinu môžme zakvasiť kvasinkami.
Potom poznáme bentonit NaCalit Pore-tec a ten sa používa už do vykvasenej medoviny,alebo vín ktoré majú zákali.Po vykvasení medoviny si zakalenú medovinu najskôr musíme stiahnuť z kalov usadených na dne.Potom si necháme bentonit napučať v 5 násobnom množstve vody 6 hodín.Po napučaní ho za stáleho miešania vlejme do celého obsahu medoviny a roztok miešame aspoň 10 min.Medovina sa po použití bentonitu čistí rôzne rýchlo,preto netreba s dalším stáčaním ponáhľať,obyčajne do 3-4 týždňov býva čistá.Netreba sa báť toho,že medovina je na bentonite-bentonit sa v medovine nerozkladá,je to prírodná zemina,treba počkať do úplného vyčistenia a medovinu následne znova stočiť.
Já používam trojkombináciu číriacich prípravkov Klarsol,Kombigel a Bentonit,do 14 dní je medovina úplne výčírena z iskrou v pohári.
Hlasování: Jožko58 (+1)
30.09.2017 19:18
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
amigo Offline
Member
***

Příspěvků: 175
Připojen(a): 26.10.2015
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #1809
RE: Medovina
Otazka robim medovinu 1krat robil som prevaranou metodou. Asi po 2 mesiacoch som ju stcil do 10 litroveho demizonika krasne sa vycirila ale na spodku su este asi 1 cm usadene kvasinky a stale to bublinkuje asi ako dlhsie naliate sampanske. Co doporucujete stocit celkom do cista bez kvasiniek alebo nechat nech pracuje? Ale chuti skvele aj s bublinkami.

okr.Trencin 270mnm. 1ramikB, 5ramik LR
09.10.2017 19:28
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Remes34 Offline
Member
***

Příspěvků: 76
Připojen(a): 29.05.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #1810
RE: Medovina
Myslim, že když to stočíš tak se nic nestane....ale bude ti chybět část objemu, takže budeš muset dát bud do mensího demižonu nebo dolit hroznovým vínem.

Valašsko, okr. Zlín, 420 m.n.m., 10x 39x24
10.10.2017 7:23
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Pravděpodobně související témata ...
Téma Autor Odpovědí Shlédnutí Poslední příspěvek
  Medovina - skladování NitraM 45 28.908 28.06.2016 22:25
Poslední příspěvek: Merkuri
  Medovina a legislativa František Němec 28 17.713 19.12.2015 11:35
Poslední příspěvek: VaT

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)