Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.

COLOSS - Monitoring úspěšnosti zimování včelstev 2018/19
Odkazy: Dotazník   |   Diskusní téma


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 5 Hlas(ů) - 4.4 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medovina
Autor Zpráva
Vlasta Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 27
Připojen(a): 15.03.2014
Hodnocení:  
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2141
RE: Medovina
Merkuri použivá dobré kvasinky Mycoferm CRIO 16 procent alkoholu startuje od 9°C. nebo Fermivin PDM .Taky odskoušeno
Hlasování: Merkuri (-1)
03.05.2019 22:02
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Merkuri Online
Posting Freak
*****

Příspěvků: 4.204
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2142
RE: Medovina
Hyfe 4

Čestný člen hnutia " BAN za lepšiu gramatyku"
03.05.2019 22:06
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Vlasta Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 27
Připojen(a): 15.03.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2143
RE: Medovina
No koukám ,že sem asi přestřelil.
03.05.2019 22:24
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Konar Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 29
Připojen(a): 02.08.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2144
RE: Medovina
Zdravím pánové, dělám medovinu poprvé a trochu se mi nedaří, rozpuštěný med jsem povařil, nachystal si zákvas z kvasinek schimanski, dál jsem ho do medového roztoku, zašpuntoval a pěkně se to rozjelo, bublalo to o sto šest, šestý den jako když utne, změnilo se radikálně počasí, tak jsem to nechal pár dnů na pokoji a pořád nic, zkusil jsem to a prostě medový roztok, dodělal jsem ještě jeden zákvas, rozjel se a šupnu to dovnitř a nerozjelo se to, celou dobu je to zhruba v teplotě 2o°-22°, otázka zní, kde udělali soudruzi z NDR chybu? Prosím o radu. Trochu jsem listoval, ale je to fakt dlouhé na pročítání.
Děkuji

Javorníky 650 m.n.m. východní svah, matky Vigor, Zwins
09.05.2019 20:26
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
emm Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 34
Připojen(a): 20.06.2016
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2145
RE: Medovina
jaký máš celkový objem, jakou cukernatost roztoku a kolik jsi dal živné soli?
09.05.2019 23:26
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Petr Střelec Offline
Member
***

Příspěvků: 222
Připojen(a): 22.03.2015
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2146
RE: Medovina
Zeptal bych se na to samé co kolega přede mnou, ale na objemu až tak moc nezáleží (i když čím větší tím stabilnější teplota), ale dá se pokusně kvasit i v malých nádobách cca 5l. Cukernatost roztoku je dost důležitá neboť kvasinky všeobecně neochotně zpracovávají roztoky nad 30% Brix.
Příčinu zastavení kvašení bych viděl hlavně v nedostatku živné soli je třeba si uvědomit, že medový roztok obsahuje málo živin a pokud to ještě převaříte a seberete pěnu (vysrážené bílkoviny) tak toto množství ještě snížíte, (já to zásadně nedělám). V návodu k živné soli je dávkování pro ovocné mošty, které mají dostatek živin k množení kvasinek takže se udává většinou 0,2g/l což je na medový roztok málo, já pro rychlé pomnožení a rozjezd kvasinek dávám min 1g/l a potom to jede opravdu jako vinný burčák, nemusíte se bát, že tam ta sůl zůstane po dokvašení, ta zmizí už po pár dnech při překotném množení kvasinek. Tohle jsou jen moje chabé zkušenosti a rozhodně si nehraju na odborníka stále se učím s každou další várkou.
Hodně zdaru.

Jižní svahy Drahanské vrchoviny 440m.n.m. 39x24 a 39x17,zkouším i 39x35, celodřevěné 27-30mm. Na okraji hlubokých lesů za hřbitovní zdí.
10.05.2019 10:01
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
kolesart Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 17
Připojen(a): 28.03.2019
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2147
RE: Medovina
zdravim vas... chcem robit nevarenu medovinu ale vyčirit ju uz na zaciatku pred kvasenim aby som eliminoval bielkoviny.... mozem normálne použít bentonit na čirenie a potom zacat kvasit? skusal to z vas nekdo?
11.05.2019 20:27
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Merkuri Online
Posting Freak
*****

Příspěvků: 4.204
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2148
RE: Medovina
Je to zdlhavý proces lebo rýchlejšie to máš varením. Na to potrebuješ Seporit PORE TEC na rýchlu absorciu bielkovín. Robil som to a ludom je to jedno čo vypijú.Cool

Čestný člen hnutia " BAN za lepšiu gramatyku"
11.05.2019 22:07
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
kolesart Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 17
Připojen(a): 28.03.2019
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2149
RE: Medovina
diky Vojto
12.05.2019 6:51
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Konar Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 29
Připojen(a): 02.08.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2150
RE: Medovina
(09.05.2019 23:26)emm napsal(a):  jaký máš celkový objem, jakou cukernatost roztoku a kolik jsi dal živné soli?

omlouvám se za pozdní odpověď,
celkový objem je cca 24 litrů, zhruba 3 litry zmizely při odebírání pěny, zbytek při vaření, dával jsem cca 10 g a v druhé várce jen 5 g, cukernatost roztoku bohužel přesně neznám, vytavoval jsem víčka měl jsem cca 19 litrů hustého roztoku, který se neskládal, nechtěl jsem to vylít, tak jsem zkusil medovimu, dolil jsem zhruba 13 litrů vody a přidal ještě 1 kg medu, výpočet cukernatosti je celkem problém, pro přesné zjištění cukernatosti nemám prostředky, teď jsem to nějakým 5 dní neviděl, tak nevím co to dělá, každopádně i po tom co to přestalo bublat jsem cítil stejnou vůni z nádoby jako při bublání, roztok mi připadal chuťově stejný jako na začátku, připadalo mi, že se tam malinko tvoří pěna stejná jako při kvasení, zkoumal jsem jestli mi to někde neuniká, ale myslím, že ne, zkoušel jsem s tím i zamíchat, zkusím asi přidat tu živnou sůl, děkuji za radu
Martin

Javorníky 650 m.n.m. východní svah, matky Vigor, Zwins
13.05.2019 13:11
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Petr Střelec Offline
Member
***

Příspěvků: 222
Připojen(a): 22.03.2015
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2151
RE: Medovina
I na první pokusy s medovinou se vyplatí investovat do cukroměru cena cca 200,-Kč se stupnicí 0-30% Brix, taky se dá objednat z Číny refraktometr se stupnicí Brix a Vol. (obsah alkoholu, což není moc přesné, ale orientačně stačí).

Jižní svahy Drahanské vrchoviny 440m.n.m. 39x24 a 39x17,zkouším i 39x35, celodřevěné 27-30mm. Na okraji hlubokých lesů za hřbitovní zdí.
13.05.2019 17:42
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Ondřej Štefan Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 23
Připojen(a): 01.03.2019
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2152
RE: Medovina
Podařilo se mi vloni vytočit jarní med s vysokým obsahem vody - cca. 20,5 %, a několik sklenic mi časem zkvasilo do takové té štiplavě divné chuti. Dají se použít na výrobu medoviny?

Optimal 42x17, Příbramsko, kolem 500 mnm
16.05.2019 13:46
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Merkuri Online
Posting Freak
*****

Příspěvků: 4.204
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2153
RE: Medovina
Dá ale jedine varenú.

Čestný člen hnutia " BAN za lepšiu gramatyku"
Hlasování: Pavel Holub (+1), patko79 (+1)
16.05.2019 16:16
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Pravděpodobně související témata ...
Téma Autor Odpovědí Shlédnutí Poslední příspěvek
  Medovina - desinfekce a mytí nádobí TomasoFernando 6 1.001 04.01.2019 15:42
Poslední příspěvek: Petr Střelec
  Medovina a legislativa František Němec 36 26.066 04.06.2018 6:33
Poslední příspěvek: Havelka Jan
  Medovina - skladování NitraM 45 40.543 28.06.2016 22:25
Poslední příspěvek: Merkuri

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies