Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 5 Hlas(ů) - 4.4 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medovina
Autor Zpráva
Merkuri Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.789
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení:  
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2181
RE: Medovina
Uvádzať sa môže ale nikto nenapíše že či je z toho medovina " Suchá, polosuchá alebo sladká " a tak isto ti nik nenapíše aký med sa má použiť lebo aj v tom je citelný rozdieľ. Teraz si len amatér ale určite sa vyšplhneš aj vyššie. Veľa zdaru!

r.m.B, nástavky B 10 n.v. 150 mnm
Hlasování: Pedro (+1), Hrk (+1)
21.07.2019 11:26
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
VlastaM Offline
Member
***

Příspěvků: 157
Připojen(a): 01.09.2018
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2182
RE: Medovina
Říká se tomu vinifikátor a jeden profík mě tvrdil že mu červené prokvasí za 3 dny. Řídí to počítač, na začáku si rmut nádrž zehřeje, při kvašení hlídá optimální teplotu, po vykvašení sama vychladí.
21.07.2019 11:30
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Miroslav Vochozka Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 2.480
Připojen(a): 13.03.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2183
RE: Medovina
(14.07.2019 20:58)Hrk napsal(a):  Jaký je poměr surovin při založení do 15 l demižonu?

Souhlasím s odpovědí Merkuriho. Nemám dost zkušeností, proto jsem raději mlčel.
Moje první pokusy byly vždy v malém množství s různými poměry a nakonec mi nejvíc vyhovuje poměr půl na půl. Mám jistotu, že medovina bude vždy sladká a další doslazování a podobné pochybné operace nejsou třeba. Myslím, že je poměr stejný za studena nebo u převařený. (dělám za studena)
Původně jsem vycházel z návodu Dolských kvasinek, kde je uvedeno několik poměrů dle záměru. Nejsladší tam byl 2:3,med - voda, pokud si dobře pamatuji.

Prostě, nejlepší je udělat zkoušky v malém množství , pak ochutnat, rozhodnout a .....

VlastaM - ty jsi byl asi první pozoruhodný úkaz tohoto fora, který ještě bez včel, virtuáně včelařil ve své hlavě na 100%. Teoreticky vše dokonale zmáknuté, atd.
Můžeš prosím zhodnotit první zkušenosti se skutečnými včelstvy?

goro upravil 21.07.2019 16:23 tento příspěvek z důvodu:

Toto je vlákno o medovine, skúsenosti vlasta s matkami boli presunuté
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Smute...#pid221367

(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 21.07.2019 11:40 od Miroslav Vochozka.)
Hlasování: Hrk (+1), Merkuri (+1)
21.07.2019 11:31
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Petr Š Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 13
Připojen(a): 19.06.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2184
RE: Medovina
Zdravím, před třemi dny jsem si udělal rozkvas na výrobu medoviny a dnes jsem k němu přišel a nejsem si jistý jestli jsem ho udělal dobře. Už to nijak nešumí, ani netvoří pěnu. Spíše se kvasinky s kalem usazují na dno.
Poradil by mi prosím Vás někdo, zda mám udělat nový rozkvas či nikoliv (viz. foto v příloze). Děkuji
[Obrázky: 67478811-1023044021395008-5920415617839529984-n.jpg]
04.08.2019 10:05
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jozef 333 Online
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.853
Připojen(a): 22.08.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2185
RE: Medovina
[Obrázky: unnamed.jpg]
Správne spravený rozkvas má vyzerať takto.Na jeho aktiváciu stačí pol hodina.
Nič si nenapísal o tom aké kvasinky si použil a tiež nič o tom, ako si rozkvas pripravil.
Na tvojom mieste by som pripravil nový rozkvas a vybral si k priprave kvalitnejšie kvasinky trebárs Fermivin PMD či Shimansky.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 04.08.2019 11:32 od Jozef 333.)
04.08.2019 11:28
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Petr Š Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 13
Připojen(a): 19.06.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2186
RE: Medovina
Použil jsem kvasinky od Schimaski. Postupoval jsem tak, že jsem v litru vody rozvaril 120 gramů medu. Povaril 10 - 15 minut, nechal zchladmout na 25-30 stupňů. Poté jsem primichal kvasinky a hrnec prikril pokličkou. Hned v ten den mi přišlo, že kvasinky pracuji, ale nyní jsou usazené na dně.
04.08.2019 11:48
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jozef 333 Online
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.853
Připojen(a): 22.08.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2187
RE: Medovina
Na prípravu rozkvasu sa med nepoužíva. Kvasinky sa dajú do trojnásobného množstva vlažnej vody a ako energiu im pridáme trocha cukru.Do pol hodiny musia byť aktívne a môžme ich vyliať do roztoku medoviny a obsah po dodaní živnej soli zamiešať. Do 12 hodín už musí kvasiť celý obsah roztoku medoviny.
Hlasování: Petr L (+1), milan.hula (+1), Remes34 (+1)
04.08.2019 11:58
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Merkuri Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.789
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2188
RE: Medovina
(04.08.2019 11:48)Petr Š napsal(a):  Použil jsem kvasinky od Schimaski. Postupoval jsem tak, že jsem v litru vody rozvaril 120 gramů medu. Povaril 10 - 15 minut, nechal zchladmout na 25-30 stupňů. Poté jsem primichal kvasinky a hrnec prikril pokličkou. Hned v ten den mi přišlo, že kvasinky pracuji, ale nyní jsou usazené na dně.

A živná sol je kde?Huh

r.m.B, nástavky B 10 n.v. 150 mnm
04.08.2019 12:18
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jozef 333 Online
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.853
Připojen(a): 22.08.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2189
RE: Medovina
Živná soľ sa do rozkvasu nedáva,tá sa dáva len do celého obsahu budúcej medoviny.
Rozkvas má obsahovať len vodu,trochu cukru a kvasinky-viac netreba špekulovať
Hlasování: gusto (+1)
04.08.2019 13:31
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Merkuri Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.789
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2190
RE: Medovina
No ja to hneď dám do zákvasu a potom keď to vylejem do obsahu tak to kvasí perfektne za 6 hod. Aby bol v zákvase cukor je dáky nonses....Cool

r.m.B, nástavky B 10 n.v. 150 mnm
04.08.2019 14:58
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Frey Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.281
Připojen(a): 07.07.2016
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2191
RE: Medovina
Spletl jsis dolske a schimanskeho kvasinky. U dolskych delas zakvas 3d, u sch to das hned jak se to rozbehne, u vinarskych staci vlazna voda bez medu ihned do brecky
Hlasování: Luděk Klinkovský (+1)
04.08.2019 15:35
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Petr Š Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 13
Připojen(a): 19.06.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2192
RE: Medovina
Právě jsem četl z různých postupů, že od Schimaski se mohou použít hned, ale když chce mít člověk jistotu ať je nějaký den nechá pracovat. Tak jsem to právě takto udělal.
04.08.2019 15:57
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Petr Střelec Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 351
Připojen(a): 22.03.2015
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2193
RE: Medovina
Zákvas dělám tak půl dne předem (není to ale nutné stačí i hodina), do litru teplé vody cca 2-3 velké lžíce medu, lžičku živné soli Supervit a samozřejmě kvasinky BS 10, za chvíli se začne tvořit pěna. Po přdání do medového roztoku (28, max 30 Brix) spolu s živinami Supervit v dávce dvonásobné oproti návodu to musí druhý den jet jak vinný burčák, pokud ne je někde chyba.
Podobně by měly fungovat i kvasinky Shimanski, které jsem ale opustil, nenadchly mě a jsou předražené.

Jižní svahy Drahanské vrchoviny 440m.n.m. 39x24 a 39x17,postupně přecházím na 39x35 +39x17 celodřevěné 27-30mm co stíhám si vyrábím sám Na okraji hlubokých lesů za hřbitovní zdí.
Hlasování: Jan Petřík (+1), richard1 (+1)
04.08.2019 16:30
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Merkuri Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.789
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2194
RE: Medovina
Takto kvasí medovina poobede keď sa nalial zákvas. To na povrchu je prášková škorica a tá aj tak za 10 dní klesne dolu.


r.m.B, nástavky B 10 n.v. 150 mnm
Hlasování:
04.08.2019 17:29
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Václav Návara Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 11
Připojen(a): 07.03.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2195
RE: Medovina
(21.07.2019 10:37)Merkuri napsal(a):  Na 10 l medoviny potrebuješ 4,5 - 5 kg medu. Shimansky kvasinky som skúšal ale som od nich upustil, takže tak. Keď dáš ráno kvasinky tak poobete to musí poriadne kvasiť a musí to aj bublať. Proces kvasenia po 2 týždnoch pomaly klesá ale sa nezastaví. Prejde 4 mesiace a je to hotové čo už badať že kal sa začína tvoriť na dne. Potom už len príprava na čírenie a neskoršie filtrácia.

Dobrý den,
mockrát děkuju, že se s námi dělíte o praktické zkušenosti při výrobě medoviny.
Výše uvádíte 4 měsíce před čeřením. To necháváte medovinu 4 měsíce v kvasné nádobě?
Medovinu po kvašení stáčím a dávám do sklepa (původně na brambory). V tomto létě se mi ve sklepě některé znovu rozkvasily (zvedlo se víko plastové nádoby). Tzn. že nebylo pořádně dokvašeno, že ano?
Vím, že doba kvašení je závislá na teplotě. Měl jsem za to, že při vyšší teplotě (např. nad 20 C) se zhoršuje kvalita medoviny (ztrácí některé chutě). Máte prosím podobnou zkušenost nebo je to zanedbatelné?
Děkuji
S pozdravem
VN

Václav Návara
okres Tábor, 550 m.n.m
05.08.2019 14:43
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Merkuri Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.789
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2196
RE: Medovina
Moja medovina má rovnaké chute. Medovina kvasí 4 mesiace a nič sa nerobí, žiadne stahovanie. Po vykvasení sa pripravuje na čírenie a tiež sa nič nestahuje. Vyfiltrovať a môže zrieť.Cool

r.m.B, nástavky B 10 n.v. 150 mnm
Hlasování: Václav Návara (+1)
05.08.2019 16:04
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Hrk Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 311
Připojen(a): 22.11.2017
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2197
RE: Medovina
(21.07.2019 9:32)Hrk napsal(a):  Vzal 100g medu, přidal teplý litr vody. Do toho cca 4g Shimanskeho kvasinek, 1g živné soli. Další 4 gramy soli šoupnul do demižonu.
Zákvas za 30 minut už hezky perlil, tak jsem to nalil komplet do demižonu.

Takže začínáme čtvrtý týden kvašení. A jsem opět lehce zmaten.
Medovina zjevně kvasí, ale pouze tempem jedna, dvě droboučké bublinky za půl minuty.
Je to málo, je to normál?
Co jsem četl, první kvašení je obvykle 4 až 6 týdnů. Někdo při podobně málo častém bublání již stočí a nechá zrát, jiný dodá živnou sůl, at kvasinky mají co baštit k cukru, někdo nechá kvasit dalších 14 dnů a neřeší.
Tak nevím Dodgy

Valašsko 430 m.n.m., Langstroth 2/3
13.08.2019 7:57
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Vítězslav Richtr Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.353
Připojen(a): 25.04.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2198
RE: Medovina
Nevím jak to dělají ostatní,ale u mne probíhá první kvašení 4 až 6 měsíců,nikoli týdnů.
Potom,co přejde fáze bouřlivého kvašení,to probíhá přesně tou intenzitou co popisuješ.

Český ráj, 400 mnm.
13.08.2019 9:05
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Remes34 Offline
Member
***

Příspěvků: 131
Připojen(a): 29.05.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2199
RE: Medovina
To je normalni, pockej jeste tyden a stoc to do cisteho skla

Valašské Klobouky, okr. Zlín, 420 m.n.m., 20 x 39x24 a Langstroth 2/3
13.08.2019 9:44
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Merkuri Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.789
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2200
RE: Medovina
(13.08.2019 7:57)Hrk napsal(a):  Medovina zjevně kvasí, ale pouze tempem jedna, dvě droboučké bublinky za půl minuty.
Je to málo, je to normál?

Celé kvasenie je oničom.

r.m.B, nástavky B 10 n.v. 150 mnm
13.08.2019 19:32
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Pravděpodobně související témata ...
Téma Autor Odpovědí Shlédnutí Poslední příspěvek
  Medovina a legislativa František Němec 46 42.685 29.01.2020 13:31
Poslední příspěvek: Merkuri
  Medovina - desinfekce a mytí nádobí TomasoFernando 6 3.848 04.01.2019 15:42
Poslední příspěvek: Petr Střelec
  Medovina - skladování NitraM 45 59.309 28.06.2016 22:25
Poslední příspěvek: Merkuri

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies