Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 5 Hlas(ů) - 4.4 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medovina
Autor Zpráva
Hrk Offline
Member
***

Příspěvků: 146
Připojen(a): 22.11.2017
Hodnocení:  
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2201
RE: Medovina
Pojďme zkusit z této jednoduché věty udělat nějakou smysluplnější! Třeba alespoň souvětí, pokud se Merkuri cítí, může zkusit klidně kratší odstavec.

Protože jinak je věta "Celé kvasenie je oničom." dost o ničom.

Valašsko 430 m.n.m., Langstroth 2/3
Hlasování: richard1 (+1)
13.08.2019 20:51
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Merkuri Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 4.504
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2202
RE: Medovina
Aj po 4 týždni to musí kvasiť sice nie tak besno ale to bublinkuje až to pení, nie sem tam bublinka. Preto som napísal oničom...
Dnes ráno som robil medovinu a už kvasí perfektne čo som do nej dal len čisto kvasinky + živná soľ. Ale mám aj takú čo som robil pred 4 mesiacmi a tá už skončila. Vždy robím po 220 l naraz a nemá to žiadnu chybu lebo dám predkvasiť kvasinky na 100 l aby sa namnožili, a to stačí na 8 hod. Potom vylejem do suda ráno a už poobete to kvasí jedna radosť a vôňa kvasenéj medoviny.Cool
Pri medovine sa nesmie spoliehať len na jeden druh kvasiniek ale treba aj iné vyskúšať a potom si vybrať tie z nich najlepšie. U mňa zatial vedú Hife 4.Cool

Čestný člen hnutia " BAN za lepšiu gramatyku"
Hlasování: indrah (+1), Tom-Z (+1)
13.08.2019 22:05
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Hrk Offline
Member
***

Příspěvků: 146
Připojen(a): 22.11.2017
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2203
RE: Medovina
Ok, to už je odpověď, na které se dá stavět.
Ona tam na hladině nějaká pěna je, ne že je hladina čirá a sem tam vyplave bublinka, to zase ne Big Grin

Valašsko 430 m.n.m., Langstroth 2/3
14.08.2019 11:14
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
gusto Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 2.750
Připojen(a): 14.12.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2204
RE: Medovina
Vojto,myslel si hefe4,nie?
14.08.2019 12:16
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Ondřej Štefan Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 42
Připojen(a): 01.03.2019
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2205
RE: Medovina
Zastavujete nějak kvašení aby byla medovina sladší? Já teď stáčel do demižonu po prvním kvašení (6 týdnů) k dalšímu dokvašení a ten medovinový burčák zdá se mi velmi málo sladký, alkoholu to vypadá že tam bude dost Smile před kvašením jsem naměřil cukr 27% moštoměrem, dle Info co jsem se kdesi dočetl by to mělo být +4, tedy reálně cca. 31 %. Kvasinky Shimansky Power + živná sůl.

Optimal 42x17, Příbramsko, kolem 500 mnm
14.08.2019 14:35
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Petr Střelec Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 250
Připojen(a): 22.03.2015
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2206
RE: Medovina
Ondřeji myslím, že jsi to udělal dobře, cukernatost před zakvašením je ideální okolo 29%, takový roztok nejlépe kvasí a s dostatkem živné soli je hlavní kvašení hotové cca za 4 týdny. Je pravda, že dobré kvasinky zpracují cukry takřka do sucha a pokud ti chutná spíše sladká medovina (jak je u nás většinou zvykem) tak není problém po dokvašení, vyčiření a stočení dosladit podle chuti medem.
Více medu v rotoku na začátku neznamená kvalitnější medovinu, kvasí to potom líně a hrozí nežádoucí infekce.

Jižní svahy Drahanské vrchoviny 440m.n.m. 39x24 a 39x17,zkouším i 39x35, celodřevěné 27-30mm. Na okraji hlubokých lesů za hřbitovní zdí.
Hlasování: gusto (-1), Tom-Z (-1), richard1 (+1)
14.08.2019 20:15
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Merkuri Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 4.504
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2207
RE: Medovina
(14.08.2019 12:16)gusto napsal(a):  Vojto,myslel si hefe4,nie?

Ano, len som to zle napísal.

Čestný člen hnutia " BAN za lepšiu gramatyku"
Hlasování: gusto (+1)
15.08.2019 5:50
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Ondřej Štefan Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 42
Připojen(a): 01.03.2019
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2208
RE: Medovina
Petře děkuji za radu, osobně mám radši sušší, ale pro ostatní možná bude třeba přisladit. Máš s tím zkušenosti? Nezkvasí se to když se tam přidá trochu nesvařeného medu?

Optimal 42x17, Příbramsko, kolem 500 mnm
15.08.2019 8:38
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Remes34 Offline
Member
***

Příspěvků: 126
Připojen(a): 29.05.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2209
RE: Medovina
S pridavanim medu po vykvaseni bych byl velice opatrny, v nejlepsim pripade to zacne znovu perlit....tak to delaji velci vyrobci medoviny, dosladi a dolihuji a je to potom stabilni, jestli se chce nekdo ubirat timto snerem, hm no nevim ??

Valašské Klobouky, okr. Zlín, 420 m.n.m., 10x 39x24 a Langstroth 2/3
Hlasování: Jan Petřík (+1), Tom-Z (+1)
15.08.2019 8:49
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Rajles Offline
Member
***

Příspěvků: 106
Připojen(a): 02.06.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2210
RE: Medovina
Vie mi niekto doporučiť množstvo mletej, alebo celej škorice do medoviny aby mala lahodnú škoricovú chuť?
Ďakujem
15.08.2019 11:42
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
deroceros Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 373
Připojen(a): 08.07.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2211
RE: Medovina

Langstroth 2/3, Poruba 228 a 250 m.n.m
15.08.2019 15:35
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Merkuri Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 4.504
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2212
RE: Medovina
(15.08.2019 8:49)Remes34 napsal(a):  S pridavanim medu po vykvaseni bych byl velice opatrny, v nejlepsim pripade to zacne znovu perlit....tak to delaji velci vyrobci medoviny, dosladi a dolihuji a je to potom stabilni, jestli se chce nekdo ubirat timto snerem, hm no nevim ??

A je to vlasne ešte medovina keď sa dosladzuje a doliehuje?
Je to blivajzový šunt čo sa takéj sračke nedá povedať " Medovina "

// celé si to povedal o vyrobcoch takéj medoviny zle lebo len to si si myslel ale, oni to robia účelne inak než si to napísal. A prečo ? aby ušetrili peniaze a zarobili, to je prvoradá vec. //

Najprv tu dávate rady koľko má mať optimálne cukornatosť a zrazu sa ide dosladzovať, dobrá rada ako od hoväda lebo tak mi to pripadá. Do medoviny má isť presne množstvo medu na vodu a aby to jaj splňalo parametre normy ktoré su stanovené predpisom RVPS rozborom. Dobrá väčšina by tu pohorela z pokutami za vytvorený blivajz čo niekto považuje za medovinu. V rozbore sa hneď ukáže doliehovanie a dosladzovanie, klamať sa dá jedine tých čo pijú a nepoznajú to, ale nie lab. rozbor od A - Z. Cool

Čestný člen hnutia " BAN za lepšiu gramatyku"
Hlasování: Miroslav Vochozka (+1), Tom-Z (+1)
15.08.2019 19:12
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Petr Střelec Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 250
Připojen(a): 22.03.2015
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2213
RE: Medovina
Merkuri já svoji medovinu nedoslazuji, mě a lidem co ji nechávám chutná tak jak ji udělám tudíž suchá pokud začnu s roztokem 28% Brix nebo polosladká pokud jdu na 30%.
Možnost doslazení medem jsem uvedl jako možnost pro ty kterým vyhovuje hodně sladká medovina, protože sladké sirupy, které zkouší hodně naších včelařů opravdu špatně kvasí (viz. tzv královská medovina v poměru 1:2)
Nevím jaké je množství medu na vodu jak píšeš v slovenské normě u nás nic takového není.

Jižní svahy Drahanské vrchoviny 440m.n.m. 39x24 a 39x17,zkouším i 39x35, celodřevěné 27-30mm. Na okraji hlubokých lesů za hřbitovní zdí.
Hlasování: Jan Petřík (+1)
15.08.2019 19:49
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Merkuri Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 4.504
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2214
RE: Medovina
Podla normy je min. v 1000 L medoviny 400 Kg medu a min. alkoholu 11 %, prchavé kyseliny max. 1,6 g/ L, bezcukorný extrakt extrakt min. 19 g / L. To je tá istá norma aj v CZ, žiadna výnimka!

Tolerancia pri označení je + - 1% alkoholu, inak pokuta keď nesedia údaje v rozbore.

Čestný člen hnutia " BAN za lepšiu gramatyku"
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 15.08.2019 20:20 od Merkuri.)
15.08.2019 20:17
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
gusto Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 2.750
Připojen(a): 14.12.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2215
RE: Medovina
(15.08.2019 19:49)Petr Střelec napsal(a):  (viz. tzv královská medovina v poměru 1:2)

Ta kralovska 1:2 ukazuje aku cukornatost pred kvasenim? Orientacne aspon..
15.08.2019 21:04
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Ondřej Štefan Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 42
Připojen(a): 01.03.2019
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2216
RE: Medovina
Tak mé to byly první dva pokusy, třetí ještě kvasí a mám připraveno ještě na čtvrtý, zkusím zvednou cukernatost o 2 % a uvidíme co to udělá Smile Dle teorie co jsem načetl by tedy měly kvasinky vykvasit do nějaké hranice alkoholu která je pro ně smrtící, pak uhynou a zbytek cukrů tam zůstane a už se znovu nerozskvasí kvůli koncentraci alkoholu a zůstane to řekněme polosladké.
Nedávno jsem si dal medovinu v hostinci, kde to prezentovali jako specialitu - nádherně průzračně zlatá, vůně medová, ale zbytečně sladká jak cecek Smile

Optimal 42x17, Příbramsko, kolem 500 mnm
16.08.2019 8:42
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Rajles Offline
Member
***

Příspěvků: 106
Připojen(a): 02.06.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2217
RE: Medovina
Ako udržujete medovinu pri teplote 25 - 28 stupňov počas minimálne 6 týždňov? To jej kúrite? Ja ani v byte nemám takú teplotu a o pivnici ani nehovorím.
Hlasování: Merkuri (+1), Luděk Klinkovský (+1)
18.08.2019 9:06
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Josef Karliak Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 666
Připojen(a): 15.06.2015
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2218
RE: Medovina
Jakej med pouzivate na medovinu ? Muze bejt i medovicovej ? Nebo pouze kvetovej ? NEbo je to proste jedno ? Big Grin
Dikas
Chose

Rekneme aktualne 25 vcelstev
VN 39x24, K39 11-cti ramkovy
Obec : Holohlavy
18.08.2019 12:51
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Remes34 Offline
Member
***

Příspěvků: 126
Připojen(a): 29.05.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2219
RE: Medovina
Vim ze kamos si udelal termokomoru, ale jednodussi je pouzit chladnomilne kvasinky

Valašské Klobouky, okr. Zlín, 420 m.n.m., 10x 39x24 a Langstroth 2/3
18.08.2019 12:52
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
deroceros Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 373
Připojen(a): 08.07.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2220
RE: Medovina
V přikryté bečce na studenou medovinu mám plovoucí vysokou vrstvu vosku a všeho možného. Do bečky šly celé plástve s medem a tam jsme to rozdrolili. Necháváte to na hladině, nebo to dáváte pryč, aby to neplesnivělo?

Langstroth 2/3, Poruba 228 a 250 m.n.m
18.08.2019 13:19
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Pravděpodobně související témata ...
Téma Autor Odpovědí Shlédnutí Poslední příspěvek
  Medovina a legislativa František Němec 40 28.460 21.08.2019 15:22
Poslední příspěvek: richard1
  Medovina - desinfekce a mytí nádobí TomasoFernando 6 1.334 04.01.2019 15:42
Poslední příspěvek: Petr Střelec
  Medovina - skladování NitraM 45 42.941 28.06.2016 22:25
Poslední příspěvek: Merkuri

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies