Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 5 Hlas(ů) - 4.4 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medovina
Autor Zpráva
kolesart Offline
Member
***

Příspěvků: 51
Připojen(a): 28.03.2019
Hodnocení:  
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2361
RE: Medovina
jj...to som uz studoval vcera....len netusim ci druhy kyselin co su vo vinach ...jablcna, mliecna a dalsie su aj v medovinach kedze u vina sa jedna o produkty z fruktozy pricom z medoviny je to uz stiepeny cukor, ...ale asi ina moznost neexistuje ak to skusit s pripravkami na vino
15.03.2020 8:46
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Louky Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 3.333
Připojen(a): 21.05.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2362
RE: Medovina
a je opravdu potřeba tu kyselost snižovat? máš jí kyselou i po roce zrání? já jí někdy po vykvašení taky mám hodně kyselou, ale to postupně odezní.....dost včelařů se snaží o to, aby právě medovina byla kyselá, dokonce se přidává něco, aby byla kyselejší....

mě když poprvé vykvasila hodně kyselá medovina, tak jsem z toho byl neštastnej a dokonce jsem 50L vylil do kanálu, protože jsem si myslel, že to je zoctovatělý a jeden demižon si nechal jen pro sebe, že to nějak vypijem....a jehle po půl roce kyselá nebyla....
Hlasování: richard1 (+1)
15.03.2020 8:56
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
kolesart Offline
Member
***

Příspěvků: 51
Připojen(a): 28.03.2019
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2363
RE: Medovina
Louky...bodaj by si mal pravdu... (ma sice len 1/2 roka) ano je kysela ako by v nej boli vyždimane citrony...ale chut je aromaticky fest "ovocna", aj ked som ju dal este raz komplet prekvasit s novymi kvasinkami, mierne sa to zlepsilo ale i tak je efekt dost "kyslý"

prikladam to 2 veciam:

ad1 - bola robena vylucne zo slnecnicoveho medu (skratka iny som uz nemal tak som to riskol - chyba)
ad2 - nedal som ziadnu kys citronovu na zmenu zasaditosti


jedinu cestu asi vidim z toho spravit cuvee s inou medovinou mdlejšej chuti
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 15.03.2020 14:06 od kolesart.)
15.03.2020 14:01
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Merkuri Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 4.714
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2364
RE: Medovina
Zo slnečnicoveho medu je medovina kyslá. Kyslosť bude furt citiť.

Čestný člen hnutia " BAN za lepšiu gramatyku"
Hlasování: Pedro (+1)
15.03.2020 21:36
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Petr Střelec Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 318
Připojen(a): 22.03.2015
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2365
RE: Medovina
Nevím jak jsi postupoval, ale té kyselosti se divím. Mě při experimentování s různými medy a koncentracemi startovního roztoku, nikdy nevyšla medovina kyselá a to ani ta vykvašená do sucha ( ta echt suchá má spíše nahořklou chuť), naopak co jsem udělal záměrně sladší mi připadala trochu fádní a tak na radu kamaráda vinaře zkouším přidávat před zakvašením trochu kyseliny vinné (lze nahradit i kyselinou citrónovou). Na výsledky si ještě počkám.

Jižní svahy Drahanské vrchoviny 440m.n.m. 39x24 a 39x17,postupně přecházím na 39x35 +39x17 celodřevěné 27-30mm co stíhám si vyrábím sám Na okraji hlubokých lesů za hřbitovní zdí.
15.03.2020 21:39
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jan Musila Offline
Newbie
*

Příspěvků: 7
Připojen(a): 11.04.2020
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2366
RE: Medovina
(15.03.2020 21:36)Merkuri napsal(a):  Zo slnečnicoveho medu je medovina kyslá. Kyslosť bude furt citiť.

Tak to není zrovna výhra...

Jak dlouho necháváte medovinu ,,uzrát'' v chladu před větší konzumací?
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 11.04.2020 23:00 od Jan Musila.)
11.04.2020 22:58
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
kolesart Offline
Member
***

Příspěvků: 51
Připojen(a): 28.03.2019
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2367
RE: Medovina
zdravim vsetkych...vie niekto vysvetlit preco medovina z kvetoveho medu (varena) ktora stala v sklenenom demijone 1rok+8mesiacov a bola viackrat pretacana z kalov, vycirena bentonitom pričom nejavila znamky uz ziadneho procesu zacala nepatrne perlit na jazyku akoby este stale nebola dokocena? Nic extremne ale citit ze je este "živa" to iste mi spravila aj medovina zrejuca v drevenom novom sude. Obe dozrievali v pivnici kde je v zime 6-8st. C...teraz 12st. C..... nechce sa mi velmi verit ze to moze byt teplotou ked po prvom roku zrenia a otepleni nebol problem a teraz toto. Osobne si zacinam mysliet ze by mali medoviny dozrievat po cely cas pri izbovych teplotach aby kompletne presiel proces maximalneho "dokvasenia" a nemohlo sa stat ze v pivnici sa zda super vycirena a zrela po roku a potom po naflasovani u konzumenta sa mu v izobovej teplote rozperlí
Dakujem vsetkym za odpoved
04.05.2020 7:15
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Zdeněk Barnat Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.686
Připojen(a): 08.11.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2368
RE: Medovina
Přesně tak, musí do dokonale dokvasit v teple. Nízká teplota to zakonzervuje a je to živé dlouho a čeká to na oteplení.

Králíky 570m.n.m. Pod Kralickým Sněžníkem (1300m.n.m) 230 včelstev 42x36 +42x27,5 medníky 42x17
Hlasování: kolesart (+1)
04.05.2020 12:37
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
vlcek Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 2.495
Připojen(a): 02.02.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2369
RE: Medovina
Mám medovinu již druhým rokem v demižonu a stále není dokvašená. Každých pět minut bublina.A to od začátku.
Byla to zkouška jak vykvasí. 25 kg medu + 25 l vody.
Přitom druhý sud již pomalu vypit. Bylo tam méně medu. 33 kg + 65 l vody. F.V.
Hlasování: kolesart (+1)
04.05.2020 19:51
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Petr Š Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 12
Připojen(a): 19.06.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2370
RE: Medovina
Zdravím,

měl bych prosím Vás, takový dotaz.
Mám medovinu v demižonu, již po druhém stáčení (bez provzdušnění) už takhle zraje asi od konce ledna (4 měsíce).
Když jsem jí byl zkontrolovat, tak je sice krásně čirá, ale dně je ještě malinké nepatrné množství kalu.
Tak by mě zajímalo, zda to nechat a za dva měsíce stočit do lahví, nebo ještě jednou stočit.
Děkuji za odpovědi
22.05.2020 8:07
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Bobr Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 777
Připojen(a): 26.04.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2371
RE: Medovina
Počkat pak stočit. Netuším kam všichni chvátáte. Osobně nepustím medovinu z baráku pokud je mladší 2 let.



Hlasování: vlcek (+1), Rudolf Stonjek (+1), Pedro (+1), KTM (+1)
22.05.2020 9:08
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Merkuri Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 4.714
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2372
RE: Medovina
No ja pustím z baráku 5 mesačnú a je super a v tom nevidím žiaden problém.Cool

Čestný člen hnutia " BAN za lepšiu gramatyku"
Hlasování: Jozef 333 (+1)
22.05.2020 19:53
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
amigo Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 534
Připojen(a): 26.10.2015
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2373
RE: Medovina
Ja mam2 rocnu medovinu nefiltrovanu uz rok vo flasiach a minimum kalu sa stale usadza. Neriesim pijem je vyborna.

okr.Trencin 270mnm.
22.05.2020 20:04
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Petr Š Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 12
Připojen(a): 19.06.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2374
RE: Medovina
Myslel jsem to tak jestli kvůli tomu minimu kalu bych to ještě měl jednou stočit do demižonu a nechat zrát.
Nebo to nechat a poté rovnou stočit do lahví bez toho kalu.
23.05.2020 22:43
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
richard1 Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.573
Připojen(a): 04.02.2016
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2375
RE: Medovina
Ještě jednou to stoč.
Včera 5:09
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Ondřej Štefan Offline
Member
***

Příspěvků: 61
Připojen(a): 01.03.2019
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2376
RE: Medovina
Chtěl bych se zeptat čím zavíráte medovinu v lahvi? Mám takové ty klasické plechové šrubovací zátky s pojistkou, ale na to musí být nějaké udělátko co to "dotáhne"? Existuje nějaké ruční? Nějak k tomu nemůžu nic najít. Díky za pomoc.

Optimal 42x17, Příbramsko, kolem 500 mnm
Včera 20:58
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Louky Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 3.333
Připojen(a): 21.05.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2377
RE: Medovina
Zrovna tuhle jsme to řešili na facebooku, já měl taky ty plechový a protejkali mi, sice jen hodně lehce, ale medovina se ztrácela, tak jsem přešel na plastový.......někdo mi říkal, že je nějaké udělátko na dotažení toho závitu, ale já to nikde na netu nenašel.....

Vysočina 520m n. m.
Včera 21:04
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Bobr Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 777
Připojen(a): 26.04.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2378
RE: Medovina



Hlasování: Jan Petřík (+1)
Včera 21:14
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Louky Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 3.333
Připojen(a): 21.05.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2379
RE: Medovina
no tak přesně tohle jsem našel a na fb mi bylo řečeno, že to je jen na zajištění toho jistícího kroužku na uzávěru, aby se při odšroubování utrhl a poznalo se, že to někdo už otevřel.....tak díky

Vysočina 520m n. m.
Včera 21:58
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
gusto Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 2.887
Připojen(a): 14.12.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2380
RE: Medovina
na to je zatvaracia hlava, ale ta lisuje komplet vrchnak na flasu.. ten sa kupuje hladky bez zavitu

ja pouzivam na medovinu flase s ustim BVS, vrchaky plastove original na rucne uzatvaranie.. na strojove sa pouzivaju plechove

stroj vo videu stoji cca 1200€,plzs jednotlive hlavice 320.. ty potrebujes hlavicu na pp28 rozmer vrchnaku
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: Včera 22:44 od gusto.)
Včera 22:16
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Pravděpodobně související témata ...
Téma Autor Odpovědí Shlédnutí Poslední příspěvek
  Medovina a legislativa František Němec 46 31.787 29.01.2020 13:31
Poslední příspěvek: Merkuri
  Medovina - desinfekce a mytí nádobí TomasoFernando 6 1.652 04.01.2019 15:42
Poslední příspěvek: Petr Střelec
  Medovina - skladování NitraM 45 45.512 28.06.2016 22:25
Poslední příspěvek: Merkuri

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies