Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 5 Hlas(ů) - 4.4 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medovina
Autor Zpráva
Pavel-T64 Pryč
Senior Member
****

Příspěvků: 475
Připojen(a): 08.06.2018
Hodnocení:  
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2441
RE: Medovina
To je pravda a oxidací hrozí hnědka.Ale já jsem nemyslel to tam pouštět týden.
Jde jen o pár vteřin do 1 minuty.
A protože s tímto asi nemá zkušenosti nikdo,říkám zkusit to na jedné láhvy.
Jinak při prvním stáčení se vína taky provzdušňují.
Ta oxydace je hlavně o neplných nádobách,kdy prostor vzduchu je velký vůči hladině a púsobí tak delší dobu.
Hlasování: Miroslav Vochozka (+1)
23.07.2021 19:09
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
#beekeeper Offline
Member
***

Příspěvků: 157
Připojen(a): 05.10.2020
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2442
RE: Medovina
Jo aha, nezkoušel jsem to, nemám s tím žádnou zkušenost, ale zkus to ty, třeba to bude fungovat... Opravdu skvělý přístup.
25.07.2021 19:09
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
#beekeeper Offline
Member
***

Příspěvků: 157
Připojen(a): 05.10.2020
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2443
RE: Medovina
(23.07.2021 19:09)Pavel-T64 napsal(a):  Jinak při prvním stáčení se vína taky provzdušňují.
Ta oxydace je hlavně o neplných nádobách,kdy prostor vzduchu je velký vůči hladině a púsobí tak delší dobu.

Opravdu? A proč vinaři používají síru anebo v moderních provozech dusík?
26.07.2021 9:29
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Pavel-T64 Pryč
Senior Member
****

Příspěvků: 475
Připojen(a): 08.06.2018
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2444
RE: Medovina
Beekeeper
Lol Já ti přece dávám zapravdu.
26.07.2021 12:48
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
zbynek_ Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 287
Připojen(a): 24.03.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2445
RE: Medovina
(23.07.2021 12:13)#beekeeper napsal(a):  Nemusíš to zchladit, je to jedna z možností, řekněme ta šetrnější. Pokud máš jak píšeš větší oběm (což 40 litrů není), je výhodné požít deskový chladič, v tvém případě stačí postupně házet namrařené petky s vodou, pochopitelně čisté - můžes sterilizovat třeba potřením lihem, v mrazáku na to nic nenaskáče. Primitivní, ale účinné.

Nemusí to být na 4 °C, třeba bude stačit i 8 °C - záleží na kvasinkách, to ale poznáš.

Nakonec jsem si nechal poradit a postupoval podle tohoto návodu. Do medoviny jsem házel petky s ledem, až jsem se dostal asi na 6°C a kvašení se zdá že ustalo. Děkuji za tip Cool Pak jsem nalezl ještě dvě láhve, ve kterých kvašení též probíhalo a ty jsem šoupnul pro změnu do lednice, kde je asi 4°C, ale když jsem je druhý den vyndal zpět na okolní teplotu(asi 25°C), jedna opět začala bublinkovat, tak nevím jak je to možné. Doma už ji teda nemám, odvezla si ji známá s tím, že ji brzo spotřebujou.Tongue

Vysočina 485m.n.m. - 5 včelstev 39x24, Vigor
02.08.2021 12:57
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
#beekeeper Offline
Member
***

Příspěvků: 157
Připojen(a): 05.10.2020
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2446
RE: Medovina
A co je prosím tě divného na tom, že se medovina v lahvi po vyjmutí z ledničky a ohřátí opět rozkvasila??? To je přeci naprosto v pořádku - prostředí se změnilo na optimální a kvasinky začaly opět pracovat.
Činnost (případně nečinnost) kvasinek je závislá na daném prostředí (pracovní podmínky). Když to zobecním, tak se to týká teploty, obsahu cukrů a obsahu alkoholu - při určitých podmínkách jsou schopné se množit a pilně pracovat, při určitých již ne. To, že za určitých podmínek nepracují (jsou bez projevu) ještě neznamená, že jsou mrtvé. Říkejme tomu třeba inhibice. Pokud se podmínky změní na pracovní, začnou pracovat... Pokud dojde k inhibici kvasinek, přestanou vytvářet CO2, který je vynáší na hladinu a sednou ke dnu.
Doporučuji si o kvasném procesu něco přečíst, ale raději někde jinde, než na tomto fóru. Asi je zbytečné se zde o tom více rozepisovat, protože už na další stránce se někdo jiný zeptá na úplně to samé a etablovaný odborník, co už dvakrát vykvasil pětilitrový demižon medoviny, mu bude tvrdit, že kvasinky musí vyrobit tolik alkoholu, až je to zabije, protože si to zde před rokem přečetl... Kdo ale zkusil těm "mrtvým" kvasinkám vytvořit pracovní podmínky, čili je použít opakovaně, tak zjístí, že skutečnost je poněkud jiná, než zde místní odborníci tvrdí.

(26.07.2021 12:48)Pavel-T64 napsal(a):  Beekeeper
Lol Já ti přece dávám zapravdu.

Aha, asi jsem to špatně pochopil - ale používání siry za účelem zabránění oxidace a tvrzení o provzdušňování vína (medoviny) při stáčení mi přijde poněkud v rozporu...
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 02.08.2021 15:31 od #beekeeper.)
02.08.2021 15:24
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Riosa Offline
Member
***

Příspěvků: 76
Připojen(a): 02.07.2020
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2447
RE: Medovina
Prosim ta a ako ich ty likvidujes (kvasinky) aby medovina neozila pri izbovej teplote?

Uteplený Čechoslovák 370x300 okres Piešťany 200 m.n.m.
02.08.2021 15:30
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
#beekeeper Offline
Member
***

Příspěvků: 157
Připojen(a): 05.10.2020
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2448
RE: Medovina
Já kvasinky nelikvikuji - normálně s nimi žiju a podle potřeby eliminuji jejich množství a projevy... Pokud chceš medovinu bez kvasinek, použij třeba sterilní filtraci. Anebo pasterizaci.

Jinak sorry jako, ale jsi typický příklad toho, co jsem napsal - na jedné stránce někdo něco vysvětlí a na druhé se někdo znovu zeptá na to samé. Raději ani nebudu ztrácet čas přimýšlením, co si o tom mám myslet...
02.08.2021 15:38
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Riosa Offline
Member
***

Příspěvků: 76
Připojen(a): 02.07.2020
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2449
RE: Medovina
Sorry sa prijma Smile Precital som tych stranok tu vela a vela postupov je spochybnovanych. Mna zaujimal ciste tvoj postup. Ak si ho uz niekde publikoval, tak som prehliadol. Dakujem.

Uteplený Čechoslovák 370x300 okres Piešťany 200 m.n.m.
02.08.2021 15:41
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
#beekeeper Offline
Member
***

Příspěvků: 157
Připojen(a): 05.10.2020
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2450
RE: Medovina
(23.07.2021 7:38)#beekeeper napsal(a):  ... Ideálně je medovinu schladit (aktivně) třeba na 4 °C - při této teplotě přestanou být aktivní a pěkně klesnou ke dnu, potom stáhnout z kvasnic nechat ohřát na optimální teplotu pro bentonit a aplikovat ho.

Kolik stránek před tvým dotazem jsem toto napsal?
Ještě doplním, že ochlazení můžeš zařadit opakovaně, před každým stočením - dvakrát je až nad hlavu. Potom ten bentonit. Sterilní filtrace je dobrá pouze v případě, že budeš skladovat při pokojové teplotě. Otázkou je, proč to dělat - v chladu a temnu je ji určitě mnohem lépe. Pokud tedy medovinu neuvádíš do oběhu, kde je nedodržení podmínky nízké teploty předvídatelné, je tento krok zbytečný.

(02.08.2021 15:24)#beekeeper napsal(a):  ... Doporučuji si o kvasném procesu něco přečíst, ale raději někde jinde, než na tomto fóru. Asi je zbytečné se zde o tom více rozepisovat...
02.08.2021 15:54
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Merkuri Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.466
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2451
RE: Medovina
Medovina ako finálny výrobok nemá čo kvasiť ani pri + 30 C bez chemie na stabylitu a korzervantov.CoolCool

r.m.B, nástavky B 10 n.v. 150 mnm
02.08.2021 16:38
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Pravděpodobně související témata ...
Téma Autor Odpovědí Shlédnutí Poslední příspěvek
  Medovina a legislativa František Němec 46 37.178 29.01.2020 13:31
Poslední příspěvek: Merkuri
  Medovina - desinfekce a mytí nádobí TomasoFernando 6 2.727 04.01.2019 15:42
Poslední příspěvek: Petr Střelec
  Medovina - skladování NitraM 45 52.332 28.06.2016 22:25
Poslední příspěvek: Merkuri

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies