Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Autor Zpráva
Jožko58 Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 954
Připojen(a): 09.03.2012
Hodnocení:  
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #261
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Ja Ťa rozumiem a podľa toho Ti odpisujem Wink ...veď sa pýtaš,či sa dá pastovať.
Hlasování: misan (+1)
08.08.2016 22:28
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
misan Online
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.672
Připojen(a): 11.06.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #262
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Už som to pochopil. Prečítal som si ten svoj prvý príspevok, kde som to vyslovene sám napísal. Ľutujem.

Večný učeň
Hlasování: Jožko58 (+1)
08.08.2016 22:33
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
gusto Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 2.031
Připojen(a): 14.12.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #263
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
(08.08.2016 14:45)misan napsal(a):  
(08.08.2016 8:31)Rasťo 71 napsal(a):  Chcem sa Vás opýtať , robí niekto z Vás pastovaný slnečnicový med?

a tiež by som sa chcel spýtať či možno pastovať repku-agát (asi 50/50%)? Som nevytočil repku a včelám je jedno kde to kladú.

Pastovať netreba,robím to tak že jemne nahrejem med v termokomore,aby sa repka čiastočne natopila a potom v plničke dobre premiešam a ešte teplé naplním do pohárov..obsah agátu spôsobí to,že repka už nemá"dosť síl"urobiť tvrdú konzistenciu..dajú sa robiť aj iné mixy,záleží od toho čo je na sklade..z toho čo býva u nás keď urobím agát/slnečnica/repka/lipa(alebo nejaká medovica po 25% tak zákazníci hovoria,že lepší med v živote nejedli Wink
Hlasování: misan (+1), tom.50 (+1), Jožko58 (+1)
08.08.2016 22:49
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jožko58 Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 954
Připojen(a): 09.03.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #264
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
(08.08.2016 14:34)tom.50 napsal(a):  Ptám se vás a prosím o radu či názor.

Prvně jsem se pokusil pastovat letos první med. Nemíchal jsem zdaleka tolikrát jak se tu (i jinde) radí a dosáhl jsem pasty, která ještě šla stočit, ale pak celkem ztuhla (jako ztuhne na konzistenci sádla z ledničky každý jarní med). Jiná je ale tím, že se zvláštně perleťově leskne, jak se to skládalo do sklenic tak je to po dvou měsících stále vidět, jakoby mramorovaně, nebo jak to popsat. Hedvábně perleťový lesk med neztratil a věřím, že tak už zůstane. Děti nadšené, známí nadšení, cizím jsem to ještě neprodal. Med má jinou, mě neznámou chu´t, jinou než před pastováním.

Povzbuzen jsem se jal pastovat i druhý, o malinko tmavší med. Nedařilo se, přes časté míchání se udělaly hrubší krystalky a pak ztuhnul tak, že s ním vrtačka nemohla skoro hnout, spálil bych jí. Rozpustil jsem to na technologickou řídkost (ne tedy do čira, to by nejspíš při teplotě do 48 nešlo) a začal míchat znova. Častěji. Stejně to udělalo hrubší konzistenci, med je ale furt tekutý, podstatně řidší než ten popsaný první. Po asi týdnu míchání není jemnější, ale taky nijak netuhne, je v konzistenci jako perleťák před stočením do lahví. Nezhoustnul ani když jsme 30 hodin nemíchal. Na chuť je báječný.

Poradí mi někdo? Do perleti jde jen první med (řepkáč)? V perleti nejsou cítit žádné krystaly, v druhé várce ano, ultrajemné, ale jsou cítit. Je to tak dobře?

Niektoré kvetové medy,hlavne zmiešané vytvárajú pri kryštalizácii hrubé kryštály,ktoré idú ťažko pastovaním "rozbiť" a keď to už točíš do nemoty a stále to cítiť kašleš na to...
Na taký med jedine pastovačku s časovým spínačom pri frekvencii každé tri hodiny pretočiť,stačí 15-20 min.

(08.08.2016 22:49)gusto napsal(a):  
(08.08.2016 14:45)misan napsal(a):  
(08.08.2016 8:31)Rasťo 71 napsal(a):  Chcem sa Vás opýtať , robí niekto z Vás pastovaný slnečnicový med?

a tiež by som sa chcel spýtať či možno pastovať repku-agát (asi 50/50%)? Som nevytočil repku a včelám je jedno kde to kladú.

Pastovať netreba,robím to tak že jemne nahrejem med v termokomore,aby sa repka čiastočne natopila a potom v plničke dobre premiešam a ešte teplé naplním do pohárov..obsah agátu spôsobí to,že repka už nemá"dosť síl"urobiť tvrdú konzistenciu..dajú sa robiť aj iné mixy,záleží od toho čo je na sklade..z toho čo býva u nás keď urobím agát/slnečnica/repka/lipa(alebo nejaká medovica po 25% tak zákazníci hovoria,že lepší med v živote nejedli Wink

...alebo rezaný- s medovicou Wink ...
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 08.08.2016 23:14 od Jožko58.)
08.08.2016 22:59
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
tom.50 Offline
Banned

Příspěvků: 2.253
Připojen(a): 25.10.2012
Oslovení: Vykání
Příspěvek: #265
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Aha, díky. Nemám stroj a nebudu ho pořizovat, když něco tak výkonné míchadlo, vrtačky jsou moc slabé, 15 minut nevydrží, shořely by, používám Narex a slušnou akušku.
To, co mi vzniklo nedře na jazyku a v krku, jen když to míchám tak vidím, že to má krystaly, hladina není hladká, ale je vidět jako kdyby se míchalo krupicovou kaší nebo jak to popsat.
Hlasování: misan (+1), Jožko58 (+1)
08.08.2016 23:15
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Rasťo 71 Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 821
Připojen(a): 20.11.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #266
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
(08.08.2016 22:49)gusto napsal(a):  .dajú sa robiť aj iné mixy,záleží od toho čo je na sklade..z toho čo býva u nás keď urobím agát/slnečnica/repka/lipa(alebo nejaká medovica po 25% tak zákazníci hovoria,že lepší med v živote nejedli Wink
Aj vinári tvrdia, že najchutnejšie víno , je zo zmesky muštov!
Asi volačo na tom bude!

Pozrite na tie včely :„Znášajú med celé tisícročia ,aby zachovali rod! Jedna padne, druhá ju nahradí. Všetko ich nivočí. Mráz ,choroby aj my, ľudia. Ale včelstvo žije stále, hádam večne.“
Vigor ,E, B -10,12 Trnavská rovina 150m/nm
Hlasování: misan (+1), Jožko58 (+1)
08.08.2016 23:27
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
nadenicek Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 18
Připojen(a): 26.03.2016
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #267
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
dobrý den,
zkoušel jsem udělat pastový med. Pastový med mám, ale promeškal jsem ideální okamžik plnění pastového medu do sklenic. Nyní mám med již tuhý.. Poradíte mi, jak nejlépe plnit tento med do sklenic? mám med rozehřát? děkuji
25.06.2017 11:56
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
zdenda3 Offline
Member
***

Příspěvků: 63
Připojen(a): 27.08.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #268
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Letos jsem se k pastování dostal až 6 dní po vytočení a med už začal významně krystalizovat. Po 2 dnech intenzivního pastovaní už nešel stočit do sklenic. Dal jsem ho do auta a sluníčko ho zahřálo, že už to šlo plnit do sklenic. Obávám se ovšem, že v mém případě to je pastový med jen na půl.
25.06.2017 15:33
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
hhonza Offline
Member
***

Příspěvků: 96
Připojen(a): 26.06.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #269
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Dobrý den, mám na vás dotaz. Dělal jsem v týdnu pastovaný med, už ho mám hotový. Včera jsem to nalil do nádoby, ze které jsem to chtěl stočit do sklenic, teklo to ještě hezky. Bohužel jsem to už včera nestihl nalít do sklenic. Dnes ten med z té nádoby už neteče a nevím jak to do sklenic dostat. Poradíte mi? Mám spirálu na ohřátí medu. Jde mi o to, co konkrétně se stane s tím medem, když tam dám tu spirálu? Bude to stále pastovaný med nebo se rozehřeje na obyčejný med? A změní se nějak jeho vlastnost, vzhled nebo snad chuť? Děkuju

8 x nástavkový úl RM 39x24, Plzeň-sever, 350 m n.m., začátečník od r. 2013
03.12.2017 20:45
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Kosta Offline
Member
***

Příspěvků: 132
Připojen(a): 22.05.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #270
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Nic se nestnane, bude to stále pastový med Smile

Moravská Třebová-Boršov, 360 m n. m., RM 39x24, česká kraňka - linie Praděd, vigorka, místní včela.
03.12.2017 20:55
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
hhonza Offline
Member
***

Příspěvků: 96
Připojen(a): 26.06.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #271
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Děkuji. A není problém s vysokou teplotou ohřevu? Přeci jenom ta spirála dělá teplotu dost přes 40°. Ještě mě napadlo dát tu nádobu třeba do vany a nalít tam teplou vodu, to by se mohlo taky rozehřát.
Nebo se toho nemám tolik bát a neřešit to? Smile

8 x nástavkový úl RM 39x24, Plzeň-sever, 350 m n.m., začátečník od r. 2013
03.12.2017 21:12
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jozef 333 Online
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.285
Připojen(a): 22.08.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #272
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Ono je trošku problém v tom,že tá špirála znova vytvorí v mede tekutú zložku ktorá môže v pohári vystúpiť na povrch a v prípade vyššieho obsahu vody môže z tejto tekutej zložky med začať kvasiť.Med by som zohrial len čiastočne tak,aby sa v ňom nevytvárala tekutá zložka a snažil by som sa ho znova rozhýbať povedzme špirálou na vrtačke a následne by som ho ihned plnil.
Hlasování: misan (+1), Kosta (+1)
03.12.2017 21:57
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Děrda Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 35
Připojen(a): 24.09.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #273
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
znovu to zamíchat a hned stočit.
Hlasování: roslp (+1), marak91 (+1)
03.12.2017 23:00
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
MUDr.Vladimír Šumera Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 915
Připojen(a): 08.12.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Vykání
Příspěvek: #274
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Med je tixotropní. To znamená že pohybem (zamícháním, rozmačkáním) řidne. Někdy to stačí na naůití do sklenic. Pokud ne, zahřát na cca 30 st ( spirálou, v teplé vodě) za občasného promíchání.
Po zahřátí se musí valit jako láva, ne téct jako voda.

Litoměřice - Lbín , 550 mnm, Eurodadanty a 39x24, vše PS

Hlasování: Kohout (+1), misan (+1)
03.12.2017 23:48
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Havelka Jan Offline
Super Moderátor
******
Super Moderators

Příspěvků: 3.675
Připojen(a): 17.04.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #275
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Výhoda strojního pastování je, že když nestihnu naplnit do sklenic, tak prostě stále nechám míchat. Míchám každou hodinu 15 minut, nechám program běžet dál a další den naplním do sklenic. med během té doby nestihne ztuhnou natolik, aby nešel plnit. Při ručním míchání je tam bohužel delší prodleva, která dává prostor tuhnutí.

Optimal + Vigor, Šumpersko, 300 m.n.m.
Mendelova společnost pro včelařský výzkum, chov matek
Hlasování: jaraklasek (+1)
04.12.2017 7:25
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
vcelky.cz Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 905
Připojen(a): 01.09.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

YouTube
Příspěvek: #276
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Stalo se mi to i v pastovadle - lidský faktor...
Pomůže nahřátí, ale je to boj s časem, pastovadlo pak dodá pohyb. To jde zařídit i obyčejným přelitím z nádoby do nádoby - pokud to jejich velkost fyzicky umožňuje.
Spirálou bych do toho nešel i kdybych ji měl a šla do pastovadla strčit...
Jo a na kvalitě to znát bude, tedy u mě alespoň bylo - ve sklenici byl jakoby žíhaný, jak se skládal.

Pisi-li bez diakritiky, s obcasnou zamenou "y" a "z", s preklepy ci nesmyslnymi autoopravami, tak se omlouvam - nejsem na svem "stroji".
04.12.2017 18:27
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Louky Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.015
Připojen(a): 21.05.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #277
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Tak tak mám stejnou zkušenost, je pak ve sklenici vidět, jak se skládal a není pěkně slitý dohromady.
05.12.2017 9:03
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)