Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Příprava kvasu
Autor Zpráva
Míra.P Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 642
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení:  
Oslovení: Je mi to jedno

YouTube
Příspěvek: #1
Příprava kvasu
Zdravím kolegové.
Můj dotaz se až tak konkrétně medoviny netýká.Posbíral jsem v rodině staré švestkové,mirabelkové,hruškové a další kompoty a rád bych je naložil na kořalku.Tedy se vás ptám co tam mám dát aby to chytlo kvas a dobře to vykvasilo.
Jeden člověk mi radil jen kus kůrky z chleba.Já bych byl docela pro přidat do těch 50lt kompotů třeba 2lt rozkvašené medoviny která jede 14 dní a skoro vaří.Smile
Co vy na to? Mám tam přidat tu medovinu a nebo jak to jinak udělat?

Míra.P
18.03.2011 20:20
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Rostislav Szturc Offline
Member
***

Příspěvků: 220
Připojen(a): 24.11.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2
RE: Příprava kvasu
Ahoj,kup si v drogerii tekuté vinné kvasinky,nalij to tam a žasniSmile

Tenkostěnné 39x24 Těšínsko

18.03.2011 22:19
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Havelka Jan Offline
Super Moderátor
******
Super Moderators

Příspěvků: 4.874
Připojen(a): 17.04.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #3
RE: Příprava kvasu
Jak rozjet kvašení ti neporadím, dělám kvas výhradně ze zralých a kvalitních švestek a u těch to jde samo. Ale doporučím ti kvašení do vody. Já používám 50 Ltr. sudy ( dobře se s nimi manipuluje ), ve víku mám dírku na hadičku ( hodně na těsno ) a tu vyvedu do sklenice s vodou. Není nebezpečí druhotného octového kvašení. A slivovička je z toho luxusní, počkej, až se někde setkáme, tak si dáme do nosu...

Optimal + Vigor, Šumpersko, 300 m.n.m.
Mendelova společnost pro včelařský výzkum, chov matek
19.03.2011 5:38
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Anton Turčáni Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 2.258
Připojen(a): 24.12.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #4
RE: Příprava kvasu
Miro, obsah zaváranín, obsah fliaš je roztok s vysokým obsahom cukru a ten kvasiť nebude. Zaváraniny najprv rozrieď teplou vodou (50:50% asi na 30°C), ale ešte predtým si priprav zákvas npr. aj z obyčajných konzumných kvasníc (2 kocky). Osobitne do teplej vody (asi 1 liter) daj niečo cukru a pomrvené-rozmělnené pekárenské kvasnice a zamiešaj, počkaj až to začne kvasiť, kvások vlej do pripraveného obsahu zaváranín. Kvasí to v teplom prostredí, teplota minimálne 20°C. Po mesiaci to môžeš "prehnať" cez destilačný aparát. V kvase nesmieš už cítiť cukor.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 19.03.2011 9:49 od Anton Turčáni.)
19.03.2011 8:11
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Oldřich Žák Offline
Member
***

Příspěvků: 66
Připojen(a): 04.02.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #5
RE: Příprava kvasu
Kolegové Szturc a Turčáni popsali oba způsoby.Při kvalitním ovoci bych se asi přiklonil spíše k zákvasku z droždí ale myslím že do kompotů s vysokým obsahem cukru budou vhodnější vinařské kvasinky.(cukr kvasinky zabíjí...) Kvasná zátka p.Havelky by taky neměla chybět , ale musím upozornit na možnou chybu , která se mě osobně stala.Dopředu bych si zajistil pálenici.Málo kde se pálí celý rok dokonce i ty "domácí" bývají odstaveny...Přeju úspěch Wink
19.03.2011 9:31
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Míra.P Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 642
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

YouTube
Příspěvek: #6
RE: Příprava kvasu
Takže to zředím.Myslel jsem si to protože některé ty kompoty jsou husté a spousta švestek byla zavařena jen ve vlastní šťávě že jsem to musel nakonec vydloubnout lžící ze sklenice.Jsou v tom i povidla.
No a co když na to použiji kvasinky od Šimanského které používám ke kvašení medoviny?
Udělal bych zákvas bokem ve 3lt sklenici jako když dělám medovinu a pak to vlil do těch naředěných kompotů.
Co vy na to?
Nebo bude lepší to obyčejné kostkové droždí?

Míra.P
19.03.2011 14:17
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
architekt odpadu Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 930
Připojen(a): 02.09.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #7
RE: Příprava kvasu
Já jsem pro kvasinky, obyčejné kvasnice prý někdy bývají cítit z finálního výrobku. A to by bylo škoda.

karel crha, účastník hnutí Šance pro včely
----
Kde je vůle je i cesta

19.03.2011 16:19
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Míra.P Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 642
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

YouTube
Příspěvek: #8
RE: Příprava kvasu
Tak je rozhodnuto.
Trochu jsem to naředil,přidal živnou sůl a už jen čekám až zchladne medová voda v "okurkáči" kde udělám zákvas z kvasinek od Šchimanského.
To by bylo aby to nebublalo.ShyWink

Míra.P
19.03.2011 16:42
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Rostislav Szturc Offline
Member
***

Příspěvků: 220
Připojen(a): 24.11.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #9
RE: Příprava kvasu
Základ je použít originál vinné kvasinky.Je to vyšlechtěná monokultura.Klasické droždí se vůbec nehodí a pokud to ponecháte na přirozeném kvašení,tak tam bude spousta různých kvasinek a to může nakonec ovlivnit výslednou rychlost,kvalitu a chuť výsledného produktu.

Tenkostěnné 39x24 Těšínsko

19.03.2011 16:44
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
jossev Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 27
Připojen(a): 26.05.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #10
RE: Příprava kvasu
Tak bych tam šupnul kvasinky. Když jsem dělal kvas z jablek, tak jsem tam dal vinné kvasinky (Vínka) a pěkně to prokvasilo.
Akorát teda nevím, co z toho bude za kořalku. V těch zavařeninách je určitě dost cukru, většinou se dává kilo cukru na kilo ovoce, tak aby to nebyl bolehlav, který bude škrabat v krku, protože budeš přepalovat cukr (A ten se správně do kvasu přidávat nesmí,že.). Asi to teda dost poteče. Smile
Já používám starší zavařeniny třeba na doslazení kvasu z višní a to dávám pár zavařenin na 50l.
19.03.2011 18:21
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Míra.P Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 642
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

YouTube
Příspěvek: #11
RE: Příprava kvasu
Tak už to kvasí a málem to bylo v noci jako v tom filmu "Výbuch bude v pět".Big Grin
Je to pěkně rachot no mrkněte se sami.Musím pořád ubírat protože se to zvedá.



Míra.P
20.03.2011 20:03
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Rostislav Szturc Offline
Member
***

Příspěvků: 220
Připojen(a): 24.11.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #12
RE: Příprava kvasu
Cítím tu vůni až ke mně domů.Big Grin
Akorát mi příjde,že tam toho je moc.Stačilo naplnit tak 70% objemu bečky.

Tenkostěnné 39x24 Těšínsko

20.03.2011 20:33
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Havelka Jan Offline
Super Moderátor
******
Super Moderators

Příspěvků: 4.874
Připojen(a): 17.04.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #13
RE: Příprava kvasu
No nevím, jestli jsi to s tím množstvím nepřehnal, jak píše Rostislav Szturc. Aby z toho nebylo něco ve stylu hrnečku vař. Já taky dávám do bečky max. 3/4 objemu. A k tomu cukru. Je pravděpodobné, že budou těžká rána opilcova. Nejsem znalec pálenek, co jsme si pořídili domek, tak děláme švestkovou slivovici z vlastního kvasu, zatím to vyšlo a pomalu vzniká archívní sklep. Ale když čas od času koštnu něco, co bylo dohnáno cukrem nebo z nedozrálého ovoce, tak je z toho patok, který s dobrou pálenkou nemá nic společné. Ale uvidíš sám, kdo nic nedělá nic nepokazí a taky se nic nenaučí.

Optimal + Vigor, Šumpersko, 300 m.n.m.
Mendelova společnost pro včelařský výzkum, chov matek
21.03.2011 6:52
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Míra.P Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 642
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

YouTube
Příspěvek: #14
RE: Příprava kvasu
Tak samozřejmě že jsem ještě ubral a to dost a stejně jsem se neubránil tomu přetečení.
Dělá se tam taková ta hustá pěna a ta mi trošku vylezla ven. Shy No nestalo se nic hrozného.
Už jsem měl možnost ochutnat tuhle kořalku z kompotů a je to dobré a krásně to voní.Jenom to chce dát si tak dva "skokany" a ne půl litru aby nebyl ten bolehlav a dopolední koma. Wink Až bude nějaký výsledek tak dám vědět jak jak to dopadlo.Teď mám hlavně radost že to takhle pěkně kvasí a že se to nějak zužitkuje.

Míra.P
21.03.2011 7:50
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Beekeeper Offline
Member
***

Příspěvků: 243
Připojen(a): 19.02.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

Facebook
Příspěvek: #15
RE: Příprava kvasu
Ahoj alchymisto
u nás na jižní moravě - Znojemsko, jsou vinsřské prodejny, kde ti prodají kvasinky přímo pro ovocné pálenky. Na druhou stranu jsi mohl použít kvasinky na medovinu a nechat je rozkvasit v tvém ovocném roztoku. Jen je škoda, že si musel odebírat, chce to větší kvasnou nádobu.
A teď už jenom moštoměrem změřit zbytkový cukr a pokud se jeho hladina blíží k nule, šupky dupky do pálenice. Zrovna začala sezona pálení slivovice. Jinak dobře zavřít a počkat až s letním ovocem v srpnu.
Asi bude pálenka trochu tvrdčí než pouze s ovoce, ale čtyři, pet let ležení a bude to mňamka. Je dobré nechat demižon týden otevřený. Sice příjdeš o trochu alkoholu, ale odpaří se hlavně tkz. těkavý a pálenka bude jemnější. Dá se také udělat umělé stárnutí. Přivedeš pálenku v hrnci k varu a necháš vychladnout. Opět se ti odpaří zejména těkavý alkohol.

Přeji mnoho včelařských úspěchů Jaroslav Uhlíř
21.03.2011 18:21
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Josef Křapka Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 2.484
Připojen(a): 03.01.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #16
RE: Příprava kvasu
Ještě si dovlím upozornit na umělé stárnutí pálenky ultrazvukem. Urobí z dojčice osmnáctiletů děvčicu. Prý. Já to nezkoušel. Ale v nabídce jsou ultrazvukové vyvíječe pro tyto účely. Tak na zdraví. A pozor na játra při ohýbání Tongue. Aby se nezlomily.

Ten kdo chce, hledá způsob. Ten kdo nechce, hledá důvod.
Hlasování: Beekeeper (+1)
21.03.2011 23:32
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Míra.P Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 642
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

YouTube
Příspěvek: #17
RE: Příprava kvasu
No Jaroslave já jsem použil ty kvasinky na medovinu a pěkně to proto jede.
Jen se tě ještě zeptám-mám to dát všechno tedy do jedné nádoby? Jak to vypadá tak to první bouřlivé kvašení je za námi a už si to pěkně jen přede.Mám velkej nerez hrnec na 220lt tak bych to mohl dát do něj ale pak to budu muset stejně přendat do něčeho menšího abych to unesl.Confused

Míra.P
22.03.2011 0:26
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Havelka Jan Offline
Super Moderátor
******
Super Moderators

Příspěvků: 4.874
Připojen(a): 17.04.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #18
RE: Příprava kvasu
Záleží, jak moc ten nerez kastról zaplníš. Není dobré, když je nad kvasem příliš volného prostoru na vzduch.

Optimal + Vigor, Šumpersko, 300 m.n.m.
Mendelova společnost pro včelařský výzkum, chov matek
22.03.2011 7:51
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
architekt odpadu Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 930
Připojen(a): 02.09.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #19
RE: Příprava kvasu
Ještě bys mohl Míro připojit jestli hlídáš teplotu a zda ji udržuješ na nějaké konstantní hladině. Konkrétně jaké?

karel crha, účastník hnutí Šance pro včely
----
Kde je vůle je i cesta

22.03.2011 8:06
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Míra.P Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 642
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

YouTube
Příspěvek: #20
RE: Příprava kvasu
Tak nic nechám to tak jak to je.Až to nebude tolik bláznit tak to zase spojím dohromady.Mám teď ubráno v jedné třicítce konvi.
No teplota je pokojová 20-23°C a pod 20°C nikdy neklesne.

Míra.P
22.03.2011 11:28
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Pravděpodobně související témata ...
Téma Autor Odpovědí Shlédnutí Poslední příspěvek
  Příprava na včelařskou sezónu LumaB 23 13.920 21.06.2012 15:04
Poslední příspěvek: LumaB

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies