Ľubo07201
Member
  
Příspěvků: 55
Připojen(a): 06.03.2021
Hodnocení:
Oslovení: Je mi to jedno
|
RE: Refraktometr
Michalovce 120m n.m.
úle B10 a LG 2/3, 3 včelnice
|
|
Hlasování: | Ricchie (+1), Miroslav Vochozka (+1) |
03.05.2023 9:11 |
|
puchyyla
Newbie

Příspěvků: 6
Připojen(a): 29.09.2021
Hodnocení:
Oslovení: Tykání
|
RE: Refraktometr
(02.05.2023 19:59)B0B napsal(a): Mám refraktometr se stupnicemi viz. obr. Pročetl jsem to tu a ano vím že koupit kalibrační roztok + poštovné je pár stovek, ale i tak se zeptám, jestli někdo nemá nějakou metodu na kalibraci.
Jinak bych asi zkusil smíchat cukr s vodou (např. 800g cukru a 200g vody), ale napadlo mě že nevím jestli ty % jsou z objemu nebo z hmotnosti. Předpokládám správně že je to z objemu, tudíž ten příklad který jsem uvedl není správný a je potřeba brát kilo cukru jako 0,6l (když cukr s vodou 1:1 má objem 1,6l)? Nebo jsem se do toho zamotal? 
Dík
![[Obrázky: 4Rmp.jpg]](http://imgway.cz/m/4Rmp.jpg)
Vzhledem k tomu, že je stupnice % posunutá oproti Brix, tipoval bych, že jde o objemový % poměr. U Brix je ale jasné, že jde o poměr hmotnostní, takže by neměl být problém to nakalibrovat podle Brix stupnice. 640g cukru + 360g vody, nejlépe destilované ti musí ukazovat 64°Brix. Při rozmíchávání se ti nejspíš něco odpaří, tak bude potřeba po vychladnutí roztoku vodu dolít na čistou váhu 1kg a pořádně promíchat. Nebo to míchat za studena uzavřené, třeba v PET lahvi.
|
|
Hlasování: | B0B (+1) |
04.05.2023 7:46 |
|
B0B
Junior Member
 
Příspěvků: 36
Připojen(a): 02.07.2021
Hodnocení:
Oslovení: Je mi to jedno
|
RE: Refraktometr
Ano stupnice je po 0,5% (ne 0,5° jak chybně uvádíš), ale toto zařízení není digitální a nepřeskakuje z jedný čárky stupnice na druhou. Je analogové a barevný přechod modré a bílé postupně prochází stupnicí jako např. ručičkové hodiny, které mají např. vyznačené jen čtvrthodiny a já z nich i tak vyčtu, že je např. dvanáct hodin a pět minut ... nebudu říkat že je 12 hodin, když uvidím že ručička je už za dvanáctkou, někde v pozici třetiny mezi 12 a 3 hodiny (0 a 15 minut).
Kalibrační roztok je na 20,9 % obsahu vody a nevrátil jsem jim to s tím, že na stupnici žádnou hodnotu 20,9 % nemám.
Ale ok, at neuvádím mylné informace - olivový olej jsem naměřil zcela přesně 70,5% BRIX ... a kousek. A ten kousek, když pomyslně rozdělím na pětiny prostor mezi 70,5 a 71% BRIX, zabírá tak akorát tu první pětinu, z čehož odhaduji cca 70,6% BRIX - kteroužto hodnotu ale nemohu ze stupnice odečíst neb nic takového tam není.
NN, Olomoucko 300mnm
|
|
Hlasování: | |
09.05.2023 23:06 |
|
#beekeeper
Posting Freak
    
Příspěvků: 825
Připojen(a): 05.10.2020
Hodnocení:
Oslovení: Je mi to jedno
|
RE: Refraktometr
Díky za vysvětlení odečítáni času z ciferníku hodinek i za vysvětlení stupnice Brix - otevřel jsi mi nové obzory.
Ono chtít odečítat setiny milimetru na takovém tom plastovém zednickém posuvném měřítku a tvářit se, že je to stejné, jako na mikrometru... Klidně pak můžeš tvrdit, že kalibr nebo etalon jsou šunky, protože ty jsi naměřil úplně něco jiného. Ale jo, proč ne. Důležité je, že jsi spokojený s výsledkem a sám ze sebou.
Citace:Stupně Brix (symbol °Bx) se používají při měření poměru hmotnosti cukru (sacharózy)
a vody, ve které je dané množství cukru rozpuštěno. Měří se buď sacharimetrem, který
měří hustotu kapaliny, nebo snadněji refraktometrem. 100 g roztoku 25 °Bx obsahuje 25 g
cukru. Jinými slovy, ve 100 g cukerného roztoku je 25 g cukru a 75 g vody. U ovocných šťáv,
je jeden stupeň Brix asi 1 - 2 % cukru celkové hmotnosti, což obvykle vystihuje subjektivně
vnímanou sladkost.
zdroj
Jsem tydýt...
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 10.05.2023 6:53 od #beekeeper.)
|
|
Hlasování: | |
10.05.2023 6:51 |
|