Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 2 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Včelařská WIFI váha - diskuze
Autor Zpráva
Havelka Jan Offline
Super Moderátor
******
Super Moderators

Příspěvků: 4.461
Připojen(a): 17.04.2010
Hodnocení:  
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #661
RE: Včelařská WIFI váha - diskuze
(11.01.2019 10:29)Miroslav Vochozka napsal(a):  Podle mě, dlouhé dráty fungují jako antena a napětí z antény ovlivňuje přesnost.

Viděl bych to jinak, AD převodník měří velmi malé změny napětí, které je ovlivňováno změnou odporu tenzometru. A dlouhé vodiče mají úbytky napětí a deformují výsledky. Ale šlo by např. udělat na každý úl samostatné Arduino + váhu (možná jedno Adruino na dvojici úlů) a výsledky dále zpracovávat např. po Serialu apod.
Já po serialu ovládám ventily závlahy zahrady a jede mi to na cca 15 metrů, serial linka je položena souběžně se silovým vedením k čerpadlu a problémy to nedělá.

Optimal + Vigor, Šumpersko, 300 m.n.m.
Mendelova společnost pro včelařský výzkum, chov matek
11.01.2019 11:06
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
dexter Offline
Member
***

Příspěvků: 241
Připojen(a): 23.07.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #662
RE: Včelařská WIFI váha - diskuze
alebo použiť RS485

3/4 LG 185 mm 500 m n.m. + 590 m n.m
teraz aj 6/4 LG 350x448
v pláne B a CS(JU)
Hlasování: roslp (+1)
11.01.2019 14:12
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
JIří Karas Offline
Newbie
*

Příspěvků: 8
Připojen(a): 05.12.2017
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #663
RE: Včelařská WIFI váha - diskuze
Mám jednu hloupou otázku,
nejde mi načíst knihovna ESP8266WiFi.h. adresu mám vloženou dobře. Neměl jste někdo podobný problém? díky
13.01.2019 0:47
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Miroslav Vochozka Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.345
Připojen(a): 13.03.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #664
RE: Včelařská WIFI váha - diskuze
13.01.2019 15:13
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
zbynek_ Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 263
Připojen(a): 24.03.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #665
RE: Včelařská WIFI váha - diskuze
Jsem jeden z těch co si dali za úkol přes zimu postupně zkonstruovat tuto váhu dle návodu. I přes drobné problémy jsem se dostal do fáze, že váha je "hotová", ale po úmorném opakovaném zkoušení mi stále neposílá takové údaje aby se jí dalo věřit. Kdyby byla chyba někde třeba +- 0,5 kg tak to by mi ani nevadilo ale ono to lítá v 10tkách kg. Abych vyloučil, že je šparný třeba wemos d1 nebo hx711 zkusil jsem je dát jiné takže tím to zřejmě nebude, dále jsem podezříval i tenzometr tak jsem ten původní z váhy odstranil a nabastlil tam ten co jsem sehnal spolu s hx711 takže ten by taky měl snad chodit. Hx711 mám hned vedle tenzometru a pak to vede z váhy asi 2m telefonním kabelem do krabičky, kde mám wemos d1 mini pro. Někde jsem tu četl, že je důležité aby byl hx711 blízko tenzometru a pak od něho že už délka vodičů nehraje roli což bych měl taky splněno. Už si opravdu nevím rady kde ještě hledat chybu. Korekci hmotnosti mám udělanou dle foto, že naprázdno ukazuje nulu a při zatížení mnou to ukazuje asi 100kg což je moje hmotnost. Pokud ale na váhu položím tvárnici o hmotnosti 23kg tak to tak zhruba ukazuje, když tam dám druhou tak to hlásí 35kg a při třetí 80kg. Neví někdo z toho co jsem se tu snažil popsat, kde bych ještě mohl hledat chybu? Wemos, hx711 i snímač jsem tedy vyměnil za jiný a výsledek je dost podobný. Ta použitá váha vážila dost přesně než jsem se ji rozhodl předělat na wifi....už opravdu nevím ConfusedConfused

Zde je pár fotek jak to vypadá:

[Obrázky: IMG-20181029-152254.jpg] [Obrázky: IMG-20190113-162140.jpg] [Obrázky: IMG-20190113-162159.jpg] [Obrázky: IMG-20190113-162240.jpg] [Obrázky: IMG-20190113-162409.jpg] [Obrázky: IMG-20190113-162530.jpg] [Obrázky: IMG-20190113-165911.jpg]

Vysočina 485m.n.m. - 4 úly 39x24, 1 úl 31x31, 2 oddelky 39x24, Havlin, Vigor
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 13.01.2019 18:02 od zbynek_.)
13.01.2019 17:55
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Kosta Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 545
Připojen(a): 22.05.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #666
RE: Včelařská WIFI váha - diskuze
Zbynku já tedy nejsem z toho moc moudrý co píšeš, ale prováděl jsi kalibarci váhy tak jak je v návodu od MV ?, používáš stejný sketch? nebo máš jiným kod? Je potřeba uvést, jestli jsi dělal váhu dle návodu Mirak V. včetně kodu nebo máš jiné knihovny, sketch a pod.... Už jenom ten výpočet a hodnoty u hx711.read().......... jsou nějaké podívné

Region Moravskotřebovsko, Nadmořská výška: 360 m
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 13.01.2019 21:20 od Kosta.)
13.01.2019 21:16
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
JIří Karas Offline
Newbie
*

Příspěvků: 8
Připojen(a): 05.12.2017
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #667
RE: Včelařská WIFI váha - diskuze
(13.01.2019 15:13)Miroslav Vochozka napsal(a):  návod

Děkuji, problém je, že dělám vše co je v návodu. Při Zmačknutí šipky k nahrání kódu mi to zahlásí, že nemůže najít knihovnu ESP8266WiFi.h. Nevím, kde dělám chybu
13.01.2019 21:27
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
zbynek_ Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 263
Připojen(a): 24.03.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #668
RE: Včelařská WIFI váha - diskuze
Snažil jsem se postupovat, tak jak je to v návodu, sketch mám také stejný pouze jsem změnil nastavení wifi sítě a klíč od účtu na thinkspeak. Pak ještě ten řádek s hx711.read()...... proto jsem to taky vyfotil, páč to mám třeba blbě. To -576,31 to tam mám abych se dostal na nulu při nezatížení a to 1,63 tím jsem to násobil protože mi to při 100kg ukazovalo jen něco kolem 60.... řekl bych, že zde bude asi někde chyba ale zatím moc netuším...

Vysočina 485m.n.m. - 4 úly 39x24, 1 úl 31x31, 2 oddelky 39x24, Havlin, Vigor
13.01.2019 21:42
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Miroslav Vochozka Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.345
Připojen(a): 13.03.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #669
RE: Včelařská WIFI váha - diskuze
(13.01.2019 21:27)JIří Karas napsal(a):  
(13.01.2019 15:13)Miroslav Vochozka napsal(a):  návod

Děkuji, problém je, že dělám vše co je v návodu. Při Zmačknutí šipky k nahrání kódu mi to zahlásí, že nemůže najít knihovnu ESP8266WiFi.h. Nevím, kde dělám chybu

Nástroje - Vývojová deska - Manažér desek - a tam musí esp8266 být.
Pokud není, něco si podle návodu udělal špatně.
13.01.2019 22:03
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
JIří Karas Offline
Newbie
*

Příspěvků: 8
Připojen(a): 05.12.2017
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #670
RE: Včelařská WIFI váha - diskuze
(13.01.2019 22:03)Miroslav Vochozka napsal(a):  
(13.01.2019 21:27)JIří Karas napsal(a):  
(13.01.2019 15:13)Miroslav Vochozka napsal(a):  návod

Děkuji, problém je, že dělám vše co je v návodu. Při Zmačknutí šipky k nahrání kódu mi to zahlásí, že nemůže najít knihovnu ESP8266WiFi.h. Nevím, kde dělám chybu

Nástroje - Vývojová deska - Manažér desek - a tam musí esp8266 být.
Pokud není, něco si podle návodu udělal špatně.

opravdu nevím, vše jsem udělal znovu. tváří se to jako by deska nebyla připojená.

v chybách to píše:

Arduino: 1.8.8 (Windows Store 1.8.19.0) (Windows 10), Vývojová deska: "WeMos D1 R1, 80 MHz, Flash, Enabled, 4M (no SPIFFS), v2 Lower Memory, Disabled, None, Only Sketch, 115200"

Deska d1 (platforma esp8266, balík esp8266) není nalezena

Nastala chyba při kompilaci u desky WeMos D1 R1.

Táto zpráva by měla mít víc informacií v
"Zobrazení podrobného výstupu při kompilaci"
podle zapnuté volby v Soubor -> Nastavení.
13.01.2019 22:46
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Kosta Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 545
Připojen(a): 22.05.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #671
RE: Včelařská WIFI váha - diskuze
Jakou máš desku? WEMOS D1, WEMOS D1 mini, WEMOS D1 mini PRO , a jakou verzi desky ??

Region Moravskotřebovsko, Nadmořská výška: 360 m
14.01.2019 10:41
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
JIří Karas Offline
Newbie
*

Příspěvků: 8
Připojen(a): 05.12.2017
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #672
RE: Včelařská WIFI váha - diskuze
(14.01.2019 10:41)Kosta napsal(a):  Jakou máš desku? WEMOS D1, WEMOS D1 mini, WEMOS D1 mini PRO , a jakou verzi desky ??

Mám WEMOS D1
14.01.2019 10:45
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Kosta Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 545
Připojen(a): 22.05.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #673
RE: Včelařská WIFI váha - diskuze
Tak v manažeru desek v horním řádku zadej esp8266 a měla by se ti tam objevit tato knihovna s podporou různých desek D1, podívej se vpravo dole jestli je nainstalována a jaká verze. Případně ji úplně odinstaluj, zavři ARDUINO, opět ho spusť a znovu v manažeru desek zadej esp8266 a nainstaluj verzi něco kolem 2.0 nebo 2.0.2 a pak to vyzkoušej. U starších modulů je problém s vyššími verzemi knihoven. To vše za předpokladu, že máš ve Vlastnostech = Správce dalších desek URL: zadáno http://arduino.esp8266.com/stable/packag...index.json

Pak v Nástrojích=Vývojová deska najdi WEMOS D1 a zadej a nakonfoguruj

Region Moravskotřebovsko, Nadmořská výška: 360 m
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 14.01.2019 11:01 od Kosta.)
14.01.2019 10:59
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Miroslav Vochozka Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.345
Připojen(a): 13.03.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #674
RE: Včelařská WIFI váha - diskuze
Píšeš: Only Sketch, 115200
Jakou máš nastavenou rychlost pro upload?
[Obrázky: 2019-01-14.png]
Koukni podle obrázku, jestli máš možnost stejného nastavení
(není vyloučeno, že jsem mimo taky)

Nedokážu posoudit, jestli máš nainstalovanou podporu pro ESP.
Podle obrázku se to vyjasní.
Podle výpisu "hlášek" asi podpora nainstalovaná bude.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 14.01.2019 11:15 od Miroslav Vochozka.)
14.01.2019 11:08
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Havelka Jan Offline
Super Moderátor
******
Super Moderators

Příspěvků: 4.461
Připojen(a): 17.04.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #675
RE: Včelařská WIFI váha - diskuze
Tady je detailní postup, jak nainstalovat podporu ESP8266 do IDE.
https://www.arduinotech.cz/inpage/nodemc...s-esp8266/

Optimal + Vigor, Šumpersko, 300 m.n.m.
Mendelova společnost pro včelařský výzkum, chov matek
14.01.2019 12:28
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Čeněk Burkoň Offline
Member
***

Příspěvků: 69
Připojen(a): 03.11.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #676
RE: Včelařská WIFI váha - diskuze
(08.01.2019 13:38)JIří Karas napsal(a):  Pročetl jsem celé vlákno, nikde jsem však nenašel jak váhu připevnit pod úl. Nemá někdo fotku? Díky


[Obrázky: IMG-0818.jpg]

Na tuto váhu úl - v tomto případě Eurodadant - ve včelnici položím, nikterak neupevňuji. Vložím baterii (3,7V 18650) a protože tam modem s WiFi už je, tak se mohu na Thingu podívat na první záznam.

Prosečsko-Skutečsko, Eurodadanty a kombinované úly - vše 39x30 & 39x15
16.01.2019 23:51
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
zbynek_ Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 263
Připojen(a): 24.03.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #677
RE: Včelařská WIFI váha - diskuze
Tak jsem zkusil udelat nekolik dalsich pokusu, kdy jsem postupne obmenoval soucasti abych zjistil proc mi vaha nepracuje tak jak ma a prisel jsem na to ze problem je v kabelu ktery propojuje hx a d1 mini. (pokud to spojim ctyrmi kratkymi vodici tak funguje dobre) Mam tam pouzity 4m dlouhy telefonni ctyrzilovy kabel s konektory rj11. Rekl bych ze tento kabel ma moc maly prurez a vznika tam chyba. Je vubec mozne mit mezi tema moduly takto dlouhe vedeni? Pokud bych pouzil treba kabel 4x0.75 o delce asi 3m mohlo by to byt uz ok? Musim mit vysilac od vahy takto vzdaleny aby byla viditelnost na dum jinak neni signal...

Vysočina 485m.n.m. - 4 úly 39x24, 1 úl 31x31, 2 oddelky 39x24, Havlin, Vigor
17.01.2019 8:44
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Miroslav Vochozka Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.345
Připojen(a): 13.03.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #678
RE: Včelařská WIFI váha - diskuze
Délka drátů nepochybně vliv má. Otázka je, co chybu měření dělá?
HX 711 měří extrémně malé změny napětí z čidel. Obyčejným multimetrem se rozdíl změřit prakticky nedá.
Komunikace mezi HX711 a D1 probíhá digitálně. Tam chyba nevznikne. Průřez vodičů na data nemůže mít vliv. Vliv ale může mít průřez vodičů na napájení HX711. Proto je vhodné ověřit, jak se to bude chovat při propojení napájení silnými vodiči. Dále je vhodné přidat elektrolyt. kondenzátor - pro jistotu..

Ještě je možné vyzkoušet na propojení stíněný kabel. To pro případ, že se dostává indukované napětí z dlouhého kabelu do měřícího obvodu HX711.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 17.01.2019 10:49 od Miroslav Vochozka.)
17.01.2019 10:45
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Havelka Jan Offline
Super Moderátor
******
Super Moderators

Příspěvků: 4.461
Připojen(a): 17.04.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #679
RE: Včelařská WIFI váha - diskuze
Spíše bych si položil otázku, proč mít tak dlouhé kabely. Potřebuji je tam? Podle mého k tomu není žádný důvod, veškeré obvody dám do jedné krabičky, takže kabely co nejkratší délky.

Optimal + Vigor, Šumpersko, 300 m.n.m.
Mendelova společnost pro včelařský výzkum, chov matek
17.01.2019 10:58
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
joholes Offline
Newbie
*

Příspěvků: 7
Připojen(a): 09.01.2018
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #680
RE: Včelařská WIFI váha - diskuze
Zbynku, sam si nechavam radit, ale myslim si, ze ve vzorecku nemas nasobeni I odcitani spravne stanovene zavorkami.
17.01.2019 11:16
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Pravděpodobně související témata ...
Téma Autor Odpovědí Shlédnutí Poslední příspěvek
  Včelařská přibližovadla Madra 605 148.311 03.03.2019 13:41
Poslední příspěvek: Zdeněk Barnat
  Včelařská váha Pavel 702 229.765 01.03.2019 10:11
Poslední příspěvek: jirka.marx
  Včelařská WIFI váha - praktický návod na výrobu Miroslav Vochozka 3 7.391 16.12.2017 19:24
Poslední příspěvek: Havelka Jan
  Včelařská blůza Míra.P 113 46.625 21.04.2017 7:10
Poslední příspěvek: Hmožďa
Thumbs Down Beeper - Včelařská aplikace pro mobilní telefony ondramandik 28 19.901 29.04.2014 20:34
Poslední příspěvek: Honza Veber

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies