Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 4 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ztekucení medu
Autor Zpráva
stefanos689 Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.646
Připojen(a): 07.09.2012
Hodnocení:  
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #281
RE: Ztekucení medu
90 % zákazníků pastovaný zprvu nechce, prý jim nechutnal a nechtějí se k němu vracet. Kladl jsem si otázku proč takový odpor. V ČR se pastováním velká většina včelařů snaží zbavit špatně prodejného řepkového medu, kterého mají výrazný nadbytek. Navíc na sklenicích se zákazník o řepce nedozví, je to prostě květový pastovaný. Řepkový med má chuť, která ne úplně každému sedne. Přiznám se, že ani já ho nevyhledávám. I to je jeden z důvodů neoblíbenosti pastového medu, když pominu technologické chyby. Já pastuju většinou slunečnicový med, který má po napastování skvělou jemnou, lehce navinulou chuť. Konzistence pasty je ukázková, jako sádlo. Barva je krásně žluťoučká. Jednu sklenici vždy na trhu otevírám a nechávám ochutnat. Po ochutnání docela dost těch co pastový nemusí, odchází se sklenicí v tašce. Takže je to o tom co a jak napastujete. Další med, který se dobře pastuje a zákazníkům chutná, je med z ovocných stromů, nebo jarní med z lesních květů (vrba, javor, bylinný podrost). Ale s takovým medem se zákazník prakticky nemá šanci potkat... většinou je to prostě řepka.

Nekolik desitek vcelstev na ramkove mire 2/3 (a 4/3) Langstroth, Dolnomoravský úval 160 - 200 m.n.m.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 28.11.2022 19:49 od stefanos689.)
Hlasování:
pecka (+1), Ivík (+1), edo (+1), gusto (+1), Zdeněk Barnat (+1)   Zobrazit vše

28.11.2022 19:46
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Zdeněk Barnat Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 2.659
Připojen(a): 08.11.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #282
RE: Ztekucení medu
Já mám jarní med javor s trochou pampelišky. Kdo ho ochutná pastovaný tak mu velmi chutná. Kdo neochutná tak prostě ten světlej nechce.

Králíky pod Kralickým sněžníkem, včelsva umístěna 600-760m.n.m. 230 včelstev 42x36 +42x27,5 medníky 42x17 vše tenkostěnné 22mm
Hlasování: Medak (+1), stefanos689 (+1), goro (+1), Pedro (+1)
28.11.2022 21:42
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
edo Offline
Member
***

Příspěvků: 176
Připojen(a): 22.11.2019
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #283
RE: Ztekucení medu
(28.11.2022 16:21)Jozef 333 napsal(a):  ....já pastovaný med neroztápam spätne,já si stále podľa potreby ako sa predáva len dorábam. Ale roztopiť ide všetko,len je horšie,ak to už niekto roztápa v pohári,to sa mu tam automaticky vytvorí pena.

Jozef, mas skusenost do akého stavu sa "vráti" stekutený pastovaný med? bude znovu ako krém-pasta, alebo skrystalizuje (po akom čase asi) ale asi nie na beton?
30.11.2022 15:25
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
gusto Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 3.224
Připojen(a): 14.12.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #284
RE: Ztekucení medu
stekuteny pastovany sa do pastovitej konzistencie nevrati..normalne stvrdne..doba zalezi od druhu medu a od teploty ktorou sa stekucoval..
Hlasování: pecka (+1), Jozef 333 (+1), edo (+1)
30.11.2022 16:09
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
misan Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.900
Připojen(a): 11.06.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #285
RE: Ztekucení medu
Ja si (pre seba) "roztápam" tvrdý med v pohári pol minúty v mikrovlnke. Iba zmäkne.
Má konzistenciu temer ako pastovaný.

Večný učeň
30.11.2022 22:12
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
#beekeeper Pryč
Posting Freak
*****

Příspěvků: 825
Připojen(a): 05.10.2020
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #286
RE: Ztekucení medu
Lepší způsob jako mikrovlnka určitě neexistuje...

Jsem tydýt...
Hlasování: Miroslav Vochozka (+1)
01.12.2022 14:19
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Pravděpodobně související témata ...
Téma Autor Odpovědí Shlédnutí Poslední příspěvek
  Cena medu Havelka Jan 6.226 3.569.869 08.05.2023 14:06
Poslední příspěvek: TomasK1
  Prodej medu Jan Pavlů 790 894.573 20.02.2023 22:10
Poslední příspěvek: Kohout
  Skladování medu Jan Pavlů 74 230.047 10.01.2023 14:15
Poslední příspěvek: TomasK1
Wink Kolik jste letos vytočili medu? koubin007 2.405 1.959.011 30.10.2022 0:34
Poslední příspěvek: TomasK1
  Krystalizace medu Korous 14 33.115 28.06.2022 16:39
Poslední příspěvek: gusto
  Cezení medu Jan Pavlů 160 321.583 21.06.2022 21:41
Poslední příspěvek: Merkuri
  Kvalita medu petrmachac 1.105 1.322.913 13.06.2022 22:05
Poslední příspěvek: patko79
  Stáčení medu do sklenic karelretik 51 113.950 12.06.2022 7:46
Poslední příspěvek: karelretik
  Obsah vody v medu PetrM 1.755 1.441.529 09.06.2022 23:08
Poslední příspěvek: Jaro - Vigor
  Vůně medu Martin Čapek 1 12.339 19.05.2022 20:12
Poslední příspěvek: Pedro1

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies