Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Autor Zpráva
JanBuzrla Offline
Newbie
*

Příspěvků: 4
Připojen(a): 05.07.2010
Hodnocení:  
Příspěvek: #1
Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Má smysl pastovat medovicový med? Anebo smíšený med s podílem medovicového?
Vím, že tmavé medy krystalizují velmi pomalu, ale nakonec i ony ztuhnou. Ale nevybavuju si, že bych se někdy setkal s pastovaným tmavým medem.

2010 - 7x Langstroth
25.07.2010 22:33
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
petrmachac Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 642
Připojen(a): 27.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Minimálně by to trvalo hodně dlouho. Pastování je krystalizace, při níž jsou "rozbíjeny" a "obrušovány" krystaly. Nejde o nějaké našlehání.
26.07.2010 6:14
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Míra.P Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 611
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

YouTube
Příspěvek: #3
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
No právě jsem začal vařit dnes medovinu z tohoto květo-řepko-tmavšího medu.To co mi zbylo jsem dal ke šlehání a je toho asi 20Lt.Uvidíme jak se to povede ale také tomu moc náděj nedávám.Nespěchám s tím a tak s delším časem i počítám.
28.07.2010 20:03
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Korous Offline
Member
***

Příspěvků: 104
Připojen(a): 13.12.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #4
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
K mé spokojenosti jsem napastoval medovici takto:
  • pastuji v 25kg plechovkách
  • na plechovku 21kg medovice + 4kg pastovaného květového-to byl jen takový odhad , možná by stačilo méně
  • míchání 2x denně 5min a pečlivě
  • po třech týdnech nalití do sklenic
  • po dalším týdnu se již "nehnul"

Lang 1/1+ 3/4 . Singr Plzeň-jih 366m
02.08.2010 23:00
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Petr L Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 644
Připojen(a): 25.04.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání

Facebook
Příspěvek: #5
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Máte prosím někdo skušenosti s pastováním většího množství (300 - 400 kg) medu najednou - myslím v jedné velké nádobě vybavené míchadlem. Vždy jsem pastoval v konvích - kvalita pasty dobrá, pracnost velká - zvedání, přelévání do stáčecí nádoby ... Pro letošní sezonu mám připravené pastovací zařízení ( něco jako medomet ale uvnitř je místo koše míchadlo) a proto budu vděčný za každou radu. Hlavně tedy abychom měli co pastovat.
26.04.2011 13:03
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
asx147 Offline
Moderátor
*****
Moderators

Příspěvků: 263
Připojen(a): 30.01.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #6
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Zajímalo by mně jak provadíte pastování medu.

Jak dlouho a často promichávat atd.

Pokud toto téma už zde je, tak prosím o přesunutí,.BlushBlush

zacatek vcelareni rok 2010, zatim 13 vcelstev, RM 39x24,, UL utepleny, na 11 ramku.
320 m n m .
27.05.2011 20:15
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
asx147 Offline
Moderátor
*****
Moderators

Příspěvků: 263
Připojen(a): 30.01.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #7
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Tak jsem teda uspěšně dodělal pastovaný med, a zde je výsledek.. 64 sklenic...,,jsem spokojen..SmileSmileSmileSmile


   


   

zacatek vcelareni rok 2010, zatim 13 vcelstev, RM 39x24,, UL utepleny, na 11 ramku.
320 m n m .
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 02.06.2011 19:36 od asx147.)
Hlasování: milan.hula (+1), FanyR (+1)
02.06.2011 19:34
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
FJFPytela Offline
Member
***

Příspěvků: 59
Připojen(a): 15.02.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

Facebook
Příspěvek: #8
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
v nadobach michat a zavcas dat do sklenicek Smile

Frantisek Pytela
Nadmořská výška 320
39x24 tip hofman tenkosteny 25mm zimovani ve 3 N

02.06.2011 20:32
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jiří Matl Pryč
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.604
Připojen(a): 10.11.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

Facebook
Příspěvek: #9
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
(27.05.2011 20:15)asx147 napsal(a):  Zajímalo by mně jak provadíte pastování medu.
Jak dlouho a často promichávat atd.

Nemám tolik zkušeností, ale co vím, tak 2x - 3x denně, pomalé otáčky a dát pozor, aby se do medu nedostal moc vzduch. Jinak je to věru individuální a vcelku nikterak složité ...

Cattus amat piscem, sed non vult tangere flumen ... / Po rybce kočič moc touží, však do vody jít se mu nechce ...
Jiří (39x30 (24) x 11 + 39 x 17 x 11)
04.06.2011 16:59
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Josef Křapka Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.925
Připojen(a): 03.01.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #10
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
(27.05.2011 20:15)asx147 napsal(a):  Zajímalo by mně jak provadíte pastování medu.

Jak dlouho a často promichávat atd.

Pokud toto téma už zde je, tak prosím o přesunutí,.BlushBlush

Na pastování medu je vhodné vytvořit nějaké udělátko např stránky Honzy Jindry, či něco takového, cca 80 - 150 ot/min. Je důležité do medu nevmíchávat vzduch. Proto ty nízké otáčky. Velkovýrobně se užívají mramorové válce. Ty již drtí i zkrystalizovaný med.


[Obrázky: Cezen_a_pastov_n.jpg]

S výhodou použijeme jakékoli spínací hodiny za pár kaček a necháme několikrát za den promíchat. Míchám po čtyřech hodinách. Je to zařízení však pro malovčelaře. Honza Jindra míchá najednou větší množství.
JK

Ten kdo chce, hledá způsob. Ten kdo nechce, hledá důvod.
Hlasování: milan.hula (+1)
04.06.2011 17:28
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
metabou Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 37
Připojen(a): 19.03.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #11
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
mám cca 20kg medu a chci ho pastovat. jak často a jak dlouho mám míchat. jak poznám že můžu plnit do sklenic. dík
06.06.2011 19:09
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
TomasH Offline
Member
***

Příspěvků: 77
Připojen(a): 24.11.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #12
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Micham vrtackou a staci par minut (cca dve minuty) jednou denne, vic casu nemam. Cim vic budes michat tim vic bude med na jazyku jemnejsi a chutnejsi. Plnit musis dokud jeste trochu tece, pozdeji (treba jen o den) se pak uz plni hur a bez tepla je to zdrzovacka. Vrtacka ho take malinko ''ztekuti'' ale uz to neni ono. Ale na 20kg si muzes pohrat Smile

Cas kdy zacit prvne vrtet poznas tak, ze med meni barvu, stava se matny (doufam ze to popisuju spravne, ja uz to tak nejak odhadnu)
Letos jsem prvne ockoval vice kyblu a to je dobre, pripravis si vsechen med na plneni na jeden cas ale pak to zas musis vse stihnout nalit Smile Pokud nemas pastovany treba z lonska tak muzes zkusit dat trochu medu ( kilovku) do chladu a on ti drive zacne krystalizovat a tak ho nekolikrat zamichas klasicky jako pri pastovani a az bude vypadat jak pastovany tak ho rozdelis do ostatnich kyblu a tim krystalizaci nastartujes a druhy den uz michas a cca ctvrty nalivas. To mi fungovalo pekne. Lepe podane to najdes v literature.

Jinak vzpominam na lonskou medovici, to bylo krasny, bez viceprace Smile)
T.H.
07.06.2011 13:12
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
apimen Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 30
Připojen(a): 18.01.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #13
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Dobrý den kolegové. Nemáte někdo informaci nebo zkušenost jak spomalit míchadlo? Mám na mysli nějakou převodovku. Mám míchadlo od protool a to má min 260 otáček. Ze zkušenosti je to moc.
Otáčky naprázdno 260 - 700 min[-1]
Vnitřní závit ve vřetenu M14
upínací krk 57 mm
Díky
R.M.

30 kmenových včelstev, Vysočina, 420 m, Nástavky 39 x 24 a 39 x 17
07.06.2011 14:33
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
TomasH Offline
Member
***

Příspěvků: 77
Připojen(a): 24.11.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #14
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Proc je 260 otacek moc? Vim ze v literature se doporucuje mene ale delam to vrtackou ktera bude mit mnohem vic otacek a taky to jde.

Jinak obdobne michadlo jsem si poridil na stavbu, ale do budoucna bych take s nim rad pastoval (nebo s novym) - jde na to sehnat nerez vrtule?
Diky za info
T.H
07.06.2011 15:57
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
broucek Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 24
Připojen(a): 31.05.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Příspěvek: #15
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Mam nerez vrtuli od pana Sapaka, mam ji upevnenou ve vrtacce na nejnizsi otacky, psatuji ve 35 l sudech na med. Pokud naockujete, tak staci michat jen pres viken, tj. dva dny. Pokazde, co jdu kolem jej promícham, denne asi 4 az 5 krat a druhy den vecer naleju do sklenic. Letos se povedl s tak jenou strukturou, jako nikdy.
07.06.2011 16:02
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Libor V. Offline
Member
***

Příspěvků: 81
Připojen(a): 06.07.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání

YouTube
Příspěvek: #16
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Takto pastujeme med ručním šťouchadlem:

Langstroth 3/4, Singer, 500mnm, r.m. 447x185
Hlasování: Dannyyyy (+1), KaJi (+1), Zden.3 (+1), Zdeněk Brentner (+1)
12.06.2011 13:20
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Petr L Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 644
Připojen(a): 25.04.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání

Facebook
Příspěvek: #17
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Med jsem pastoval tímto způsobem:
Na konev medu dám 0,5 kg loňského jemně pastovaného medu a dobře promíchám na zařízení vlastní konstrukce

[Obrázky: pastovadlo.jpg]
výstupní otáčky míchadla asi 250/min. Nechám stát dokud povrch medu nezačne být matný, to trvá v závislosti na druhu medu a teplotě, u květového asi 24 - 36 hod, nesmí se to prošvihnout, jinak zatuhne moc. Pak začnu promíchávat zhruba po osmi hodinách vždy tak 5 min a zhruba po pátém promíchání když má perleťový lesk ihned stočím do sklenic. Čistou řepku stačí promíchat 3x, houstne velice rychle.

Letos jsem poprvé vyzkoušel velkokapacitní míchadlo:

[Obrázky: pastova.jpg]

[Obrázky: pastova_2.jpg]

Do 450 kg tekutého medu jsem po vyčeření dal 15 kg pastovaného medu jako startér, nechal hodinu promíchat. Pak promíchával vždy ráno a večer 1 hod po tři dny. Čtvrtý den dopoledne stočil do sklenic - kvalita pasty výborná, minimum námahy.

Včely to ví nejlíp ...
Hlasování:
Albert Gross (+1), architekt odpadu (+1), apach (+1), Brtník (+1), KaJi (+1)   Zobrazit vše

12.06.2011 14:52
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
PetrM Offline
Administrátor
*******
Administrators

Příspěvků: 2.710
Připojen(a): 07.09.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání

Facebook Google+ YouTube
Příspěvek: #18
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Tak jsem si asi na to pastování zvolil špatný med. Confused Kolem je plno lip a akátů a ten med je ve skleničkách stále krásně světlý a čirý.
Ve velké sklenici nechce krystalizovat ani po přidání dvou vrchovatých polévkových lžic již pastovaného medu. Sice je celkově mléčně zbarvený, ale ne a ne začít více houstnout. A to ho míchám každé tři hodiny už asi pět dní.

Langstroth 2/3 – Praha (227 + 245 + 258 m n.m.) + Kokořínsko (278 m n.m.)
20.07.2011 12:42
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
ing. Rostislav Pešek Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 994
Připojen(a): 04.01.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #19
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Osobně si nemyslím, že je na vině med. Letos jsem pastoval cca 600 kg medu a mohu říci, že první várka 150 kg se ne a ne chytit. Míchal jsem asi dva dny a nic. Po přidání cca 1 kg zkrystalizovaného medu se ale nastartoval téměř okamžitě. Protože v míchadle vždy po naskleničkování něco zůstalo (odhadem 10 - 15kg, další várky byly hotovy prakticky obratem. Pokud se tedy míchá a stále se nic neděje, přidejte další zkrystalizovaný med. Čím více, tím rychleji krystalizace začne. Zkrystalizovaný med tak strhne i ten, co se mu moc nechce.
Jinak chci pochválit PV Kovo Havlíčkovu Borovou. Jejich míchadlo na cca 150 kg pasty je naprosto bez chyby. 150 kg medu za 3 – 4 dny prakticky bez námahy. Cena sice není zrovna malá, ale pokud mi to umožňuje zvýšit cenu medu až o 25,- Kč/kg, je návratnost investice necelý rok. Neuchvátil mne medomet, nějak jsem s cenou i jeho funkcí počítal. Naprosto mne ale dostal před časem vyfukovač a teď i pastovač. Tyto dvě pomůcky nemají chybu.

Kdo nemnoží, živoří. Vysočina 520 - 580 m. n m.
20.07.2011 14:01
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
PetrM Offline
Administrátor
*******
Administrators

Příspěvků: 2.710
Připojen(a): 07.09.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání

Facebook Google+ YouTube
Příspěvek: #20
RE: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
(12.06.2011 14:52)Petr L napsal(a):  to trvá v závislosti na druhu medu a teplotě

Jaká teplota je optimální? Předpokládám, že pokojová je příliš vysoká a udržuje med v tekutějším stavu.

Langstroth 2/3 – Praha (227 + 245 + 258 m n.m.) + Kokořínsko (278 m n.m.)
20.09.2011 10:00
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)