Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Má smysl pastovat medovicový med? Anebo smíšený med s podílem medovicového?
Vím, že tmavé medy krystalizují velmi pomalu, ale nakonec i ony ztuhnou. Ale nevybavuju si, že bych se někdy setkal s pastovaným tmavým medem.
Minimálně by to trvalo hodně dlouho. Pastování je krystalizace, při níž jsou "rozbíjeny" a "obrušovány" krystaly. Nejde o nějaké našlehání.
No právě jsem začal vařit dnes medovinu z tohoto květo-řepko-tmavšího medu.To co mi zbylo jsem dal ke šlehání a je toho asi 20Lt.Uvidíme jak se to povede ale také tomu moc náděj nedávám.Nespěchám s tím a tak s delším časem i počítám.
K mé spokojenosti jsem napastoval medovici takto:
  • pastuji v 25kg plechovkách
  • na plechovku 21kg medovice + 4kg pastovaného květového-to byl jen takový odhad , možná by stačilo méně
  • míchání 2x denně 5min a pečlivě
  • po třech týdnech nalití do sklenic
  • po dalším týdnu se již "nehnul"
Máte prosím někdo skušenosti s pastováním většího množství (300 - 400 kg) medu najednou - myslím v jedné velké nádobě vybavené míchadlem. Vždy jsem pastoval v konvích - kvalita pasty dobrá, pracnost velká - zvedání, přelévání do stáčecí nádoby ... Pro letošní sezonu mám připravené pastovací zařízení ( něco jako medomet ale uvnitř je místo koše míchadlo) a proto budu vděčný za každou radu. Hlavně tedy abychom měli co pastovat.
Zajímalo by mně jak provadíte pastování medu.

Jak dlouho a často promichávat atd.

Pokud toto téma už zde je, tak prosím o přesunutí,.BlushBlush
Tak jsem teda uspěšně dodělal pastovaný med, a zde je výsledek.. 64 sklenic...,,jsem spokojen..SmileSmileSmileSmile


[attachment=390]


[attachment=391]
v nadobach michat a zavcas dat do sklenicek Smile
(27.05.2011 20:15)asx147 napsal(a): [ -> ]Zajímalo by mně jak provadíte pastování medu.
Jak dlouho a často promichávat atd.

Nemám tolik zkušeností, ale co vím, tak 2x - 3x denně, pomalé otáčky a dát pozor, aby se do medu nedostal moc vzduch. Jinak je to věru individuální a vcelku nikterak složité ...
(27.05.2011 20:15)asx147 napsal(a): [ -> ]Zajímalo by mně jak provadíte pastování medu.

Jak dlouho a často promichávat atd.

Pokud toto téma už zde je, tak prosím o přesunutí,.BlushBlush

Na pastování medu je vhodné vytvořit nějaké udělátko např stránky Honzy Jindry, či něco takového, cca 80 - 150 ot/min. Je důležité do medu nevmíchávat vzduch. Proto ty nízké otáčky. Velkovýrobně se užívají mramorové válce. Ty již drtí i zkrystalizovaný med.


[Obrázky: Cezen_a_pastov_n.jpg]

S výhodou použijeme jakékoli spínací hodiny za pár kaček a necháme několikrát za den promíchat. Míchám po čtyřech hodinách. Je to zařízení však pro malovčelaře. Honza Jindra míchá najednou větší množství.
JK
mám cca 20kg medu a chci ho pastovat. jak často a jak dlouho mám míchat. jak poznám že můžu plnit do sklenic. dík
Micham vrtackou a staci par minut (cca dve minuty) jednou denne, vic casu nemam. Cim vic budes michat tim vic bude med na jazyku jemnejsi a chutnejsi. Plnit musis dokud jeste trochu tece, pozdeji (treba jen o den) se pak uz plni hur a bez tepla je to zdrzovacka. Vrtacka ho take malinko ''ztekuti'' ale uz to neni ono. Ale na 20kg si muzes pohrat Smile

Cas kdy zacit prvne vrtet poznas tak, ze med meni barvu, stava se matny (doufam ze to popisuju spravne, ja uz to tak nejak odhadnu)
Letos jsem prvne ockoval vice kyblu a to je dobre, pripravis si vsechen med na plneni na jeden cas ale pak to zas musis vse stihnout nalit Smile Pokud nemas pastovany treba z lonska tak muzes zkusit dat trochu medu ( kilovku) do chladu a on ti drive zacne krystalizovat a tak ho nekolikrat zamichas klasicky jako pri pastovani a az bude vypadat jak pastovany tak ho rozdelis do ostatnich kyblu a tim krystalizaci nastartujes a druhy den uz michas a cca ctvrty nalivas. To mi fungovalo pekne. Lepe podane to najdes v literature.

Jinak vzpominam na lonskou medovici, to bylo krasny, bez viceprace Smile)
T.H.
Dobrý den kolegové. Nemáte někdo informaci nebo zkušenost jak spomalit míchadlo? Mám na mysli nějakou převodovku. Mám míchadlo od protool a to má min 260 otáček. Ze zkušenosti je to moc.
Otáčky naprázdno 260 - 700 min[-1]
Vnitřní závit ve vřetenu M14
upínací krk 57 mm
Díky
R.M.
Proc je 260 otacek moc? Vim ze v literature se doporucuje mene ale delam to vrtackou ktera bude mit mnohem vic otacek a taky to jde.

Jinak obdobne michadlo jsem si poridil na stavbu, ale do budoucna bych take s nim rad pastoval (nebo s novym) - jde na to sehnat nerez vrtule?
Diky za info
T.H
Mam nerez vrtuli od pana Sapaka, mam ji upevnenou ve vrtacce na nejnizsi otacky, psatuji ve 35 l sudech na med. Pokud naockujete, tak staci michat jen pres viken, tj. dva dny. Pokazde, co jdu kolem jej promícham, denne asi 4 az 5 krat a druhy den vecer naleju do sklenic. Letos se povedl s tak jenou strukturou, jako nikdy.
Takto pastujeme med ručním šťouchadlem:
Med jsem pastoval tímto způsobem:
Na konev medu dám 0,5 kg loňského jemně pastovaného medu a dobře promíchám na zařízení vlastní konstrukce

[Obrázky: pastovadlo.jpg]
výstupní otáčky míchadla asi 250/min. Nechám stát dokud povrch medu nezačne být matný, to trvá v závislosti na druhu medu a teplotě, u květového asi 24 - 36 hod, nesmí se to prošvihnout, jinak zatuhne moc. Pak začnu promíchávat zhruba po osmi hodinách vždy tak 5 min a zhruba po pátém promíchání když má perleťový lesk ihned stočím do sklenic. Čistou řepku stačí promíchat 3x, houstne velice rychle.

Letos jsem poprvé vyzkoušel velkokapacitní míchadlo:

[Obrázky: pastova.jpg]

[Obrázky: pastova_2.jpg]

Do 450 kg tekutého medu jsem po vyčeření dal 15 kg pastovaného medu jako startér, nechal hodinu promíchat. Pak promíchával vždy ráno a večer 1 hod po tři dny. Čtvrtý den dopoledne stočil do sklenic - kvalita pasty výborná, minimum námahy.
Tak jsem si asi na to pastování zvolil špatný med. Confused Kolem je plno lip a akátů a ten med je ve skleničkách stále krásně světlý a čirý.
Ve velké sklenici nechce krystalizovat ani po přidání dvou vrchovatých polévkových lžic již pastovaného medu. Sice je celkově mléčně zbarvený, ale ne a ne začít více houstnout. A to ho míchám každé tři hodiny už asi pět dní.
Osobně si nemyslím, že je na vině med. Letos jsem pastoval cca 600 kg medu a mohu říci, že první várka 150 kg se ne a ne chytit. Míchal jsem asi dva dny a nic. Po přidání cca 1 kg zkrystalizovaného medu se ale nastartoval téměř okamžitě. Protože v míchadle vždy po naskleničkování něco zůstalo (odhadem 10 - 15kg, další várky byly hotovy prakticky obratem. Pokud se tedy míchá a stále se nic neděje, přidejte další zkrystalizovaný med. Čím více, tím rychleji krystalizace začne. Zkrystalizovaný med tak strhne i ten, co se mu moc nechce.
Jinak chci pochválit PV Kovo Havlíčkovu Borovou. Jejich míchadlo na cca 150 kg pasty je naprosto bez chyby. 150 kg medu za 3 – 4 dny prakticky bez námahy. Cena sice není zrovna malá, ale pokud mi to umožňuje zvýšit cenu medu až o 25,- Kč/kg, je návratnost investice necelý rok. Neuchvátil mne medomet, nějak jsem s cenou i jeho funkcí počítal. Naprosto mne ale dostal před časem vyfukovač a teď i pastovač. Tyto dvě pomůcky nemají chybu.
(12.06.2011 14:52)Petr L napsal(a): [ -> ]to trvá v závislosti na druhu medu a teplotě

Jaká teplota je optimální? Předpokládám, že pokojová je příliš vysoká a udržuje med v tekutějším stavu.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Referenční URL's