Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
tohle je směs květ + les

OK budu se snažit dosáhnout perleťové barvy - zatím je ta konzistence řidší a atk jsem si říksal že to asi nebude úplně ono
Pokud je v tom příměs medovice, bude to nejspíš trvat déle jak týden. U těchto medů stačí míchat jednou denně a je vhodné naočkovat jemně pastovaným medem, asi kilo na 25kg.
dík tak pastuju poprvně tak doufám že se to povede podle očekávání Wink (všecko je halt jednůc poprvé Big Grin )
Nezkoušel jste někdo využití čerpadla k pastování medu?
(21.11.2011 8:22)Hornet napsal(a): [ -> ]Nezkoušel jste někdo využití čerpadla k pastování medu?

Taky mě to napadlo, ale ještě k tomu nedošlo. Myslím, že by to mohlo fungovat, ale nesmělo by dojít k zatuhnutí medu v čerpadle a to by mohl být ten kámen úrazu. Muselo by se to pokaždé vyčistit. Koukal jsem na toto http://www.vinarskyraj.cz/detail/cerpadl...-voziku-1/. A dalo by se to pořídit i s dotací na technickou pomoc.
http://www.flowservice.cz/produkty/wrigh...imi-pisty/, ale to už je jiná třída.
(21.11.2011 8:22)Hornet napsal(a): [ -> ]Nezkoušel jste někdo využití čerpadla k pastování medu?

Pokud vím tak pastovaný med by ti z čerpadla tekl horko těžko,čím je viskoznější tím teče pomaleji.....možná z nějakého profičerp. za 1/2 mil. by to mohlo jít .... ,ale nevidím v tom žádné urychlení práce (efektivitu)..smysl....pro nás drobných...

Otočím otázku jinak,není pracovně snažší mít pastovací tyče např. v 250 kg nádobě a v klidu američana ji 3x denně na pět minut el. protočit ?
Já nechávám pastování na pozdější dobu. Řepkovy med ztekutim, pridam starter ( na 40 kg jednu sklenici) a na pastování používám vrtuli od Sedlačka a vrtačku. Při posledním pastování se mi stalo, že mi med po naplnění do sklenic do 4 dnů ztuhl jako šutr. To mně překvapilo, tak jsem těch 40 sklenic pomaloučku ztekutil, nalil do pastovaci nadoby a znova zpastoval a jaké bylo mé překvapení ( nepříjemné), když zase ztuhl a o tom, že by se lehce nabral nožem a namazal na chleba s maslem ani řeč. No tak jsem zase ztekucoval a teď již pastuji do třetice tentýž med. Tak si říkám: „Sakra co jsem udělal špatně????“
Můžete mně pomoc najít chybu?
Díky.
A jak dlouho pastuješ - promícháváš - kolikrát a jak často? Nestačí jen jednou promíchat se startérem, ale míchat častěji, řepku tak 3 - 4 dny. Tím mícháním se právě postupně rozbíjí narůstající krystaly a med se stává vláčnějším. Viz také přísp. #17
Stalo se mi totéž co popisuje Petr T. Míchám nerezovým vřetenem cca třikrát denně cca tři dny a přesto pokaždé ztuhne skoro jak beton. Skoušel jsem pastovací nádobu přenést do tepla a přesto ten samý výsledek. Voda v medu do 18%. Med z velké části řepka.
Prosím o radu, co by tedy ještě mohlo být příčinou, že med tak ztuhne.Sad
Přitom první várky co jsem pastoval cca v září byly úplně v pohodě.Huh
(04.12.2011 11:40)Petr L napsal(a): [ -> ]Tím mícháním se právě postupně rozbíjí narůstající krystaly a med se stává vláčnějším. Viz také Viz také přísp. #17

Já bych tuto větu trochu upřesil. Velmi často přirovnávám "výrobu" pasty tvrdnutí betonu. Co se totiž stane, pokud dáte do míchačky na beton písek, cement, vodu a promísíte? Po vyklopení a nasypání (nebo nalití do formy) beton prostě ztuhne a ztvrdne. TEČKA. Co by se ale stalo, pokud byste tuto směs ponechali v míchačce a každé 1/2 hodiny znovu zamíchali např. po dobu 5-ti minut? Chemická reakce prostě proběhne, ať už se Vám to líbí, nebo ne. Jen ta směs neztvrdne do tvaru toho Vašeho předpokládaného prvku, např. tvárnice, obrubníku, překladu atd. Ve chvíli, kdy se totiž zrnko tvrdnoucího betonu chce spojit s dalším, Vy tuto zpočátku velmi slabou vazbu promícháním znemožníte a posunete ho jinam. A tak dál a dál. Prostě ve finále cement MUSÍ ztuhnout a ztvrdnout, jen zůstane sypkým.
A totéž se stane s medem. Jednotlivá krystalizující zrna medu se chtějí spolu spojit, ale Vy tomu promícháním zabráníte. To ale neznamená, že krystalizace neproběhne. Ona proběhne, jenže ne tak, jak by med přirozeně chtěl, ale tak, jak mu to umožníte Vy. Proto je pastovaný med tak lahodný. Pokud zkrystalizuje do hrubší formy, je zapotřebí zkrátit interaly mezi mícháním (max 3 - 4 hodiny - řeším to časovým spínačem) a vlastní míchání prodloužit. A to je celý princip.
iRP
Zdravím,chci se zeptat na vastoilu sem narazil na více tipů pastovacích zařízení,jen mi není jasný jaký je přesně rozdíl mezi obyč pastovacím a tím dekrystalizovacím nebo jak to tam píšou ..... nevíte někdo co je to za princip díky
Tak mi nedávno konečně odešel šnekový převod u pastovadla. Je to motor s převodovkou který vyrobil MEZ Mohelnice v roce 1962. Hledal jsem něco podobného, protože to co odešlo pastovat do nebeské medárny se již nevyrábí. To co se vyrábí je cenově někde jinde, abych si mohl dovolit ten luxus nechat aparát více než půl roku bez pohybu. Protože však od jara potřebuji přeci jen ještě namíchat trochu malty, to je u RD potřeba vždy, zvolil jsem míchadlo PROTOOL a celé zařízení poněkud upravil. Pro míchání malty jej jednoduše odejmu z pastovadla a pro pastování jej opět nainstaluji. Přez spínací zásuvku s krátkým časem sepnutí 1 min cca 4x denně, možná by stačilo i dvakrát - vyzkouším, to funguje. Problém mě dělá jen týdenní spínací zásuvka. Je na mne moc chytrá a děsím se toho, že někam založím návod - pro neznalé tohoto výrazu, dnes se používá prý český název "manuál". Takže, takto to vypadá.
[Obrázky: Pastovadlo.jpg]
Mám jen pocit, že pro naše velkovčelaře to má malou kapacitu. Ale 500 kg pastovaného medu to může docela dobře za zimu zvládnout. Vždyť to nemusí být najednou. A tolik zákazníků tento med ještě stále nevyžaduje.
Hezký a klidný adventní čas.
JK
Pěkná pastovačka. K tomu návodu, kdysi jsem dělal ve fabrice na rozvaděče. Součástí každé skříně byla ve dveřích taková kapsa, do které se vkládala dokumentace. Nějakou obálku s návodem bych vlepil do té elektro skříňky, tam se neztratí. Apropo, návod na tuto česovou zásuvku je opravdu lahůdka, méně přehledněji to už asi napsat nešlo.
p. Křapka mám podobný problém jako Vy se strácením návodů Wink
proto jsem se rozhodl pro mechanickou spínací zásuvku = místo mačkání tlačítek se zamačknou takový čudlíčky na okraji a podle toho to jede. Je na 24 H a nejkratší spínací jednotka je 15min, ale v tomto případě při použití na pastování by to nemusel být problém
Vzhledem k tomu, že toto míchadlo má vyšší otáčky, a komutátorový motor, je zbytečné jej zatěžovat 15-ti minutovým chodem. Nehledě na to, že by to mělo též i vliv na životnost míchadla. Proto jsem na trhu hledal jak šmudla. Ale nic jiného jsem v přijatelné cene nenašel. V minulosti bych to zbastlil z dostupných elektronických součástek a relé. To by ale přišlo daleko dráž, než použitá spínací zásuvka. Pro návod přidám kapsu podle návrhu Jana Havelky.
JK
(08.12.2011 23:48)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Tak mi nedávno konečně odešel šnekový převod u pastovadla.

Až po druhé odešlé vrtačce/jedna mechanicky,druhá eletricky/ jsem pochopil kde je zakopán pudl.A to měly příkon 1000W a regulaci od nula otáček.ČKD a Narex.
Pokud nechám ponořené míchadlo v nádobě, dostávávají převody a i motor pořádný záhul při startu a to zejména před koncem pastování.
Pastuji většinou ve čtyřech plechovkách najednou,proč rozvinu později.Nad nimi mám na stropě kolejničku a na ni pojízdně na pružině pověšeno staré bourací kladivo o 1500W.A to tak,že je míchadlo nad hladinou medu.Ponoření míchadla mi pak nedělá žádný problém.Pastuji osobně 2-3x denně.Osobně proto, protože v rukou cítím jak je to tam dole a mohu dobře rozmíchat med na stěnách rovné plechovky kde nejdříve krystalizuje.Pastuji takto 250-300kg.
Byla tu řeč o tvrdém pasťáku.Musí mít pasťák vodu pod 18% ? Někde jsem četl,že amíci na jihu pastují pod 18 a na severu 19%.Chce to jen refraktometr.A pokud se to i mně stane, to se dá poznat,vmíchám před stáčením až 1 kg teplé medovice do 25kg medu.To používám i tehdy kdy bych musel před stáčením med ohřívat.
Když vidím to kolečko pod konví - leží mi to v hlavě, stejně jako motory s převodovkou v garáži Smile Co udělat tu nádobu samootáčecí - tedy tu podložku pod nádobou. A metlu trochu mimo osu. Zkoušel někdo?
Zkoušel, mrkni přísp. 17 , horní fotka. Ta deska se volně otáčí, ale když zhoustne med, je nutné ji brzdit (mezi ten sloup a desku dám dřevěný klín ve směru otáčení). Ve vedení se dá posouvat a měnit tak vzdálenost metly od středu. Med se pak pěkně rozmíchá v celém průměru nádoby - konev, kýbl.
Zkoušel jste někdo pastovat med zmrazováním? Tato metoda byla uvedena v posledním čísle OVP.

Med v mrazničce
(Dr. Martin Denoix, Imkerfreund/Biene, 2010, č. 6, str. 14-15).
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Referenční URL's