Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volně žijící včelstva
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Je to tak, ze zkušenosti vím, že nic neni zaručené! V mnoha případech - Bohu dík.
Zdenku,když píši zaručeně bez plodu tak to znamená že tam plod není,nebavím se o tvých ,nebo o cizích včelstvech ala pouze o těch dvou co mám na stanovišti a věř mi že si to dovedu ohlídat a jestli chceš popsat metody jak toho lze dosáhnout tak napiš,rád tě poučím.

(06.04.2015 8:03)František Němec napsal(a): [ -> ]Je to tak, ze zkušenosti vím, že nic neni zaručené! V mnoha případech - Bohu dík.

Františku když zaklíckuješ matku tak ti zaručuji že za 25dnů ve včelstvu žádný plod mít nebudeš. Nebavím se o dvou matečném včelaření a o tiché výměně ale o obvyklé situaci.
"Rozsiril jsem vcelnici" o jednoho nahodne nelezeneho externistu. Je to dost spatna fotka, protoze je to v hodne tmavym udoli, v miste kam snad nikdy nezasviti slunce, orientace na sever. Cas od casu se na ne podivam, jak se jim dari.

[Obrázky: DSC_6456.jpg]
Jak dlouho je znáš? A jak je to vysoko? U nás jsem taky jedno sledoval, ale otvor trochu větší jen 2m nad zemí a každou zimu sloužily jako potrava lesním sousedům.
Objevil jsem je ted pred tydnem, cesno je asi metr vysoko. Snazil jsem se jim koukat do baraku, neni tam videt nic, vyhledove jim tam nakouknu endoskopem.

[Obrázky: 20160814_133227_HDR.jpg]
U nás to bylo ještě výš. Ale pak stát prodal zámek tomu Rusovi co pro něj Češi a Slováci lámali sousedům nohy a ohrozili i zapalovali baráky, takže jsem tam pak už tudy nechodil. Stromořadí co bylo venku v lese pak Lesy vykácely.

ALe tady by stálo za úvahu obětovat 50*50cm pletiva 10x10 a ochránit jim to. Zde to jde i bez žebříku.
(27.08.2016 7:19)tomino1977 napsal(a): [ -> ]... Je to dost spatna fotka, protoze je to v hodne tmavym udoli, v miste kam snad nikdy nezasviti slunce, orientace na sever. ...
No jo, Nymsa to taky říká ...
Jkiří
Priatelia!
Chcem Vás poprosiť, viete mi poradiť kde sa nachádza strom- dutina obsadená včelami????
Nechcem nič brať , ale pozorovať , nafotiť atď.
Najlepšie okres Hlohovec,Piešťany, Trnava.
Pošlite mi to cez správu aby sme tu zbytočne nespamovali.
Ďakujem!
Tak aj ja som začal sledovať divožijúce včely. Známy ich má v sade a tvrdí že tam sú už dva roky. V máji som z nich dokonca aj zobral roj (http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Rojeni...id145180). Pravdepodobne podľa veľkosti to bol vtedy prvoroj. Po týždni z nich vyletel druhý hodne menší roj, ten som nechal, nech si ide... Ten roj som preliečil avartínom a potom som mu zobral matku a spojil ho s mojim rojom.

Dnes som chvíľu sledoval otvor na strome a bol tam pohyb temer ako na mojich letáčoch s tromi NN LG 2/3. Otvor je asi 2 metre nad zemou a dutina sa pravdepodobne tiahne aj nahor, tam je o polmetra vyššie malý otvor z druhej strany ako očko. Tam iba občas, po polminúte, vyletí včela. No a smer tých otvorov, hlavný na západ a to očko na východ.

Sad nie je oplotený, tak tam vždy keď idem okolo zájdem pozrieť.
Na jar podám správu ako prežívajú.
Tu včelstvo squattuje na chalupke u lesa.Lokalita Praha východ.
Fascinujúce
Prežije?
.
.
.
Pokračovanie nabudúce.


[Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg]
Myslím, že nepřežije, ale těžko říci, třeba to zvládnou pokud je nebude nic rušit.
Pokud nikomu nevadí, tak bych jim pomohl - pokud je to možné, a dal bych okolo nějakou drátěnou síť aby na ně nemohli ptáci.
Jinak bych je nechal na pokoji a časem se uvidí.
Vyzera ze to nie je prve vcelstvo co sa tam usadilo. Vpravo su zbytky plastov.
Hneď ma napadla otázka, či je to teplá alebo studená stavba.
v lete bola teplá,teraz studená a poriadne Big Grin
přidávám další foto s osudem jednoho včelstva,které sídlilo ve stavební buńce v Nymburku,žilo zde prokazatelně 4 roky(každé Jaro zde byl silný prolet a včelky nosily velmi živě pyl.Velikost díla cca 1,2x0,5 metru 3 plásty letos šly do 5 roku v dutině.velikost vletového otvoru ca 5x8 cm díra po něcem co blo přimontované na buňce a poté utrženo.Osobně jsem tam ted nebyl,ale dle zbytků plodu atd bych řekl CCD protože včely zmizely dle majitele cca v rozmezí 10 dnů najednou nic nelítalo.Ani ony tedy neunikly.Množství zásob cca 15 kg což by podle mě daly...Ta zaplodovaná plocha je parádní...
[Obrázky: mms_img159746286.jpg]

[Obrázky: mms_img653082603.jpg]

[Obrázky: mms_img-826289865.jpg]

[Obrázky: mms_img1789143804_1.jpg]
Na tom prvním snímku je krásně vidět, kde se přirozeně nachází dělniččí a kde trubčí buňky.
To dílo mě nepřijde pětileté, spíš dvouleté. Takže za těch 5 let to asi jednou přerušily i s obměnou díla vlivem zavíječů a myší.
možné to je škoda že jsem nemohl u likvidace díla být a vzít to podrobnějc tenhle známí tomu nerozuměl jen info po tel..říkal jsem si jestli dají další zimu budou vhodný k bližšímu osobnímu setkání....škoda..
Neni jeste k dispozici jejich dilo?
Kvuli velikosti bunek...
Pokud by to Martine slo, mohl by prosim kolega vyfotit ruzne casti plastu (nahore, uprostred a dole) s prilozenym metrem na delnicich bunkach?
Diky.
Pět let mám včelstva na volné stavbě a stále je stejná průměrná šířka dělničí buňky 5,3 mm.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's