Zdravím,
když už mě tady kolega Šturma zmínil, napíšu alespoň pár řádek. Článek o medovině vyjde nejspíše až v březnovém čísle a Vy budete mít alespoň při popíjení medoviny u vánočního stolu jistotu, že Vás případný celník, číhající za oknem, nemůže vyvést z vánoční pohody
.
Předpokládám, že minimálně 95% čtenářů tohoto fóra vyrábí medovinu jako fyzická osoba-nepodnikatel, pouze pro svoji potřebu, rodinu či známé. Následující řádky budou pro Vás. Pro podnikatele něco zmíním následně v časopise.
Uvedu zde tři základní okolnosti, které rozhodují o skutečnosti, zda k výrobě medoviny potřebujete povolení celního ředitelství (CŘ) na daňový sklad, máte povinnost se registrovat jako plátce spotřební daně, případně Vám vzniká povinnost daňové přiznání (DAP) podávat a daň platit. Rozhodujíci je tedy:
- obsah alkoholu v medovině
- je-li veškerý alkohol v medovině plně kvasného původu (vznikl pouze vykvašením medového roztoku) bez přídavku dalšího lihu
- jaké množství medoviny jste vyrobili v daném kalendářním roce
Modelová situace č. 1
Vyrobili jste medovinu s obsahem alkoholu mezi 10 až 15%. Do medoviny jste nepřidali žádný jiný alkohol (např. formou trestí na lihové bázi, případně dolitím jiným alkoholickým nápojem) a medoviny jste vyrobili méně jak 2000 litrů za kalendářní rok. V tomto případě se medovina považuje dle zákona o spotřebních daních za tiché víno (je to jen obecný pojem ze zákona - neznamená to, že Vám víno leží tiše ve sklepě
) a Vy nemusíte mít žádné povolení od CŘ a ani se neregistrujete jako plátce daně a nepodáváte žádné daňové přiznání. Dříve zde byla další podmínka, že takovouto medovinu nesmíte nabízet k prodeji. Ta pozdější novelou zákona byla odstraněna. Na druhou stranu, když nejste výrobce - podnikatel, nemůžete stejně oficiálně nabízet medovinu k prodeji, protože k tomu nemáte živnost oprávnění, nejste registrován jako podnik na výrobu potravin a zřejmě nesplňujete ani podmínky dané hygienickými předpisy. Zákonů, které byste museli splňovat, bude určitě ještě více. Uvedl jsem jich jen pár pro ilustraci.
Protože nepředpokládám, že jste vyrobili pro svoji potřebu více než 2000 litrů (tuto situaci popíši v časopise), nastíním siatuaci další.
Model. situace 2.
Vyrobili jste sice do 2000 litrů, ale porušili jste následují dvě podmíneky - medovina není v rozmezí 10 až 15% alkoholu, nebo jste do ni přidali nějakým způsobem další líh. V tomto momentu se již medovina nepovažuje za "tiché víno", ale za meziprodukt. Zde již potřebujete povolení CŘ, musíte se registrovat jako plátce a v momentu dokončení výroby musíte v dané lhůtě podat DAP a daň zaplatit. Sazba z této medoviny je 2 340 Kč/hl.
Nakonec jsem napsal víc, než pár řádku, ale ona je daňová problematika spotřebních daní (a nejen těch) poměrně složitá a nedá se ve třech větách srozumitelně vysvětlit. Více bych pak napsal do časopisu.
Ať Vám medovinka sladce chutná.
David Bělka
DODATEK!!!!!!!!!!!!!
Ještě mě přátelé napadla jedna modelová situace, která by mohla nastat.Tu jsem nechtěně předtím zapomněl rozepsat.
Vyráběli jste medovinu a výsledný produkt Vám vykvasil sice více jak 1,2%, ale méně než 10%. V tomto případě jste vlastně medovinu ani nevyrobili. Medovina je dle prováděcí vyhlášky k zákonu o potravinách a tabákových výrobcích definována jako nápoj vyrobený alkoholovým kvašením včelího medu rozředěného ve vodě, který má obsah alkoholu nejméně 10%. V podstatě jste tak nevyrobili medovinu, ale jiný kvašený nápoj. Po pravdě ani nevím, kam by se takovýto produkt dle zákona o potravinách zařadil. Co se týče spotřebních daní, je tento kvašený nápoj taktéž považován za tiché víno. Zde ani není podstatné, jestli jste do 9,9% alkoholu dolihovali, nebo ne. Když tedy nepřekročíte roční produkci 2000l, nevztahuje se na Vás tak povinnost mít k výrobě povolení CŘ, povinnost registrace a povinnost daň přiznávat a platit.