Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Čistění vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
To bude kvalita!
Když se zabýváme voskem, musíme si uvědomit, že se jedná jen o nekvalitní náhražku, která má s pravým voskem vzniklým z voskových žlaz na spodku zadečkových tegritů jen něco málo společného. Prakticky je to balík voskové hmoty kterou máme ve svých úlech od zavedení umělých mezistěn až po dnešek. Vemte si nějaký chytrý článek o složení vosku a pak si uvědomte, kolikrát za ta léta tato hmota byla převařena, promíchána kyselinami a nevyprána, kolikrát se setkala se všemi postřiky DDT počínaje a nakonec i s těmi našimi včelařskými. Tento vosk je sice vylepšován přibyvším panenským, ale nakonec je z toho pouze hnus. Žel jakákoliv snaha o vyčištění je spojena s varem a to zabíjí dost vzácných látek ve vosku. Navíc bez H2SO4 jde i mizerně zbavit mechanických nečistot. Zkoušel jsem pokus, kdy jsem v dešťovce 7 x tavil a stále bylo co škrábat. Nakonec jsem kdysi vyhrabal zapomenutý balík mezistěn, roztavil jsem ho a opět jsem škrábal. Správně by se měl po použití kyseliny alespoň 2 x vyprat! Kdo to dnes dělá? To by musela být výměna nad 100 Kč atd. atd. Těmito myšlenkami jsem se začal zabývat, protože mám teď při lisování mezistěn dost času. Nechal jsem si balík mezistěn z panenského vosku na pásky do stavebních rámků. Ty vždy řežu na cirkulárce podle příložky a fungovalo to vždy. Tentokrát ne. Vše se okamžitě nalepilo na kotouč a problém. Vzpomněl jsem si na svého výrobce mezistěn, kterému jsem přivezl 50 kg panenského vosku a nešlo to! Proklínal mě ještě za dva roky jak musel zalepené válce čistit. Úplně jiná hmota!!! Přidal ale cca 30% vosku odjinud /starého/ a šlo to jak po másle. Podle mě je těch náhražek ve včelaření už poměrně dost. Přidáváme náhražkovité matky mizerné kvality, zimní zásoby jsou z náhražkovitého cukru, plod se líhne v nějaké napodobenině vosku a určitě by se ještě něco našlo . Nemá i to i vliv na vitalitu našich včelstev? Sám za sebe si myslím, že ano a zkouším s tím něco dělat. Situace od začátku století se brutálně zhoršuje staré způsoby ošetřování přestávají fungovat, učebnice, věda, přednášející až na nepatrné vyjímky neví, věda se trapně zabývá zkoumáními pro praxi nepoužitelnými, nepřipadá vám to jak v Kocourkově? Zdraví R. S.
Nic nebude tak černé jak se po přečtení tvého příspěvku zdá. Nejsi ty životní pesimista?
Voľakedy som robil na družstve a tam sa používal prostriedok na čistenie potrubia na mlieko, obsahoval 75% kyseliny fosforečnéj. To keď som do toho dal vosk a rozpustil bol super bledunký. Vyrobené medzistienky včely stavali jak divé.
Když jsme začal včelařit, dostal jsme do vínku plno informací a jedna z nich byla - mezistěny, zatavování. Jinak nebudeš mít med. Budeš to mít křivé a všechno budeš mít roztrhané. Jelikož jsme to chtěl na relax tak jsme hnedka první rok zjistil že tahle práce je prostě zbytečná. Sice jsme první rok vytočil 50 kg z úlu a druhý rok jen 30 kg ale příčina nebyla v mezistěnách ale v počasí.
Jsem toho názoru, že jen lidská nenažranost je počátkem konce.
Mne na mezistěnách včely prostě stavěly špatně a z mojí lenosti jsme přešel na volnou stavbu. Ani pásky nedávám. Ani ohraněné loučky nemám. Přechod na volnou stavbu byla pro mne nejlepší volba a jsme rád že jsem jí udělal.
Vosk čistím jednou jen převařením. Když jsem ho spálil tak pak jsme použil deklarovanou KŠ a až nazraje čas, nechám si z něj udělat mezistěny. Ale jen vlastní mezistěny z vlastního vosku. A pak šup s nima do svíček. Do včel nemám důvod.
Myslím si že malovčelaři "pro radost" by se na nějaké mezistěny klidně mohly vykašlat. A pak v klidu vypít kávu a zažívat relax.
Pesimista nejsem, ale dívám se reálně na věc. Navíc již hodně pamatuji, např jak se včelařilo před 40, 30, 15lety, a teď. Za posledních deset let hodně sestupná křivka. A vidím také pouze velmi vlažnou snahu s tím něco dělat. Takže kdo si myslí, že bude líp měl by navštívit nějaké specializované zdravotnické pracoviště a nemyslím tím zubní nebo gynekologii. Hezký večer! R. S.
Pesimista je dobre informovaný optimista.Big Grin
Vykašlat se na medzistěnky určitě jde. Po revoluci, když mne vyhodili z práce a měl jsem přes 50 včelstev, jsem se musel postarat o rodinu a zakládal jsem firmu, kde jsem byl od nevidim do nevidim. Na včely čas moc nebyl a tak jsem se snažil vypustit co se dalo. Mezitěn sice byla plná almara, ale nebyl kdo by drátoval a zatvoval. Přestal jsem i značit matky. Dával jsem prázdné rámky a taky to fungovalo. Staré souše jsem jenom vyřezával a voští dával do plastikových pytlů a když byl čas, tak jsem to po večerech vyvařil. No a nakonec jsem v roce 1994 se včelami skončil, protože se nedalo sedět jedním zadkem na dvou posvíceních. Nesl jsem to jako velkou křivdu, protože mám včely rád. Za komančů jsem vystudoval učitele včlařství a když jsem skončil v ČSV tak jsem skončil i zde.
Na penzi jsem si včely zase pořídil a několik metráků vosku co zbyl se hodí. Mám tu v blízkosti výrobce mezistěn, který mi z mého vosku mezistěny vyrábí a zase drátuji a zatavuji. Na mezistěnách včely dílo rychleji vystaví a to se nedá odiskutovbat. Když člověk začíná se včelami a nemá čím rozšiřovat, tak volná stavba mi připadá, jako zatažená brzda.
Rudo i na té gynekologii by dostal určitě dobrou radu........F.V
Po prevarení mi zostal vosk ako piesok alebo solvina. Medzi prstami som ho rozdrvil. Vie niekto prečo? Používam parný vyvíjač a na prevarenie vodu kondenz so sušičky vzduchu.
Riešilo sa to tu ak je to tento prípad - prečítaj si rady:

https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Ziska...#pid195589
Prosim co způsobuje tohle, je to jako mořská houbaSmile, varim vosk cca 20 minut klokotem v destove vode v nerezovem hrnci s kyselinou sirovou nebo kyselinou fosforecnou a po preliti do kyble a po vystydnuti mi pod ztuhlym zlutym cistym voskem zustane tato "houba"...cim to je?
Kosto - VYNIKAJÍCÍ !!!! počin.
Kdybych mohl, tak ne jeden, ale 100 palců nahoru!!!!
Toto je jeden z mála souhrnných návodů, co a jak s voskem. Škoda, že tam není zmínka o proplavování.. Ale i tak velmi dobré.
Díky
iRP
kosto děkuji...jestli jsem to tedy dobře pochopil, moje chyba je, že to klokotá a vaří " jak blázen" cca 20 minut....žil jsem v domění, že právě ten klokot odděluje nečistoty....ale opak je pravdou, zítra zkusím jen tak povalovat a dám vědět...(tedy doufám, že takto to chápu správně...Smile)
Ještě to několikrát (dřevěným pádlem) promíchávám aby to pěnilo, krásně se to tou pěnou čistí

Pokud jsi to vařil s kyselinou, tak jí tam už nedávej Smile
máte někdo zkušenost s tím, jestli lze oddělit parafín od včelího vosku? Koupil jsem totiž kdysi asi 10 kilo mezistěn od prodejce ze slovenska (posílá z Hodonína) a byl to asi parafín -nevoněly, divná barva, nestavěly na tom, vykusovaly to...a když jsem to pochopil, už jsem to měl vytavené v mém dalším vosku...Sad
ted mám koláče vosku, které jsou nahoře krásně žluté a zespodu světlé, šedé, ošklivé....co s tím?
S parafínem nemám zkušenost, ale vzhledm k tomu, že má přibližě stejnou hustotu, bod tání a tuhnutí jako včelí vost, tak si myslím, že to moc dobře nepůjde, ale to je jen moje úvaha.
Co s tim? Do svicek,na figurky,do glazur na drevo...Jaky parafin tam je (je li to vubec parafin a ne dalsi primes) to asi jen v labine.Na bazos je opet nabidka od jednech specialistu na dovoz,cena nabidky pada ke 160 kc.Kam az padne cena vosku ve snaze prodat???
Voskove figurce slona ci svicce primes zrejmne vadit nebude,a co se podobnych blbin proda.
karelretik: vůbec bych si nebyl jistej, že dneska se mezistěny falšujou parafínem, takže je blbost řešit jak se odděluje parafín......
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's