Nevim čim to ted pančujou, ale parafín to už není. Slyšel jsem, že do toho dávají nějaký margarín, ale to je jedna babka povídala. Hod jsem fotku toho koláče, na to se rád podívám.
(19.11.2018 19:53)karelretik napsal(a): [ -> ]kosto děkuji...jestli jsem to tedy dobře pochopil, moje chyba je, že to klokotá a vaří " jak blázen" cca 20 minut....žil jsem v domění, že právě ten klokot odděluje nečistoty....ale opak je pravdou, zítra zkusím jen tak povalovat a dám vědět...(tedy doufám, že takto to chápu správně...)
Každé vaření vosku a přidávání kyselin vosk poškozuje. Samozřejmě také styk s některými kovy mu neprospějí.
K tomu oddělování, vosk je tuk a na vodě plave. Takže princip čištění je vosk rozpustit ve vodě a nechat dlouho chladnout, vosk (tuk) vyplave nahoru, voda zůstane dole a mezi tím jsou odděleny nečistoty. Pomalé tuhnutí dá čas na kvalitnější oddělení, já nádoby s voskem dávám do termoboxu, ale stačí postavit na polystyren, dalším zakrýt a obalit vaťákem.
Dnes jsem čistil vytavený vosk. Používám kyselinu sírovou. Sáhnu po flašce a ejhle, ona je potvora již prázdná. Nu nic, zakoupím. Ale jak jsem se dověděl, evropští myslitelé zařadili tuto kyselinu do kategorie výbušnin . K jejímu nákupu je zapotřebí IČO a navíc vyplnit i prohlášení ??? Takže jsem nepořídil. Inu což, život v EU tropí různé hlouposti. Není to jen o ohnutých okurkách, pomazánkovém másle, rumu, ... .
Budu se muset obejít bez této výbušniny ...
JK
(29.01.2022 15:00)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Dnes jsem čistil vytavený vosk. Používám kyselinu sírovou. Sáhnu po flašce a ejhle, ona je potvora již prázdná. Nu nic, zakoupím. Ale jak jsem se dověděl, evropští myslitelé zařadili tuto kyselinu do kategorie výbušnin . K jejímu nákupu je zapotřebí IČO a navíc vyplnit i prohlášení ??? Takže jsem nepořídil. Inu což, život v EU tropí různé hlouposti. Není to jen o ohnutých okurkách, pomazánkovém másle, rumu, ... .
Budu se muset obejít bez této výbušniny ...
JK
Pepo, před časem jsem na čištění vosku používal kys. šťavelovou. Blbnul jsem se slunečním tavidlem, starým parním vařákem, vyvařováním v hrnci ... Vosk jsem měl pořád hnědý, nebylo to ono. Domníval jsem se, že problém je v propolisu (to jsem byl trouba)
Pak jsem si pořídil kvalitní, celo nerezový kotel a vosk zcela izoloval od jakýchkoliv jiných kovů, jednou přečistím a vosk chládne cca dva dny na desce polystyrenu a pod hromadou dek. Nečistoty se skvěle oddělí a vosk je nádherně žluťoučký, bez potřeby chem. čištění. "Můj" výrobce mezistěn mi volal, že tak krásně zpracovaný vosk už dlouho v rukách neměl. Taky mě to stálo nějakou korunu. Tím nechci říct, že všechno co děláš je špatně, aby jsi nakoupil kotel, nádoby ... Jen říkám, že vosk potřebuje šetrné zacházení a jde to i bez kyselin.
(29.01.2022 15:00)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Dnes jsem čistil vytavený vosk. Používám kyselinu sírovou.
Budu se muset obejít bez této výbušniny ...
JK
Pepo, před časem jsem na čištění vosku používal kys. šťavelovou. Blbnul jsem sTím nechci říct, že všechno co děláš je špatně, aby jsi nakoupil kotel, nádoby ... Jen říkám, že vosk potřebuje šetrné zacházení a jde to i bez kyselin.
Zdravím Jene a cením si Tvých zkušeností. A výměna zkušeností je v našem oboru třeba. Ano s voskem je třeba zacházet s úctou jakou si tato důležitá komodita zaslouží. Také používám již mnohé roky nerezový vercajk. Ale přes veškerou péči, vosk z tří i čtyřletých plodištních plástů bývá zahnědlý a v tomto případě to nezpůsobují sloučeniny železa. Proto při prvotním hrubém čištění takového vosku přidávám kyselinu sírovou. Ta zabraňuje vzniku vápenatých mýdel a zbytky nečistot lze snadno ze spodku ztuhlého vosku odstranit. Namísto škrabání používám tlakovou myčku. Ta odstraní usazené nečistoty jedna báseň. Takto ošetřený vosk po opětném převaření v čité vodě není tak nádherně žlutý jako tomu jsem byl zvyklý u mezistěn ze Stražiska, nicméně pro potřebu výroby mezistěn pro můj včelařský miniprovoz je dostačující a včely tento vosk ke stavbě ochotně přijímají. Mimochodem, čištění vosku pomocí kyseliny šťavelové a kyseliny fosforečné popisuje ing. Václav Smělý v časopise Včelařství 2013. Nyní již mám zpracováno ale další várku vosku zpracuji dle doporučení ing. Smělého.
Vše v dobrém
Pepa
Veľmi dobrá komplexná prednáška. Akurát ma mrzí nedotiahnutá pasáž okolo podielu parafínu vo včeľom vosku. Najprv sa prednášateľ ohradzuje proti obecnému uvádzaniu parafínu ako nežiadúcej prímesi včelieho vosku (keďže parafín je aj vo včeľom vosku), aby vzápätí bez vysvetlenia podstaty rozdielu publikoval prevzaté tabuľky, kde sú uvádzané rozdielne vlastnosti parafínu a včelieho vosku a v ďalších pasážach ho uvádza medzi nežiadúcimi prímesami.Ako včelár narážam (nie sám) na zmätky okolo pojmu "parafín". Univerzálna chemická definícia parafínu je "zmesi vyšších alifatických uhľovodíkov", teda platí to aj pre časť včelieho vosku. Ale pojem "parafín" je v informačných zdrojoch priamo spájaný s výrobou buď z ropy, alebo uhoľného dechtu, prípadne uhlia. V konečnom dôsledku včelári chápu parafín ako priemyslovo vyrábanú nežiadanú prímes vo včeľom vosku (kde sú inak prirodzene prítomné aj niektoré vyššie uhľovodíky, spadajúce pod pojem "parafín"). Chemikmi pojmove dôsledná charakteristika parafínu (zmesi vyšších uhľovodíkov)ako prirodzenej súčasti mnohých rôznych aj prírodných látok a teda aj včelieho vosku včelárov iba mätie. Chemici by si pri včelárskej tematike asi mali pri slove "parafín" zahryznúť do jazyka a akceptovať ho v súlade so včelármi ako umelú nežiadúcu prísadu falšovaného vosku. Inak by museli zložito rozviesť tému párnych a nepárnych uhľovodíkov atď. Opäť ale: palec hore prednášateľovi a prispievateľovi za spublikovanie prednášky. Tému som okomentoval iba z dôvodu pretrvávajúcich nejasností medzi včelármi a chemikmi pri slove "parafín".
(13.02.2022 16:24)Pavol Ondruš napsal(a): [ -> ]... pasáž okolo podielu parafínu vo včeľom vosku. Najprv sa prednášateľ ohradzuje proti obecnému uvádzaniu parafínu ako nežiadúcej prímesi včelieho vosku (keďže parafín je aj vo včeľom vosku), aby vzápätí bez vysvetlenia podstaty rozdielu publikoval prevzaté tabuľky, kde sú uvádzané rozdielne vlastnosti parafínu a včelieho vosku a v ďalších pasážach ho uvádza medzi nežiadúcimi prímesami..
No je to skutočne tak ako píšeš, môže byť vo vosku "parafín" od včiel ale je aj ten z ropy... podrobnejšie to napísal Pavol...
(18.09.2020 20:46)Pavol Ondruš napsal(a): [ -> ]Citujem z analýzy chromatografických záznamov mojich vzoriek vosku:Parafín sa skladá z určitej frakcie alkánov z ropy, pričom obsahuje párne aj nepárne uhľovodíky, v pomere 1:1. Vo včeľom vosku sa prirodzene nachádzajú iba nepárne uhľovodíky a teda prítomnosť párnych uhľovodíkov naznačuje, že včelí vosk je falšovaný parafínom. Takže áno, existujú aj parafíny prirodzené pre včelí vosk, ale bavíme sa o pančovaní včelieho vosku cudzími parafínmi.
aj keď opominieme parafín ako čiastočnú zložku včelieho vosku ten ropný parafín sa z technologických (aj ekonomických) dôvodov pridával už v minulom storočí, neustále vo vosku koluje a prakticky je v každej medzistene od výrobcov...
Je to prímes včelieho vosku ale jej negatívne vplyvy sú minimálne, horšie je ak sa použije nie "štandartný"makrokryštalický parafín ten obsahuje maximálne 0,5% oleja ale prídavok "mikrokryštalického" parafínu , ktorý obsahuje oleja 3x viac je už problém a najhoršie je ak sa v medzistenách vyskytne stearín, ktorý nevzniká ako medziprodukt pri spracovaní ropy ako parafín, ale sa vyrába z rastlinných olejov alebo živočíšnych tukov.
Svätá pravda, odporúčam si to vypočuť. Už po revolúcii tvrdil môj otec, že raz sú medzistienky lepšie inokedy horšie, teraz už taký problém ja neriešim - mám vlastný kolobeh vosku medzistienky vyrába Valko z môjho vosku, sviečky nevyrábam a každoročný prebytok vosku odpredám v medzistienkach včelárom ktorý to dokážu oceniť.
Nejde hlavně o původ parafínu. Jde o složení. Jde o to, že parafín jsou sice uhlovodíkové řetězce, ale různé délky. Však známne parafín tekutý, měký, tvrdý - alespoň tak se za mého mládí dělil. Podle mého škoda času na tuto přednášku, nic zajímavého ani nového jsem se nedozvěděl.
S jakým výrobcem máte dobré zkušenosti? Zatím nemám dost vosku abych měl mezistěny ze svého vosku. Uvažuji koupit i do10kg vosku od nějakého včelaře a z něj si mezistěny nechat udělat. Možná mi to přijde trochu bezpečnější vědět od koho vosk je. Cenově to vyjde cca podobně.
Omyl... mělo být ve vláknu Mezistěny
Zatím osvědčeného prodejce vosku ani mezistěn nemám, tak jsem vzal od Sedláčka z Bučovic, připadá mi, že dbá na své jméno. Cenu jsem zatím neřešil, chtěl jsem jistotu kvality. Měl zde na podzim přednášku, tak to přivezl. Mám to v kůlně na stolku, aby to vymrzlo, jak doporučuje.
Radši sehnat vosk od včelaře a nechat si vyrobit u někoho mezistěny, nesjíždějí tolik a ochotněji na nich staví. Je dobré co nejvíc využívat volnou stavbu a strkat jim tam stavební rámky. Necháš postavit a zaklást, pak vytáhneš a dáš do mrazáku. Pak rámek nad mřížku, oni si to vyčistí a zanesou a po posledním medobraní vyřežeš, ale chce to očko ve spodním medníku na vynášení mrtvolek. Pak používat přestavbu. Do medníku dávat o 1-2 rámky míň, pak seříznout zubatým nožem na styrodur ze stavebnin.