Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Polonástavky 39x17
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Nikde jsem tu nenašel zkušenosti s nástavky 39x17.Já jsem letos udělal 8 nezateplených nástavků a rád bych poznal názory a tipy na ošetřování.Máte někdo zkušenosti?
Já mám sice 2 včelstva od loňského roku, ale prakticky včelařím už několik let, pomáhal jsem svému otci, který už na to neměl sílu. Včelařím na polonástavcích 39x17 a jsem s tím spokojen. Zimuji na 3 nástavcích a do medníku přidávám 1 - 2 další nástavce, podle toho, jak mám čas vytíáčet med.
Já mám cca 35 nástavků na rm 39x15, obvykle jako doplněk k nástavkům rm 39x24, dobře se s nimi pracuje, rychle dokážou zareagovat na snůšku, velmi dobře se s nimi rozšiřuje, na zimu jsem z nich udělal krmné komory a zatím až na jedno včelstvo přežily. Při rozšiřování na rozdíl od 39x24 nepotřebuji žádné přepážky. U toho jednoho jsem spáchal chybu - nad nástavek plný zásob 39x24 jsem dal krmnou komoru, která měla zásob málo (chtěl jsem si ušetřit práci s jarním rozvojem), včelám byla zima, nalepily se pod folii a až dojedly zásoby, uhynuly hlady. Totéž jsem ale udělal u dalších dvou úlů, a ty jsou zatím v pohodě. Asi byly nějaké slabší a nestačily topit.
Radime tak nějak bych to chtěl taky praktikovat,včelařím na rm 39x24 a polonástavky chci využívat jako medníky a mednou komoru.Při jarním rozšiřování dáváš polonástavek s mezistěnami nad plodištní nástavky nebo pod?
U silnějších chci vždy podsadit nástavek s mezistěnami pod krmnou komoru, u slabších vytvořit uprostřed plodové těleso a obestavět mezistěnami, až zesílí, tak taky podsazovat a na podzim seskládat mednou komoru z plných nástavků. S jarním rozvojem zatím zkušenosti nemám, polonástavky jsem pořídil vloni koncem května, velmi dobře se zvyšovaly zebrováním i podsazováním (pokud byla velká snůška, tak obojí, pokud byla malá, tak jen zebrováním). Na těch 39x24 mám zezadu pozorovací okénko, ve kterém mám jeden rámek 39x15 s proužkem mezistěny, tak vidím, jestli staví, plodují, nebo si jen tak užívají volna. A tyhle pozorovací rámky jsem použil při nastavování polonástavků tak, že jsem je dal doprostřed mezi mezistěny nahoru, to se přesunuly, nejlépe pokud tam byla trubčina (zakladly ji ale jen v jednom případu ze šesti). Do samotných mezistěn se jim nechtělo, ať jsem dal polonástavky pod nebo nad stávající VN. Možná by pomohly souše, ale ty jsem na tuto rm neměl, tak nevím. Mezi jsem nezkoušel, bál jsem se trhat plodové hnízdo, ale pokud by bylo teplo a snůška, tak bych to asi zkusil letos, ale jen u jednoho včelstva.
Abych nezapomněl, tu rm 39x15 jsem zvolil právě kvůli tomu pozorovacímu okénku, ta vyšší by mi tam nevešla, aniž by to tento nástavek zeslabilo.
(14.02.2012 18:00)Josef Slavíček napsal(a): [ -> ]Radime tak nějak bych to chtěl taky praktikovat,včelařím na rm 39x24 a polonástavky chci využívat jako medníky a mednou komoru.Při jarním rozšiřování dáváš polonástavek s mezistěnami nad plodištní nástavky nebo pod?

V tomto případě tedy kombinovaného včelaření bych šel spíše do patnáctek bude to úměrnější k čtyřiadvacítce,lépe se na to shání mezistěny pokud se nesežene hotový rozměr stačí rozříznout 39x30 na druhou stranu takto to používám i u 17 a není nejmenší problém z dostavěním,není potřeba mateří mřížka,do klasického medometu se vejdou dva rámky vedle sebe.Sedumnáctky se spíše využívají proti 27,5 či 30.Hodně se používají proti 42x27,5 tedy 42x17.Ani na jaře složení 24 pod 17 1+1 nemusí být ideální matka neupřednostní 24 a zaklade 17 a dolů se jí moc nechce výhodnější by pak byl 2x24 + 1x17 samozřejmě tomu musí odpovídat i síla včelstva.Určitě ale na složení 24-17 lze včelařit jen je třba brát v potaz že rozdíl ve velikosti rámků není až tak markantní a zřejmě je pak na uváženou zda není výhodnější mít jen jeden rozměr.Ona ta ač hojně využívaná rámková míra 39x24 je sice zlatý střed ale k nějaké kombinaci nic moc.
Mezistěny v NN pod slouží spíše jako nárazovka nejsou moc dobře stavěny.Nad při snůškách jsou vystavěny dobře i v případě uprostřed jsou vystavěny dobře podstatou je ta snůška a období.
já už jsem nařezal materiál na nástavky i rámky 39x17 a mezistěny mám objednaný.Jen co se trošku oteplí vrhnu se na ně.Včelařim teprv 2 roky tak se pořád mám hodně co učit.Zajímá mě každý pobrý nápad a rada. Smile
Dobra rada - nepouzivaj 2/3 ci 1/2 nastavky. Cim viac znizis ramik tym viac znasobis mnozstvo svojej prace pocas sezony i mimo nej.
Nelze tak jenoznačně říct co je výhodné a co ne všechno má svůj podíl výhod a nevýhod.Podstatné je co vyhovuje včelařit a včele samotné i když ta se dokáže hodně přizpůsobit.Třeba pouze nízké nástavky spíše práci usnadňují což dokládá to že převážná část velkovčelařů včelaří právě nízkonástavkově pro efektivnější využití času.Druhá část včelařů zase upřednostňuje pouze vysoké nástavky s tím že vyhovují lépe samotné včele.No a část mezi kterou se též počítám zase včelaří kmbinovaně zase jsou zde procentuelně zastoupeny výhody a nevýhody pro mne převažují výhody což neznamená že by to pro někoho jného nemohlo být obráceně.
Nemám vlastní zkušenost, můj děda míval nástavky 39 x 15, možná 14. Já jsem dělal ve škole na praxi rámky pro učitelova zetě, je to zvláštní praxe na Stavebce, ale k věci, co si pomatuju tak jsme mu dělali 39 x 24 a 39 x 17, těch meších byla asi třetina. Takže to asi používá kombinovaně, zřejně na medníky, dneska jsem zrovna mluvil s učitelem a ten říkal, že má asi 20 úlů venku a jeden vůz hotový a druhý bude stavět, je mu asi 45, takže pěkný rozvoj včelstev, ale na to aby se člověk uživil, nevím?!
Myslim že přidávání polonástavků není tak násilné jako celých nástavků a odpadá používání přepážek.Jak už jsem psal nevčelařim dlouho a většina mých včelstev je z rojů.Letos musím většinu vyměnit,loni jsem musel často včelstva rozebírat a vylamovat matečníky.Takže při prohlídkách je lehčí sundat dva polonástavky než jeden těžký.A potom taky ta medná komora co doufám letos vyzkoušim.
Polonástaky(NN) mají i řadu jiných výhod krom dobré manipulace či včelaření bez mateří mřížky.Na jaře po přidání NN se prostor nerozšíří příliš tedy prostor úlu není zatížen tak velkým ochlazením,Při medobraní lze opravdu točit zralí med stačí posunout a vložit další med může v klidu dozrát ve včelstvu,lépe se dělí medy druhové ,NN lze použít jako nárazoví tedy až dolů což je poměrně dobré protirojové opatření,lze ho využít k tvorbě oddělku to už je slušná řádka výhod.Nevýhodou je poměrně hodně rámků na včelstvo či více rámkovích měr.
Zdravím. Nebudu rozepisovat, jak včelařím - je to v podpisu. Letos bych chtěl rozšířit včelnici o další dvě včelstva. Nevím kdy přesně, ale nejspíš studiem literatury a brouzdáním po internetu jsem dospěl (možná k předčasnému) závěru, že letos vyzkouším nasadit medníky na rámkovou míru 39x17. Rozhodl jsem se možná i proto, že můj syn (9)roků se začal více zapojovat do pomocných prací při medobraní a při přenášení plných rámků. S odvíčkovací vidličkou mu to jde docela dobře. Do medometu se vkládají snadněji - manipulace s těmito rámky na včelnici si myslím bude daleko rychlejší. V plodisku zůstávám na rm. 39x24 ve dvou nástavcích. Pro vytvoření oddělků ideální stav. Aspoň pro mne. Ale jak říkám - ČAS UKÁŽEShy.
Zdravím.
Souhlasím s příspěvkem od rosi1974. Já si včelaření v polonástavcích 39x17 nemohu vynachválit, používám je i v plodišti, zimuji na 3 polonástavcích a další 1 - 2 přidávám do medníku - dle potřeby. Mám jen 2 včelstva v neuteplených úlech ve včelíně pro 4 včelstva. V budoucnu bych chtěl mít včelín plný.
Ahoj lidi. Rad bych se dozvedel,kolik z Vas krome Dusana jeste vcelari vyjimecne na rm 39*17. Mam v planu rozsirit si chov,ale jiz jsem zacal na 39*24. Ty bych nechal doslouzit a jel uz jen na 17kach. Byt na zacatku a mit vice zkusenosti,sel bych do Optimalu,ale uz jsem vykrocil a zustanu u techto ctvercovych. Dalo by se tvrdit,ze mezi temito systemy nebude v chovu a obsluze rozdil??? Dekuju predem praktikum za nazory.
Mám čtvercové úly na rámkovou míru 39x27,5 + 39x17 včelařím kombinovaně.Včelařil jsem i na rámkové míře 42x27,5 + 42x17 a to jak kombinovaně tak pouze na rámkové míře 42x17 spíše ze zvědavosti a proto, že jsem měl vůz kompletně osazen úly této rámkové míry ,moc se mi to neosvědčilo z různých důvodů jako 4 rámkové míry ,dost těžké nástavky atd.Ovšem začínal jsem na r.m. 39x24 v MU od toho jsem odešel úplně nejdřív to se ještě většinou včelařilo pouze dvouprostorově plodiště+medníl po prošlechtění matek se tento sistém stal nedostačujícím a bylo nutné přejít k sistému nástavků a když už se přecházelo k jiným úlům tak se upravila i rámkové míra.Teď mám dvě rámkové míry a velařím na nich a to i v různých ůlovích sestavách.Mohl bych například včelařit pouze na vysokých nástavcích nebo pouze na nízkých nástavcích.Mě vyhovuje kombinace.Také mohu včelařit jak na teplé tak studené stavbě.Čtvercoví úl má pro někoho bezesporu své přednosti což lze samozřejmě říct i o jiných typech nakonec vše záleží na samotném včelaři co mu vyhovuje.
Díky. ... Pořídil jsem si brožuru nástavkové včelaření, ale ještě jí nemám u sebe Sad . Tak uvidím co mi dá za moudra.
Já v nich občas včelařím, jde to docela slušně, ovšem proti velkému plodišti v Dadantu tomu chybí jarní raketový start. Dále se musí max zjednodušit metodika ošetřování, jinak je to na zbláznění. To proto, že přeházet 8 nástavků není úplně jednoduché a autoři různých metodik si přímo rochní v tom, kdo bude pracnější a složitější. Já to dotáhl na dvě základní rozebrání a vytáčení medu při včelaření bez mřížky. Nemám to ještě úplně dotažené, protože co si budem namlouvat z Dadantu je medu podstatně víc a tak je to jen tak na okraji mého zájmu .Včelařit se v tom dá dobře dokonce i s malou časovou náročností, ale vždy je něco za něco a vždy to nejsou jeb plusy! Zdraví R. S.
děkuju, přesně tyhle zkušenosti se potřebuji dozvědět. Knihy tohle nedokážou.

jak se píše výše, má to svá plus oproti větším mírám. Např. pohodlnější diagnostika rojové nálady jen nadzvednutím nástavku, plynulejší regulace rozšiřování úlového prostoru, vytvoření si medné komory, ......... zvládají Vám vystavět včelstva celé nástavky mezistěn, když je pod včelstvo podstavíte při jarním rozšiřování, nebo raději převěšujete plod?
U NN se nástavky s mezistěnami dávají nahoru, pod včelstvem se jim do toho nechce...
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's