Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přelarvovací systém NICOT
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
A co Vám brání je u výrobce, ve věku internetu a platebních karet koupit přímo taky?

Sice nepoužívám Nicot, Jentera ani jiný podobný systém, ale jenom klasické misky s kolíčkem, ale na čistění se nejlépe osvědčila myčka na nádobí, nastavená na 70 stupňů, zmizí všechny zbytky mateří kašičky, vosku propolisu atd . Jenom je pak potřeba nechat tak na den dva "očuchat" včelám.
Nejak to tu utichlo, tak to trochu poškádlím. Když jsem byl mladej a plnej elánu, a hlavě jsem dobře viděl, tak nebyl problém přelarvovat. Když to bylo na matky, tak jsem kolikrát ani nesmetal včely z plástu. Když to bylo na kaši, tak jsem si je ometl. Tehdy existoval Jenterův rámek, měl to přítel Topinka a dostal to od syna, který žil ve Švýcarsku. Cena byla značná, už přesně nevím, co to stálo.
Dnes toho Nicota pošle Chinan za tři stovky i s poštovným, tak jsem se nechal nachytat. Oči už nejsou to co bylo a taky lenost je silnější, než byla. Je to neoriginál, moc to při sobě nedrží, tak jsem tam přidal pár šroubků a neco bude řešit izolepa. Ty klícky taky nic moc, nedrží uzavřené, ale ty ani potřebovat nebudu, matečníky přidám do odělků a bude.
[attachment=5103][attachment=5104]
Letos to vyzkouším a uvidí se.
On ani ten drahý origoš Jenter, co prodávají české včelařské eshopy, není origoš a většinou je to všechno čínská napodobenina... díly jsou často nekompatibilní..
ja som si presne z toho dovodu kupil original, pretoze niekto pisal, ze mu sklzavali klientky a potom sa mu matky pozabijali a pod., ja s originalom zatial spokojnost, tam dokonca ide ten plast dole tak, ze musim davat pozor aby som ho podpacil rovnomerne... Smile
Kde se sežene zaručený original?
Kup si pres net celou sadu a pak otestuj kompatibilitu. Rozhoduje funkcnost, ne cena. Pri chovu pak hlidej matecniky, nekdy je zejmena pri delsim vezneni matky narazi..
Já jsem si to před nějakým rokem koupil, ale na prd. Klícky, misky to jo, ale ta kazeta mi tady leží. Přelarvuji vyplavováním na černou látku. A v pohodě.
Já to mám také doma . Nechával jsem to ve včelstvu ovonět , Natřel jsem to včelím voskem jako plastovou mezistěnu a matka mi tam stejně nechtěla klást i když tam byla zavřená týden. Byla to stará matka s výbornou genetikou. Vám do toho matky kladou normálně a hned ??
Zdenku, máš zapotřebí dělat takový blbiny? Jsi mladej kluk, ruka se ti netřepe, dobře vidíš. Proč si nenalarvíš normálně?
Zdenku moje zkusenost je takova ze nektery matky ani za boha nepremluvis aby to zakladly.Jina po ovoneni nema problem to za par hodin zaklast.nektere holt nesnaseji plast.jak to do 24 hod.nezaklade nema moc cenu ji tam dal trapit..
(20.04.2018 6:42)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Zdenku, máš zapotřebí dělat takový blbiny? Jsi mladej kluk, ruka se ti netřepe, dobře vidíš. Proč si nenalarvíš normálně?

Tak z tohodle by měly bejt matky asi kvalitnější než z přelarování ne?
To je otázka, jestli kvalitnější ...
Ale pokud mu do toho matka nechce klást, tak bych prostě nalarvil.
Já teda jenom larvím, bez Nicotu a Yanteru.
(20.04.2018 6:42)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Zdenku, máš zapotřebí dělat takový blbiny? Jsi mladej kluk, ruka se ti netřepe, dobře vidíš. Proč si nenalarvíš normálně?
Přelarvovávat, takový blbiny. Pro nepřematečníkuješ normálně. To zvládnu i já bez brejlí.
použival som nicot,fungoval celkom dobre,ale už ho mam niekde založený 5 rokov,chovam inym sposobom,tak ked niekto chce,tak ho darujem..
Nikot jsem chtěl hlavně proto, že si myslím že by teoreticky měli být matky kvalitnější. Matka po zavření chvíli neklade a pak začne odpočatá klást větší a kvalitnější vajíčka, Larvičky nejsou nikdy na suchu jako při přejlarvování , není zde žádné přerušení krmení, a i stálá vlhkost díky kašičce je důležitá. Je to pak jednoduchá práce a žádný nimrání s brejlema ,osvětlením,zvlhčováním a kontrolou přijetí.
Dej jim nad ramek s klickou placku a vedle ramku plod.. Takto i v dubnu do 4dnu nejpozdeji matku rozkladu
Gusto,beru tě za slovo! F.V.
Už jsi v pořadí Smile
(20.04.2018 6:35)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Já to mám také doma . Nechával jsem to ve včelstvu ovonět , Natřel jsem to včelím voskem jako plastovou mezistěnu a matka mi tam stejně nechtěla klást i když tam byla zavřená týden. Byla to stará matka s výbornou genetikou. Vám do toho matky kladou normálně a hned ??

Tak jsem to tento týden také vyzkoušel, matka zavřená 3 dny a ani ťuk Surprised, tak nevím, kde sou....i dělají chybu Big Grin, přítelkyně si vezme jeden rámek s vajíčky, nařeže na plátky o dvou řadách buněk, voskem nalepí na horní loučku a má řadu matečníků a pak dodává "takto se se dělají matečníky" Big GrinBig Grin, jenže já, který už na to prd vidí jsem si to chtěl zjednodušit a ono nic
To mi ani neříkejte, včera jsem jim vložil Jenterovu klícku a v 17.00 se chystám na kontrolu.
Dělal jsem to takhle....


[Obrázky: 20180521_162225.jpg]

[Obrázky: 20180521_162238.jpg]
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's