Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelaření v Beskydech
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Zdravím, všechny včelaře

Cílem tohoto tématu je abychom si zde ,včelaři kteří včelaří v beskydech psali co v danné době ve včelstvech děláme atd,abychom pomohli nejen začínajícím včelařům se naučit co v kterou dobu je vhodné dělat ve včelách.Celorepublikové téma co se děje v úlech ted je pro mnoho lidí bezvýznamné protože někde už kvete řepka a někde terpve začali sněženky.

Já jsem například mladý (25) včelař,který včelaří již deset let ve včelíně na 8 včelstev v obci Čeladná (563m.n.m) v úlech typu dadant,zatím jsem jen udělal jarní prohlídku a při té příležitosti jsem si vyrobil své medocukrové těsto a každému včelstvu jsem dal kilogramovou placku.Jívy a podběly dokvétají.Mezistěny jsem ještě nedával jen každému včelstvu jsem přidal souš se zásobama ( a vyndal prázdnou) ,matky už mi plodují na 3 rámcích (42 x 30),už jsem zahlédl i pár trubců.

Tak ,byl bych rád kdyby i otatní z mého okolí napsali jak se daří jejim holkám a co už ve včelkách dělali.Určitě i já se hodně přiučím .
Ahoj.
Já včelařím asi 4 roky v obci Palkovice (345 m.n.m.), je mi 48 let. Pomáhal jsem se včelami svému otci před 20 lety, pak jsme rekonstruovali barák a na včelařinu nebyl čas (asi 14 let). Vloni jsem to převzal po otci, mám 2 včelstva ve včelíně pro 4 včelstva. Včelařím na nízkonástavnkových úlech r.m. 39x17, které si vyrobil otec.
Včely zimuji ve 3 nástavcích.
V pátek 6.4. jsem skončil s podněcováním, včely dostaly celkem 3,5 kg cukru v poměru 1:1. Včera jsem provedl kontrolu, plod je asi na 4 - 5 rámcích v 1. a 2. nástavku, celkem hodně zásob - což mě překvapilo, do silnějšího včelastva jsem přidal za plod 1 mezistěnu a při poslední kontrole před 14 dny jsem jim dal na konec 2.nástavku stavební rámek. Silnější včelstvo už začalo stavět, slabší zatím ne. Trubčí plod už taky mám.
Rád si přečtu rady od ostatních včelařů od nás z Beskyd.
Tak vás musím taky pozdravit, když je tu takové naše Smile beskydské téma.
Jsem tu teda na fóru už druhý Čeladňan, z vás nejmladší včelař, ale nejstarší chlap. Tož nevim nevim, ešli mužu radit.
Začal jsem s šesti oddělky v L 2/3 v červenci 2010, do zimy jsem je krmil a dostal na dva nízké nástavky. V jednom včelstvu jsem pozoroval zvápenatění plodu. Na jaře 2011 včely celkem dobré, to postižené slabší a nakonec trubcokladné a zlikvidované.
Měly se u mě asi dobře, protože z těch 6 včelstev jsem chytil nakonec v 2011 celkem 7 určitě svých rojů!?! A to jsem si myslel, že dělám vše proti rojení - tedy, co jsem všemožně všude nastudoval.
Ale k tématu - co se děje aktuálně v Beskydech. Letos jsem přezimoval 8 včelstev (+3 z loňských rojů). Výškově jsem níž než L_CZE, ale příroda ani tady zatím nic moc. Včely si myslím jsou zatím docela v kondici, kontroly jsem dělal v březnu jen namátkově u třech. Jinak jsem dosud nerušil. Jedněm těm kontrolovaným jsem podstrčil staveb.rámek pod fólii a sem tam kouknu, ale nestaví. Čekám na lepší počasí (i předpověď), abych jim přidal do plodiště i ostatním nějaký stavební rámek. Většinou je mám na 4 NN, plodují asi hlavně v horním pod víkem, spodní dva NN jsou určitě volné. Tak snad zatím mají místa dost.

[Obrázky: PICT3533.jpg]

Zhruba tak to u mne někdy před velikonocema vypadalo.
Tak to je paráda,nečekal jsem že zde narazím na Čeladňana ,ale podle jména vás asi neznám jste vZO čeladná?

Jinak dneska nám to pěkně lítá ,včelky se už dostávájí pořádně do síly .Letos budu rozchovávat dcery z ins. matky od přítele Květoslava Čermáka z Petrušova,tak případní zájemci z mého okolí si můžou zarezervovat parádní maminu ,kdyžtak mi napište do soukromých zpráv.

Každopádně kdyby někdo potřeboval jakoukoliv pomoc se včelkama at neváhá se ozvat ,musíme si pomáhat SmileBig Grin
Tak dnes po otevření úlu jsem viděl něco co jsem ještě nezažil,4 ze sedmi včelstvev byla uplně bez zásob,ale když říkám bez zásob tak tím myslím uplně.Neviděl jsem jedinnou komurku s cukrem ci medem,honem jsem nasadil sklinky s cukerným roztokem a za den celá sklinka vypitá ,chuděrky moje.|Přitom před týdnem měli okolo 5kg v zásobách a k tomu jsem ještě dával medocukrové těsto,nechápu to ,každopádně plodování se značně omezilo tak doufám že to po dokrmení doženu,zbytku včelstev jsem přidal poprvé mezistěnku a přidal souš.
Já mám po noční a jelikož v sobotu i neděli dělám, tak do nich kouknu asi až v úterý. Každopádně dnes je provoz jak na Václaváku, na zahradě máme meruňku, která kvete - nějaké včely ji opylují, ale nejvíce si to nasměrovaly k lesu, který je asi 600 metrů od včelína - musí tam něco pořádně kvést.
(20.04.2012 16:17)LumpyCZE napsal(a): [ -> ]Tak dnes po otevření úlu jsem viděl něco co jsem ještě nezažil,4 ze sedmi včelstvev byla uplně bez zásob,ale když říkám bez zásob tak tím myslím uplně.Neviděl jsem jedinnou komurku s cukrem ci medem,honem jsem nasadil sklinky s cukerným roztokem a za den celá sklinka vypitá ,chuděrky moje.|Přitom před týdnem měli okolo 5kg v zásobách a k tomu jsem ještě dával medocukrové těsto,nechápu to ,každopádně plodování se značně omezilo tak doufám že to po dokrmení doženu,zbytku včelstev jsem přidal poprvé mezistěnku a přidal souš.

U mě je to přesně opačně, mám oddělek, co už koncem března byl bez zásob (úplně), začal jsem krmit těstem. Včera jsem ho šel upravit, odebrat mu jeden nástavek (obsedá jen 2/3 jednoho nástavku Langa 159) a trochu upravit (vyměnit černé souše za světlejší apod.), docela mě překvapilo, že v některých rámcích bylo naneseno trochu světlého medu. Překvapilo mi, že takový mrzák donesl med, jsem zvědav, jak bude vypadat druhý oddělek, který obsedá 1,5 nástavku. I když loni jsem to taky podcenil, kdy mi předloňský roj do konce dubna zaplnil skoro 3 nástavky, pochopitelně, že med byl jen do 1/3 výšky buňky.
K LumpyCZE:
to mě překvapuje, já taky na Čeladné a včera jsem se do dvou mrknul a měly nanošenou čerstvě i sladinu. A dnes ještě větší provoz. Si myslím, že víc donášejí než spotřebují. A to tam včera měly i zavíčkované loňské zásoby. Ale možná jsem mrknul právě do těch lepších. I když: zdají se mi všechny srovnané.
Zdravím.
Dnes jsem šel do včel, zásob mají od poslední kontroly více, nosí sladinu. Loňský roj zaplodován na 8 rámcích v 1. a 2. nástavku a byly v podmetu na všech rámcích asi 6 cm.. Původní včely mají plod na 6 rámcích v obou nástavcích. Provedl jsem přehození nástavků 3-2-1 a u loňského roje jsem přidal nástavek s mezistěnami 3-4(nový nástavek)-2-1, jako krajní dány souše, pak 1 nedostavěnou mezistěnu z obou stran a 7 rámků mezistěn. Plod je nyní ve 2. a 3. nástavku, případně ve 3. a 4. (u loňského roje). Původní včelstvo je trochu slabší, tam jsem si netroujfal přidat celý nový nástavek. Od soboty kvetou třešně. Má být teplo, tak snad jsem to nezazdil.
Ahoj. Taky jsem dnes trochu kontroloval. U nás je to počasí přece jen tak o týden oproti Palkovicím opožděné - tady ještě žádná třešeň nekvete (ani nic jiného ovocného). Ale něco sladiny dnes taky trochu nosily. Měl jsem strach, že jsou některé o hladu, ale je to tak tak.
V kmenových včelstvech (loni z větší části vytočené a zakrmené cukrem) moc zásob není, ale pokud se ted zlepší počasí, asi vyjdou. Plodují ve dvou horních nástavcích ze čtyř. Stavební rámek ale ignorují.
Jiná situace je ale ve dvou loňských rojích - tam jsem překvapivě zjistil loni v podletí (když jsem chtěl krmit), že mají víc než jeden nástavek zavíčkovaného medu (nenapadlo mě při točení se do nich vůbec podívat) a nechal jsem je na něm tedy zimovat (cukr žádný nedostaly). Tak ty mají ještě teď sem tam plný rámek zavíčkovaného loňského medu. A zdá se že i více plodují a mají i zavíčkovanou trubčinu. Možná na tom zimování na medu něco bude Smile
Nástavky budu přehazovat tak koncem týdne - pokud teda fakt nastane slibované léto Smile
Tak ať nám to v Beskydách pořádně lítá!
Taky se přidám. Včelařím několik km od Valašského Meziříčí čtvrtým rokem se 14 zazimovanýma včelstvama na RM 39x24. Minulý týden začaly kvést rané třešně a plané trnky. Včely mám na klidných stanovištích, silnější už plodují ve 2 nástavcích v každém po cca 7 rámcích, tento víkend budu posilovat vybíhajícím plodem z těchto včelstev slabší oddělky, loni se mi tohle vyrovnávání včelstev hodně osvědčilo. Problémy se zásobama jsem měl taky, některé byly úplně na suchu. Problémovým jsem přidal 5 kg cukru. Minulý víkend jsem přelarvovával, ze 14 se chytlo hned 9 na první pokus, paráda Shy Jenom je u nás poměrně sucho, chtělo by to pořádný déšť, aby řepka zesílila a navětvila se.
Zdravíčko

To jsem moc rád že se nám to tady rozrůstá Smile

Kupodivu já dnes přidával u jednich včel polo-medník (dadant ),což je paráda ještě před rozkvětem švestek atd.navíc počasí je perfektní takže bude i moc dobrá úroda třešní a višní jellikož ty jsou v plném květu a holky jedou seč jim síly stačí,oproti letem kdy kvetly třešně a jabloně zároveň,tak šli třešně stranou ,holky mají jabloně rády Smile

Už mi začínají létat říjní trubci z úlu takže chov matek už je za dveřmi.
Zdravím.
Já chci zítra dát těm slabším nástavec se soušemi a mezistěnami, který jsem jim ještě nedal, jinak kvetou třešně, švestky, ryngle, špengíky a pomalu začínají jabloně.
Já jsem dnes v obdobně krásném letním počasí dodal SR do všech zbývajících včelstev (celkem 8), ve kterých ještě nebyly. U některých silnějších i prohodil nezaplodované nástavky zespod nahoru nad plod. Jedno včelstvo mi však dělá starosti ohledně VD. Denní spad tak 15ks. Pod jinýma nic. Právě jsem začal studovat, jak se ředí KM a rozhodovat se jakou hoibičku a jak použít. Asi použiji návod z e-Věstníku PSNV 10/2012. Ještě jsem to nedělal, ale 85% KM zakoupil. Je docela horko, raději z opatrnosti poředím na 65%. Taky začínám studovat, jak odchovat nalarvením matečníky - taky poprve. Tak uvidím.
Já se taky dnes kouknu, jak vypadají spodní nástavky, jestli tam je plod, nebo ne, a když tak je prohodím. A už je čas myslet na torbu oddělku, mám z toho hlavu jako balón Smile Hlavně tam nedat královnu.
Tak jsem dnes prohlédl obě včelstva.
Silnější včelstvo má z poloviny vystaveny mezistěny a jsou tam vajíčka, v posledním (4.) nástavci se líhne plod a včely ho zaplňují nektarem.
Do slabšího jsem přidal jako druhý nástavec se soušemi a mezistěnami. Všechno nádherně kvete - jen tak dál.
Jen řepka nikde v nejbližším okolí letos není.
Všechny ovocné stromy vykvetly naráz a vichr ty květy hned rozfoukává, počasí na houby, počítám že letos bude mizerná úroda.
Já to vidím jinak.... Oproti loňsku to hučí na stromech, jak v úlech. Vkládal jsem mateří mřížky, tak je vidět, že už nosí dost nektaru. Dnes jsem se učil larvit do umělých matečníků, musím nutně vyměnit jednu starou matku, jinak včelstvo brzy padne. Plodu je v tom jednom poskromnu. Včelařím v Hradišti, v Podbeskydí, 300 m.n.v., cca 10 od Těšína, Havířova, Dobré, Řeky, či Komorní Lhotky...
Tak včera jsem nasadil všem včelstvům polomnedníky,stavební činnost je v plném proudu atím že nemám souše tak jsem musel přidat medníky plné mezistěn,za pár dnů budu vkládat první serii larviček,z úlu už to voní pěkně po pampeliškách,jen je škoda že jsem holky vyzimoval ve slabší kondici než v minulých letech,ale tak snad trochu jarního medíku bude.
Zdravím.
Dnes u nás počasí nic moc. Odpoledne 15 C, proměnlivo, ale hlavně fičí severní vítr, vyfukuje tady jak na větrné hůrce. Včely schované, sem tam některá odletí a zase přiletí.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Referenční URL's