Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Lesní mravenci
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Jestli ono není lepší mít jen dřevěné úly. Bez polystyrenu. A formistopy. Je to takový problém? Vždyť to funguje ...
Takhle jen množíme příspěvky ve vlákně, které by možná nemuselo ani být.
I když i já jsem měl vloni formistopy plné mravenců a po mrtvolkách šly další vlny. Stačilo ale být tam a vyčistit ...
Jiří
(28.06.2016 8:51)KaJi napsal(a): [ -> ]Zajímavé, budu se na to muset trochu zaměřit.

Já mám pocit že tam skutečně nejsou, ale položím tam před úly nějakou plachtu

Aby nakonec vaše podezření na záhadnou nemoc nebyli ve skutečnosti škůdci. Pavel jasně píše, že mravenci číhali pod úly (on to netvrdí, domnívá se a myslím, že to trefil přesně). Z jeho příspěvku je cítit jakási úcta ke škůdcům, tedy pardon k přírodě a cítí se nějak jakoby provinilý a bohužel by situaci, nebýt divočáků, vůbec neřešil a pořád by si myslel, podobně jako vy, že ti hodní, krásní, užiteční mravenci přece nemůžou být příčinou nějakého zla a že byli na stanovišti (i na planetě) dřív než lidi a tak mají právo...

Já v tom vidím docela pošetilé (neřku.li rovnou zvrácené) uvažování. My jsme ti důležití a ta tak zvaná příroda nám buď slouží anebo jí musíme přimět, aby sloužila. V opačném případě nepřežijeme. Vím, že to zní rouhačsky a nekorektně. Holt jsem už takovej.
K čemu jsme důležití?
Dneska jsem tam byl cestou a náhodou byla plechová šablona hozena před oddělky aby lehla tráva a matky měly snadné přistání, jinde mám hustou textilii - síto aby neprorůstala tráva. Nikde nebyli. A že jsem koukal. Mravenců je dost druhů, jak ostatně tady víme - jsou zde a byli na to fandové -odborníci. http://www.region-krkonose.cz/aktivni-vy...-hostinne/

Až se tady provalí že se pálí na mravence a ne na hnilobu, bude z toho skandál.
Zrovna dneska mi říkal včelař že zažil na jaře stagnování včelstva, už myslel že se je vysype. A jeho soused mu říkal že letos bylo taky takové divné jaro. Že mu taky nějaké nešly. Smile
Rok po úhynech, kdy zde bylo od loni dostatek díla volného díla i s ezásobama.
Kurňa, ti mravenci. Na jaře fakt dost oblézají úly. To je ono. Smile
Mně pod úly čekají sluníčkáři, Tibeťani a diskutéři. A za křovím liberálové. A nejhorší jsou trpaslíci. Trpaslík je ovšem dobrý plavec, ale nevydrží ...
Nemám s tím problém, harmonii vstříc!
Save Tibet! Wink
Jiří
Poručíme větru,dešti......A nakonec i Mravencům Big Grin to tu dlouho nebylo.....Tomáši v čem je Člověk důležitější než jinný živočišný druh????tím netvrdím,že ač je to nezákoné tak pokud není jiná možnost a vše ostatní selže chápu že někdo volí v obraně svého majetku radikální řez,,nesouhlasím,ale chápu..

Ty jsi radikální ihned a neustále......Snadná řešení někdy nebývají nejlepší.......
Hlavně že tu pořád fňuká že nemá medovici.
To sedí a protože já mravence nelikviduju a neporoučím přírodě,snadnější pro mě bylo přesunutí včel cca 60 metrů od mraveništˇ,jdu o víkendu na to medníky z valný většiny plný...já z Jara dokonce mravence přikrmuju a jak jim to svedčíBig Grin
Ale notak, kde fňukám? Mám medovici v těch vč, kde mám Vigorky, jen jsem se ptal a ne zrovna vás KaJi, a to jsem zjevně neměl. Tady se ptát je koledování o posměch, zde je nutné se tvářit suverénně a být pevný v názorech a hlavně je neměnit, tedy neučit se nic nového.

Nota bene medovice nevzniká na mých úlech, ale na stromech v lese a tam mají mravenci dostatečný životní prostor. Jenže ti zmetci nechtějí makat na stromech a pást mšice v lese, ale chtějí bezpracně plody práce mých včel a mojí na mojí včelnici a tak jsem nesmiřitelný.

No a mladému, co ještě přikrmuje škůdce, co na to říct? Vloni jste patrně přikrmoval po jaru vosy, přece jsou nesmírně užitečné a určitě důležitější pro planetu než lidi a tak se výsledek dostavil, to byl báječný rok vloni že? Mnohým vosy zlikvidovaly oddělky, někomu celá včelstva, všem se nám s nimi moc příjemně žilo, ale vy jste byl jistě nadšený a usínalo se vám tak krásně se vznešeným pocitem, jak jste tu ohroženou přírodu ochránil podpořil. Chápu, ale nesouhlasím.
Já letos přikrmuju jen slimáky. Nejvíc květákama a zelím.
Ne vosi jsem opravdu neprikrmoval,,me nezlikvidovali ani jeden oddelek...ale bylo jich pozehnane a dokonce jsem mel dve placacky u ulu a vybil jsem jich hromadu protoze me neustale otravovaly pri praci ale vcely si poradily sami...To ze je likvidujete je vase rozhodnuti ja jen chtel rict ze se snazim nejdriv hledat jinou cestu nez hned likvidace...ja jsem nikdy nepozoroval ze by nejak vazne skodily vcelam aspon u me teda.. No a prave kdyz zacaly brousit z jara kolem ulu donesl jsem jim starej zasobni plast chtel jsem ho pouzit do odelku ale mel jsem jich tolik ze me tech par co jsem dal mravencum nevytrhlo...

a tem kteri by mi chtel tvrdit ze jsem tim ohrozil vcelstva v okoli kuly moznemu vybrani mych zasob z souse tak ani omylem Mravenci si ji tak chranily ze vcely byly bez sance a ani to nezkusily....Ani spotreba mraveniste neni velika...

Ale zalezi na miste a podminkach ja mam v Lese mista habakuk....

A pokud nekomu vosi zlikvidovaly i cele vcelstvo tak tam proste bylo neco spatne vcelstvo se ubranit musi,,pokud ne je to holt jen prirodni vyber,,krutej ale spravedlivej...
(29.06.2016 8:44)tom.50 napsal(a): [ -> ]No a mladému, co ještě přikrmuje škůdce, co na to říct?

A co říct na to že nejen mladí ale i staří krmí takové škůdce jako jsou včely. To jsou škůdci, kam se na ně hrabou takoví mravenci a vosy. Serou na prádlo a na auta, zamořují svou přítomností bazény, lezou do limonád, bzučí kolem hlavy a všelijak jinak ohrožují život členů rodiny.
Skončila snůška....tak aspoň snůška blbostí.....Big Grin
jeste ze tu porad mam snusku,,,,,MedoviceTongue
Právě na ty vosy mám pozitivní názor - skvělá diagnostika- zlikvidují nemocné dřív než to pozná včelař a je to lepší, když to řeší vosy a ne sousední včely a natahají si něco domů.
S likvidací neživotaschopných pomocí škůdců se dá souhlasit na 1.000%. Neměl jsem problém já, mě jen děsně sraly a je s nimi velmi obtížné to, co bez nich jde samo. Jsou protivné a ta diagnostika jde jinak a líp. Akorát se domnívám, že zájem včelaře - člověka a princip přírodního výběru není totožný a tak zásadně odmítám ponechávat slabé napospas "přírodě" a jsem pro obranu ušlechtilého, co díky své ušlechtilosti ztratilo přirozené instinkty, vždy a za každou cenu. A jestli to někomu připadá dvojsmyslné, tak se mu to nezdá.
Je ušlechtilé to, co ztratilo své přirozené instinkty? V čem?
Jiří
Bodavost byla pravděpodobně přirozený instinkt.... Jsou bodavá včelstva ušlechtilá?
Rozhodně ... Big Grin
Jiří
(30.06.2016 0:54)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Bodavost byla pravděpodobně přirozený instinkt.... Jsou bodavá včelstva ušlechtilá?

No nejsou přece, kdyby byla ušlechtilá, nebyla by bodavá. Ušlechtilé ztratilo své přirozené instinkty, tím se stalo ušlechtilým.

Všimli jste si, že všechno na světě, člověka nevyjímaje, umí být zlé samo od sebe, nemusí se to nijak učit? A člověk, aby byl hodný, tedy ušlechtilý, musí na to vynakládat větší či menší úsilí, musí v sobě svoje přirozené instinkty tlumit, potlačovat. Tou schopností se dobrovolně bez přinucení "krotit ve svých pudech" (jen někteří), kromě jiného, liší od zvířat.

U tvorů nemyslících je to otázka šlechtění za nějakým účelem. U včel se považuje mírnost za vlastnost ušlechtilou a naopak bodavost za znak bastardizace, tedy návratu k původní, divoké a tedy neušlechtilé formě.

Žasnu, že toto je nutné vysvětlovat.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's