Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Lesní mravenci
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Za prvé nejsou to přímo ti z obrázku, ten je z internetu.
Za druhé mě zajímá jak to můžete z toho obrázku poznat. Mravenců rodu Formica je u nás 18 druhů a až na vyjímky jsou si velmi podobní. Je tam pouze rozdíl v počtu očí a tvaru kusadel.
Za třetí moje včely jsou také chráněny...mnou Wink

Chytím jednoho a pod lupou zkusím zjistit o jaký druh se přesně jedná.
(18.04.2020 20:54)zorinajerry napsal(a): [ -> ]Zákon o ochraně přírody a krajiny + směrnice.

Když něco nevím, zeptám se. Nejsou náhodou zákonem chránění dokonce i sršni, vosy a vosíci?

Mám za to, že zákonem jsou taky chráněni VŠICHNI drobní obratlovci, což je i myš domácí, potkan a rejsek a hraboš polní taky. Jak vážně bereme takto kvalitní zákony asi nemusím psát, že ne.
Podle zákona jsou všichni mravenci "ohrožený druh". Co to podle zákona znamená? Je chráněný jen v chráněných pásmech, všech lesích, i na poli, doma, v paneláku, chatě. Dále se na škody tohoto chráněného druhu nevztahuje náhrada škod protože není vybraným druhem na které se kompenzace vztahují. (medvěd, rys, ...)
Tak se jedná pravděpodobně o Formica rufa a nebo Formica pratensis. To znamená mravenec lesní a mravenec luční.
Jsou dosti agresivní, stačí natáhnout ruku ke hnízdu a už útočí.
Rád bych je odstěhoval,ale bohužel to nejde...
(19.04.2020 10:57)gupa napsal(a): [ -> ]Podle zákona jsou všichni mravenci "ohrožený druh".[...]
(19.04.2020 10:51)tom.50 napsal(a): [ -> ]Mám za to, že zákonem jsou taky chráněni VŠICHNI drobní obratlovci, což je i myš domácí, potkan a rejsek a hraboš polní taky. Jak vážně bereme takto kvalitní zákony asi nemusím psát, že ne.

Prosim, odkaz na konkretne pravne normy by sa nasiel?
(Vymysliet nezmysel a potom sa nim snazit diskreditovat niekoho ineho alebo ospravedlnit vlastne prasenie... ako vazne berieme takto kvalitne prispevky asi nemusim pisat, ze nie.)
Len namatkovo z googla:
faraoni na zozname skodcov
dezinfekcia, dezinsekcia, deratizacia

Zoznam chranenych zivocichov hovori trochu nestastne a nezrozumitelne "Mravenec (Formica sp.)" co ani nahodou nie su vsetky mravce. Len ako priklad, faraon nie je Formica, je to Monomorium.

Ochrana mravcov (a vobec krajiny) je v nasich krajinach nebotycne hlupa, s tym suhlasim. Zakony su ako od ignorantov pre ignorantov. Lenze aby to bolo lepsie, najprv by sme museli ukazat, ze tupi ignoranti nie sme. Pratensis asi v dohladnej dobe nijak prakticky ohrozena nebude, ale keby nebola chranena, nejaky tupec by isto zobral maly traktor a dal sa nicit vsetky mraveniska na svojom mnohohektarovom panstve a vobec by mu nedoplo v hlave, aky dopad to bude mat na krajinu. Teda, on to nejaky tupec robi aj napriek zakazu, co je druha strana toho isteho problemu.

Slavík, skusili ste sa zamysliet nad moznostou, ze je to Formica aquilonia, foreli alebo nebodaj transcaucasica? Podla akych znakov ste ich vylucili? Zvazili ste moznost, ze ak by sa to potvrdilo, za pristup k takej lokalite by ste od nadsencov mohli dostat viac penazi nez za med od stovky vcelstiev? Zvazili ste, ze dobre stanoviste pre mravce moze znamenat zle stanoviste pre vcely? (Ale to by sme museli tusit druh a nie "obrazek je pouze ilustracni".) Zvazili ste, ze hromada masa, z ktorej vyrastlo mravenisko, zostane nevyuzita a pride si po neho niekto iny, napriklad osy? Alebo ze ta hromada masa este trochu vyrastie a potom sa prejavi?
Pokud by mi chránění mravenci začli decimovat chráněné včelstvo, tak v ten moment se z chráněného mravence stává škůdce a podle toho s nimi bude naloženo.
Ahoj rudohore, tak F. aguilonia byl objeven zatím jen na dvou lokalitách a to Blanském lese a Novohradských horách vždy nad 700 mnm. F. foreli to není taky, má jinak tvarovanou hlavu. Konečně posledně jmenovaný, žije na rašeliništi mezi 500-700 mnm. a navíc je jinak zbarven.
Podotýkám, že mám včely 170 mnm.
Opravdu mi z toho vycházejí M. lesní a M. luční. Snažil jsem se to opravdu dobře určit i když mravenci nejsou můj "obor"
Martine souhlas.
Navíc, on když se cití ohrožen zaútočí i na tebe. Dostříkne KM i půl metru. A jak kdyby věděl kam má - do očí.
A Slavík : za nás bylo takové správné heslo : Neříkej nikdy to nejde - tím jen říkáš ,že to neumíš.
Ono to jde jen to chce čas. Nakonec se raději odstěhovali sami .......... F.V.
Jo znám to... Nejde nechci, nebo neumím Big Grin
Měl jsem na mysli, že je nemůžu naložit na kolečko a odvést. Ostatní věci můžuWink
Ale já to tak podobně udělal. Nastěhovali se mi nakonec do vozu, pod lino.Sebral jsem je s vajíčky do krabice a odvezl.
Udělali si novou kolonii asi 100 m daleko a dávaj pokoj. F.V.
Tak bud náhoda, nebo mravenčí sousedi fakt škodí.
Hnízdo cca 3m od včelnice. Celkem se motali okolo krajního včelstva, ted už jen pár kusů sem tam na úlu. Dnes zásah do včel a ejhle, onen krajní úl je pozadu oproti ostatním. Pokud dostanou mravenci ještě jednu žlutou kartu, bude nucené stěhování.
Pralesní mravenci. Prý když kousne tak to bolí jako průstřel. Tak jsem šel zbaběle ze sandálů do gumáků.

https://share.icloud.com/photos/0UVEdCbO...BICmBl9K_w
Čo tak rozbehnúť na kočovke, včelnici "Ázijské BISTRO, RAW FOOD " pre baťůžkáře? Dve ingrediencie by boli. Menu 1: Smažený mravenec v medove omáčke s mátou v slnečnom tavidle? Big Grin
Robert, robi sa to tak, ze ked zjes sardinky v oleji, tak das plechovku s olejom pri mravensiko a za par hodin ju plnu utopenych mravcov nechas fritovat na ohni.
mas potom pekny bielkovinovy rezen a la mravec...
a je to naozaj jedle a po kyseline stiplave Smile
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's