29.07.2012, 23:11
Dovoluji si založit nové vlákno s názvem Kombucha. Vede mě k tomu odkaz na článek v ruském časopise včelařství jehož krátká citace je zdehttp://kombucha.wbs.cz/Co-je-to-kombucha.html. Případně celý článek je v této diskuzi (nutno přeložit a domyslet) http://www.pchelovod.info/lofiversion/in...t7122.html.
Několikrát zkoušel dělat kombuchu z medu a vůbec nebyla špatná, jen v ní bylo více nečistot než v té z cukru. V návodu se hovoří, že med není vhodný.
Jaké jsou vaše zkušenosti?
V článku se hovoří o vzniku prostředí pro symbiotický rozvoj kvasných bakterií a droždí (a to jak těch vnějších, tak přímo těch od včel), které vede ke vzniku kombuchy. Hovoří se také o možném použití pro ozdravení včelstev. Četl jste někdo něco o tom?
A teď co se stalo mě: tavil jsem vosk z rámků, který jsem na závěr scedil přes plátno. Po zatuhnutí koláče jsem ho vyjmul a na vodu, která obsahuje bordel z košilek, med i pyl jsem asi tak na měsíc zapomněl. Po měsíc jsem vodu objevil a na povrchu zjistil, že vyrostla houba podobná kombuše a voda měla octový nádech jako kombucha. Na chuť také připomínala kombuchu.
Několikrát zkoušel dělat kombuchu z medu a vůbec nebyla špatná, jen v ní bylo více nečistot než v té z cukru. V návodu se hovoří, že med není vhodný.
Jaké jsou vaše zkušenosti?
V článku se hovoří o vzniku prostředí pro symbiotický rozvoj kvasných bakterií a droždí (a to jak těch vnějších, tak přímo těch od včel), které vede ke vzniku kombuchy. Hovoří se také o možném použití pro ozdravení včelstev. Četl jste někdo něco o tom?
A teď co se stalo mě: tavil jsem vosk z rámků, který jsem na závěr scedil přes plátno. Po zatuhnutí koláče jsem ho vyjmul a na vodu, která obsahuje bordel z košilek, med i pyl jsem asi tak na měsíc zapomněl. Po měsíc jsem vodu objevil a na povrchu zjistil, že vyrostla houba podobná kombuše a voda měla octový nádech jako kombucha. Na chuť také připomínala kombuchu.