Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kombucha
Autor Zpráva
zamos Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 22
Připojen(a): 19.01.2012
Hodnocení:  
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #1
Kombucha
Dovoluji si založit nové vlákno s názvem Kombucha. Vede mě k tomu odkaz na článek v ruském časopise včelařství jehož krátká citace je zdehttp://kombucha.wbs.cz/Co-je-to-kombucha.html. Případně celý článek je v této diskuzi (nutno přeložit a domyslet) http://www.pchelovod.info/lofiversion/in...t7122.html.
Několikrát zkoušel dělat kombuchu z medu a vůbec nebyla špatná, jen v ní bylo více nečistot než v té z cukru. V návodu se hovoří, že med není vhodný.
Jaké jsou vaše zkušenosti?
V článku se hovoří o vzniku prostředí pro symbiotický rozvoj kvasných bakterií a droždí (a to jak těch vnějších, tak přímo těch od včel), které vede ke vzniku kombuchy. Hovoří se také o možném použití pro ozdravení včelstev. Četl jste někdo něco o tom?
A teď co se stalo mě: tavil jsem vosk z rámků, který jsem na závěr scedil přes plátno. Po zatuhnutí koláče jsem ho vyjmul a na vodu, která obsahuje bordel z košilek, med i pyl jsem asi tak na měsíc zapomněl. Po měsíc jsem vodu objevil a na povrchu zjistil, že vyrostla houba podobná kombuše a voda měla octový nádech jako kombucha. Na chuť také připomínala kombuchu.
29.07.2012 23:11
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
gupa Pryč
Posting Freak
*****

Příspěvků: 2.145
Připojen(a): 07.06.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Vykání
Příspěvek: #2
RE: Kombucha
Pokud se sladí pouze medem bez sterilizace, zkysne to na ocet v každém případě. Se sterilizovaným medem např. i takovým jak se sterilizuje pro medovinu za studena jsem to nezkoušel. (tj. pouhým zesíleným ztekucení medu) Nejlepší je cukr a černý fermentovaný čaj, natěch kombucha roste nejlépe. Kombucha je skrytý a včelaři nevyžívaný prostředek, má potenciál pro včelaře pro chov, zdraví včel i jeho zdraví._gp_
29.07.2012 23:41
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jiří Danihlík Offline
Member
***

Příspěvků: 220
Připojen(a): 15.02.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #3
RE: Kombucha
Kombucha je systém mnoha mikroorganismů, které využívají především sacharosu jako základ pro svůj růst.
Rozhodně bych nezkoušel ten zkvašený hnůj z košilek, plástů, vosků atd. dále konzumovat, protože tam téměř jistě neporostou žádné prospěšné mikroorganismy, ale spíš plísně, jejichž vedlejším produktem je široké spektrum toxinů likvidující játra, ledviny a nervovou tkáň.

Kombuchu mám vyzkoušenou, je velice náchylná na čistotu prostředí, takže při přesazování kombuchy na nový roztok, je nutné dodržovat pravidla sterilní práce. Živný roztok kombuchy byla vždy sacharosa, protože na té roste nejlépe, med sice také obsahuje část sacharosy, ale je to vcelku málo. V závislosti na teplotě lze čaj z kombuchy připravit během týdne až 10dnů.

Nikdy mě nenapadlo ji použít ke krmení včelám nebo jakkoliv uvažovat o využití pro léčbu včel. Já osobně jsem díky kombuše zažehnal začínající virózy v podzimním a jarním období, takže na její prospěšnosti asi neco bude.
O hlavním produktu - kyselině glukuronové- se píše už v základních učebnicicíh biochemie jako o složce podílející se na detoxikaci organismu.
Odborné informace o kombuše jsou zde.
30.07.2012 22:13
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies