Kombucha je systém mnoha mikroorganismů, které využívají především sacharosu jako základ pro svůj růst.
Rozhodně bych nezkoušel ten zkvašený hnůj z košilek, plástů, vosků atd. dále konzumovat, protože tam téměř jistě neporostou žádné prospěšné mikroorganismy, ale spíš plísně, jejichž vedlejším produktem je široké spektrum toxinů likvidující játra, ledviny a nervovou tkáň.
Kombuchu mám vyzkoušenou, je velice náchylná na čistotu prostředí, takže při přesazování kombuchy na nový roztok, je nutné dodržovat pravidla sterilní práce. Živný roztok kombuchy byla vždy sacharosa, protože na té roste nejlépe, med sice také obsahuje část sacharosy, ale je to vcelku málo. V závislosti na teplotě lze čaj z kombuchy připravit během týdne až 10dnů.
Nikdy mě nenapadlo ji použít ke krmení včelám nebo jakkoliv uvažovat o využití pro léčbu včel. Já osobně jsem díky kombuše zažehnal začínající virózy v podzimním a jarním období, takže na její prospěšnosti asi neco bude.
O hlavním produktu - kyselině glukuronové- se píše už v základních učebnicicíh biochemie jako o složce podílející se na detoxikaci organismu.
Odborné informace o kombuše jsou
zde.