Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Co dělat po včelím bodnutí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Po mém zážitku z tohoto víkendu si říkám, že by bylo dobré sem napsat, jak se zachovat po bodnutí včelou.
Vím, že každý reaguje jinak, ale jistě se dá napsat pár dobrých rad, co a jak, aby následky bodnutí byly co nejmenší.
Kdo se toho ujme? Wink

Co dělat po včelím bodnutí
  1. Jako první je nutné vytáhnout žihadlo z kůže!!! Sice se to zdá, jako velmi primitivní krok, ovšem zde se toho dá mnoho pokazit!!
    ŽIHADLO VYTAHUJEME TAK, ABYCHOM NEZMÁČKLI JEDOVÝ VÁČEK, KTERÝ SE NACHÁZÍ NA KONCI ŽIHADLA. VHODNÉ JE ŽIHADLO "OD SPODU" SEŠKRÁBNOUT NAPŘÍKLAD ČEPELÍ NOŽE NEBO DELŠÍM NEHTEM!
    Při zmáčknutí jedového váčku, vytlačíme totiž jed přímo do rány a v podstatě postiženému uškodíme.
  2. Důležité je zachovat klid a nepanikařit!
  3. Na vpich můžeme přiložit seříznutou cibuli, potíráme čpavkovou vodou. K bodnutí včelou dochází hlavně v přírodě, kde většinou nemíváme nic moc při ruce. Zde je, ač se může zdát někomu nechutné, vhodné vpich potřít vlastní močí. Moč jed zneutralizuje a zpravidla ji vždy máme alespoň pár kapek s sebou Smile
  4. V dalším kroku postižené místo chladíme ledovými obklady.
  5. Po několika minutách začne vpich otékat, do druhé dne může být otok dost velký - až do velikosti 2 mužských dlaní. Pokud se však vyskytuje v okolí vpichu nejde o alergickou reakci! Otok asi 2. den začně svědit a po 3. dnu pomalu splaskávat. Otok je tím větší, čím máme méně protilátek. Včelaři jsou na žihadla zvyklí, proto málokdy otečou (např. při extrémně vysoké dávce žihadel).
  6. Při enormním nedostatku protilátek proti včelímu jedu (pokud už jste žihadlo dlouho nedostali) se mohou vyskytnout teploty kolem 37°C.
  7. Otok po vpichu nevystavujeme slunci a ochlazujeme jej ledem. Komerční přípravky na hmyzí bodnutí se mně osobně neosvědčily.
ALERGICI
Jak poznáme alergickou reakci?
Po vpichu začne otékat hrdlo, stíží se dýchání, může dojít ke ztrátě vědomí.

Poskytování první pomoci alergikům:
  1. Vytažení žihadla
  2. Neutralizace jedu
  3. Přivolání lékařské pomoci tel.: 155 nebo 112
  4. Stálé sledování postiženého - přenesení do chladu, chlazení vpichu, uklidnění postiženého.
Zdroj: Jiří Danihlík - www.mojevcely.eu



Pěkně popsaný postup je také na serveru včelky.cz - Včelí bodnutí
Žádnou chytrou radu nemám...
Možná by se k tématu hodilo ještě toto: máte u včel nějaké léky "proti" bodnutí?
Původně jsem myslel, že by to bylo hlavně pro citlivější návštěvy. Ale podle příběhu to vypadá, že silnější reakce na žihadlo se nemusí vyhnout ani mě.Smile
Možná tedy:
  • kalciovka?
  • dithiaden?
  • kapka tvrdého?
  • adrenalinová injekce (ale ta asi není volně k prodeji)?
O nářadíčku pro intubaci neuvažuji, nejsem doktor..Wink
Stručný návod jsem kdysi napsal na své stránky.

Petře, Ty jsi před pořízením včel nezkoušel, jestli nemáš alergii? Huh Jsem zvědavý, co na to tvoje žena... Big Grin

Kdysi jsem se bavil s jedním včelařem, taky měl prý alergii, ale po čase si na žihadla zvykl, sice stále nosí (nosil?) u sebe léky pro případ potřeby, ale alergie na včelí jed se snad zbavil téměř úplně.

Vím o jednom včelaři, který včelařil, i když měl docela silnou alergii, rodina trpěla, ale láska (závoslost) na včelách je silnější... bohužel byl starý a už je ve včelařském nebi.
Letos jsem již jedno lehké žihadlo dostal kousek pod klíční kost. Lehké jako v pátek do předloktí - bodla, ale žihadlo nezůstalo zabodlé. Otok byl jak od komára, takže prakticky žádný. A stejný průběh byl i na podzim.
Proto si myslím, že o alergii nejde. Velký otok byl nejspíš způsoben tím, že jsem žihadlo nechal zabodlé nějakých 15 minut, než jsem to dodělal a uklidil na stanovišti. Takže má chyba.
Mé zkušenosti s včelím bodnutím jsou poměrně bohaté a to přímo úměrně tomu,jak jsou mé praktické zkušenosti se včelami chudé. Big Grin Např. nedávno jsem převěšoval plod z jednoho včelstva abych podpořil usazený roj a podarovali mě v šiku během okamžiku snad 30ti vpichy.Mizerně mi kouřil kuřák a já to risknul.Už nikdy víc. Big Grin Některé píchance se povedou a jiné jsou jen sotva znatelné.Někdy mám pocit,že má některá obzvlášť "výživný" koktejl. Nebo se ji povede napíchnout nerv,nebo co, a to mám pak prvních několik desítek sekund "sedmé nebe". Big Grin Jediné co se mi osvědčilo proti včelímu bodnutí je to,že se to prostě vydrží. Dobré je zasažené opuchlé místo jak později bolí chladit pod studenou tekoucí vodou a nebo přiložit led. Do rány se tak dostane udajně více krve a jed se tím naředí do krevního oběhu a to sníží jeho účinek v místě vpichu.
Pár informací jsem před časem pověsil na http://www.vcelky.cz/oo-vceli-bodnuti.htm.
Jinak s léky na včelnici bych rozlišoval léky pro sebe a léky pro "ostatní" - z právních důvodů. Sobě víceméně cokoliv, co uznám za vhodné - sám sebe asi žalovat nebudu, když se něco pokazí. Pro "ostatní" studenou vodu, led, stín, pofoukat ... maximálně Fenistil gel. Jakékoliv prášky nebo ještě navíc injekce (adrenalin apod.) mohou být sice výborný prostředek - ale z rukou někoho povolaného (paramedici, lékaři, ...) anebo když je postižený vlastní a i aplikuje sám.
Vzhledem k dostupnosti RZP u nás (15 min ze zákona, reálně i méně) je asi zbytečné si hrát na záchránáře...

JD
Dobrá je čerstvě rozříznutá cibule a potírat vpich. Ovšem kdo k úlu nosí rozříznutou cibuli? Snad jen ti, co jsou vždy připraveni ... Wink. Mi se osvědčila v případě obzvláště výživného zásahu bezinka, rozemnout čerstvý mladý lístek a potírat. To je starý vandrácký trik na všechna bodnutí, i na komáry. A kolem úlů jí mám dost. Babička ostatně říkávala: "Před bezinkou klekni." Někdy je to ovšem takový kalup, že člověk nepočítá rány a kouká to dodělat, aby už byl klid. Lízání ran následuje po zavření úlů a vyklizení pozic ... Big Grin. Pro návštěvy ale vždycky něco v lékárničce mám.
Vzpomněl jsem si, že kdysi jsem si vedl záznamy, kolik jsem dostal žihadelCool

V roce 2001: 28 žihadel (3 včelstva)
V roce 2002: 115 žihadel (5 včelstev)
V roce 2003: zhruba v půli sezóny jich bylo 70.
V dalších letech už jsem záznamy nevedl, dneska už to asi ani nebyl schopen evidovat, protože si toho až tak nevšímám...ono to i trochu míň bolí Angel Tipuju, že jich může kolem 200 - 300 za rok...ale to je jen hrubý odhad, protože i v zimě, když je prolet, tak si dobrovolně naočkuju i 30 žihadel...mám pak lepší náladu (asi závislostBig Grin )
(01.06.2010 12:39)Jiří Danihlík napsal(a): [ -> ]Tipuju, že jich může kolem 200 - 300 za rok...ale to je jen hrubý odhad, protože i v zimě, když je prolet, tak si dobrovolně naočkuju i 30 žihadel...mám pak lepší náladu (asi závislostBig Grin )

To je jasná závislost. Určitě by se dala léčit vosími žihadly - něco jako metadonový program Big Grin
Rád bych přispěl svou troškou do mlýnaSmile Každý rok jsem dostal nějaké to žihadlo,nikdy jsem nepoužil na to žádnou mast nebo tabletky.Většinou to bylo do 2hod pryč. Před třemi roky zhruba o tom čase jsem dostal jednu do ruky.Říkám si normálka,to jsem ještě nevěděl,co mě čeká.Na druhý den ráno vstávám do práce a dívám se,moje ruka je trochu větší,asi tak 2 krát:)Ani prsty jsem nemohl ohnout. Tak jsem jel na pohotovost,dali mi tam kalciovku a dithiaden do žíly. Ruku mi namazali chlumským,pěkný smrad a šel jsem domů.To bylo v pondělí.Otok né a né spadnout.Tak jsem tam chodil až do pátku každý den na včeličky,tentokrát od hezké sestřičky. Ve čtvrtek mi sousedka poradila homeopatika Apis melifica a v pátek byla ruka jako zázrakem normální.Nevím,jestli to bylo těmi homeopatiky nebo každodenními kalciovkami,každopádně to už bylo pryč.
Poslali mě na alergologii,jestli jsem a jak moc alergický na včelí jed. Včelí jed má podobné složení jako čmeláčí a zase vosy mají podobný jako sršně. Takže se dělají dva testy na včelu a na vosu. Na vosu jsme měl 0.00 a na včelu 13.67.Přitom tolerance u včely je 0.00 až 0.35 Smile Tak jsem jsem si obědnal imunopresiva Alutard a začal chodit na pravidelné otužování zředěným včelím jedem,aby se můj imunitní systém postupně přeprogramoval a reagoval na včelí jed,tak jak je to normální. Taky jsem nafasoval tzv.balíček první pomoci.Je tam Dithiaden a pár dalších tabletek proti alergii. Jsou dva typy alergií.První je anafylaktický šok,kde můžete umřít za pár minut po bodnutí a ten druhý typ je otékání po delší době,to mám já.Tak už chodím pravidelně třetím rokem jednou měsíčně na injekce + 30Kč poplatekSmile. Před 14 dny jsem dostal jednu do hlavy a jelikož mam 3mm dlouhé vlasy,tak to bylo dobře vidět. Manželka mi vytáhla žihadlo a za hodinu už tam nic nebylo.Takže léčba úspěšně zabralaSmile Na podzim půjdu opět na testy,jak na tom jsem a zda budu v léčbě pokračovat.
Každopádně včelařím dál a jak se říká,kdo se bojí,nesmí do lesa.

Jelikož jsem nyní odborník na slovo vzatý,můžu vám poradit,co dělat,když dostanete žihadlo:
  1. Nezačit panikařit! Strach vám může ublížit více než samotný jed a síla sugesce je opravdu velkaSmile
  2. Každopádně musíte mít připravený plán,co budete dělat.
  3. Vytáhnout žihadlo podebráním,né mačkánímSmile
  4. Potřít nějakým alkoholem,nejlépe v něm rozpuštěný propolis(nebo slivovice taky neuškodí).Ať se včelky ukážou,že vám můžou i pomociSmile Alkohol je hlavně desinfekce a při v pichu se vám tam může dostat infekce,která vám rozhodně nepomůže.
  5. Dále si můžete vzít Dithiaden,Zirtec atd.Potřít Fenistil gelem a taky chladit kusem zmraženého masa z mrazákuSmile
Přeji nám všem klidné včely a hlavně radost z toho,co děláme.
Mne doporucil nas rodinny lekar Apis mellifica 9ch a Apis mellifica 30ch. Pouzit ihned a to tak, ze se vlozi 3-5 kulicek pod jazyk a nechaji rozpustit.
Jeden zkušený včelař doporučuje chránit se před horší reakcí na včelí jed použítím kalciových tablet. Takže večer jednu a ráno taky a šup bez klobouku do včel Wink
Když už mě ta včelí bodnutí začnou štvát,protože svědí,použiji utržený list netřesku.Je výborný i na jiná bodnutí.A je i v zimě.
Když jsem se začal zabývat myšlenkou začít včelařit, tak jsem čas od času přijel ke kamarádovi - včelaři nakouknout do nástavků. Samozřejmě jsem si odvážel žihadlo v zápěstí. Jeho maminka mi místo vpichu chtěla ošetřovat propolisovou tinkturou. To jsem s díky odmítl a ještě vymáčkl jedový váček, abych jedu schytal více. Zajímalo mě, jak na bodnutí budu reagovat, žihadlo jsem do té doby měl naposledy v dětství. Ruka otekla až po loket, prsty nešlo moc hýbat, ale přežil jsem Tongue. Za dva dny bylo vše v původním stavu. Nějakou menší alergickou reakci asi mám, ale nic, co by mě nějak výrazně ohrožovalo. Myslím, že každý včelař by měl mít k dispozici nějaký prostředek na tlumení účinku bodnutí pro nenadálé případy ( viz. reakce PetraM. ) Nikdo si nemůže být jistý, co se jednou může vyvrbit a hlavně když se v okolí pohybují další lidé, zvláště děti.
Na včelnici jsem si dovezl pro všechny případy fenistil a zyrtec. Ani tak ne kvůli sobě, ale kvůli známým (nevčelařům) co se chtějí sem-tam mrknout na včelky. I když fenistil jsem použil jednou, když mi pod klobouk vlezly tři včelky najednou a než jsem se nadál tak jsem měl jednu v nose a další za krkem a za uchem. To byl fofr.
PetrzVizovic: .... když mi pod klobouk vlezly tři včelky najednou a než jsem se nadál tak jsem měl jednu v nose a další za krkem a za uchem. To byl fofr.

No ja jich mel pod kloboukem-sitkou v sobotu hned 11 ( to pocitam zihadla, ktera jsem si vyndal) a to teda byl take fofr, pro klobouk jsem se vratil az v nedeli vecer a v sobotu v noci se mi spatne usinalo, fotky mam, ale neukazu.
(02.06.2010 15:16)Petr Topiarz napsal(a): [ -> ]fotky mam, ale neukazu.

už jsem je viděl, moc pěkný Angel
No po včelím bodnutí a tuplem po několika násobném je důležité vyrovnat tlak. Wink Nalejt si jeden protijed ze švestek a nechat ho působit. Big Grin Pak doufat že nepotkám moc známých.
Mě moje babička vždycky radila abych si bodnutí potřel přímo medem - když je člověk v "nich" tak vždycky je nějaký po ruce.
Petr Topiarz : Nebuď krkoun, pochlub se fotečkama . . .
Míra.P : Plánované stanoviště je ve švestkovém sadě, protijedu je dostatek.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Referenční URL's