Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak zazimovat na jistotu? - Základní zásady
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Misan teď toho moc nevynesúWink
Jasné,to už mi došlo také Smile musím to předělat,ale jde mi spíš o to,že pod sítem už nic není,žádné pevné dno...prostě nic,jen volný prostor a pak zem....
To je zcela normální, síto a na něm plastová podložka.
(25.12.2016 21:17)začátečník napsal(a): [ -> ]Dobrý den.
Mám takový dotaz,jsem totální začátečník s úlem a dno úlu je tvořeno pouze pletivem,nad ním už jsou rovnou rámky.Nemělo by být pod tím ještě pevné dno kvůli teplotě atd...?

Aj keby si nad sitom alebo pod nim nemal zasunuté nič, tak ti včely takto zimu prežijú (ak ich máš dostatočne zakŕmené).
Jediný nedostatok zimovania na otvorených dnách, ktorý som zistil, je zvýšené vyrušovanie včelstiev sýkorkami (koňadrami): tie zistili, že na sitách ležia mŕtvolky, tak sa ich naučili zo spodu vyzobávať a pri tom rušili zimujúce včely; najviac tie, čo zimújú v spodnom nástavku hneď nad dnom. Zatiaľ som to vyriešil natiahnutím ochrannej siete proti vtákom cez úle.
Teď bych se spíš zeptal, jak "začátečník" ošetřovala proti VD, když podložku vložila dneska?
"Milan Havelka" ošetřoval totiž ještě minulý majitel a vidíte nějakou chybu v tom, že jsem vkládala podložky až dnes?
Pochybné je to, že při všech způsobech boje proti varróze je třeba zajistit relativně dobré nebo úplné utěsnění úlů (kromě zootechnických metod odstranění zavíčkovaného plodu), zvláště v případě povinného zimního ošetření se zpravidla nechává šuplík s diagnostickou podložkou trvale zasunutý ve dně, jen při další návštěvě včelnice se zkontrolují spady roztočů, podložky vyčistí a zasunou zpět. Takže pokud ve včelstvech doteď podložky nebyly, z jakého důvodu by je včelař po každém ošetření odstraňoval, odnášel a někde skladoval, když by mohly jednoduše zůstal ve včelách? I pro včelstvo by nebylo žádoucí, aby mělo pár dní dno zavřené a pár dní otevřené.

Klasicky zasíťované dno má šuplík pod sítem a něm ideálně může být lehce čistitelná diagostická podložka. Síto včelám v aktivní části roku brání vynášení měli ven z úlu a včelař tak může sledovat, co ze včelstva vlastně padá (hlavně počet roztočů varroa, ale informací zde člověk najde mnohem víc). To že jste teď dala podložku nad síto není úplně špatně- včely spí, tak Vám měl přes zimu zpravidla nevynesou, jen bude smíchaná se včelami a bude třeba ji při odběru přesívat, takže logičtější by bylo dát podložku pod síto.
já taky dával podložky až dnes ...
(26.12.2016 0:31)začátečník napsal(a): [ -> ]"Milan Havelka" ošetřoval totiž ještě minulý majitel a vidíte nějakou chybu v tom, že jsem vkládala podložky až dnes?
Od kdy máš ta včelstva?
(25.12.2016 21:17)začátečník napsal(a): [ -> ]Dobrý den.
Mám takový dotaz,jsem totální začátečník s úlem a dno úlu je tvořeno pouze pletivem,nad ním už jsou rovnou rámky.Nemělo by být pod tím ještě pevné dno kvůli teplotě atd...?

Teplotu a rámky těsně nad sítem bych neřešil, ale důležitá je velikost prostoru úlu! Kolik a jakých nástavků mají?
Rád bych to uvedl na pravou míru. Hlavně pro začátečníky jste tu v tom nadělali zmatky.
Podložka pro monitoring prostě patří pod síto. U podložek vložených na síto, na dno, stačí jeden teplejší slunečný den a podložky včely úplně vymetou. Pak jsou tam zbytečné. Takto zbytečné jsou asi u 4/5 všech včelařů, kteří nemají zasítovaná dna nebo podložky a SVS podle toho vydává nařízení. I z toho si milí začátečníci můžete udělat obrázek o úrovni českého včelařství.
(25.12.2016 23:42)začátečník napsal(a): [ -> ]..pod sítem už nic není,žádné pevné dno...prostě nic,jen volný prostor a pak zem....

ano, je to tak...Blush
voľakedy včely zimovali v úľoch s pevným dnom, vyberali sa krajné rámiky na zimu, riešil sa "priedušný strop" a včely prezimovali v pohode...

kvoli monitoringu (či kočovaniu Blush) sme včely "vytrénovali" zimovať s odkrytým sitom, bez odoberania rámikov a na strope môže byť aj nepriedušná folia... a včely taktiež prezimujú v pohode...
Wink

teda neviem ako dopadnú tvoje, ale mne zatiaľ vždy vyzimovali na odkrytom site, pravda ale je, že nezimujem "scípaky" na jednom dvoch nadstavkoch...
odkryté dno umožňuje včelám včas prestať plodovať a majú reálny kontakt zo stavom prírody cez zimu a na jar...
(btw. samozrejme aj zimný "odpad" sa nehromadí v úle ale padá pod sito ...)

nechápem však celkom pomery za riekou Moravou, kde máte nariadené (Confused ) podložku do úľa vložiť...Cool
Já zase nechápem ten počin,že počas zimy podložku vyberiem a následne ju vložím.Ak viem že budem odoberať melivo,tak podložky mám trvalo vložené a nemením zásadne vetranie úľa počas zimy tým, že podložky vkladám a následne odoberám,takéto riešenie určite včelám neprospieva.
Vynášení spadu česnem je problém v současnosti vyráběných úlových den s pevnou podlahou nebo s vloženou zimní podložkou. Tento problém je možné odstranit přeložením česna do horní části úlového dna. Tím je vytvořen v úlovém dnu jakýsi sklep ze kterého včely spad ani mrtvé včely nevynášejí. Zkrátka co tam spadne to tam také zůstane a o úklid se postará včelař.

Na takové úlové dno vložená podložka je potom čitelná a věrohodná, vidíme i počet a délku řádků spadané zimní měli a též i mrtvé roztoče po podzimním tlumení (léčení), kteří spadli při oteplení vlivem činnosti včel z louček a buněk plástů. Tito roztoči pak zkreslují výsledky jarní diagnostiky. Je to neřešitelný problém u včelstev zimujících ve více nástavcích nad sebou. (Diagnostika napadení roztočem VD byla zpracována v osmdesátých letech minulého století pro včelstva zimovaná pouze v jednom úlovém prostoru - tehdy dávala relativní obraz napadení. Pro současnost již není vyhovující.)

Problém u podložky vložené pod síto v zimním období je ten, že mrtvé včely, které odpadnou na síto zde vytváří ostrůvky nebo souvislou deku, přes kterou zimní měl propadne na podložku jen částečně. Podložka je tím pádem nečitelná a odebraná měl není v celém, pro diagnostiku, potřebném množství.

Podložky vložené pod sítem jsou vhodné pro letní diagnostiku a také z hygienických důvodů. Není dobře, zvláště na stálých stanovištích, aby spady ze včelstev kontaminovaly prostory pod úly. Proto každou podložku po přečtení ometeme do vhodné nádoby a její obsah odstraníme nejlépe spálením. Tím velmi podstatně omezíme nebezpečí houbových a bakteriálních chorob.
JK
(26.12.2016 2:23)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]
(26.12.2016 0:31)začátečník napsal(a): [ -> ]"Milan Havelka" ošetřoval totiž ještě minulý majitel a vidíte nějakou chybu v tom, že jsem vkládala podložky až dnes?
Od kdy máš ta včelstva?


mám je měsíc,podložky tedy předělám pod síta a nechám jinak odkryté

(26.12.2016 7:57)Misoka napsal(a): [ -> ]
(25.12.2016 21:17)začátečník napsal(a): [ -> ]Dobrý den.
Mám takový dotaz,jsem totální začátečník s úlem a dno úlu je tvořeno pouze pletivem,nad ním už jsou rovnou rámky.Nemělo by být pod tím ještě pevné dno kvůli teplotě atd...?

Teplotu a rámky těsně nad sítem bych neřešil, ale důležitá je velikost prostoru úlu! Kolik a jakých nástavků mají?


dva nástavky,39*24

děkuji všem za odpovědi a ujištění Wink
(26.12.2016 10:40)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Já zase nechápem ten počin,že počas zimy podložku vyberiem a následne ju vložím.Ak viem že budem odoberať melivo,tak podložky mám trvalo vložené a nemením zásadne vetranie úľa počas zimy tým, že podložky vkladám a následne odoberám,takéto riešenie určite včelám neprospieva.

Mě přijde úplně zbytečné odebírat měl pro odesílání na vyšetření napadení kleštíkem, potřebuji hlavně já vědět, jak na tom jsem a k tomu mi stačí je tam dát na 2-3 dni po každém léčení. Bohužel to měnění větrání na měsíc nám nařizuje veterina, na druhou stranu mezi sítem a podložkou je, alespoň u mě, dost velká mezera aby se nějak zásadně měnila teplota v úlu.

(26.12.2016 11:38)začátečník napsal(a): [ -> ]dva nástavky,39*24

Tak to je v pohodě, tak to má většina včelařů s normálními včelstvy v normálních podmínkách, já sice používám tzv. polštář (1 NN pod plodiště), ale mám nízké nástavky.
Když už mám varroa dna tak tam mít podložku trvale, před diagnostikou zkontrolovat počet mrtvých včel nad sítem, pokud chci, aby včely měly co největší kontakt s prostředím a dlouhou plodovou přestávku, stačí naplno otevřít česno a dno mít se dvěma stupni zásuvek, když už investuji do dna, proč nezískávat informace při každé příležitosti +hygiena pod úly.

Pokud někde volně v krajině vidím úly, neubráním se je namátkově neomrknout. Pokud mají varoa dna, většinou podložky nejsou minimálně půl roku čištěné a je to pěkný humus, tak si myslím, že jejich propagace se trochu minula účinkem - jedno stanoviště jsem omrkl před pár dny, na šedé plesnivé a zavíječema prožrané vrstvě měli byly tisíce roztočů, takže chovatel pokud léčil, tak naprosto na slepo a o aktuálním stavu roztočů nemá ani tucha.
Pokud otevřu česna naplno, tak tam udělám akorát pozvánku pro myši atd. Používám na podložkách voskovaný papír s mřížkou (od PSNV) a ta moc dlouho nevydrží, tak akorát na pár dní po každém léčení (krom léta, tam to kvůli množství mravenců u nás nemá žádný význam) a pak na povinný sběr měli. Navíc info po léčení řekne nejvíc.
Základní zásady? Nechat dost zásob nebo řádně nakrmit a co nejméně rušit.
Honzo a ešte ich zbaviť klieštika....Wink
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's