Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výška horní loučky rámku Langstroth
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Chcem sa Vás spýtať na výšku hornej latky, ktorá je u LG 19mm silná. Prvé rámiky som robil takéto silné, ale kvôli úspore materiálu som postupne ustúpil najprv na 16mm, potom na 14mm a teraz som zakotvil na 13mm.
Moja teória mi hovorí, že ak sa LG použil v pôvodnej výške rámika 232mm ako základ pre zimovanie včelstva, tak 19mm silná a 27mm široká horná latka fungovala už ako prvá izolačná vrstva pred vrchnákom. Medzi rámikami bola medzera, tak akurát na jednu včelu, čo šetrilo počty včiel v hornej časti.
Otázka: Ak si vyrábate rámiky sami, aku výšku hornej latky používat?(rozmer najbližší)
  1. 19mm
  2. 15mm
  3. 13mm
  4. 10mm
Z akého dôvodu používate tú, ktorú výšku
  1. úspora materiálu
  2. zmenšenie prechodového priestoru pri NN (2/3LG, 3/4LG)
..
Já používám origo 19mm z důvodu plýtvání materiálem a zvetšení přechodového prostoru mezi nástavky Big Grin
Promiň, nějak jsem si z Tebou navržených odpovědí neuměl v mém případě vybrat Big Grin
Ve skutečnosti věřím v neprostavování nástavků mezi sebou a když vidím fotky násilně roztržených nástavků s úzkými a nízkými loučkami rámků, tak jsem rád, že jsem se vydal touto cestou. Toto jsem u sebe neviděl.
Dnes som vyrábal horné latky na optimal 10 mm hrubé, robil som aj 15 mm hrubé na 420*350. Strata na materiáli cca pri 120 mm základnej doske 45 %. A to ešte nepočítam, že pri tej hrubšej na materiáli skôr trafím nejaký chlp.
Materiálové nároky pri tých hrubších horných latkách - 19 mm vidím na 90 - 100 % na tej hrubej hornej latke.
Zo 6 dosiek 30x120x3000 som vyrobil v čistom 265 horných latiek optimal + 6 do latiek 15 mm hrubých. Tie materiálové potreby pre hornú latku mi prídu dosť zarážajúce, z každej z tých 6 dosák som mohol spraviť celý nádstavok.
Na rámiku je tá horná latka asi najväčší žrút materálu.
Na druhej strane poznám Langsrotárov, čo tiež robia hornú latku 10-12 mm, možno z tohoto dôvodu.
Horna latka o hrubke 10mm sa robi hlavne koly urychleniu vyroby,netreba vyrezavat konce ako pri orginale (s tym sa clevek velmi zdrzuje ) ,ale len vyfrezujes na doske medzery na uska pre bocne ramiky a potom uz len rezes o 106,zalezi aj aku hrubku kotuca pouzivas pri rezani to ma tiez velky vpliv na odpad ... ked pouzijes hornu latku o hrubke 10mm tak ti tam nebude pasovat orginal rozmer medzisteny na to pozor .Smile
Už se to tu řešilo. Kdo nevyzkoušel nevěří. Já když beru do ruky optimal rámek, mám pocit jako když beru do ruky mimino. Tedy velmi opatrně a jemně.

Mezi množstvím dřeva a pevností je zřejmá souvislost. Kdo na to má, koupí něco pořádného.
Já mám jak origo, tak slabé. Jednou v nouzi - jak začínal obchod v Rovensku, jsem vzal asi 600 rámků se slabou laťkou. Tak, cena byl ahodně dobrá a nebyl čas řešit kdo je kdo. Dokonce jsou bez zářezů na boční loučku. Prostě nasprosťáka natupo. jak klasika u Adamce.
Koukal jsem na to jako vydra, jestli jsem se neunáhlil. No, nasponkoval jsem to , dal mezistěny / že byla mezistěna o 1cm kratší...to eřešit. Děvčata dostaví/.
No, už kupuju jen ty a vyrábět budu také jen s horní loučkou 10-12mm. Nejen, že mám větší plástovou plochu, ale vůbec,ale fak vůbec jsem nezaznamenal rozdíl. A to prosím jako odvčelení při medobraní používám stále ťuknutí o ouška.
Navíc je materiál smrk.
Takže za mě - klidně 10-12mm. Normálně to maká. Je možné, že nevydrží x let a půjdou po 8 letech do kopru . Ale to mě je vcelku jedno.
mám 2/3 lang a rámky také nemám originál a dokonce ani hofman, na pile vyberu prkna které mají co nejblíže k tlouštce 25mm, na pokosovce ke které mám stůl z dorazy nakrátím, boční loučky a spodní jedu na pile sílu 10mm, horní pro tuhost radši 12mm, zafrézuji ouška na 10mm( to je fakt otrava a porod,letos mi jich ale cca3000 nafrézoval pomocníkCool) a sponkuju, nic nehobluju a zdá se že včelám to nijak nevadí.
Referenční URL's