Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plánky na úl Optimal
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Mohl by mi prosím někdo poradit jak vypadá složení střechy Optimalu od nástavku výš? Úly mi bude vyrábět kamarád . Střechu plánuji dřevěnou a nevím co vše tam paří. Nevím jestli potřebuji vnitřní víko,různé uteplivky, folie .....
Přátelé,
potřeboval bych poradit.Nástavek Optimalu , má ve vnitř stěny dlouhé 435 mm.Nevíte prosím jak se k tomuto číslu dopracovat?když sečtu rámky tak mi to nevychází a myslím že zapomínám na nějakou mezeru.

Děkuji

olin
šířka: šířka boční loučky (28) x 11 + 12 x včelí mezera (nebo mezerník)
délka : 420 + 2 x včelí mezera (8 mm)
víška: 170 + včelí mezera + nějaká rezerva cca 3mm
Optimal je čtvercový, takže šířka i délka jsou stejné.
420 mm + 2x 7,5 mm = 435 mm

Pokud se to počítá podle šířky loučky, tak se tam ještě nechává manipulační mezera, která se časem s nánosy propolisu zmenšuje.
krmítko Optimal

nezkoušel někdo vyrobit tu část krmítka ve které je roztok nebo voda z plechu? uvažuji o tom, že bych to kamarádovi klempíři nechal udělat z nerezi. Bylo by to asi kapku dražší, ale navěky a bez nebezpečí prosaku do úlu.
Asi vymýšlím nesmysly, ale nerad bych něco opravoval v době ky to nejmíň potřebuji Huh
Několik vrstev laku a nemůže nic protýct Wink
Pro svoji potřebu jsem si rozkreslil detaily nástavku Optimal 42x17 cm. Je škoda je nechat jen tak v šuplíku, i dalším včelařům se mohou hodit. Plánek ke stažení.
Domníval jsem se, že "pravý" optimal je čtvercový a umožňuje dávat rámky jak na studenou, tak na teplou stavbu.
Ty to máš kreslené jen na studeno (nebo se druh stavby řeší pouze očkem?, podle toho kde se vyvrtá takový je nástavek)
Jirko, je to tak, Optimal je čtvercový a záleží kde uděláš očko. Navíc u teplé stavby nemají očka takový význam jako u studené, kde očko víceméně ústí přímo do uliček. Takže také stačí očko zašpuntovat, nástavky otočit a máš úly na teplou stavbu, ovšem sám dávám přednost studené.
Je to přesně tak, nástavek má venkovní rozměry 485x485 mm ( výška 180 mm ). Falc na rámky nemůže být na všech čtyřech stěnách, pouze na dvou. Teplá vs. studená stavba je určena polohou očka. Snad všichni výrobci je dělají na studenou ( alespoň já neznám nikoho, kdo by to dělal na teplou ). Proto jsem i výkresy udělal na studenou, tak jak je mám originál vyrobené. Pokud někdo požaduje teplou stavbu, bude si to muset dohodnout s výrobcem a v případě vlastní výroby se sám rozhodne, kterou stěnu pro očko zvolí. Dalším řešením je mít očka na dvou sousedících stranách a podle potřeby jedno z nich uzavřít ( zátkou, otočnou růžicí ). Ale to je zbytečně komplikované.
Ještě ke krmítku: Funguje super a za tu práci rozhodně stojí. Po vytření epoxi lakem sololit nepropouští, ale slabina jsou rohy! Ty je potřeba udělat stejně, jako rohy klasického nástavku, jinak pracuje, propouští a zlobí.

Co se mi osvědčilo: Krmítko na úl usazovat s vodováhou a prostor, kudy včelky vstupují do krmítka, dát do nejspodnějšího místa úlu (k přední, nebo zadní straně), aby včelky vybraly do poslední kapky!
Pod krmítkem ponechat strůpkovou fólii a nechat odkrytou pouze vstupní část. Včelky nepřistaví krmítko můstky a lépe se s ním pracuje.
Pár poznámek. Původní plánky měly falc pro rámky na všech bočnicích a očko v jedné stěně. Jak píše Honza, dnes všichni výrobci preferují studenou stavbu. Je to pochopitelné. Neznám jediného "Optimalisty" který by používal teplou stavbu a požadoval by podle toho upravit nástavek. Tak proč komplikovat výrobu.
K problému stropní krmítko. Od konce 80let (mám takový dojem), kdy se na trhu objevily plastové vložky do stropních krmítek tak je používám. Cena dnes asi 170,-Kč = sklenice lesního medu (jak kde). Vaničky jsou spádované ke krmnému prostoru, včelky to dokonale vyčistí. Objem 5 litrů to jsou 4 kg cukru (poměr 3 : 2), nikde nic neprosakuje. Vřele doporučuji. Pokud je budete kupovat, každou vložku prohlédněte proti světlu. Kontrolujte rohy na dně jestli nejsou o hodně víc průsvitné než rovné ploch. Vložky jsou tažené a někdy se stane, že v rozích jsou více ztenčené, tam by mohly prasknout. Mě se to ještě nestalo, přítel říkal, že mu jednou. Tak kontrola pro klid duše.
Vyskúšal som aj originál kŕmitko aj plastovú vložku, nie som celkom spokojný ani s jedným, ani s druhým. Originál kŕmitko má ostré vnútorné rohy, keď sa mi tam vytvorí pleseň, neviem ju odtiaľ dostať, plastovú kupovanú vložku som testoval tento rok, stalo sa mi, že krycí tunel odskočil, včely sa mi dostali do krmítka a pár sa mi ich tam utopilo. A pozor u týchto vložiek na deformácie, mne tam ten stredový tunel na jednom krmítku nepasuje, lebo dno je vypuklé hore.
Na budúci rok budem testovať 11 l vaničku z ikey s trochou slamy, alebo korku cena je neprovnateľne nižšia a umyť by sa to malo dať tiež jednoducho, vojde tam 2x toľko roztoku ako u predchádzajúcich dvoch..
JJ, ten kýbl se slámou je fajn, dobře z něj berou, při rušení slámu pouze vysypeš před úl a je to asi nejlepší vzhledem ke kažení zbytků roztoku (žádné nejsou HI), ALE musí se tahat další bedna, potkáš včelky, tak že se oblíkat a kouřit... Sad
Nádstavkov mám dosť, teraz budú dovolenky, budem dorábať ďalšie. Nakúpil som v lete stavebné laty po 185 €/za m3 cez leto dobre preschli na povale a teraz z nich navyrábam nádstavky, cca 4€ na kus. Ak tam dávaš krmítko aj tak musíš byť naobliekaný. A ešte som zabudol povedať, ak si nedáš pozor a klapne ti roztok na kryt prístupu včiel, tak pri následnom otvotrení úlového dekla ti ostane tento dekel na strope a včely ťa doštípu , už sa mi to stalo Big Grin
(26.11.2015 22:25)Andrej napsal(a): [ -> ]... Originál kŕmitko má ostré vnútorné rohy, keď sa mi tam vytvorí pleseň, neviem ju odtiaľ dostať ...

Po krmení krmítko stačí vypláchnout proudem vody z hadice nebo Wapkou, případná plíseň, šlem atd. je během chvilky pryč.
Na originální krmítko k Optimalu nedám dopustit, doplňování je bez kontaktu se včelami, netopí se v sirupu. Jen je třeba dávat pozor na krycí skla.
Nevravím, že sú zlé, je to pravda použitie je komfortné, človek za zvyčajných okolností nepríde do kontaktu so včelami, včely sa netopia, krmítka sa dajú vyrobiť aj velkoobjemové (podľa ich výšky aj na 10 a viac litrov). Tá pleseň čo z nich ťažko dostávam bola spôsobená tým, že napr. dal som im 2 kŕmitká , 2 dni po sebe, potom týždeň pauza a chcel som ešte dokrmovať a už tam bola pleseň a keďže bolo horko, tak uschnutá. To krmítko obsahuje i drážky na "plávajúcu prepážku", no ťažko sa z toho tá pleseň dostáva.
Nevýhodu hlavne vidím v prácnosti výroby, nakoľko si ich vyrábam a potom v skladovateľnosti, zaberajú miesto.
Ak by to šlo kŕmiť včely tými vaničkami so slamou, nevadilo by mi obliecť si na to "skafander", na 2 na 3 razy zakŕmim, poumývam platové vaničky , poskladám ich do seba a dám do regála a mám pokoj. Ale musím to najprv vyskúšať, či tam nie sú nejaké komplikácie.
Andrej,krmitká som vyskúšal rôzne aj originál optimal,mám ich ale 20 naskladaných na skrine,no nepoužívam ich.Nič mi z toho viacej nevyhovuje ako vedro a sláma.Mám zakŕmené na dva krát.Slámu z vedier len vyklepem za úle a vedrá naskladám do seba.Pred dalším zakrmovaním o rok,vedrá len opláchnem vodou a môžem zakrmovať znova.To že včely štípu či pichajú je pravda,ale to je len otázka pár sekúnd,roztok do vedra dolejem a úľ znova uzavriem.Podľa mňa nemá zmyslel kupovať žiadne bezpečné drahé krmitka ,kde dodám roztok bez prítomnosti včieľ,otvoriť a zavrieť na pár sekúnd úľ,nemôže predsa včelárovi vadiť.Mne rozhodne a je to lacné a jednoduché krmenie.
Vnitřní rozměry nástavku u Optimalu nejsou u všech výrobců shodnéDodgy. Změřil jsem spodní loučku mého rámku - má délku 43,2 cm. Originál rozměr dle návodu Dr. Ptáčka a Ing. Čermáka pro úl Optimal je vnitřní rozměr 43,5 cm (viz příloha).Wink
Někteří výrobci úlů však uvádí vnitřní rozměr nástavku jen 43,3 cmHuh. Je tam pak malá vůle, jen 1 mm a to dělá problémy, nelze některé rámky použít do nástavku, např.
http://www.uloptimal.cz/0202-nizky-nasta...p#Ukotvení

Proč výrobci nedodržují předepsané rozměry. Je mi to líto, ale spoléhat se na 1 mm je málo. Některé výrobce to zbytečně diskvalifikuje a přitom by stačilo tak málo Cool
Tento výrobca používa na výrobu šalovacie dosky, a je limtovaný ich šírkami. Tá doska má šírku 27 mm, 1mm vypustia von a 1 mm do vnútra. (vnútorný rozmer 433x433 a vonkajší 487x487)
Ak by boli rámky spravené na mieru presne , nemuselo by to mať dopad, ale žiaľ to tak nebýva (aspoň u mojich). Pri najhoršom sa dajú zarezať dištančné presahy na spodnej latke rámku.
Myslím, že už sa to tu niekde riešilo.
Inak tie úle sa mi celkom pozdávajú.
Stran: 1 2 3
Referenční URL's